Cara Mempercepat Windows 10 - Panduan Terbaik

Windows mempunyai sejarah bug dan kerosakan perisian yang mengikuti sistem operasi selama bertahun-tahun. Windows XP sangat popular di kalangan pengguna dan perniagaan, tetapi OS terkenal dengan lubang keselamatan dan pepijat. Windows Vista adalah penemuan semula visual utama untuk Microsoft, tetapi sistem operasi dikritik oleh wartawan teknologi dan pengguna kerana masalah privasi, lubang keselamatan, dan masalah dengan sokongan pemandu. Ketika Windows 7 diluncurkan pada tahun 2009, ia sebagian besar dijual sebagai memperbaiki masalah yang diciptakan oleh Vista, dan walaupun Windows 7 dipuji oleh pengkritik, ia juga mengalami kritikan yang adil, terutama seiring bertambahnya usia.

Cara Mempercepat Windows 10 - Panduan Terbaik

Seperti Windows 7 dengan Vista, Windows 10 ada untuk memperbaiki kesalahan dan kritikan pada Windows 8, lengkap dengan kemas kini dua kali ganda dan patch keselamatan wajib untuk memastikan komputer selamat semasa penggunaan seharian. Bukan sekadar mengatakan bahawa Windows 10 adalah sistem operasi terbaik yang pernah dihantar oleh Microsoft, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada ruang untuk diperbaiki. Seperti sistem operasi lain, Windows 10 dapat melambat dari masa ke masa, terutama ketika anda menggunakan komputer setiap hari.

Artikel ini akan membawa anda melalui pelbagai penambahbaikan dan penyesuaian untuk Windows 10, yang dapat membantu mempercepat sistem anda dan membuat komputer anda kembali pantas. (Sekiranya anda tidak pasti versi Windows yang anda miliki, kami akan membantu anda mengetahuinya di sini.) Mari lihat panduan utama ini untuk mempercepat Windows 10.

Pembetulan Kerosakan

Bukan rahsia lagi bahawa komputer anda semakin perlahan dari masa ke masa. Sama ada anda pengguna Windows atau macOS, anda akan melihat komputer riba atau desktop anda semakin perlahan dalam beberapa bulan pertama memiliki peranti anda. Semasa anda memasang perisian, memuat turun fail, menyimpan media, dan foto pada peranti anda, dan melayari laman web, peranti anda sentiasa menggunakan lebih banyak sumber untuk melakukan perkara yang perlu anda lakukan. Segala-galanya dari membiarkan terlalu banyak tab terbuka di Chrome atau Microsoft Edge hingga memasang perisian yang tidak perlu ke peranti anda boleh menyumbang untuk melambatkannya, atau bahkan membeku dan menjadi tidak responsif.

Walaupun ini adalah beberapa cegukan standard dalam penggunaan seharian anda, kami juga melihat banyak kerosakan menyebabkan sakit kepala bagi pengguna Windows 10. Sekiranya komputer anda berjalan dengan perlahan, mungkin ada baiknya melihat beberapa penyelesaian ini untuk melihat apakah peranti anda berada dalam keadaan baik sebelum beralih ke penyesuaian yang lebih baik.

Masalah Pemacu Keras

Sekiranya anda menghadapi masalah kelajuan besar dengan komputer anda, salah satu perkara yang ingin anda periksa terlebih dahulu ialah kesihatan cakera keras anda. Hard disk (atau HDD) adalah lokasi penyimpanan untuk semua yang ada di komputer anda, dari fail, foto, dan dokumen anda ke sistem operasi itu sendiri. Secara tradisinya, cakera keras adalah perkakasan berasaskan cakera yang menggunakan storan magnetik untuk mengekalkan maklumat digital agar komputer anda dapat mengakses, walaupun SSD (pemacu keadaan pepejal), yang tidak mempunyai bahagian mekanikal dan menggunakan storan berasaskan kilat yang serupa dengan telefon pintar anda, adalah menjadi semakin popular kerana harga yang lebih rendah dan kelajuan yang meningkat berbanding cakera keras tradisional.

Pemacu keras anda adalah salah satu komponen terpenting dalam komputer anda - tanpa cakera keras yang sihat dan berfungsi dengan baik, komputer anda dapat melambat. Penting untuk menguruskan cakera keras anda dengan cara yang sama seperti membersihkan rumah atau apartmen anda. Menyisihkan beberapa jam untuk menghabiskan fail lama, folder, dan perisian, menghapus, menyahpasang, dan mengarkibkan jika perlu, dapat membuat komputer terasa baru. Cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan membuka File Explorer anda pada Windows 10, pergi ke folder demi folder untuk menghapus dan mengarkibkan perisian. Sebaiknya mulakan dengan fail sistem anda seperti Dokumen, Gambar, Video, dan Muat turun untuk membuang dan menghapus data yang telah dibuat dari masa ke masa. Ini bukan sahaja dapat membebaskan ruang gigabait pada cakera keras anda, tetapi juga dapat meningkatkan kelajuan anda.

Idea lain yang baik adalah mengarkibkan fail dan folder yang tidak diperlukan setiap hari ke cakera keras berasaskan USB luaran. Pemacu keras terabyte boleh didapati di Amazon dengan harga kurang dari $ 60, menjadikannya pelaburan hebat untuk pengguna yang ingin mempercepat komputer mereka tanpa membeli peranti baru.

Anda juga boleh menggunakan monitor cakera untuk cara mudah untuk memeriksa kesihatan pemacu cakera standard. Monitor cakera yang disyorkan kami adalah WinDirStat, alat untuk menganalisis ruang penyimpanan cakera keras anda dan membuat keputusan pintar mengenai keadaan cakera keras anda. Perisian percuma menyediakan cara visual untuk melihat apa yang ada di pemacu anda, dengan setiap fail dan folder disusun dalam kotak yang diberi warna.

Semasa memasang WinDirStat, anda akan ditanya pemacu mana yang ingin anda lihat dalam aplikasi (jika anda mempunyai banyak pemacu, maksudnya). Anda dapat melihat semua pemacu sekaligus atau hanya memilih pemacu tertentu untuk dilihat. Setiap jenis fail mempunyai warna yang sesuai yang dapat Anda gunakan untuk mencocokkan hingga blok di layar anda. Kunci untuk peta dipaparkan di sudut kanan atas paparan anda, sehingga mudah untuk mengetahui apa yang ada dalam sistem fail anda.

Melancarkan setiap blok akan memaparkan nama fail di bahagian bawah aplikasi sambil memilih blok membolehkan anda mengakses fail di penyemak imbas fail anda. Anda boleh menghapus fail atau folder langsung dari WinDirStat, sama ada ke Recycle Bin atau secara kekal. Semasa membersihkan pemacu anda, anda seharusnya dapat memperoleh kembali kelajuan dari pemacu yang lebih lama, walaupun ingat bahawa pemacu tidak dapat berjalan lebih cepat daripada kelajuan set biasa mereka. Sebagai contoh, pemacu RPM 5400 yang lebih tua tidak akan sepadan dengan kelajuan pemacu RPM 7200, dan tidak akan pernah hampir bersaing dengan SSD.

Sekiranya anda mencari sesuatu untuk memantau kesihatan cakera keras anda, memastikan anda mengetahui kapan komputer anda dalam perjalanan keluar, anda boleh melihat PassMark DiskCheckout, utiliti yang percuma untuk pengguna dan berharga $ 19.99 untuk lesen perniagaan. Aplikasi itu sendiri agak asas, tetapi menggunakannya boleh menjadi perbezaan antara menyimpan fail, foto, dan koleksi muzik anda dan kehilangan semuanya kerana anda gagal mengenali cakera keras yang hampir mati. Cukup boot aplikasi, pilih pemacu anda dari menu utama, dan periksa maklumat asas yang disediakan mengenai pemacu anda.

PassMark menggunakan sistem SMART yang sama yang membolehkan cakera keras mengenali kapan mereka gagal, jadi anda akan menerima amaran jika status pemacu anda berubah tanpa diduga. Dengan menggunakan DiskCheckout, anda dapat melihat kelajuan membaca dan menulis semasa pemacu anda, latensi cakera purata anda, dan maklumat SMART yang disediakan oleh pemacu itu sendiri. Akhirnya, dengan menggunakan tetapan konfigurasi di dalam aplikasi, anda dapat mengatur pemberitahuan desktop dan pemberitahuan e-mel untuk kesihatan cakera keras anda.

Sudah tentu, Windows juga mempunyai arahan terbina dalam yang membolehkan anda memeriksa status pemacu anda. CHKDSK telah wujud sejak zaman MS-DOS, dan anda masih dapat menggunakannya hari ini jika anda menjalankan akaun dengan hak pentadbir. Bagi kebanyakan pengguna, kami masih mencadangkan penggunaan sesuatu seperti DiskCheckout untuk memeriksa pemacu anda, tetapi ada baiknya mengetahui tentang CHKDSK.

Perisian hasad

Walaupun kebanyakan orang menganggap semua virus komputer adalah perkara yang sama, istilah ini sebenarnya dapat digunakan untuk menggambarkan perisian berbahaya yang menjangkiti komputer anda. Terdapat beberapa jenis virus yang berbeza, masing-masing dengan cara tersendiri untuk menyerang sistem anda, tetapi jenis yang paling biasa sejauh ini adalah perisian hasad. Apabila anda memikirkan virus komputer tradisional, anda mungkin memikirkan perisian hasad, atau perisian berbahaya, program yang dirancang untuk merosakkan atau mematikan komputer dan sistem pengkomputeran lain. Perisian hasad sendiri adalah sedikit istilah payung, tetapi yang perlu anda ketahui adalah ini: sistem anda boleh dijangkiti malware tanpa banyak tindakan yang diperlukan oleh anda, biasanya menyebarkan melalui fail yang boleh dilaksanakan yang berbahaya. Walaupun fail yang dapat dieksekusi (ditandai dengan ekstensi fail .exe) adalah keperluan di dunia Windows (digunakan untuk memasang hampir setiap program dan aplikasi pada mesin anda), fail .exe yang berbahaya dapat menimbulkan masalah bagi komputer anda.

Walaupun jenis perisian hasad asas hanya mematikan atau merosakkan proses umum di komputer anda, terdapat banyak "perisa" malware yang membahayakan komputer anda dengan pelbagai cara, termasuk:

 • Kuda Trojan: Seperti kuda kayu yang membantu menjatuhkan Troy, Trojan adalah perisian yang menyamar untuk menyesatkan anda tentang niat sebenarnya, dan bukannya meyakinkan pengguna bahawa ia adalah perisian yang sebenar. Setelah menjangkiti komputer anda, Trojan dapat melakukan segala macam perkara buruk, termasuk mematikan antivirus anda, mencuri maklumat bank anda menghantar kata laluan anda kepada penggodam, menjangkiti pengguna pada alamat IP yang dikongsi, dan banyak lagi. Mereka adalah salah satu jenis virus yang paling berbahaya - tetapi untungnya, dapat dielakkan dengan mudah dengan mengesahkan fail .exe anda sebelum membukanya, dan juga mengelakkan lampiran fail .exe dalam e-mel yang mencurigakan.
 • Ransomware: Lain-lain malware yang popular, ransomware semakin popular sekarang ini, dengan beberapa serangan berprofil tinggi menyerang sistem operasi yang lebih lama sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Tidak seperti perisian hasad lain, yang wujud untuk menyebarkan dan menimbulkan gangguan dan masalah, ransomware melakukan apa yang namanya namanya: ia meminta tebusan untuk membuka kunci komputer anda. Dalam ransomware moden, tebusan ini biasanya diminta dalam bentuk Bitcoin, cryptocurrency digital yang, seperti tulisan, pada masa ini menyamakan satu bitcoin dengan lebih dari $ 4.000.
 • Perisian Perisik: Perisian malware ini wujud terutamanya untuk mengintip pengguna yang dijangkiti, mengumpulkan maklumat peribadi dan peribadi termasuk sejarah penyemakan imbas, kata laluan, maklumat bank dan banyak lagi. Spyware sering kali memasukkan keylogger, perisian yang secara langsung mengesan apa yang ditaip di komputer anda dan menghantarnya ke sumber luaran yang lain.
 • Adware: Adware tidak semestinya malware; terdapat banyak adware yang mesra dan selamat, termasuk aplikasi seperti Skype, atau mana-mana rangkaian perisian lain yang menunjukkan iklan tertanam sebagai cara untuk pemilik perisian menjana wang. Adware menjadi perisian berniat jahat setelah dipasang tanpa persetujuan pemilik komputer, sehingga menimbulkan situasi di mana pemilik komputer diperlihatkan iklan dan digunakan untuk menjana wang bagi syarikat tanpa memberikan izin secara jelas. Adware sering kali berubah menjadi bentuk malware lain, termasuk ransomware dan spyware.
 • Worms: Tidak seperti perisian hasad lain, worm wujud terutama untuk menyebar ke komputer dan sistem komputer lain, selalunya melalui rangkaian peranti yang dikongsi. Worm biasanya menyebabkan sejumlah bahaya pada komputer yang dijangkiti, termasuk dengan memakan lebar jalur dari rangkaian pengguna. Ini biasanya dapat dikalahkan dengan kata laluan dan sistem keselamatan yang kuat.
 • Scareware: Seperti namanya, scareware wujud terutamanya untuk menyebabkan pengguna merasa takut atau terkejut dengan manipulasi, sering mendorong pengguna untuk membeli perisian yang tidak diingini dan mahal. Ini sering terjadi dengan memberitahu pengguna melalui pesan pop-up bahawa mereka telah dijangkiti dengan perisian, atau FBI telah melacak penggunaan internet mereka dan menganggap pengguna itu berbahaya. Perisian yang dibeli oleh pengguna melalui taktik scareware sering menjangkiti komputer pengguna dengan jenis perisian hasad yang lain.

Walaupun ini boleh menjadikan komputer dan web anda terdengar berbahaya, penting juga untuk diingat bahawa sistem operasi lebih selamat daripada sebelumnya. Walaupun banyak jenis malware ini masih ada di web hari ini, Windows 10 jauh lebih selamat daripada versi Windows sebelumnya, dengan populariti kebanyakan virus ini telah mati sejak zaman Windows XP berkuasa. Walaupun serangan malware terbesar tahun ini, WannaCry ransomware yang meminta pengguna dan perniagaan seperti hospital membayar untuk membuka kunci komputer mereka, kebanyakannya menyerang komputer yang menjalankan Windows 7, dengan komputer Windows 10 menyumbang 0.03 dari sistem yang diserang.

