Spigot: Cara Menambah Pemalam ke Pelayan Minecraft

Spigot adalah salah satu pelayan Minecraft yang paling popular, yang terkenal dengan kestabilan dan kelenturannya. Ini juga garpu dari Bukkit, yang mengandungi kod Bukkit yang asli bersama dengan beberapa penambahan baru. Salah satu ciri-cirinya adalah penggunaan plugin untuk meningkatkan permainan.

Spigot: Cara Menambah Pemalam ke Pelayan Minecraft

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menambahkan pemalam ke pelayan Spigot, anda berada di tempat yang betul. Di sini, anda akan mengetahui semua prosesnya dan kemudian beberapa. Kami juga akan menjawab beberapa soalan mengenai Spigot dan topik yang berkaitan.

Cara Menambah Plugin ke Spigot

Plugin adalah tambahan pada pelayan Minecraft anda, mengubah cara anda bermain permainan. Pelayan Minecraft sering dikongsi dengan rakan dan orang lain supaya mereka dapat bergabung. Dengan beberapa pemalam, anda boleh menambahkan ciri baru seperti NPC yang diubah, ekonomi dalam permainan, dan menjadikan segala sesuatu di bahagian dunia tidak dapat dihancurkan.

Fikirkan pemalam sebagai pelanjutan penyemak imbas, tetapi untuk pelayan Minecraft dan bukannya Google Chrome. Plugin sama sekali tidak mengubah permainan, kerana itulah yang dilakukan mod (maka namanya). Oleh itu, pemalam cenderung tidak menyebabkan perubahan sekerap mod.

Walaupun begitu, pemalam menarik kerana kemudahannya. Memasang mod memerlukan anda mengubah salinan Minecraft anda dengan cara tertentu. Plugin sebaliknya hanya dipasang di pelayan, jadi tidak ada risiko mengubah fail permainan anda dengan cara yang berbahaya.

Cara Menambah Pemalam

Untuk menambahkan pemalam, anda perlu mengakses fail pelayan. Ini akan membolehkan anda memuat naik pemalam dan menambahkannya. Selepas ini, restart pelayan akan menghidupkan dan menjalankan pemalam.

Anda boleh memasukkan pelayan anda untuk memeriksa apakah pemalam anda berfungsi. Sekiranya tidak, anda mungkin perlu memuat turun salinan baru atau mencuba proses pemasangan sekali lagi. Kadang-kadang, anda juga mungkin memuat turun pemalam secara tidak sengaja untuk versi Minecraft yang salah.

Prosesnya mudah dan hanya memerlukan beberapa klik. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Muat turun pemalam atau beberapa pemalam pilihan anda.

 2. Buka tetingkap yang mengandungi pemalam.

 3. Cari direktori pelayan Minecraft anda.
 4. Pergi ke fail bernama "plugin."

 5. Tukar ke tetingkap dengan pemalam.
  • Plugin dalam format .jar, menjadikannya mudah dikenali.
 6. Seret pemalam ke folder "pemalam".

 7. Tutup tingkap.

 8. Mulakan semula pelayan anda.

Selepas memulakan semula, pemalam anda akan berfungsi semasa anda memasuki pelayan.

Ini adalah proses pemasangan manual. Sekiranya anda menggunakan ApexHosting atau Multicraft, mereka akan membolehkan anda mencari pemalam tertentu dalam program ini. Perisian ini juga akan mengendalikan pemasangan, dan anda hanya perlu mencari versi yang betul.

Kami tidak akan menyenaraikan semua langkah ini di sini, kerana banyak pelanggan pelayan di luar sana untuk digunakan untuk dunia anda.

Menambah Pemalam Anda Sendiri

Sekiranya anda berjaya membuat kod pemalam anda sendiri, maka anda boleh memasangnya untuk mengujinya. Prosesnya sama seperti semua pemalam. Inilah cara anda memasangnya:

 1. Buat pemalam.
 2. Buka tetingkap yang mengandungi pemalam.

 3. Cari direktori pelayan Minecraft anda.
 4. Pergi ke fail bernama "plugin."

 5. Tukar ke tetingkap dengan pemalam.
  • Plugin dalam format .jar, menjadikannya mudah dikenali.
 6. Seret pemalam ke folder "pemalam".

 7. Tutup tingkap.

 8. Mulakan semula pelayan anda.
 9. Selepas memulakan semula, pemalam peribadi anda akan berfungsi semasa anda memasuki pelayan.

Selagi anda membuat kod semuanya dengan betul dan untuk versi Minecraft tertentu yang dijalankan pelayan anda, seharusnya tidak ada masalah.

Pemalam Bukkit

Anda boleh menggunakan hampir semua plugin Bukkit, asalkan serasi dengan versi Minecraft anda. Mari kita lihat beberapa perkara penting yang mungkin kita fikirkan, atau sekurang-kurangnya pertimbangkan untuk memasangnya.

 • Bilik kebal

Vault tidak menambahkan ciri permainan baru sendiri, tetapi banyak pemalam lain tidak akan berfungsi melainkan jika anda memasangnya. Inilah sebabnya mengapa anda harus mempunyai Vault di pelayan anda, kerana ia juga menguruskan pemalam lain. Ini mesti menjadi antara plugin pertama yang anda muat turun dan pasang.

 • bPeruntukan

Plugin ini penting, terutamanya jika sifat pelayan adalah menggunakan banyak arahan. Dengan itu, anda boleh memberikan kebenaran kepada pemain dan menyekat siapa yang boleh menggunakan perintah apa. Sebagai bonus, anda tidak perlu menyentuh fail permainan sama sekali.

Sebagai pemilik pelayan anda, mempunyai beberapa pesanan dan kaedah untuk memberikan kuasa adalah mustahak. Inilah sebabnya mengapa kami mengesyorkannya. Ia memerlukan Vault berfungsi, jadi pastikan juga dipasang.

