Ulasan Monitor Audio Airstream S150: Kualiti bunyi yang cukup hebat

£ 150 Harga semasa dikaji

Bagi mereka yang tidak mengikuti adegan hi-fi Inggeris, Monitor Audio adalah pembangun pembesar suara pasif asli yang sudah lama wujud. Jenis kotak audiophile yang terpasang pada pemasangan pemain dan penguat CD mereka yang mahal ketika CD adalah teknologi baru yang menarik. Namun, dalam era muat turun dan streaming, para tradisionalis harus memikirkan kembali pendekatan mereka, untuk keluar. Dalam hal Monitor Audio, ia menyalurkan keahlian audio selama empat dekad untuk membuat pembesar suara Bluetooth yang lebih kecil dan utama: masukkan Airstream S150.

Berbanding dengan beberapa reka bentuk pembesar suara klasik syarikat, S150 sangat berbeza. Ia tidak besar dan besar atau dilapisi venir kayu yang mahal. Ia tidak mempunyai paku di bahagian bawah atau terminal pembesar suara berlapis emas di bahagian belakang. Ia adalah peranti yang kelihatan pintar, berbentuk menara, tetapi dengan bahagian atas yang miring dan sudut ke belakang. Ia kelihatan seperti roti yang dihiris di dalam peti sejuk.

Lihat pembesar suara tanpa wayar terbaik yang berkaitan untuk 2018: Ini adalah 15 pembesar suara Bluetooth kegemaran kami

Namun, setelah anda terbiasa, itu bukan penampilan yang jelek, dan jika anda tidak menyukai penampilan model dua nada putih yang digambarkan di sini, terdapat juga versi kelabu arang klasik dengan kain pembesar suara hitam. Kedua-duanya kelihatan sama pintar pada pendapat saya.

Monitor Audio Airstream S150: Kawalan dan reka bentuk

Selain dari bentuknya yang ganjil, reka bentuknya sangat sederhana. Di bawah butang kuasa atas, terdapat LED yang menyala biru ketika berpasangan atau disambungkan melalui Bluetooth, atau hijau ketika anda menetapkannya ke sambungan berwayar tambahan 3.5mm.

S150 dapat menyimpan lima peranti Bluetooth dalam ingatannya, tetapi ia tidak akan beralih ke input 3.5mm secara automatik apabila mengesan isyarat seperti yang dilakukan oleh beberapa pembesar suara lain - anda perlu menekan butang penukar sumber di sebelah. Terdapat butang lain di sini untuk menetapkannya kembali ke Bluetooth atau menyiapkan pasangan, dan butang kelantangan juga terletak di sisi pembesar suara.

Satu-satunya kekurangan S150 adalah jenis kawalan main balik media, jadi anda tidak boleh menjeda atau melangkau trek terus dari pembesar suara, yang memalukan. Tidak ada alat kawalan jauh yang disertakan, jadi anda perlu memastikan sumber audio yang disambungkan Bluetooth berdekatan dengan anda.

Di belakang, di samping input 3.5mm, terdapat port USB yang dapat digunakan untuk mengecas peranti. Ini menghasilkan 5V pada 1A, jadi perlahan-lahan akan mengecas kebanyakan telefon pintar, tetapi tablet biasanya memerlukan sekurang-kurangnya 2A, jadi tidak praktikal untuk peranti yang lebih besar. Port USB tidak akan mengecas peranti semasa pembesar suara dalam keadaan bersedia, yang menjengkelkan.

Monitor butang Audio Airstream S150

Monitor Audio Airstream S150: Pemacu dan kualiti suara

Penutup pembesar suara depan boleh ditanggalkan jika anda ingin melihat pemacu. Sebaik sahaja anda melakukannya, anda akan disambut oleh tweeter kubah 1in dengan pemandu bas 3in di atas dan di bawah. Setelah diperiksa dengan lebih dekat, anda akan melihat kedua-dua pemandu bas sebenarnya bersudut sedikit ke kiri dan kanan, dan bukannya terus ke hadapan.

Ini membantu menyebarkan suara, memanjangkan titik manis di kawasan yang jauh lebih luas daripada yang anda harapkan dari pembesar suara berbentuk menara bersendirian. Terdapat juga radiator bass tambahan di bahagian belakang untuk membantu dengan frekuensi yang lebih rendah.

Kedua-dua pemacu bas masing-masing menghasilkan 25W, di mana tweeter tengah mengeluarkan 10W. Dan sementara tindak balas frekuensi S150 80Hz - 25kHz mungkin membuat anda merasa sedikit bimbang tentang frekuensi yang lebih rendah, kenyataannya ialah terdapat kelas mewah yang kaya.

Mendengarkan lagu pilihan bass saya - A $ AP Rocky "L $ D" dan "Tidhar" The Toure-Raichel Collective - terdapat banyak bunyi bass yang mendalam dan terkawal, jauh melebihi yang saya harapkan untuk penceramah ini ukuran.

Monitor sambungan belakang Audio Airstream S150

Mids dan treble juga sangat sesuai dan saya gembira mendengar bahawa ia tidak dibanjiri oleh bass yang tegas. Bunyinya tidak begitu terperinci seperti pembesar suara Bluetooth berkuasa utama yang pernah saya dengarkan - Bowers & Wilkins T7, misalnya - tetapi pembesar suara itu berharga dua kali lebih banyak daripada Monitor Audio Airstream S150, jadi untuk mendekati memang terpuji . Di Menahan Street Band "Make The Road By Walking", saya dapat memilih alat muzik perkusi dan tembaga setiap individu.

Tidak kira sama ada saya menetapkan pembesar suara ke kelantangan rendah atau mendorongnya maksimum, S150 tetap berkecuali dan terkawal sepanjang masa, menahan diri untuk membelok ke arah bunyi yang berlumpur atau terlalu terang di kedua-dua hujung julat frekuensi. Ia juga tidak menyimpang pada kelantangan maksimum, dan saya dapati bilik itu memenuhi ruang besar dengan muzik yang kuat - kejutan lain memandangkan ukuran pembesar suara.

Monitor Audio Airstream S150: Keputusan

Kesederhanaan Airstream S150 memberikannya daya tarikan keseluruhan. Reka bentuk dan ergonominya sama sekali tidak sesuai, dan jika semua yang anda mahukan adalah cara mudah (dan harga berpatutan) untuk memainkan muzik dari sumber berwayar atau Bluetooth dengan kualiti suara yang hebat, sukar untuk dikalahkan.

Sekiranya anda terdesak untuk AirPlay, Airstream S200 syarikat itu juga patut dilihat, tetapi harganya lebih besar £ 50. Untuk wang saya, saya lebih suka menggunakan S150: lebih murah dan terdengar hebat muzik apa sahaja yang anda mainkan. Pemenang anugerah yang layak.

Lihat juga: Pembesar suara Bluetooth terbaik tahun 2016 - boombox tanpa wayar terbaik tahun ini?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found