Namun, anda perlu mempertahankan diri daripada penyerang dengan menjalankan rangkaian perisian antimalware dan antivirus di komputer anda. Masalah terbesar dengan perisian ini, bagaimanapun, adalah terkenal kerana kereta, tidak konsisten, dan mahal. Banyak komputer yang dibeli dari tempat-tempat seperti Amazon atau Best Buy kapal dengan versi percubaan perisian seperti antivirus Norton dan McAfee, yang sering habis setelah beberapa waktu berjalan di komputer anda. Anda tidak perlu membayar perisian ini untuk melindungi desktop atau komputer riba anda daripada perisian berbahaya — terdapat banyak perisian percuma di pasaran yang ada untuk melindungi anda daripada perisian hasad seperti yang dijelaskan di atas. Berikut adalah beberapa pilihan utama kami:

 • Windows Defender (atau Windows Defender Antivirus di Windows 10 Creators Update): Sejak Windows 8, suite perisian ini telah disertakan dalam Windows secara lalai, menjaga semua pengguna Windows relatif aman dari kepingan perisian yang berbahaya. Walaupun ia adalah antivirus yang kompeten, ia tidak sekuat seperti yang kita lihat dari syarikat luar. Pengguna lanjutan mungkin dapat bertahan dengan ini sebagai pertahanan asas mereka terhadap perisian luar, tetapi kebanyakan pengguna ingin meningkatkan ke suite pihak ketiga.
 • Avast! Antivirus Percuma: Ini adalah pilihan utama kami untuk perisian antivirus, kerana statusnya sebagai suite keselamatan percuma sementara masih tetap pantas dan cepat menjadikannya sebagai salah satu daripada beberapa aplikasi antivirus yang belum dibayar masih perlu dimuat turun. Terdapat versi berbayar Avast yang boleh anda tingkatkan, tetapi anda tidak memerlukannya — muat turun Avast! Percuma, siapkan, pilih keluar dari bar alat mereka untuk Chrome, dan biarkan ia berjalan di latar belakang komputer anda. Sekiranya anda telah mencuba Avast! dan anda tidak menyukainya, Avira dan AVG sama-sama menawarkan suite antivirus yang sangat baik secara percuma.
 • MalwareBytes: Sementara Avast! merangkumi kebanyakan virus dan komponen berbahaya lain sepanjang menggunakan komputer anda, masih perlu diperhatikan program anti-malware khusus, dan tidak ada yang lebih baik daripada MalwareBytes Free, yang membantu anda mengesan dan membuang perisian hasad di komputer anda.

Kami mengesyorkan menggunakan kedua-dua program antivirus dan anti-malware di komputer anda kerana kedua-dua alat ini membantu menebus kekurangan yang lain. Namun, berhati-hati untuk tidak memasang terlalu banyak perisian keselamatan; mereka sering mengambil tindakan satu sama lain sebagai aktiviti jahat, yang boleh menyebabkan komputer anda lambat merangkak. Pastikan untuk menentukan bahawa program anda serasi antara satu sama lain sebelum memasangnya pada komputer yang sama sekaligus.

Sebilangan besar program ini, termasuk yang kami sarankan di atas, berfungsi di latar belakang komputer anda tanpa arahan atau tindakan utama dari pihak anda, biasanya memberi tahu anda dengan pemberitahuan apabila imbasan telah selesai di komputer anda, bersama dengan laporan mengenai sebarang ancaman yang dijumpai. Sekiranya perisian anda menemui sesuatu, anda akan diminta untuk menghapusnya dengan menggunakan alat penyingkiran bawaan antivirus atau anti-malware anda, sehingga mudah untuk mengeluarkan perisian yang tidak baik atau tidak diingini dari komputer anda dan mendapatkannya semula dengan pantas sekali lebih banyak lagi.

RAM yang rosak

Walaupun cakera keras anda mungkin bertanggungjawab untuk memperlambat aplikasi daripada dibuka di komputer anda, masalah dengan RAM anda (atau memori akses rawak) boleh menyebabkan masalah dengan menyimpan data terkini dan sementara, juga menyebabkan masalah dengan kelajuan. Sekiranya komputer anda nampaknya semakin perlahan seiring berjalannya hari, ini mungkin menjadi punca stik RAM yang rosak, yang juga boleh menyebabkan komputer anda rosak, dimulakan semula, atau mempunyai mesej ralat skrin biru. Nasib baik, alat Diagnostik Memori Windows 10 boleh digunakan untuk memeriksa status RAM anda. Untuk menggunakannya, tekan Win + R untuk membuka Run, ketik (atau salin dan tampal) "mdsched.exe", dan tekan enter. Alat Diagnostik Memori komputer anda akan dimuat, dan anda boleh menggunakan aplikasi tersebut dengan segera (menyebabkan komputer anda dimulakan semula), atau pada saat anda memulakan komputer anda.

win-memory-diagnostic

Sekiranya diagnostik menunjukkan masalah dengan RAM anda semasa reboot, agak sukar untuk menetapkan penyelesaian untuk semua mesin. Untuk komputer meja, masalahnya tidak dapat diselesaikan sepenuhnya. Membuka desktop tidak sukar (biasanya, anda akan membuka panel sebelah untuk mendedahkan motherboard mesin anda, tempat RAM masuk), dan terdapat banyak panduan dalam talian yang menunjukkan cara mengganti RAM di mesin anda. Penggantian RAM tidak terlalu mahal untuk dibeli, dan memasukkan RAM ke dalam komputer anda semudah menekan tongkat RAM ke tempatnya, mirip dengan memasukkan kartrij permainan video ke dalam SNES (walaupun dengan sedikit tekanan yang diperlukan untuk mencetuskan motherboard mekanisme mengunci). RAM biasanya dijual dalam pek dua batang, jadi penggantian atau peningkatan RAM anda harus dilakukan pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, jika komputer utama anda adalah komputer riba, keadaan menjadi lebih sukar. Walaupun beberapa komputer riba moden - khususnya mesin permainan dan komputer riba lain yang tidak berkenaan dengan nipis dan ringan - dapat membolehkan pengguna mengakses RAM mesin, anda pasti ingin memastikan komputer riba anda mempunyai RAM yang dapat diganti atau diperluas pengguna sebelum merobek bahagian bawah komputer anda. komputer riba. Dalam banyak kes, anda ingin memastikan bahawa jaminan anda tidak akan terbatal dengan membuka komputer riba anda. Juga, sekiranya anda menjadi pemilik mesin gaya Ultrabook, anda mungkin akan mendapati RAM telah disolder ke papan induk di dalam peranti. Sekiranya demikian, anda perlu menghubungi pengeluar peranti anda untuk mengatur perkhidmatan komputer riba anda.

Terlalu panas

Mungkin kelihatan asas, tetapi komputer cenderung berjalan pada suhu yang sangat panas. CPU PC anda biasanya berjalan sekitar 45 hingga 50 darjah Celsius (113 hingga 122 darjah Fahrenheit), kadang-kadang mencapai suhu maksimum 60 darjah celsius. Sekiranya komputer anda mempunyai GPU khusus, anda mungkin akan melihat suhu yang lebih panas, biasanya antara 60 hingga 85 darjah Celsius di bawah beban dan mencapai maksimum 95 darjah celsius, sebelum komputer dimatikan untuk mengelakkan kerosakan. Inilah sebabnya mengapa penyejukan sangat penting pada mesin mewah. Pada komputer meja, pendingin CPU khusus dari syarikat seperti Cooler Master biasanya disyorkan, dan beberapa pengguna kuasa telah beralih ke penyejukan cecair untuk menguruskan sistem buatan sendiri. Pada komputer riba, anda akan sering melihat aduan mengenai tahap kebisingan peminat dalam komputer riba permainan lama dan lama, terutamanya yang memfokuskan pada ketipisan, tetapi itu diperlukan agar sistem dapat menjalankan perkakasan yang hebat.

Walaupun begitu, jika komputer anda sentiasa terlalu panas kerana aliran udara yang terhad atau keadaan penyejukan yang buruk, anda pasti ingin memastikan komputer anda masih berjalan pada suhu yang berpatutan.Malangnya, ini adalah contoh lain dari sesuatu yang lebih mudah diuruskan di desktop daripada komputer riba, tetapi bagaimanapun, ia mungkin berlaku pada kedua-dua jenis komputer.

Untuk desktop, matikan dan cabut plag peranti anda dan mulakan dengan mengeluarkan panel sisi dari mesin anda untuk mendedahkan bahagian dalam mesin. Dengan menggunakan gabungan berus dan udara termampat, jalankan mesin dengan bersih. Kipas dan pendingin dapat dibersihkan dengan menggunakan udara termampat untuk meniup habuk dari mesin, walaupun pastikan anda tidak menyemburkan udara termampat pada motherboard atau komponen lain. Meletupkan peminat adalah cara termudah untuk melakukan ini; sebagai alternatif, jika anda mempunyai pengalaman dalam membina PC, anda boleh mengeluarkan komponen dari PC anda satu persatu untuk membersihkannya. Di kawasan di mana anda tidak dapat mengeluarkan habuk dengan udara termampat, sikat akan berjaya.

Komputer desktop juga mempunyai kemampuan untuk mengganti kipas jika komputer anda tidak lagi disejukkan dengan baik. Peminat menyambung terus ke papan induk untuk mendapatkan kuasa, dan anda boleh membeli sepasang peminat dengan harga $ 30 atau $ 40 dalam talian. Anda ingin memastikan bahawa anda meneliti ukuran kipas yang anda perlukan sebelum membeli produk, tetapi jika tidak, mengganti kipas anda di desktop adalah cara yang bagus dan murah untuk memastikan peranti anda tetap sejuk. Akhirnya, pastikan peminat di GPU anda aktif dan berfungsi; GPU yang terlalu panas boleh menyebabkan ralat grafik, mengakibatkan mesin anda dimulakan semula. Kedua-dua NVIDIA dan AMD mempunyai perisian bawaan untuk mengawal peminat GPU anda secara manual, dan GPU-Z adalah program percuma untuk Windows yang juga dapat mengawal kad grafik anda pada kelajuan yang ditetapkan secara manual.

Untuk komputer riba, agak sukar untuk membersihkan mesin dengan betul. Sekiranya peranti membenarkannya, anda mungkin dapat melepaskan selongsong bawah peranti anda untuk memeriksa lubang ventilasi dan mengeluarkan habuk, membersihkannya dengan berhati-hati dengan udara termampat. CPU harus dilindungi di kebanyakan mesin moden, yang berisiko kurang mendedahkan komponen penting kepada unsur berbahaya secara tidak sengaja. Dengan komputer riba, juga penting untuk memastikan anda tidak menghalang ventilasi; ini berlaku terutamanya untuk komputer riba permainan. Sekiranya anda menggunakan mesin anda di permaidani atau kain, laburkan pada beberapa bentuk pendirian untuk peranti yang akan menghalang mesin dari saluran udara tertutup.

Meningkatkan Komputer Anda

Setelah anda memastikan komputer anda disejukkan dengan baik, dilindungi daripada perisian hasad dan perisian berbahaya yang lain, dan tidak mengalami perkakasan yang rosak, inilah masanya untuk mempertimbangkan kemungkinan peningkatan pada PC anda. Desktop biasanya mudah ditingkatkan; masalah untuk membuang sisi menara dan memanipulasi bahagian dan wayar yang dipasang ke papan induk komputer anda. Laptop juga boleh ditingkatkan tarafnya, hingga tahap tertentu. Sebilangan komputer riba, terutamanya yang memfokuskan pada permainan atau pembuatan kandungan, membolehkan perkakasan khusus anda ditingkatkan oleh pengguna dengan melepaskan panel bawah komputer riba (selalunya, ini bermakna jaminan anda, sayangnya, akan dibatalkan). Kami akan memfokuskan terutama pada PC desktop di bawah ini, tetapi jika anda menggunakan komputer riba, pastikan untuk memeriksa Google untuk melihat apakah komputer anda menyokong apa-apa peningkatan. Walaupun anda tidak dapat menambahkan kad grafik atau CPU baru ke komputer riba anda, ada kemungkinan anda boleh mematikan cakera keras atau menaik taraf RAM bergantung pada model dan model komputer anda. Mari kita mulakan.

RAM lebih banyak

Salah satu perkara pertama yang perlu dipertimbangkan untuk menaik taraf pada PC anda ketika cuba mempercepat komputer adalah menambahkan RAM tambahan, atau memori akses rawak. Seperti yang telah kita bahas di atas, kekurangan RAM yang dapat diakses memaksa komputer anda untuk memuatkan maklumat, fail, dan perisian yang sering digunakan dari cakera keras anda dan bukannya menyimpannya di memori komputer anda. Ini bermaksud semua yang ada di komputer anda, terutamanya yang sering anda gunakan, akan terasa lambat dan tidak responsif. Windows 10 mempunyai keperluan RAM minimum 2GB untuk kebanyakan komputer, tetapi secara realistik, anda memerlukan minimum 4GB dan lebih baik lagi, 8 gigabait penuh untuk menggerakkan PC anda. Pada tahun 2020, aplikasi dan sistem operasi menjadi lebih haus memori daripada sebelumnya. Malah telefon anda mungkin mempunyai RAM 3 atau 4GB pada ketika ini. Sebilangan besar pengguna tidak memerlukan RAM lebih dari 8GB untuk penggunaan sehari-hari, tetapi jika anda benar-benar prihatin dengan mesin kalis masa depan, 16GB banyak untuk 90 peratus pengguna. Pencipta kandungan ingin melihat RAM 16GB minimum dan mungkin ingin mempertimbangkan untuk meningkatkan hingga 32GB.

tugas-pengurus-memori-penggunaan

Sekiranya anda tidak pasti berapa banyak RAM yang dibina pada PC anda, jangan terlalu menekankan. Mulailah dengan menekan ikon menu Mula di sudut kiri bawah paparan anda dan ketik "RAM", kemudian klik "Lihat info RAM" untuk memuatkan tetapan sistem anda. Halaman tetapan ini akan memaparkan jumlah RAM di PC anda, bersama dengan maklumat asas lain tentang komputer anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh membuka pengurus tugas di komputer anda. Tekan dan tahan Ctrl + Alt + Delete dan ketuk tab "Performance", kemudian pilih "Memory" di sebelah kiri. Ini akan memaparkan carta masa nyata penggunaan memori anda. Sekiranya penggunaan anda sering dibuat di bahagian atas grafik secara konsisten, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk meningkatkan jumlah RAM di mesin anda. Sekiranya anda tidak pernah menaik taraf komputer sebelum ini, anda akan senang mengetahui bahawa ia berpatutan (biasanya di bawah $ 150 untuk menaik taraf ke RAM 16GB baru) dan salah satu peningkatan yang paling mudah untuk dipasang pada PC.