 • KeperluanX

Plugin ini memberi anda lebih daripada 100 arahan praktikal. Ini juga menjadikan permainan lebih mudah bagi pemain baru untuk mengorientasikan diri melalui starter kit. Walau bagaimanapun, plugin asal, Essentials, telah berhenti dikembangkan sebelum Minecraft 1.8 dilancarkan.

EssentialsX berjalan pada versi yang lebih baru, jadi anda perlu mendapatkannya jika anda merancang untuk mengemas kini permainan anda. Ia juga memerlukan Vault berfungsi sepenuhnya. Pada intinya, ia sangat menyerupai Essentials yang asli.

 • WorldGuard

Sekiranya anda menikmati membuat karya seni raksasa di pelayan anda, tidak ada yang dapat membuat anda lebih sedih daripada penderitaan dan troll. Di sinilah WorldGuard masuk. Plugin menjadikan bahagian dunia Minecraft anda tidak dapat dihancurkan.

Anda boleh bekerja sekeras yang anda mahukan dan berehat. Penggembala boleh menghabiskan sepanjang malam meretas blok, tetapi mereka tidak akan cedera. WorldGuard memerlukan plugin lain yang disebut WorldEdit, jadi anda harus mendapatkannya terlebih dahulu.

 • DiscordSRV

Adakah anda bermimpi untuk menggabungkan Discord dengan Minecraft? Dengan DiscordSRV, impian ini kini menjadi kenyataan. Apabila dipasang, anda akan mendapat mesej Discord dari bot yang memberitahu anda mengenai aktiviti pelayan.

Pemain dengan komuniti Discord akan menemui pemalam ini sebagai hadiah dari syurga. Mereka dapat menggunakannya untuk menjaga ketenteraman dan mengesan pemain.

Isu Biasa

Berikut adalah penyelesaian untuk beberapa masalah umum. Sesiapa sahaja boleh memperbaikinya dengan cepat, tetapi kami mengesyorkan pergi ke forum Spigot rasmi untuk meminta pertolongan jika tidak ada yang berjaya.

 • Versi pemalam yang salah

Anda boleh memperbetulkannya dengan mudah dengan memuat turun pemalam yang sesuai ke pelayan Minecraft anda. Sekiranya anda menjalankan Minecraft 1.8.1, plugin anda juga harus dibuat untuk Versi 1.8.1. Sekiranya ini tidak berfungsi, mungkin masalah dalam kod itu sendiri.

 • Menggunakan pelayan Vanilla Minecraft

Vanilla Minecraft, atau Minecraft yang tidak diubah suai, tidak menyokong plugin. Pelayan anda harus menjalankan salah satu jenis pelayan ini:

 • Spigot
 • Bukkit
 • Kertas
 • CraftBukkit (ketinggalan zaman)

Dengan pelayan ini, anda boleh menjalankan pemalam. Anda perlu menukar jenis pelayan anda untuk memasang dan menjalankan pemalam.

 • Anda tidak memasang pemalam prasyarat

Beberapa pemalam memerlukan fungsi yang lain. Ini mungkin tidak berlaku, seperti Vault yang beroperasi sendiri, tetapi bPermission tidak dapat dijalankan tanpa Vault. Dengan mencari keperluan pemalam, anda dapat mengetahui apa yang perlu dipasang.

 • Beberapa pemalam tidak serasi antara satu sama lain

Sekiranya ini berlaku, anda mesti mencopot pemasangan salah satu daripadanya. Konflik dalam kod boleh menyebabkan kerosakan dan kesalahan berlaku. Periksa dokumentasi pemalam dan cari plugin lain yang tidak sesuai dengannya, sekiranya berlaku.

Soalan Lazim Tambahan

Di mana saya boleh mencari pemalam Spigot?

Terdapat beberapa laman web yang menawarkan muat turun pemalam secara percuma. Beberapa pemaju mengunci pemalamnya di belakang paywall. Berita baiknya ialah anda tidak semestinya memerlukan pemalam ini.

Berikut adalah senarai laman web untuk mendapatkan pemalam:

· Bahagian Sumber di laman web Spigot

· Halaman Projek di laman web Bukkit

· GitHub, di mana beberapa pemaju bekerja dan menawarkan muat turun

Bolehkah Spigot menjalankan pemalam Bukkit?

Ya ia boleh. Sebilangan besar plugin yang dibuat untuk Bukkit berfungsi dengan Spigot. Sebaliknya, beberapa pemalam Spigot mungkin tidak berfungsi dengan Bukkit.

Pastikan anda menyemak dokumentasi pemalam dan melihat apakah ada sesuatu yang memberi amaran agar anda tidak menggunakannya di Spigot. Sebagai alternatif, anda boleh mempertimbangkan untuk menghantar mesej kepada pembangun untuk bertanya secara langsung.

Adakah Kertas Lebih Baik Daripada Spigot?

Paper menawarkan penyesuaian tambahan berbanding Spigot, kerana ini adalah garpu yang terakhir. Ia juga mempunyai lebih banyak pengguna, tetapi Spigot tetap popular hingga kini. Bagi pemain Minecraft rata-rata, Paper adalah pilihan yang lebih baik.

Tiada Kesedihan dalam Pelayan Ini

Dengan bantuan pemalam, pelayan Spigot anda boleh menjadi tempat bermain yang menyeronokkan. Dunia anda akan memperoleh ciri yang tidak terdapat dalam permainan asas. Bahagian terbaik ialah anda boleh menukar plugin mengikut kehendak anda.

Apa plugin kegemaran anda? Adakah anda mendapati pemasangan plugin sukar untuk Spigot? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found