Cara Membahagi Skrin pada iPad Pro

iPad Pro adalah sumber tenaga tablet yang sebenarnya dan ada juga yang mengatakan bahawa ia adalah model terbaik yang dilancarkan oleh Apple sehingga kini. Oleh yang demikian, hebat dalam melakukan pelbagai tugas dan membolehkan anda menjadikan aliran kerja anda lebih cekap. Membelah skrin adalah salah satu cara untuk memanfaatkan sepenuhnya Pro Pro.

Artikel ini memaparkan tindakan dan tanda untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsi skrin split. Bahagian khas dikhaskan untuk iOS 13 Beta yang membawa ciri ini ke tahap seterusnya dan menyediakan aliran kerja yang lebih lancar. Teruskan membaca untuk lebih banyak lagi.

Tindakan Layar Berpisah Asas

Apple memanggil Split View layar split-screen, dan begitulah kami akan merujuknya dalam artikel ini. Bagaimanapun, inilah cara untuk melakukannya.

Langkah 1

Lancarkan aplikasi dan sapu ke atas untuk mengakses dok iPad. Ketik dan tahan aplikasi lain di dok, kemudian seret ke sebelah kanan skrin.

langkah 1

Langkah 2

Apabila anda melepaskan aplikasinya terbuka di Slide Over. Untuk mendapatkan Split View, gerakkan bar pengubah saiz tetingkap ke bawah dan kedua-dua aplikasi itu akan muncul bersama dan menutupi keseluruhan skrin.

Catatan: Di iOS 12, Gambaran Keseluruhan Slaid hanya boleh dipanggil di sebelah kanan skrin.

Penyesuaian dan Penutupan

Sekiranya anda mahu aplikasi mengambil ruang skrin yang sama, gerakkan pembahagi ke tengah-tengah skrin. Untuk mendapatkan Slide Over, anda harus meleret ke bawah satu atau aplikasi lain. Sudah tentu, anda harus meleret dari bahagian atas skrin. Setelah selesai melakukan multitasking, pindahkan pembahagi ke kanan atau kiri untuk menutup aplikasi.

Catatan: Selain iPad Pro, Split View juga berfungsi di iPad Air 2 dan versi yang lebih baru. IPad generasi ke-5 dan model yang lebih baru juga diliputi, begitu juga dengan iPad mini 4 dan model yang lebih baru.

Perkongsian Fail Paparan Berpisah

Split View membolehkan anda menyeret dan melepaskan gambar, teks, dan fail lain dari satu aplikasi ke aplikasi yang lain. Contohnya, anda boleh menyalin teks dari Catatan ke dalam e-mel dan kemudian menambahkan video atau gambar dari Foto.

Langkah 1

Dapatkan aplikasi dalam Split View dan sesuaikan ukuran tetingkap mengikut pilihan anda. Ini juga berfungsi di Slide Over tetapi Split View memberi anda gambaran keseluruhan yang unggul mengenai fail yang perlu anda kongsi.

Perkongsian Fail Paparan Berpisah

Langkah 2

Ketik dan tahan fail atau gambar yang ingin anda gunakan. Apabila diangkat, seret dan lepaskan ke aplikasi tujuan. Terdapat juga pilihan untuk memilih beberapa fail / gambar. Untuk melakukannya, angkat satu gambar / fail ke atas dan gunakan jari lain untuk menambahkan lebih banyak item (lencana muncul untuk menunjukkan berapa banyak yang telah anda pilih).

Untuk memindahkan teks, pilih semuanya terlebih dahulu - tekan ke teks dan pilih "Pilih Semua" dari bar pop timbul. Ketik dan tahan teks yang dipilih dan, apabila ia keluar dari aplikasi, anda boleh menyeret dan melepaskannya ke aplikasi lain.

Gambar dalam Gambar

Ini tidak sama dengan Split View, tetapi fitur ini sangat berguna ketika anda ingin FaceTime semasa bermain permainan atau menonton video. Ketuk ikon "anak panah dalam kotak" untuk memperkecil jendela ke bawah dan mendapatkan gambar dalam tampilan gambar.

Anda boleh melakukannya dengan tetingkap aplikasi utama atau sekunder. Contohnya, anda boleh meminimumkan video yang anda tonton dan mengambil panggilan skrin penuh FaceTime atau sebaliknya. Untuk kembali ke skrin penuh, ketuk ikon skala sekali lagi.

Gambar dalam Gambar

Trik Beta iPad iOS 13

Dengan sistem operasi baru, Slide Over dapat dilancarkan dari kedua sisi skrin. Ya, mungkin untuk memindahkan tetingkap Slide Over di iOS 12, tetapi anda hanya boleh memintanya dari sebelah kanan.

Di samping itu, iOS 13 membolehkan anda menyusun beberapa tetingkap Slide Over di antara satu sama lain. Akses dok, ambil aplikasi, dan masukkan ke Slide Over. Sekiranya anda memutuskan untuk membuka aplikasi lain di seberang Slide Over stack, keseluruhan stack akan bergerak.

Terdapat juga pilihan untuk menggesek antara aplikasi di Slide Over stack. Untuk melakukannya, leret ke kanan pada penunjuk Laman Utama di bahagian bawah. Selain itu, anda mendapat pengalih Slide Over jika anda menggeser ke atas dari penunjuk Laman Utama, ia menyenaraikan semua aplikasi untuk akses dan penutupan yang lebih mudah.

Ciri iOS 13 Beta meningkatkan Paparan Berpisah untuk tingkap dari aplikasi yang sama. Di iOS 12, anda hanya dapat melakukannya di Safari, sementara di iOS 13 fungsinya berkembang ke Catatan, Peringatan, dll. Terlebih lagi, ada pilihan untuk mencampur dan memadankan tingkap dan membiarkan beberapa tetingkap Split View tetap aktif.

Pengalih aplikasi iPad yang dikemas kini membolehkan anda melihat semua ruang kerja. Untuk mengaksesnya, geser ke atas dari bahagian bawah skrin, kemudian bergerak sedikit ke kiri.

Anda juga mendapat App Expose dengan iOS 13. sentuhan kapasitif untuk membuka pilihan aplikasi dan pilih "Tunjukkan Semua Windows." Ini memunculkan semua tetingkap yang dibuka (App Expose), termasuk yang terdapat di Split View.

Tepat di Tengah

Dengan artikel ini, kami baru saja mencakar permukaan semua yang dapat anda lakukan dengan Split View. Ini berlaku dua kali ganda untuk pilihan yang berbeza untuk menggunakan Split View dan Slide Over di iOS 13. Dilihat dari apa yang tersedia dalam versi beta, semuanya kelihatan cukup menjanjikan.

Aplikasi mana yang paling kerap anda gunakan ialah Split View? Adakah anda mungkin menyukai Slide Over lebih baik daripada Split View? Kongsi pilihan anda di bahagian komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found