 • 4GB: Ini adalah jumlah barebone yang harus anda gunakan untuk menghidupkan komputer moden. 4GB berguna untuk sesiapa sahaja yang ingin melayari web, menulis dokumen, dan menonton filem. 4GB juga akan membenarkan beberapa manipulasi foto asas, walaupun jangan mengharapkan sesuatu yang gila di sini. Akhirnya, jika anda menjangkakan melakukan banyak tugas besar, anda ingin meningkatkan tahap RAM yang lebih tinggi. Walaupun membuka banyak tab sekaligus di dalam penyemak imbas (terutamanya Chrome, yang banyak menggunakan memori) akan menyebabkan komputer anda lambat untuk merangkak.
 • 8GB: Tempat manis bagi kebanyakan pengguna moden, 8GB mewakili gabungan nilai dan utiliti yang baik. Anda boleh melakukan semua yang dibenarkan oleh 4GB, tetapi sedikit lebih pantas dan lancar. Tonton Netflix dan layari laman web pada masa yang sama, sambil membuka puluhan tab terbuka. Sembang video dan tonton filem bersama. Edit lebih banyak foto daripada sebelumnya. RAM 8GB bahkan akan membolehkan anda bermain beberapa permainan, walaupun perlu diingat bahawa kemampuan anda untuk bermain permainan juga bergantung pada GPU dan CPU anda di dalam mesin anda.
 • 16GB: Untuk meningkatkan pengguna, ini adalah peruntukan RAM yang disyorkan oleh kami. 16GB pada dasarnya menjamin apa sahaja yang anda mahu lakukan dengan PC anda akan dapat dilakukan. Pelbagai tugas? Tiada masalah. Permainan hari ini? Mengendalikan mereka seperti juara. Penghasilan video dalam aplikasi seperti Adobe Premiere Pro atau After Effects? Anda akan berjaya. Pengguna asas mungkin ingin mempertimbangkan tahap ini juga, hanya untuk mempromosikan komputer anda di masa hadapan. Sekiranya anda ingin menggunakan komputer anda selama mungkin, ini adalah jumlah terbaik untuk harganya.
 • 32GB: Sekiranya anda adalah pengguna tenaga total, sama ada yang mahir dalam penyuntingan 4K, pencampuran suara, penyuntingan foto berterusan, dan manipulasi, atau pemain permainan sepenuh masa, anda pasti ingin melonjak hingga 32GB RAM, jika hanya untuk kemudahan dan kuasa. 32GB dapat menangani proses yang sama dengan RAM 16GB, tetapi dengan kekuatan yang lebih sedikit di sebalik setiap tindakan. Sebilangan besar pengguna tidak perlu menggunakan RAM sehingga 32 GB, dan jika anda jenis pengguna yang memerlukannya, anda mungkin sudah memilikinya.

Satu perkara yang ingin anda pertimbangkan sebelum meningkatkan RAM ialah had yang dikenakan oleh perkakasan anda yang ada, termasuk motherboard PC anda. Anda ingin memastikan motherboard komputer anda dapat menyokong RAM tambahan di PC anda. Nasib baik, Crucial (salah satu pengeluar RAM komputer terkemuka) telah membangunkan alat yang membolehkan anda mengimbas mesin anda dengan cepat dan memastikan jumlah RAM yang sesuai yang disokong oleh peranti anda. Untuk menindaklanjutinya, pergi ke sini untuk memuat turun alat Pengimbas Sistem Krusial ke PC anda. Ini akan secara automatik memeriksa BIOS sistem anda untuk mengetahui maklumat mengenai jumlah slot RAM di mesin anda, serta kapasiti maksimum RAM yang dapat disokong oleh motherboard anda.

keputusan penting

Setelah anda menentukan jumlah RAM yang betul untuk mesin anda, anda boleh membeli RAM dari sebilangan besar laman web dan kedai, termasuk Amazon, Best Buy, Newegg, dan NCIX. Perhatikan ulasan pengguna dan maklumat lain mengenai RAM anda, dan ikuti panduan pengeluar untuk mesin jenis anda. Desktop dan komputer riba biasanya mempunyai RAM stik yang berbeza, jadi pastikan anda membeli RAM yang sesuai untuk jenis mesin anda. Mengganti atau menambahkan RAM semudah memasukkan RAM anda ke slot memori pada papan induk komputer anda. Pada komputer riba yang membolehkan RAM yang boleh diperluas atau diganti, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan RAM baru anda ke ruang yang sesuai. Sebilangan komputer riba tidak dapat ditingkatkan sama sekali oleh pengguna, jadi pastikan untuk merujuk panduan pengeluar anda untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Pemacu Keras

Meningkatkan RAM anda adalah mustahak untuk meningkatkan kelajuan dan kelancaran komputer anda, terutama ketika menyulap banyak aplikasi, tab penyemak imbas, dan memuatkan aplikasi dengan cepat. Walaupun begitu, menambahkan atau mengganti memori di komputer anda hanya akan meningkatkan prestasi anda setakat ini, terutamanya jika komputer anda menjadi perlahan semasa memuatkan aplikasi atau fail dari cakera keras anda. Melabur dalam cakera keras baru boleh masuk akal bagi kebanyakan pengguna, terutamanya jika:

 • Komputer anda berumur beberapa tahun.
 • Anda berminat melabur dalam storan kilat untuk PC anda.
 • Pemacu keras anda secara konsisten melebihi 80 peratus penuh.

Mari kita bincangkan setiap pilihan ini dengan lebih terperinci. Pertama, jika komputer anda berumur beberapa tahun sekarang, kemungkinan mesin masih menggunakan pemacu berasaskan cakera. Pemacu cakera ini lebih murah daripada rakan berasaskan flash, tetapi juga jauh lebih perlahan, menyebabkan PC anda mempunyai waktu permulaan yang lebih perlahan dan masa muat yang lebih lama. Pemacu keras berasaskan cakera biasanya dinilai berdasarkan kelajuan cakera, dengan kebanyakan pemacu moden sama ada dinilai pada 5400 RPM atau 7200 RPM. Walaupun lebih baik memiliki pemacu RPM 7200 daripada 5400 yang lebih perlahan dan biasa, kedua-dua pemacu ini tidak dapat bertahan dengan SSD penuh, yang menggunakan storan berasaskan kilat seperti telefon pintar anda untuk mengambil maklumat lebih cepat daripada sebelumnya, sementara juga mengurangkan masa permulaan dan memulakan semula hingga beberapa saat.

Sebab lain untuk menaik taraf atau membeli cakera keras baru adalah berdasarkan kapasiti simpanan anda. Sekiranya anda terus menerus meningkatkan kapasitas penuh cakera keras anda, anda akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami pecahan fail, memperlahankan komputer anda ketika mencari di seluruh perpustakaan storan anda untuk mencari kandungan tertentu. Menggunakan pemacu berkapasiti lebih tinggi akan membantu menghilangkan keperluan fail terpecah-pecah, dan secara amnya mempercepat peranti anda.

Sekiranya anda ingin meningkatkan cakera keras komputer anda, anda ingin mempertimbangkan jenis komputer yang anda miliki (desktop, komputer riba, dll.) Dan kelas cakera keras yang anda mahukan. Terdapat beberapa jenis storan untuk komputer, jadi inilah yang perlu anda pertimbangkan:

 • Pemacu Cakera Keras (HDD): Ini adalah pemacu storan berasaskan cakera tradisional yang digunakan oleh kebanyakan komputer dari masa ke masa. Mereka hadir dalam beberapa saiz untuk peranti yang berbeza dan sejauh ini merupakan pilihan termurah untuk menambahkan storan baru ke peranti anda. Seperti yang telah disebutkan, tentu saja, masalah penggunaan storan berdasarkan cakera turun menjadi cepat. Sekiranya anda ingin memodenkan komputer anda dan membuat peranti terasa lebih pantas, anda boleh melangkau menggunakan HDD. Itu dikatakan jika anda hanya ingin menambahkan storan biasa, atau anda mahu berpasangan dengan SSD baru, menggunakan cakera keras standard adalah tempat yang bagus untuk menyimpan fail atau permainan tambahan anda.
 • Solid State Drive (SSD): SSD sangat marah sekarang ini, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Tidak seperti cakera keras berasaskan cakera tradisional, SSD menggunakan litar bersepadu tanpa bahagian bergerak, biasanya menggunakan storan flash berasaskan NAND yang serupa dengan telefon pintar atau tablet anda. Tanpa kepingan bergerak, SSD umumnya dianggap lebih dipercayai, dan peningkatan kelajuan dapat dilihat sebaik sahaja anda mula menggunakan pemacu. Pemacu ini perlahan-lahan turun harga, tetapi biasanya lebih mahal daripada rakan sejenisnya berdasarkan cakera. Mereka juga tidak menawarkan simpanan yang sama; terabyte HDD akan menghasilkan anda kurang dari $ 100, tetapi terabyte SSD akan mendorong had tersebut kepada sekitar $ 300 bergantung pada teknologi yang digunakan.
 • Pemacu Hibrid (SSHD): Pemacu hibrid adalah persis seperti: pemacu keras berasaskan cakera tradisional dengan cache keadaan pepejal yang disertakan untuk memuatkan pemacu but OS dan fail sesekali. Pemacu hibrid adalah pilihan yang baik bagi sesiapa yang mencari peningkatan kelajuan yang baik sambil tetap mengekalkan jumlah storan biasa yang diharapkan dari HDD. Ini tidak sehebat peningkatan seperti SSD (dan memang, anda mungkin dapat mencapai kombinasi yang lebih baik dengan menggabungkan HDD dan SSD di dalam desktop anda), tetapi bagi sesiapa yang mempunyai anggaran, itu adalah pilihan yang lebih baik daripada pemacu keras standard.
 • M.2 SSD: Ini adalah subseksyen dari SSD standard, tetapi perlu diperhatikan untuk satu sebab yang sangat mudah. Oleh kerana SSD M.2 memotong input SATA tradisional, mereka menggunakan standard M.2, serupa dengan slot PCI tetapi dengan kelajuan yang lebih baik dan ukuran yang lebih kecil. Sejauh ini, ini adalah peningkatan paling mahal dalam senarai ini. Anda mesti meneliti komputer riba atau papan induk anda untuk mengetahui sama ada komputer anda menyokong pemacu M.2, tetapi jika anda mampu menggunakannya, anda akan melihat faedahnya sebaik sahaja memasang perkakasan baru anda.

Setelah memilih perkakasan baru anda, anda harus memasangnya pada peranti anda. Pengguna desktop turun dengan mudah. Kebanyakan papan induk moden mempunyai lebih daripada satu port SATA yang tersedia, antara muka yang digunakan untuk menyambungkan cakera keras ke papan induk. Mengganti pemacu anda atau, kemungkinan besar, menambah pemacu kedua ke komputer desktop sangat mudah. Sebilangan besar menara desktop mempunyai pendakap pelekap untuk anda memasangkan cakera keras ke tempatnya. Sekiranya anda memilih untuk membeli SSD atau cakera keras yang lebih kecil daripada cakera keras dalaman standard 3,5,, anda boleh mengambil pendakap penyesuai yang murah dari Amazon untuk beberapa dolar, yang membolehkan anda memasang pemacu dengan selamat di komputer anda.

Apabila pemacu dipasang di mesin anda, semudah penyelesaian plug-and-play. Pastikan kabel SATA berjalan dari cakera keras baru anda ke port SATA terbuka di papan induk anda, dan gunakan penyambung kuasa untuk berjalan dari cakera keras ke bekalan kuasa PC anda. Anda ingin memastikan bekalan kuasa anda cukup kuat untuk mengendalikan pemacu tambahan, tetapi sebahagian besarnya, anda semestinya baik-baik saja. Setelah anda melakukan ini, boot sandaran PC desktop anda dan gunakan pengurusan cakera untuk memastikan cakera dikenali oleh komputer. Sekiranya anda menambahkan cakera keras berasaskan cakera tradisional, biasanya anda hanya ingin memindahkan fail antara keduanya dalam Windows Explorer. Sesiapa yang menaik taraf ke SSD harus mempertimbangkan untuk memindahkan partisi Windows 10 mereka dari cakera keras lama mereka ke SSD baru. Biasanya, SSD baru anda akan merangkumi beberapa bentuk perisian pemindahan untuk memandu anda melalui proses ini.

Sayangnya, pengguna komputer riba harus menghubungi pengeluarnya sebelum menambah atau mengganti pemacu. Sebilangan besar komputer riba Windows yang lebih tua mempunyai keupayaan untuk mengganti pemacu, biasanya dengan SSD baru atau dengan cakera keras komputer riba 2.5 ″. Ultrabooks disertakan dengan SSD yang disertakan sebagai pemacu utama (dan biasanya sahaja), dan malangnya, anda mungkin tidak bernasib baik kerana menambah ke Ultrabook tanpa komplikasi. Sekali lagi, tanyakan kepada pengeluar anda untuk mengetahui lebih lanjut sama ada pemacu komputer riba anda boleh diganti.

Akhirnya, kebanyakan komputer riba permainan biasanya dihantar dengan cakera keras yang boleh diganti pengguna, bersama dengan slot tambahan untuk simpanan tambahan. Laptop permainan yang lebih baru mungkin juga mencakup ruang untuk SSD M.2, yang, seperti yang disebutkan di atas, memotong antara muka SATA untuk meningkatkan kelajuan, prestasi, dan ukuran. Tablet dan peranti ultra mudah alih lain, sementara itu, mungkin tidak bernasib baik apabila berkaitan dengan peningkatan storan. Peranti seperti Surface Pro 4 pada awalnya mempunyai kemampuan untuk mengganti SSD (walaupun dengan tahap kesukaran dan pengetahuan yang sederhana), tetapi Surface Pro generasi ke-5 terbaru Microsoft tidak menggunakan pilihan tersebut.

Kad Grafik Khusus (GPU)

Pemproses komputer anda adalah yang memberi kuasa kepada sebahagian besar tugas yang anda laksanakan di komputer, tetapi kad grafik (atau GPU) anda tidak boleh dilupakan. Sebilangan besar pengguna akan berpuas hati dengan GPU bersepadu (biasanya disebut sebagai grafik Intel HD atau Intel Iris), tetapi sesiapa yang merancang untuk mempermainkan atau mengedit foto atau video di komputer mereka mungkin ingin melihat peningkatan GPU peranti mereka. Kad grafik di dalam komputer anda dapat membantu ketika melakukan tugas berat yang mungkin terlalu lemah untuk dikendalikan oleh CPU. Atas sebab itu, penting untuk tidak mengabaikan kekuatan GPU anda semasa membina atau membeli komputer, sama ada komputer riba atau desktop.

Menaik taraf kad grafik pada desktop yang ada cukup mudah. Sama seperti RAM anda, kad grafik anda memasukkan slot ke motherboard komputer anda, menjadikannya proses yang agak tidak menyakitkan. Walaupun begitu, masih ada proses yang cukup serius yang perlu anda ikuti semasa menaik taraf GPU komputer anda, dan jika anda tidak berhati-hati, anda akhirnya dapat mengatasi komponen yang ada. Perkara pertama yang perlu difahami ialah: membeli GPU kelas atas yang baru untuk komputer anda dengan pemproses yang berusia setengah dekad akan menghasilkan prestasi penyekat pada permainan. Penting untuk menjaga keseimbangan antara CPU dan GPU anda, dan anda harus mencari panduan kami untuk meningkatkan pemproses di bawah untuk mendapatkan nasihat mengenai peningkatan prestasi anda.

Sekiranya anda menentukan bahawa GPU anda tidak akan tertekan dengan menggunakan pemproses anda, anda juga harus mempertimbangkan sama ada kad grafik baru anda disokong oleh papan induk anda dan bekalan kuasa komputer anda. Kami mengesyorkan menggunakan PC Part Picker untuk melakukan ini. Masukkan komponen anda yang ada ke dalam senarai, kemudian tambahkan kad grafik baru anda dan periksa Pemeriksaan Keserasian PC mereka, yang akan menganggarkan sama ada anda sekarang komponen anda akan disokong satu sama lain. Ini bukan sistem yang sempurna, tetapi cara yang baik untuk memastikan peranti anda berfungsi dengan baik sebelum anda menaik taraf peranti anda. Akhirnya, setelah anda mempunyai GPU baru, pastikan untuk menyahpasang pemacu grafik dari GPU lama anda di dalam Pengurus Peranti sebelum terus memasang GPU baru anda (dengan sistem dimatikan).Sebaik sahaja anda memasukkan kad grafik baru ke komputer, anda perlu memasang pemacu baru dari pengeluar GPU anda (hampir selalu NVidia atau AMD).

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, anda tidak mempunyai banyak pilihan untuk meningkatkan GPU anda. Sama ada peranti anda menggunakan grafik bersepadu, atau mempunyai kad grafik khusus yang disolder di dalam casis yang tidak dapat diganti oleh pengguna akhir. Walaupun begitu, jika anda menggunakan komputer riba yang lebih baru yang menyokong Thunderbolt 3, anda boleh menggunakan GPU luaran untuk meningkatkan prestasi permainan atau penyuntingan semasa berada di rumah. Kandang eGPU ini biasanya bernilai beberapa ratus dolar, dan begitulah tanpa termasuk GPU sebenar untuk digunakan dalam peranti anda.

Bergantung pada anggaran anda, modul ini dapat meningkatkan prestasi permainan anda dalam sebilangan besar Ultrabook dan komputer riba yang nipis dan ringan, malah macOS mula menyokong eGPU menggunakan pemproses AMD (tidak ada sokongan NVidia rasmi untuk MacBook). Namun, pasaran untuk peranti ini masih muda, dan jika komputer riba anda tidak mempunyai port yang sesuai dengan Thunderbolt 3, anda mungkin lebih baik meletakkan wang itu ke komputer yang lebih berkuasa.

Pemproses (CPU)

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, bahagian ini bukan untuk anda. Tidak seperti RAM dan cakera keras, tidak ada komputer riba yang mengandungi pemproses yang mudah diganti. Walaupun pasaran kad grafik sekurang-kurangnya menawarkan kemampuan untuk menggunakan kad grafik luaran di perumahan menggunakan IO moden untuk sambungan, tidak ada cara untuk mengaktifkan CPU luaran. Bahkan pengguna desktop yang sudah siap sedia mungkin sukar untuk mengganti CPU di komputer mereka tanpa pengetahuan menengah hingga lanjutan, jadi mengganti pemproses anda mungkin merupakan pilihan hanya bagi mereka yang mempunyai pengetahuan teknikal untuk membina komputer mereka sendiri di tempat pertama .

Walaupun begitu, penting untuk mengetahui apa yang perlu dicari dalam pemproses moden. Sebilangan besar komputer yang dijual hari ini dikuasakan oleh CPU Intel, dan walaupun PC dan Chromebook kelas bawah biasanya menggunakan pemproses Intel Celeron, kebanyakan komputer di pasaran menggunakan pemproses Intel Core i-series, biasanya ditunjuk dengan Core i3, i5, atau i7 (mulai dari yang paling lemah hingga terkuat). PC desktop dan komputer riba mempunyai model pemproses yang berbeza, walaupun berkongsi penjenamaan Core yang sama dari intel, yang bermaksud i7 kelas desktop biasanya lebih cepat dan lebih kuat daripada i7 kelas desktop (hal yang sama berlaku dengan GPU, walaupun jurang itu mulai hampir kerana GPU mudah alih akhirnya menjadi lebih popular).

Komputer riba yang menggunakan pemproses Core i7 harus tetap dapat melakukan tugas yang paling kuat, termasuk pengeluaran video dan permainan dalam perjalanan (dengan anggapan GPU khusus digunakan bersama dengan CPU). Penjenamaan Core juga telah wujud selama beberapa tahun, kini dalam generasi ketujuh. Setiap generasi telah menyertakan perubahan dan peningkatan prestasi, beberapa besar dan beberapa kecil, bersama dengan peningkatan penggunaan bateri.

Semua ini dikatakan, jika anda ingin mengganti CPU anda, anda mungkin ingin membina semula keseluruhan desktop anda. Biasanya, membeli CPU baru juga bermaksud membeli motherboard baru untuk menetapkan CPU itu, kerana motherboard yang berbeza mempunyai ukuran pin yang berbeza untuk pemproses yang berbeza. Sukar untuk mengesyorkan pemproses umum untuk sesiapa sahaja yang ingin memasuki dunia pembinaan PC, tetapi inilah peraturan umum: Core i5 Intel adalah prestasi yang sangat kukuh untuk harganya, walaupun pengguna kuasa akan ingin mendapatkan barisan i7 yang ditawarkan oleh Intel.

Jalur Ryzen AMD adalah pertama kalinya dalam beberapa tahun syarikat ini menghasilkan CPU dengan seni bina baru, dan mereka juga hebat untuk mendapatkan wang, sering berprestasi pada tahap yang serupa dengan garis Intel tanpa menuntut wang sebanyak. Membeli CPU boleh menjadi tugas yang menakutkan, tetapi jika anda lebih suka menyimpan wang sebanyak mungkin, menggunakan bahagian yang ada dari komputer anda (menara, RAM, dll.) Dan membeli barang baru seperti CPU atau GPU baru dapat menjimatkan sejumlah wang.

Tweaks Windows 10

Seperti komputer atau telefon apa pun, ada sejumlah perubahan dan perubahan yang dapat Anda lakukan pada tetapan anda untuk mempercepat PC anda. Anda ingin mencuba ini satu persatu, menggunakan komputer anda seperti yang anda lakukan setiap hari dalam proses tersebut, untuk memastikan bahawa tweak yang anda lakukan pada komputer anda berfungsi dengan betul untuk anda. Ini mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan, kerana anda akan menguji komputer anda selangkah demi selangkah, tetapi jika anda membuat beberapa perubahan sekaligus dan tiba-tiba menemui ralat kritikal dengan PC anda, akan menjadi lebih sukar untuk mengetahui apa yang menyebabkannya masalah anda sekiranya anda baru-baru ini membuat sejumlah perubahan dramatik pada PC anda. Empat kategori pertama dalam senarai ini adalah mustahak bagi sesiapa yang berusaha mempercepat komputer mereka, kerana mereka banyak menyelesaikan masalah dan kelambatan yang disebabkan oleh aplikasi penyangak dan perubahan pengaturan yang bermasalah. Segala-galanya selepas itu boleh dianggap pilihan bergantung pada aplikasi dan perkhidmatan yang anda gunakan. Mari selami.

Keluarkan Vendor Bloatware

Apabila anda membeli komputer dari pengeluar utama yang tidak dipasarkan atau dijual langsung oleh Microsoft, Windows 10 bukan satu-satunya perisian yang dipasang pada peranti anda. Setiap syarikat komputer membuat perjanjian dengan pelbagai syarikat perisian untuk memasukkan produk mereka yang telah dipasang pada peranti anda. Ini dapat berupa segalanya dari perangkat lunak antivirus yang termasuk "percobaan gratis" seperti perisian Norton atau McAfee, hingga perisian bermain DVD seperti RealPlayer atau PowerDVD. Sebilangan perisian ini boleh berguna, dan jika anda menggunakannya di PC anda, tidak perlu menghapusnya. Walaupun begitu, beberapa pengeluar mempunyai kebiasaan buruk memasang pelbagai aplikasi dan pemalam pada PC anda yang boleh menyebabkan anda sakit kepala yang serius di jalan. Yang lebih teruk ialah tidak selalu membersihkan perisian apa yang seharusnya dan tidak boleh dinyahpasang dari peranti anda. Sebilangan aplikasi, terutama yang dikembangkan oleh pengeluar anda, biasanya dapat menambahkan elemen tertentu ke PC anda, termasuk kawalan kelantangan dan kecerahan. Itulah sebabnya penting untuk memastikan anda menyahpasang perisian yang betul.

Untuk melakukan ini, kita akan menggunakan "Haruskah Saya Menghapusnya?", Sebuah laman web yang didedikasikan untuk membantu pengguna Windows menentukan kepentingan dan utiliti perisian yang dipasang pada PC mereka. Sekiranya Saya Buang Ia mempunyai pelbagai peringkat dan senarai yang dirancang untuk membantu menjadikan penyingkiran bloatware menjadi lebih mudah. Halaman utama laman web mereka mempunyai kedudukan pengeluar terburuk hingga terbaik dari segi jumlah aplikasi rata-rata yang dipasang pada peranti mereka. Toshiba berada di kedudukan terakhir terakhir, dengan Acer dan Asus kedua-duanya menampilkan jumlah bloatware paling sedikit pada PC mereka. Setiap jenama ini membolehkan anda melihat senarai perisian yang disertakan pada peranti mereka, yang membantu memudahkan anda memutuskan yang mana yang tinggal dan yang mana.

Sekiranya Saya Buang Ia juga mempunyai aplikasinya sendiri, dan walaupun terdengar konyol untuk memasang perisian apabila anda cuba menyahpasang aplikasi dari komputer anda, Sekiranya Saya Buang Ia benar-benar menjadikan prosesnya jauh lebih lancar daripada yang kita lihat jika tidak. Aplikasi ini percuma dan memaparkan kedudukan setiap perisian di komputer anda. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasinya, anda juga boleh menggunakan laman web; ia melakukan perkara yang sama tetapi tanpa pautan penyahpasang terbina dalam.

Untuk memulakan penyahpasangan aplikasi, Anda harus membuka pilihan "Tambah atau Buang Program", baik dari panel kawalan anda atau dengan menekan butang Mula dan mengetik "Tambah atau Buang" hingga aplikasi yang disarankan muncul di Mula anda menu. Ini akan membuka menu tetapan anda dan membolehkan anda mula menyahpasang aplikasi dari peranti anda. Anda boleh mencari aplikasi tertentu berdasarkan nama, atau menatal senarai abjad. Berhati-hatilah untuk tidak mencopot pemasangan perkara yang tidak anda kenali, kerana beberapa aplikasi diperlukan untuk mengendalikan komputer anda dengan betul tanpa mesej ralat.

Sebagai contoh, apa sahaja yang dikembangkan oleh Microsoft biasanya merupakan aplikasi yang baik untuk disimpan di peranti anda tanpa membuangnya, tetapi aplikasi yang berasal dari penerbit yang tidak diketahui biasanya selamat untuk dinyahpasang. Cara termudah untuk memastikan anda tidak membuang aplikasi penting adalah dengan menggunakan Haruskah Saya Mengeluarkannya untuk mencari nama program anda; anda juga boleh menggunakan nama apl Google untuk memastikan selamat dikeluarkan dari peranti anda.

Mengeluarkan program dari komputer anda biasanya memerlukan sebahagian masa anda, jadi pastikan anda menyisihkan beberapa jam untuk menjalankan senarai aplikasi anda. Nyahpasang apa sahaja yang tidak anda gunakan atau kenali, walaupun pastikan untuk memeriksa semula jawapan anda menggunakan sumber di internet. Beberapa aplikasi mungkin juga mengharuskan anda menghidupkan semula komputer, walaupun dalam beberapa kasus Anda dapat menahannya hingga Anda mencopot pemasangan banyak aplikasi. Setelah anda membuang program anda, luangkan satu atau dua hari untuk menggunakan komputer seperti biasa dan rasakannya. Pastikan semuanya masih berfungsi seperti yang diharapkan dan bahawa anda tidak menyahpasang perisian yang diperlukan. Biasanya, aplikasi yang diperlukan untuk penggunaan umum dapat dimuat turun semula dari laman web pengeluar anda.

Anda mungkin juga ingin mempertimbangkan memulakan dari salinan Windows 10 yang baru, yang boleh anda lakukan dengan membuat Windows 10 Recovery Disk. Ini bagus bukan hanya untuk membersihkan komputer anda untuk permulaan yang baru, tetapi juga untuk menggunakannya sekiranya berlaku kecemasan.

Fail dan Perkhidmatan Permulaan

Semasa anda memasang program di komputer anda, panduan pemasangan mungkin meminta anda menambahkan aplikasi sebagai program permulaan pada PC anda, yang bermaksud ia akan berjalan secara automatik setelah komputer anda boot. Untuk beberapa aplikasi, seperti utiliti atau aplikasi tertentu, ini boleh menjadi kebaikan, membantu anda memasuki program atau aplikasi yang anda perlukan jauh lebih pantas daripada yang sebaliknya. Namun, untuk program lain, ini dapat melambatkan komputer anda dan melambatkan proses boot secara mendadak. Beberapa aplikasi, seperti Spotify atau Steam, mungkin kelihatan seperti aplikasi yang baik untuk membolehkan boot secara langsung semasa dimulakan semula, tetapi jika anda tidak menggunakan aplikasi ini setiap hari, adalah idea yang baik untuk mengeluarkannya dari pengurus permulaan anda.

Cara termudah untuk menonaktifkan aplikasi ini adalah melalui task manager, diakses dengan menekan Ctrl + Alt + Delete dan memilih pilihan task manager dari daftar tetapan. Sebagai alternatif, menekan Ctrl + Shift + Escape akan membuka bar tugas secara automatik. Pilih tab berlabel Startup, yang akan memuatkan senarai aplikasi yang dirancang untuk mula berjalan ketika anda boot komputer anda. Senarai ini akan menunjukkan kepada anda maklumat mengenai setiap pilihan ini, termasuk nama, penerbit, status, dan juga kesan permulaannya. Status adalah bahagian penting: setiap aplikasi ini akan dilumpuhkan atau diaktifkan.

Sekiranya anda melihat aplikasi yang memperlambat komputer anda (atau program yang tidak Anda kenal) yang juga kebetulan mengaktifkan permulaan, itu adalah aplikasi yang utama untuk dinonaktifkan. Untuk menonaktifkan setiap aplikasi, klik kanan pada pilihan dan tekan pilihan "Nonaktifkan". Ini tidak akan menghentikan program daripada berjalan pada komputer anda, tetapi akan menyebabkan aplikasi tidak lagi berjalan setelah reboot anda yang seterusnya. Sekiranya anda mendapati aplikasi itu penting untuk penggunaan komputer harian anda, anda juga selalu boleh menggunakan tab yang sama untuk mengaktifkan semula aplikasi ini untuk dijalankan pada permulaan.

Aplikasi Latar Belakang

Aplikasi yang berjalan di latar belakang di Windows 10 mungkin lebih banyak daripada yang anda fikirkan. Mereka boleh mengemas kini secara sporadis, mengirim pemberitahuan ke peranti anda, mencari dan mencari kandungan, dan banyak lagi. Tidak setiap aplikasi latar belakang buruk untuk komputer anda, tetapi beberapa pengguna mungkin mendapati bahawa perangkat mereka berjalan dengan lebih lancar apabila terdapat lebih sedikit aplikasi yang menggunakan sumber daya perangkat anda, terutama pada komputer yang lebih tua dan kurang berkuasa. Nasib baik, Windows 10 kini mempunyai cara untuk mematikan aplikasi daripada berjalan di latar belakang pada peranti anda secara automatik, dan semudah menyelami bahagian Privasi pada menu tetapan anda. Untuk melakukan ini, ketuk ikon Mula di sudut kiri bawah dan ketik "Privasi", kemudian tekan enter. Tatal ke bahagian bawah senarai kiri dan mulailah membatalkan pilihan aplikasi yang tidak mahu anda jalankan di latar belakang komputer anda. Ini boleh dihidupkan dan dimatikan sesuai keinginan, dan bergantung pada pilihan aplikasi yang anda pasang, anda akan melihat peningkatan prestasi kecil dengan mematikan beberapa aplikasi.

Sambungan Penyemak Imbas dan Cache

Kecuali anda menghabiskan sebahagian besar hari anda bekerja di aplikasi kreatif seperti Adobe Photoshop atau Premiere Pro, atau aplikasi pejabat seperti Microsoft Excel, anda mungkin menghabiskan banyak masa anda di komputer menggunakan penyemak imbas untuk mengakses laman web kegemaran anda. Oleh kerana penyemak imbas internet anda digunakan untuk segala hal, mulai dari memeriksa kehidupan rakan anda dengan Facebook atau Instagram hingga menonton filem dan rancangan televisyen kegemaran anda dengan Netflix dan Hulu, masuk akal bahawa penyemak imbas menjadi alat terpenting dalam gudang perisian pada PC anda. Internet adalah tempat yang sangat hebat, penuh dengan ekspresi, seni, berita dan analisis serta media, menjadikannya utiliti yang wajib dimiliki secara umum semasa menggunakan komputer anda.

Setiap penyemak imbas utama yang digunakan pada Windows 10 — Chrome, Firefox, dan Microsoft Edge — juga menyertakan kemampuan untuk menggunakan sambungan, atau sekeping kecil perisian yang dipasang ke penyemak imbas anda dan mengubah cara pengoperasiannya. Sambungan biasanya merupakan alat yang berguna, memberi anda kemampuan untuk mengubah cara komputer anda berfungsi tanpa perlu bimbang memasang perisian utama. Sekiranya anda melihat menu pelanjutan penyemak imbas anda, anda akan melihat senarai lengkap perisian yang telah anda tambahkan ke pengalaman internet anda. Ini mungkin segalanya dari pengurus kata laluan seperti LastPass atau 1Password, hingga plugin VPN seperti ExpressVPN, hingga peluasan kegemaran semua orang untuk ditambahkan, penyekat iklan. Terdapat berjuta-juta peluasan yang berbeza di web, dan pembangun penyemak imbas anda selalunya akan melakukan yang terbaik untuk mengumpulkan pelanjutan tersebut ke satu tempat, seperti Kedai Web Chrome atau pasar Tambahan Firefox.

Namun tidak semua peluasan adalah rakan anda, dan jika anda tidak berhati-hati, anda boleh menambahkan perisian ke komputer riba atau desktop anda secara tidak sengaja yang boleh menyebabkan masalah dengan penyemakan imbas anda. Penting untuk memastikan bahawa mana-mana perisian yang tidak anda ingat untuk ditambahkan ke peranti anda dibuang, dan apa-apa pelanjutan yang cuba menambahkannya ke peranti anda, Anda harus menjauhkan diri. Walaupun terdapat banyak pelanjutan penyemak imbas yang tidak perlu dan penuh spam di web, yang paling penting untuk dijauhkan — apatah lagi yang kemungkinan besar anda hadapi — adalah bar alat carian yang mengambil alih mesin carian lalai penyemak imbas anda dan menyampaikan iklan kepada anda setiap kali anda membuka penyemak imbas. Kami akan mempunyai arahan terperinci mengenai cara membuang pelanjutan dari setiap penyemak imbas di bawah.

Sama pentingnya dengan melacak pelanjutan anda, adalah pentingnya memastikan bahawa cache penyemak imbas anda dibersihkan secara rutin agar internet anda berjalan lancar dan pantas. Cache penyemak imbas, seperti mana-mana cache pada umumnya, adalah penyimpanan data dalam talian secara automatik yang sering anda lawati sehingga penyemak imbas anda menjadi lebih pantas untuk menyimpan sebilangan data tersebut untuk diakses lebih cepat daripada apa sahaja yang dapat anda capai melalui sambungan internet anda sahaja. Sebahagian besarnya, cache adalah perkara yang baik. Ia memerlukan sedikit ruang pada peranti anda dan biasanya membuatnya sehingga anda dapat mengakses data anda tanpa perlu menunggu beberapa saat tambahan sementara penyemak imbas anda berulang kali memuatkan ikon Facebook yang sama berulang kali.

Malangnya, cache kadang-kadang menjadi agak tidak kemas, tidak pasti di mana failnya dan sangat memanjangkan masa pemuatan umum untuk kandungan anda kerana anda menunggu penyemak imbas anda menyerah untuk mencari cache dan hanya memuatkan semula fail dari awal. Sekiranya halaman web kegemaran anda mengambil masa untuk memuatkan, dan anda telah menyedari ralat "menunggu cache" di sudut bawah penyemak imbas anda, anda mungkin perlu membersihkan dan menghidupkan semula cache anda untuk terus menggunakan penyemak imbas.

Oleh itu, kerana kedua-dua pelanjutan penyemak imbas dan cache penyemak imbas menempati ruang yang sama, mari selami menu tetapan dan lihat bagaimana membuang pelanjutan penyemak imbas yang tidak diingini dan bagaimana membersihkan cache anda di dalam penyemak imbas.

Chrome

Untuk membuang sambungan di dalam Chrome, pilih ikon menu bertitik tiga di sudut kanan atas paparan anda. Gulung ikon tetikus anda ke atas "Lebih Banyak Alat", kemudian pilih "Sambungan" untuk membuka menu tetapan untuk peluasan anda. Di sini, anda akan dapati senarai lengkap sambungan yang ditambahkan pada instance Chrome anda mengikut urutan abjad. Tinjau senarai pelanjutan ini dan pastikan bahawa anda telah menambahkan setiap peluasan dalam menu secara peribadi. Anda dapat memeriksa izin yang diberikan untuk setiap pelanjutan dengan mengklik ikon "Butiran", dan anda boleh mengaktifkan atau menonaktifkan pelanjutan dengan mengklik ikon tanda semak di sisi setiap penyenaraian. Sekiranya anda menjumpai peluasan yang perlu dihapus, klik pada ikon tong sampah untuk mengeluarkannya dari komputer, penyemak imbas dan akaun Google anda.

Untuk mengosongkan cache, ketuk ikon menu tiga titik yang sama dan pilih "Tetapan" dari menu. Setelah membuka "Tetapan", tatal ke bahagian bawah halaman anda dan buka pilihan lanjutan, lalu pilih "Hapus Data Penyemakan Imbas" di bahagian bawah bahagian Privasi dan Tetapan. Sebagai pilihan, anda juga boleh menggunakan bahagian carian di bahagian atas halaman untuk mencari "cache", yang akan memuatkan pilihan ini di bahagian bawah senarai anda. Pilih pilihan ini, kemudian pilih "Cached Files and Images," yang akan memaparkan ukuran cache penyemak imbas anda dalam megabait atau gigabait.

Anda juga boleh membersihkan senarai muat turun atau sejarah penyemak imbas anda di menu ini; pilih pilihan yang ingin anda hapus, atau biarkan dengan hanya data cache anda dan tekan ikon biru di bahagian bawah menu. Setelah dibersihkan, anda mungkin diminta untuk memulakan semula penyemak imbas anda; anda mungkin mahu menghidupkan semula penyemak imbas anda secara manual untuk memastikannya dihapuskan dengan betul. Pastikan untuk mengklik kanan ikon Chrome di baki Windows 10 anda untuk menutup Chrome sepenuhnya dari berjalan di latar belakang.

Firefox

Untuk melihat dan membuang sebarang sambungan pada peranti anda, mulailah dengan membuka Firefox dan memilih ikon menu tiga baris di sudut kanan atas paparan anda. Seperti Chrome, Firefox akan memberi anda senarai penuh menu, tetapan, dan pilihan yang tersedia untuk diubah di sini. Kita perlu memilih "Add-ons" dari menu ini, yang akan membuka kedai Add-on di dalam Firefox dan kemampuan untuk melihat sambungan yang dipasang di dalam browser anda. Pilih "Sambungan" dari menu di sebelah kiri paparan anda, yang akan memuatkan senarai pelanjutan penuh anda yang dipasang ke Firefox.Memilih "Lagi" akan memberi anda maklumat seperti penerbit dan idea umum di sebalik apa yang perlu dilakukan pelanjutan; Sementara itu, memilih "Nonaktifkan" akan menghentikan pelanjutan daripada berjalan di penyemak imbas anda. Tidak setiap peluasan mempunyai pilihan untuk dikeluarkan sepenuhnya dari penyemak imbas anda, tetapi jika ada, anda akan melihat ikon "Buang" di sana juga. Anda juga ingin menyelami senarai pemalam anda, yang juga dapat diakses dari sebelah kiri menu, untuk memastikan anda membuang perisian lain yang berjalan di latar belakang penyemak imbas anda.

Untuk mengosongkan cache di Firefox, kembali ke ikon menu tiga baris di sudut kanan atas paparan anda dan pilih "Pilihan." Ketik "Cache" ke dalam kotak pencarian di bahagian atas paparan dan tunggu senarai lengkap dimuat, kemudian pilih "Hapus Sekarang," yang disenaraikan di sebelah kanan menu. Ini akan secara automatik membuang cache yang dibuat oleh Firefox di dalam penyemak imbas anda, dan anda dapat melayari web sekali lagi dengan bebas, sambil membina semula peruntukan cache anda.

Microsoft Edge

Edge telah menjadi penyemak imbas yang jauh lebih kuat dalam beberapa lelaran dan kemas kini terakhir, menambah sokongan untuk sambungan dan pemalam lain dan secara amnya menjadikan aplikasinya lebih mesra dan mudah digunakan. Untuk melihat sambungan yang dipasang, buka Edge di komputer anda dan ketuk ikon menu bertitik mendatar di sudut kanan atas paparan anda. Setelah membuka menu peluasan, anda dapat membersihkan apa yang anda lakukan dan tidak perlu dari Edge, melumpuhkan dan membuang pelanjutan yang anda rasa sesuai. Untuk menguruskan cache, Anda perlu mengetuk ikon tetapan itu lagi, pilih Tetapan di bagian bawah menu, dan ketuk ikon "Pilih Apa yang Hapus" di bawah "Hapus Data Penjelajahan." Dari sini, anda boleh memilih untuk membuang sejarah penyemakan imbas, kuki, kata laluan yang disimpan, dan apa sahaja yang ingin anda hapus dari Edge; yang paling penting, tentu saja, adalah data dan fail yang disimpan dalam cache. Keluarkan mereka dari penyemak imbas anda, dan mulakan semula Edge untuk menguji peningkatan.

skrin-tepi-data-jelas

Lumpuhkan Animasi dan Kesan Visual Lain

Pada PC kelas bawah, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mematikan beberapa kesan visual yang lebih terang yang disediakan oleh Windows. Sejak pelancaran Windows Vista lebih dari satu dekad yang lalu, Microsoft telah menggunakan animasi, ikon lutsinar, dan sebelumnya, teknik reka bentuk yang disebut Windows Aero. Walaupun Aero digantikan dengan "Metro design" (judul tidak rasmi setelah Microsoft dihubungi berkaitan dengan nama dagang, walaupun beberapa laporan ini masih belum disahkan oleh Microsoft), ketelusan dan animasi tetap menjadi pokok reka bentuk di Windows, dan seperti mencolok Seperti Windows 10, penting untuk diingat bahawa kesan ini benar-benar dapat meningkatkan prestasi sistem anda jika anda menggunakan perkakasan kelas atas. Kesan ini benar-benar dapat mendorong pemproses anda ke tepi, tidak membenarkannya melakukan beberapa tugas penting lain dari komputer anda dan membuat semuanya terasa jauh lebih perlahan daripada yang ada. Walaupun pada komputer yang lebih pantas, masa yang diperlukan untuk komputer riba atau desktop anda untuk menjalankan animasi dapat menghabiskan banyak masa sepanjang hari jika anda selalu menggunakan komputer.

ketelusan

Terdapat beberapa perkara yang harus anda atur untuk memperbaiki pengalaman menggunakan Windows 10. Perkara pertama yang harus dilakukan adalah menyelami menu Pemperibadian di dalam Tetapan anda di Windows 10. Buka menu Tetapan pada peranti anda, atau ketik Pemperibadian ke dalam menu Windows untuk memuatkan senarai Tema dan Tetapan Berkaitan. Di sisi menu, anda akan menemui senarai tetapan dan pilihan menu yang boleh diubah. Pilih Warna yang kedua dari atas, dan tatal ke bahagian bawah halaman. Mengubah warna peranti Windows 10 anda tidak akan melambatkan pemproses anda, tetapi kesan ketelusan yang mungkin atau tidak diaktifkan akan berlaku. Sekiranya ketelusan anda aktif, balikkan untuk mematikan semua pilihan ketelusan pada peranti anda. Bahagian atas menu dan tingkap anda tidak akan lagi telus, tetapi di luar perubahan visual, ia dapat membantu mengurangkan beban pemproses anda.

animasi-mati

Masuk ke rumah dalam menu Tetapan dan menuju ke Kemudahan Akses. Pilihan kebolehcapaian ini membolehkan anda mengubah cara kerja peranti anda, menjadikannya lebih selesa bagi tahap kebolehcapaian anda bergantung pada keperluan peribadi anda sendiri. Tetapan ini cepat dan mudah diubah: di menu sebelah kiri, tekan Pilihan Lain, dan di bahagian atas menu ini, lumpuhkan dan hapus centang "Mainkan Animasi di Windows." Ini akan menghentikan semua animasi di Windows 10 sepenuhnya sehingga gerakan selesai dalam satu bingkai berbanding dengan menunjukkan pergerakan tingkap anda di sekitar paparan. Ia jauh lebih tidak menarik, tetapi pada masa yang sama, ia juga lebih menyeronokkan jika anda ingin mendapatkan kelajuan keseluruhan. Walau bagaimanapun, yang lebih penting ialah beban yang akan dikeluarkan oleh pemproses anda. Serius, bukan sahaja semuanya akan dimuat dan terasa lebih pantas semasa anda bergerak di sekitar komputer anda tetapi secara amnya, pemproses anda akan mengucapkan terima kasih. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh mematikan gambar latar anda di sini, bukan hanya menunjukkan skrin hitam.

Satu tetapan terakhir yang akan diubah, kali ini di menu tetapan Sistem Lanjutan terdapat di peranti anda. Untuk membukanya, tutup dari menu tetapan biasa dan tekan kekunci Windows pada papan kekunci anda. Ketik "con" ke dalam menu anda dan tekan Enter, yang akan membuka Panel Kawalan dengan cepat. Pilih Sistem dan Keselamatan dari menu ini, kemudian pilih Sistem untuk melihat maklumat sistem anda. Di menu sebelah kiri, anda akan melihat pilihan untuk Tetapan Sistem Lanjutan. Ketuk ini untuk memuatkan menu pop-up yang memaparkan pilihan sistem anda. Pastikan tab Advanced dipilih, dan di bahagian atas menu ini, anda akan melihat pilihan untuk Performance. Akhirnya, klik pada menu Tetapan untuk memuatkan pilihan prestasi anda.

kesan visual

Secara lalai, menu ini ditetapkan untuk membolehkan Windows memilih pilihan terbaik untuk komputer anda, tetapi mudah untuk menyesuaikan diri dengan prestasi terbaik dan penampilan terbaik. Apa yang anda mahu lakukan di sini bergantung pada pilihan anda. Sekiranya anda mahu membiarkan Windows menyesuaikan diri dengan prestasi terbaik, pilih pilihan tersebut. Semua yang diperiksa dalam menu pilihan di bawah secara automatik tidak akan dicentang. Anda boleh membiarkannya jika anda mahu, tetapi secara bergantian, kami sarankan untuk melihat senarai tetapan dan pilihan untuk memastikan tidak ada yang perlu dipilih. Mencentang kotak akan menukar mod anda menjadi tersuai, tetapi itu baik untuk tujuan kami. Sekiranya anda menggunakan komputer yang hebat, Anda dapat memilih "Sesuaikan untuk Penampilan Terbaik" untuk memeriksa setiap pilihan secara automatik. Setelah memilih pilihan yang ingin anda simpan, klik Terapkan dan OK untuk menutup menu.

Tetapan Memori Maya

Memori maya adalah salah satu aspek terpenting dalam komputer anda, walaupun anda agak tidak biasa dengan istilah tersebut. Juga penting untuk memastikan bahawa data anda dapat dimuat dengan cepat dengan kos rendah kepada pengguna. Walaupun RAM anda mengendalikan memori komputer anda agar aplikasi tetap terbuka dan aktif di latar belakang (dan siap dilancarkan dengan cepat), memori maya membolehkan cakera keras atau pemacu keadaan pepejal anda digunakan sebagai memori jika sistem anda kekurangan RAM. Sekiranya menaik taraf RAM anda bukan pilihan kerana kemampuan menaik taraf komputer anda atau kerana kos murni untuk membeli lebih banyak memori, anda mungkin ingin memeriksa tetapan memori maya anda untuk memastikan anda memberikan peranti anda ruang goyangan sebanyak mungkin.

Untuk memeriksa tetapan memori maya anda, ketuk ikon Mula di sudut kiri bawah paparan anda dan ketik "Kawalan" pada peranti anda untuk membuka Panel Kawalan. Dari menu utama Panel Kawalan, pilih "Sistem dan Keselamatan", kemudian pilih "Sistem" dari senarai ini. Di panel sebelah kiri paparan anda, anda akan melihat pilihan untuk memilih "Tetapan Sistem Lanjutan". Klik ini dan terima arahan keselamatan sekiranya ada. Menu ini mempunyai banyak maklumat, tetapi anda ingin memilih "Lanjutan", kemudian "Tetapan Prestasi" dan "Lanjutan" sekali lagi. Menu ini mempunyai pilihan anda untuk tetapan memori maya anda, dan anda dapat mengetuk "Ubah ..." untuk mengedit jumlah yang diberikan ke perangkat anda.

Apabila tetingkap "Ubah" terbuka, Anda perlu menghapus centang "Urus ukuran fail paging secara automatik untuk semua pemacu" untuk mengedit secara manual jumlah memori maya yang dibenarkan oleh peranti anda. Di bahagian bawah tetingkap ini terdapat bahagian yang memberi amaran kepada anda tentang jumlah memori yang diperuntukkan sekarang, bersama dengan jumlah yang disyorkan untuk komputer anda. Dalam kebanyakan kes, anda boleh memilih untuk memperuntukkan jumlah yang disyorkan ini, yang akan meningkatkan prestasi peranti anda.

Untuk melakukan ini, setelah Anda mencentang "Mengelola ukuran file paging secara otomatis untuk semua drive", Anda dapat mengubah pengaturan yang Anda pilih dari "Ukuran terkelola sistem" menjadi "Ukuran khusus". Tetapkan ukuran awal dan ukuran maksimum seperti jumlah yang disarankan oleh peranti anda, yang akan menyebabkan komputer anda selalu membiarkan jumlah tersebut (dalam megabait) terbuka di komputer anda. Akhirnya, pastikan juga bahawa lokasi fail pertukaran anda terletak pada pemacu terpantas di komputer anda (jika anda mempunyai banyak pemacu; jika tidak, langkah ini bukan untuk anda). Sekiranya pemacu C: anda adalah SSD dan pemacu D: anda adalah pemacu keras tradisional, pastikan pemacu C: adalah lokasi memori maya anda untuk memastikan komputer anda diatur agar pantas.

Tetapan Kuasa

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, anda mungkin ingin melihat tetapan kuasa anda untuk memastikannya disiapkan pada pilihan terbaik untuk anda. Walaupun menurunkan tetapan kuasa anda pada komputer riba anda dapat membantu komputer anda bertahan lebih lama ketika dalam perjalanan, ia juga dapat mengurangkan prestasi peranti anda. Sekiranya komputer riba anda dipasang, Windows biasanya akan meningkatkan prestasi peranti anda secara automatik. Begitu juga, jika komputer riba anda mempunyai kad grafik khusus (seperti GTX 1060 atau GTX 1070 di komputer riba Max-Q NVidia), komputer riba akan dihidupkan secara automatik semasa anda memasang peranti anda, sehingga meningkatkan kekuatan komputer anda. Kemas kini terbaru untuk Windows 10 menjadikan pengemaskinian tetapan kuasa anda sangat mudah, jadi jangan terlalu menekankan tentang perlu menyelami tetapan anda setiap kali anda ingin mengawal kekuatan anda.

Untuk mengawal tetapan kuasa anda menggunakan jalan pintas di bar tugas Windows, cari ikon bateri di sudut kiri bawah paparan anda. Mengklik pada ikon bateri akan memuat menu tetapan cepat untuk pilihan kuasa anda. Apabila anda dipasang, anda akan mempunyai slaid dengan tiga pilihan untuk prestasi kuasa anda: Bateri Lebih Baik, Prestasi Lebih Baik, dan Prestasi Terbaik. Anda juga dapat melihat berapa lama sehingga peranti anda dicas sepenuhnya.

Apabila mencabut peranti anda, anda diberi pilihan tambahan pada slaid yang disertakan, yang membolehkan anda memilih dari tiga pilihan pertama yang disenaraikan di atas atau, jika anda mahu, memilih pilihan di paling kiri: Penjimat Bateri. Meletakkan peranti anda dalam mod Penjimatan Bateri secara automatik akan meredupkan paparan dan mengurangkan prestasi anda lebih jauh daripada pilihan Bateri Lebih Baik, tetapi jika anda berada di pesawat atau jauh dari sumber kuasa, mungkin merupakan pilihan yang baik untuk membantu menjaga komputer anda berjalan lebih pantas.

Untuk mendapatkan senarai lengkap pilihan bateri di komputer anda, buka jalan pintas pada komputer riba menggunakan ikon bateri di bar tugas anda dan pilih "Tetapan bateri", yang akan membuka menu Tetapan di komputer anda. Di sini anda dapat melihat gambaran keseluruhan statistik bateri anda, dari waktu yang tersisa di peranti anda hingga penggunaan bateri dengan aplikasi hingga kemampuan untuk mengaktifkan mod Penjimatan Bateri secara automatik setelah peratusan bateri anda mencapai ambang tertentu. Windows membolehkan anda meninjau beberapa petua penjimatan bateri dari dalam menu tetapan, dan anda bahkan dapat mengubah tetapan bateri untuk memutar video pada peranti anda.

Satu langkah terakhir sebelum kita beralih dari tetapan daya: ketuk ikon Mula di sudut kiri bawah paparan anda dan ketik "Control" untuk membuka Panel Kawalan. Pilih "Perkakasan dan Suara", kemudian pilih "Pilihan Kuasa." Versi Panel Kawalan menu Daya mempunyai lebih banyak pilihan daripada menu tetapan asas, jadi penting untuk mengetahui menu ini ada. Anda boleh mengubah tetapan pelan kuasa anda secara manual di sini (termasuk pilihan untuk bila paparan anda mati dan bila komputer anda akhirnya mati), dan jika anda memilih "Pilihan Kuasa Lanjutan", anda dapat memperbaik setiap aspek komputer dan daya tarikannya, memaksimumkan atau meminimumkan mengikut kehendak anda.

Sebilangan besar orang akan senang pergi dengan menyesuaikan pilihan kuasa asas dalam jalan pintas melalui bar tugas anda, tetapi jika anda mencari cara untuk mengedit pilihan kuasa PCI Express atau apabila palam USB anda menangguhkan kuasa, pilihan Daya Lanjutan adalah kaedah terbaik untuk benar-benar mengawal peranti anda. Namun, jika anda menyesuaikan pilihan di sini dan melihat komputer anda bertindak aneh, pastikan untuk menukar tetapan kuasa anda kembali ke lalai.

Carian Pengindeksan

Pengindeksan carian boleh menjadi alat yang ampuh di tangan kanan, digunakan untuk meningkatkan kelajuan pencarian anda dan membuat segalanya sedikit lebih cepat di PC anda. Sekiranya anda mempunyai pustaka fail yang besar pada cakera keras berasaskan cakera yang lebih lama, anda memerlukan masa yang lama untuk mencari fail menggunakan carian yang terdapat di dalam Explorer dan menu Mula pada PC anda. Pengindeksan carian membantu menjadikan semua ini sedikit lebih cepat dengan mengindeks fail di latar belakang. Sekiranya anda mempunyai komputer yang lebih lama dengan pemproses yang lambat, anda mungkin ingin mematikannya - terutamanya jika anda tidak melakukan banyak carian untuk kandungan di PC anda. Orang yang sering mencari fail mungkin ingin membiarkan pilihan diaktifkan, tetapi mana pun yang anda pilih, anda akan senang mengetahui bahawa anda membantu mempercepat PC anda dengan cara atau cara lain.

Untuk membuka pengindeksan pencarian, klik pada ikon Mula di bahagian bawah layar dan ketik "Indeks" untuk memuat Pilihan Pengindeksan, kemudian tekan enter untuk membuka. Lokasi pengindeksan anda akan disenaraikan di bahagian putih menu, dan anda boleh mengedit atau menambah pilihan yang anda inginkan. Ikon "Ubah suai" membuka tetingkap di mana anda dapat memilih dan membatalkan pilihan lokasi yang telah diindeks, walaupun jika menu itu terlihat rumit bagi Anda, lebih baik mematikan pengindeksan bersama-sama atau membiarkannya baik.

carian-pengindeksan

OneDrive

Salah satu ciri utama Windows 10 adalah integrasi Microsoft dengan OneDrive, penyimpanan awan syarikat, dan perkhidmatan hosting fail yang bersaing secara aktif dengan Dropbox dan Google Drive. Walaupun kedua-dua perkhidmatan yang bersaing ini memungkinkan untuk integrasi desktop yang mudah, tidak ada yang selaras dengan Windows seperti OneDrive, berkat sinergi antara perkhidmatan penyimpanan awan Microsoft dan sistem operasinya. Perkhidmatan berjalan di latar belakang secara aktif untuk menyegerakkan fail anda ke storan yang diperuntukkan ke akaun anda, tetapi jika anda tidak menggunakannya, OneDrive mungkin hanya menghabiskan kuasa pemprosesan yang dapat anda gunakan pada sesuatu yang lain. Mematikan OneDrive tidak terlalu sukar, walaupun mematikannya sama sekali adalah cerita yang berbeza.

od_settings-1

Sekiranya anda hanya ingin melumpuhkan OneDrive, cukup mudah, Klik ikon ^ di bar tugas anda berhampiran jam di sudut kanan bawah paparan dan cari ikon awan. Klik kanan pada ikon ini dan pilih "Exit" atau "Quit OneDrive", bergantung pada versi aplikasi, untuk menutup perkhidmatan. OneDrive akan memberi amaran kepada anda bahawa fail anda tidak lagi akan diselaraskan dengan perkhidmatan dari komputer anda, dan anda boleh mengklik arahan untuk menyelesaikan sistem. Anda boleh dan juga harus memilih pilihan tetapan di sini, yang akan membolehkan anda melumpuhkan OneDrive daripada memulakan komputer anda secara automatik semasa masuk ke Windows.

onedrive-lumpuhkan

Bagi kebanyakan orang, ini mesti cukup untuk berhenti menggunakan OneDrive sama sekali; ia tidak akan berjalan di latar belakang komputer anda, dan anda boleh berhenti bimbang menggunakan kuasa pemprosesan komputer anda dengan tugas yang tidak diperlukan yang tidak anda perlukan atau gunakan. Namun, ada pilihan lain. Sekiranya anda cukup selesa mengedit pendaftaran komputer anda, anda boleh mematikan OneDrive sepenuhnya melalui tetapan komputer anda secara manual. Buka Regedit dengan menaipnya ke menu Mula, kemudian pergi ke kunci berikut: "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows". Buat kunci baru di sini bernama One Drive, dan berikan kunci DWORD yang disebut DisableFileSyncNGSC dengan nilai 1. Ini akan sepenuhnya melumpuhkan pilihan untuk menyegerakkan kandungan di komputer anda melalui OneDrive, walaupun anda selalu dapat kembali ke kunci ini untuk mengedit dan membuang ia.

Memulakan

Komputer anda harus mempunyai kata laluan untuk keselamatan dan perlindungan, terutamanya jika anda tinggal bersama orang lain, simpan dokumen penting seperti maklumat cukai pada cakera keras anda, atau bawa komputer anda untuk bekerja setiap hari. Namun, jika anda benar-benar tidak berminat untuk melindungi komputer riba anda, anda boleh mematikan syarat Windows 10 bahawa anda menyimpan kata laluan pada peranti anda dengan menggunakan dialog Jalankan yang telah kami gunakan sepanjang panduan ini. Untuk melakukannya, tekan Win + R pada peranti anda untuk membuka Run dan ketik "netplwiz" ke dalam kotak dialog. Ini akan membuka paparan Akaun Pengguna di komputer anda, yang menunjukkan setiap akaun pengguna di komputer anda. Sekurang-kurangnya salah satu akaun anda memerlukan akses pentadbir, walaupun disarankan untuk melumpuhkannya pada akaun yang tidak diperlukan.

lumpuhkan kata laluan

Pilih nama akaun anda dan sorot menggunakan tetikus anda, lalu hapus centang "Pengguna mesti memasukkan nama dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini" untuk menghilangkan keperluan kata laluan untuk peranti anda. Ini akan mempercepat proses log masuk anda, dengan itu membuat anda dapat mengakses dokumen anda yang jauh lebih cepat sepanjang hari penggunaan biasa. Namun, jika anda mempunyai peranti bersama dengan banyak akaun, kami sangat menyarankan agar tidak menggunakan kaedah ini untuk melindungi data anda.

Walau bagaimanapun, walaupun anda tidak mahu mengeluarkan kata laluan dan pilihan keselamatan anda dari peranti anda, anda masih dapat menjimatkan masa yang serius pada proses permulaan anda dengan mengaktifkan Windows Fast Startup. Ini adalah salah satu pilihan paling penting yang boleh anda pilih di Windows untuk memperbaiki masa boot, namun Microsoft membiarkannya secara lalai bagi kebanyakan pengguna. Pada dasarnya, pilihan tersebut membolehkan Windows membuat sesuatu yang disebut hiberfil, dokumen yang menyimpan maklumat mengenai gambar terbaru kernel dan pemacu yang disimpan dari RAM anda dan bukannya membuang semuanya pada akhir sesi. Apabila anda memulakan komputer anda keesokan harinya, Windows akan menggunakan maklumat dari hiberfil tersebut untuk memuatkan maklumat anda dengan lebih pantas.

Harus diingat bahawa mengaktifkan Permulaan Cepat bermaksud komputer anda tidak mati sepenuhnya. Menggunakan Fast Startup menjadikan peranti anda berada dalam keadaan hibernasi yang mendalam.Bagi kebanyakan pengguna, ini sama dengan mematikan peranti; anda tidak akan dapat memberitahu bahawa komputer anda tidak berada dalam mod kuasa sifar, dan ia berbeza daripada menggunakan mod hibernasi standard yang boleh anda aktifkan dari menu Mula di Windows. Terdapat beberapa kebimbangan kecil untuk beberapa orang, tetapi kebanyakan orang tidak akan menemui perbezaan antara kedua-dua pilihan tersebut.

permulaan pantas

Untuk mengaktifkan Fast Startup atau memastikannya diaktifkan, tekan ikon Start dan ketik "command" untuk mencari command prompt. Klik kanan pada pilihan dan pilih "Run as admin" untuk membuka command prompt anda. Kemudian masukkan arahan ini: powercfg / hibernate on

Tutup command prompt dan buka menu mula anda dan ketik "power", kemudian tekan enter. Anda akan melihat pilihan Kuasa anda terbuka pada peranti anda. Pilih "Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa" dan kemudian pilih "ubah pilihan yang saat ini tidak tersedia." Pastikan kotak centang untuk "Hidupkan Permulaan Cepat" diaktifkan, kemudian simpan perubahan anda pada perangkat. Kita harus perhatikan bahawa sesiapa sahaja yang menjalankan versi Windows 10 terkini (apa sahaja selepas kemas kini Fall Creators 2017) semestinya telah mengaktifkannya, tetapi mereka yang menggunakan peranti lama ingin memastikan ini telah dipilih secara manual.

Menutup

Sama seperti permulaan, perlu melihat kebiasaan mematikan anda untuk memastikan proses mematikan peranti anda secepat yang mungkin. Terdapat dua cara untuk melakukannya, dan cadangan pertama kami adalah memastikan bahawa butang kuasa pada peranti anda diatur untuk melakukan apa yang anda mahukan. Ini dapat dikendalikan di dalam Panel Kawalan, dan perlu memastikan bahawa anda mempunyai butang kuasa pada peranti anda untuk melakukan apa sahaja yang mempercepat proses anda.

Untuk melakukannya, cari "Power" di menu Windows dan tekan enter untuk membuka Tetapan. Di sebelah kanan menu, cari "Tetapan daya tambahan" untuk membuka Panel Kawalan, kemudian gunakan sisi kiri menu itu untuk memilih "Pilih apa yang dilakukan oleh butang daya." Ini akan membuka menu baru yang membolehkan anda mengawal apa yang dilakukan oleh butang kuasa pada peranti anda. Sebilangan komputer, termasuk kebanyakan komputer riba, mempunyai butang kuasa dan tidur di dalam perkakasannya, yang memungkinkan untuk mengawal kuasa dan tidur. Komputer lain, terutama komputer riba, biasanya hanya mempunyai satu butang kuasa fizikal, tetapi mungkin mempunyai fungsi kunci yang berfungsi sebagai butang tidur.

Anda dapat mengawal apa yang dilakukan oleh kedua-dua butang ini bergantung pada keperluan anda, yang sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin memerintahkan komputer riba mereka dengan usaha. Kedua-dua butang mempunyai pilihan berikut:

 • Tidak buat apa-apa
 • Tidur
 • Hibernate
 • Menutup
 • Matikan paparan (ini mungkin bergantung pada perkakasan anda)

Di desktop, seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin di atas, kebanyakan komputer menyimpan perkara yang cukup asas. Komputer riba mempunyai lebih banyak fleksibiliti dalam hal ini. Dengan komputer riba, anda mendapat tiga pilihan, termasuk kemampuan menggunakan butang kuasa, butang tidur, dan menutup penutupnya. Masing-masing juga mempunyai pilihan untuk mengawal apa yang berlaku semasa menggunakan bateri dan ketika dipasang; contohnya, jika anda menggunakan komputer riba dan membiarkannya berjalan dalam mod biasa dengan paparan ditutup semasa dihidupkan, anda boleh menyuruh komputer riba anda tidak melakukan apa-apa semasa penutup ditutup. Begitu juga, jika anda lebih suka mematikan komputer pada bila-bila masa komputer riba ditutup, Windows boleh mematikan komputer riba secara automatik hanya dengan menutup paparan.

jalan pintas-tutup

Sekiranya anda masih ingin menjimatkan masa dalam mematikan peranti, anda boleh membuat jalan pintas di desktop anda yang mematikan komputer riba atau desktop anda secara automatik. Untuk membuatnya, klik kanan pada bahagian kosong desktop dan pilih "Baru" dari menu kontekstual. Pilih jalan pintas, dan ketik yang berikut di kotak dialog yang muncul di paparan anda, seperti yang dilihat pada tangkapan skrin di atas:

% windir% System32shutdown.exe / s / t 0

Klik "Next" untuk menamakan jalan pintas, dan tekan selesai. Setelah anda menekan jalan pintas pada peranti anda, ia akan dimatikan secara automatik, jadi berhati-hati menggunakannya. Setelah anda mengaktifkannya, pada dasarnya anda tidak bernasib baik untuk menghentikan jalan pintas daripada mematikan peranti anda, sehingga anda tidak dapat menghentikan prosesnya.

Pilihan Folder

Penjelajah Windows mempunyai pilihan untuk mengubah tetapan tertentu dalam folder anda yang dapat membantu meningkatkan prestasi komputer ketika menggunakan folder. Untuk mengakses tetapan ini, buka Penjelajah dan klik Lihat di bahagian atas antara muka. Di paling kanan antara muka, anda akan menemui menu lungsur Pilihan, yang membolehkan anda menukar pilihan tertentu atau membuka tetingkap dialog. Klik kekunci pilihan untuk membuka tetingkap, kemudian pilih tab Lihat dari senarai ini.

pilihan pandangan

Dalam menu pilihan ini, anda akan melihat banyak maklumat berkaitan dengan memaparkan fail, folder, pemacu, dan banyak lagi. Dengan melumpuhkan beberapa pilihan ini, anda dapat mempercepat aspek visual File Explorer agar semuanya dimuat dalam File Explorer secepat mungkin. Anda tidak perlu (atau mahu) hapus centang semuanya, tetapi ini adalah beberapa pilihan yang harus anda lumpuhkan secepat mungkin:

 • Paparkan maklumat ukuran fail dalam petua folder
 • Sembunyikan pemacu kosong
 • Sembunyikan pelanjutan untuk jenis fail yang diketahui (ini juga merupakan langkah keselamatan yang baik untuk melumpuhkan ini)
 • Tunjukkan fail NTFS yang dienkripsi atau dimampatkan dengan warna
 • Tunjukkan keterangan pop-up untuk item folder dan desktop
pilihan folder

Pemberitahuan Bunyi

bunyi

Menonaktifkan suara pemberitahuan tidak akan benar-benar menjimatkan banyak masa anda dalam jangka panjang, tetapi ia dapat membantu jika komputer anda tidak mempunyai atau memerlukan pembesar suara dan anda ingin mematikan kuasa pemprosesan yang didorong setiap kali pemberitahuan berlangsung mati. Untuk mematikan pemberitahuan suara, klik pada Menu Mula di sudut kiri bawah dan ketik Panel Kawalan ke Mula sebelum menekan enter. Setelah anda membuka panel kawalan, pilih Suara dan masukkan tab Bunyi. Dari sini, anda boleh mematikan semua suara yang tidak memerlukan pemutaran semula pada peranti anda dengan melepaskan ikon pembesar suara di sebelah kiri setiap program. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh mengaktifkan "Tiada Suara" di bahagian bawah Skema Suara, yang mematikan semua bunyi sekaligus.

Tetapan privasi

Tidak, kami tidak akan memberitahu anda untuk mematikan tetapan privasi tertentu. Sebaliknya, kami rasa adalah idea yang baik untuk melumpuhkan pilihan untuk Windows mengumpulkan dan menghantar data dari komputer anda ke log tersuai mereka, yang membantu mengenal pasti pepijat, kerosakan, dan penggunaan Windows. Data ini dianonimkan, jadi membiarkannya tidak akan merosakkan privasi anda. Sebaliknya, anda harus mematikannya jika anda mahu komputer anda menggunakan lebih sedikit sumber yang menghantar data ke pusat Microsoft.

Untuk melakukan ini, klik pada Menu Mula di sudut kiri bawah dan ketik "Privasi" untuk membuka tetapan privasi anda. Dari sini, anda boleh memilih pilihan mana yang harus dibiarkan dan pilihan mana yang harus dilumpuhkan, bergantung pada keperluan anda dan apa yang anda mahu Microsoft terima daripada anda, sesuai dengan data. Sebagai contoh, anda mungkin ingin mematikan pilihan ID iklan anda tetapi membiarkan "pilihan yang disarankan" diaktifkan di menu tetapan anda. Apa yang anda ubah di sini terpulang kepada anda sebagai pengguna dalam jangka masa panjang.

Petua dan Pemberitahuan

Windows 10 dilengkapi dengan serangkaian petua untuk memberitahu anda cara terbaik menggunakan sistem operasi. Ini bagus untuk pemula, tetapi jika anda telah menggunakan Windows 10 selama bertahun-tahun, anda mungkin akan mendapati bahawa anda tidak memerlukan pemberitahuan ini untuk mempelajari cara menggunakan OS. Petua dan pemberitahuan lain yang cuba menyerlahkan aplikasi atau membantu anda mengetahui cara melakukan tindakan tertentu di Windows benar-benar dapat menyekat komputer anda, atau mengubah peranti anda menjadi pengalaman yang mengecewakan. Sekiranya anda terpaksa menangani pemberitahuan ini, anda boleh mematikannya tepat di dalam menu Tetapan.

Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan dari Menu Mula dan pilih "Sistem" dari senarai pilihan. Anda akan melihat panel tetapan memuat senarai panjang pilihan dan pilihan yang dapat anda pilih untuk mengubah pilihan di menu Windows anda. Pilih "Pemberitahuan dan tindakan" dari sebelah kiri, tiga atau empat pilihan turun dari atas. Dari pilihan ini, anda sebenarnya dapat menghidupkan atau mematikan beberapa pilihan pemberitahuan, termasuk kemampuan untuk menerima pemberitahuan dari aplikasi dan pengirim lain (matikan yang ini), dan untuk mendapatkan petua, trik, dan cadangan semasa anda menggunakan Windows (matikan ini juga). Dengan ketiga-tiga ini dimatikan dan dilumpuhkan, anda akan mendapat pengalaman yang lebih baik menggunakan Windows, terutamanya jika anda sudah menjadi pengguna Windows pro-level.

Potong Menu Mula

Menu Mula di Windows 10 membuat kemunculan gemuruh setelah keluar dari Windows 8, dan berkat penambahbaikan yang dibuat dalam menu, menu ini lebih hebat daripada sebelumnya. Walaupun begitu, jika anda mencari cara untuk mengurangkan Windows dan menjadikannya lebih mudah digunakan, menjaga Menu Mula dalam keadaannya sekarang bukanlah cara yang tepat. Semasa anda memulakan Windows 10, Menu Mula dipenuhi dengan perkara-perkara yang anda tidak perlu berfungsi dengan baik di komputer anda. Berita, cuaca, dan jalan pintas berputar lain menghabiskan banyak ruang di Menu Mula anda, dan memuatkan kandungan di latar belakang peranti anda, memperlahankan keadaan dan menjadikannya lebih sukar untuk bekerja di komputer anda jika anda menggunakan kelas rendah spesifikasi.

Anda boleh meluangkan masa untuk menyesuaikan Menu Mula, tetapi jika anda hanya ingin menjaga kebersihan dan kesederhanaan tanpa komplikasi, anda boleh membuka menu tetapan anda untuk mengubah pilihan untuk Menu Mula anda secara peribadi. Buka Mula dan pilih Tetapan dari pilihan di menu, kemudian pilih Pemperibadian dari menu sebenarnya. Pemperibadian membolehkan anda mengubah segala macam pilihan dalam komputer anda, dari latar belakang komputer anda ke kertas dinding skrin kunci. Dari menu ini, pilih Mula, kedua dari bawah pada panel sebelah kiri menu.

Di sini, anda dapat menyesuaikan menu tetapan anda dengan cepat untuk mengubahnya menjadi yang terbaik untuk komputer peribadi dan aliran kerja anda sendiri. Sekiranya anda mencari versi paling asas dari Menu Mula yang mungkin anda miliki, mulailah dengan melumpuhkan "Tunjukkan lebih banyak jubin", "Tunjukkan cadangan sekali-sekala di Mula," dan Gunakan Mulai layar penuh. " Pilihan pertama memperluas Menu Mula anda lebih jauh daripada yang diperlukan, pilihan kedua meletakkan cadangan dan iklan untuk aplikasi dari Kedai Microsoft di menu Mula anda, dan pilihan ketiga membuat pengalaman Menu Mula skrin penuh, serupa dengan Windows 8 dan Windows 8.1.

Sekiranya anda ingin pergi lebih jauh, anda dapat mematikan "Tunjukkan aplikasi yang paling banyak digunakan", yang memaparkan senarai enam atau tujuh aplikasi yang disarankan di bahagian atas Menu Mula ketika anda membukanya, dan "Tunjukkan aplikasi yang baru ditambahkan," yang menyoroti aplikasi dan program yang baru anda pasangkan pada peranti anda. Kami tidak mengesyorkan untuk melumpuhkan pilihan untuk menunjukkan senarai aplikasi anda di Mula, kerana itulah tujuan asas utiliti bermula.

Setelah selesai dalam menu Tetapan, pastikan masuk ke Menu Mula anda sendiri untuk memastikan bahawa semuanya disusun seperti yang anda mahukan. Anda juga boleh melumpuhkan jubin langsung dan kandungan lain di sini, termasuk membuang kandungan seperti cuaca dan berita dari Menu Mula anda untuk memastikan komputer anda memuat secepat yang mungkin, tanpa memerlukan proses latar belakang.

Tetapkan Waktu Aktif

Yang ini penting. Terima kasih kepada sistem pengemaskinian baru Windows, anda ingin memastikan bahawa anda telah menetapkan Waktu Aktif anda dengan betul, jika tidak, anda mungkin akan kehilangan waktu kerja atau kemajuan untuk mengemas kini kandungan anda. Percayalah - kami bercakap dari pengalaman. Waktu aktif boleh berlangsung hingga lapan belas jam, jadi pastikan anda telah mengatur waktu dengan betul untuk memastikan pekerjaan anda dilindungi. Untuk mengubah jam aktif anda, buka menu Tetapan dari Mula dan pilih "Kemas kini dan Keselamatan", atau cari "Jam Aktif" di kotak pencarian. Di bawah Kemas kini Windows, cari pilihan untuk menukar Waktu Aktif anda.

Windows digunakan untuk membatasi anda pada tetingkap dua belas jam untuk pilihan ini, tetapi ciri-ciri yang lebih baru dalam Waktu Aktif sekarang membolehkan anda memperpanjang masa anda hingga lapan belas jam. Anda semestinya memanfaatkannya, terutamanya jika anda adalah seseorang yang sukar untuk mengekalkan waktu kerja tertentu atau yang selalu menggunakan komputer mereka untuk bekerja, sekolah, dan bermain. Untuk menetapkan waktu aktif anda, anda harus bermula dengan menetapkan apa sahaja yang pertama kali anda bekerja dalam sehari (6 pagi, 8 pagi, 10 pagi, dll.) Dan pergi sejauh malam seperti biasanya anda bekerja. Dengan had lapan belas jam, anda mungkin boleh memanjangkan waktu hingga tengah malam untuk hari bekerja yang bermula pada pukul 6 pagi, dan 4 pagi untuk hari yang bermula pada pukul 10 pagi. Pilih waktu yang sesuai untuk anda.

Tindak Balas Tetikus

Sekiranya anda tidak sabar menunggu tetikus menunjukkan menu semasa anda mengarahkan kursor ke item, anda boleh mengubah masa kelewatan dalam pendaftaran. Dalam Editor Pendaftaran, cari kunci berikut. Secara default, tetapan tersebut ditetapkan kepada 400 milisaat, atau 4 persepuluh saat. Anda boleh menjadikannya seketika dengan menukar nilai menjadi 10.

 • HKEY_CURRENT_USER> Panel Kawalan> Tetikus
 • HKEY_CURRENT_USER> Panel Kawalan> Desktop

Ini mungkin tidak membantu kelajuan keseluruhan PC anda, tetapi ini akan membantu meningkatkan keberkesanan dan daya tindak keseluruhan menggerakkan tetikus anda.

Item Penyelenggaraan

Walaupun versi Windows yang lebih lama sering kali pengguna memberi perhatian kepada item penyelenggaraan tertentu, Windows 10 menjadikan pengguna lebih mudah memberi tumpuan terutamanya pada penggunaan PC mereka daripada harus selalu memperhatikan masalah penyelenggaraan yang, pada umumnya, tidak perkara dalam skema besar perkara. Namun, jika akhir-akhir ini anda tidak mengikuti penyelenggaraan PC umum anda, mungkin perlu diperhatikan untuk memastikan PC anda bersih dan bersih. Walaupun anda dapat menghabiskan berbulan-bulan atau bahkan setahun tanpa menangani masalah ini, kami mengesyorkan untuk melihatnya sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memastikan PC anda berjalan pada prestasi puncaknya.

Fail-fail sementara

Komputer anda dipenuhi dengan fail sementara yang dibuat untuk memuatkan data atau melacak kandungan pada peranti anda. Walaupun penting pada masa ini, mereka boleh menimbulkan beberapa masalah serius jika anda membiarkannya berkembang tanpa merawatnya. Fail sementara anda disimpan dalam satu folder, yang memudahkan penghapusan dengan cepat, tetapi anda tidak mahu memadamkan kandungan dari peranti anda di dalam File Explorer. Sebaliknya, adalah idea yang baik untuk memastikan bahawa anda menggunakan folder sifat pada pemacu utama anda (biasanya pemacu C:) untuk menggunakan pilihan Pembersihan Cakera di dalam PC anda.

Untuk melakukan ini, mulakan dengan membuka File Explorer di komputer anda, kemudian pilih PC ini dari panel kiri pada paparan anda. Klik kanan pada C: Drive anda (atau apa sahaja pemacu utama anda). Butang Pembersihan Cakera akan berada di tetingkap yang muncul seterusnya. Klik ini dan ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan pembersihan peranti anda.

Sekiranya anda mencari pilihan alternatif untuk digunakan pada peranti anda, Cleaner adalah program pihak ketiga percuma yang menggabungkan ini dan tugas penyelenggaraan lain di satu tempat yang mudah dikendalikan.

Pendaftaran

Pendaftaran anda di Windows menyimpan perkara yang dicatat dan didaftarkan sehingga semua yang anda lakukan dalam sistem operasi dapat dilacak dan ditandai. Itu merangkumi segalanya dari membuka dokumen di komputer anda hingga melayari web. Biasanya, pendaftaran anda tidak akan melambatkan komputer anda melainkan ada yang tidak betul, tetapi perlu dilihat juga, terutamanya jika anda telah menyahpasang banyak program dari komputer anda baru-baru ini. Anda ingin beralih ke aplikasi seperti Revo Uninstaller, Ccleaner, dan JV Powertools untuk membersihkan pendaftaran anda, yang semuanya mampu membersihkan pendaftaran anda.

Defrag

Operasi fail yang normal pada pemacu cakera menghasilkan sekumpulan fail yang ditulis di seluruh cakera keras di mana sahaja ruang tersedia. Semakin tersebar, atau terpecah-pecah, fail menjadi semakin lama diperlukan untuk membacanya. Windows 10 berfungsi dengan baik untuk menjaga pemecahan. Anda boleh memeriksa status pemacu dan menjalankan Pengoptimuman manual dari tab Alat pada kotak C: drive's Properties. Pilih butang Optimize pada tab ini untuk memunculkan tetingkap Optimize Drives. Pilih pemacu dan tekan Analisis untuk mendapatkan status terkini. Tekan Optimize jika anda mahu defrag pemacu.

mengoptimumkan-pemacu

Perhatikan bahawa SSD berfungsi secara berbeza dan tidak boleh di-defrag. Defragging dilumpuhkan untuk SSD pada Windows 10.

Imej Cakera dan Pemasangan Bersih

Sekiranya anda telah menaik taraf komputer dari versi Windows sebelumnya, mungkin sudah tiba masanya untuk melakukan pemasangan yang bersih. Memerihalkan proses lengkap berada di luar ruang lingkup artikel ini, tetapi proses ini akan menyelesaikan masalah yang timbul dari sistem lama. Ingat: memerlukan banyak masa untuk memasang semula semua aplikasi yang anda perlukan, jadi pastikan anda tidak melakukan ini di tengah hari kerja. Semua ini mengatakan bahawa adalah bermanfaat untuk mengetahui bahawa anda memulakan dengan konfigurasi yang paling bersih.

Sekiranya anda melakukan semua usaha untuk mengoptimumkan sistem anda atau pemasangan yang bersih, alat pembersih / pemulihan utama adalah imej cakera lengkap dari sistem yang dibersihkan sepenuhnya dengan semua program anda dipasang dan siap untuk dijalankan, bersama dengan cadangan terkini semua data anda. Selepas itu, apabila sistem anda sampai ke tahap di mana ia lebih perlahan atau memerlukan pembersihan besar, yang perlu anda lakukan adalah memulihkan gambar dan kemudian memulihkan data anda dari sandaran semasa.

Kesimpulannya

Panduan ini mungkin menjadikan Windows 10 kelihatan seperti sistem operasi yang rumit, tetapi sebenarnya trik dan tweak yang dapat anda lakukan untuk mempercepat mesin penuaan menjadikannya lebih fleksibel daripada sistem operasi. Tidak semua OS komputer membolehkan anda menggali platform untuk mengubah tetapan minuscule untuk membantu peranti anda terus berjalan dengan cekap, tetapi dengan Windows 10, anda boleh bergantung pada komputer riba atau desktop anda sebagai mesin yang layak untuk tahun-tahun yang akan datang.

Sudah tentu, jika anda memutuskan untuk bersedia menaik taraf ke komputer baru, kami ada panduan untuk anda. Lihat panduan kami untuk komputer riba terbaik untuk pelajar, atau jika anda lebih berminat untuk membina PC, lihat panduan kami untuk membina PC di sini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found