Cara Menggunakan Skrin Berpisah di Facebook Live

Ciri Facebook Live sudah lama wujud. Walau bagaimanapun, ia menjadi lebih baik sepanjang masa. Sebagai contoh, kini membolehkan anda menambahkan orang lain ke strim langsung anda sebagai penyiar, dan juga membolehkan anda melakukan streaming dari profil peribadi anda dan Halaman perniagaan.

Facebook Live sekarang juga menyokong perkhidmatan pihak ketiga, tetapi kerana Facebook cenderung melucutkan pandangan anda dari aliran anda dalam hal ini, kami akan berpegang pada fungsi Facebook Live yang asli. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda dapat menguasai semua yang paling penting.

Berlangsung di…

Menyiarkan secara langsung di Facebook dengan orang lain adalah intipati skrin terbahagi di Facebook Live. Sebelum anda menjemput seseorang untuk menyertai anda secara langsung, anda perlu membuat siaran terlebih dahulu. Pada masa penulisan ini, satu-satunya cara anda boleh menyiarkan secara langsung dari profil peribadi adalah dari aplikasi Facebook pada peranti mudah alih anda:

 1. Buka aplikasi Facebook Android atau iOS anda.
 2. Pergi ke bar Status, tempat yang sama dengan anda semasa menulis Status. Dari menu di bahagian bawah layar, pilih "Video Langsung."
 3. Biarkan Facebook mengakses kamera anda jika anda belum melakukannya. Sekiranya demikian, OS telefon pintar anda akan meminta anda melakukannya.

  Berlangsung di

Sebelum Anda Langsung

Memulakan siaran Facebook Live adalah mudah. Menyiapkannya mungkin mendapat manfaat daripada beberapa perubahan tambahan, walaupun:

 1. Tambahkan keterangan ke video Facebook Live anda supaya orang tahu apa yang diharapkan dari pemukul. Perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum memulakan siaran langsung ialah memberi tag kepada orang yang ingin anda jemput sebagai tetamu kemudian.
 2. Sekiranya anda menyiarkan secara langsung dari profil Facebook, anda boleh memilih siapa yang dapat melihat aliran anda, sama seperti berkongsi catatan. Di sudut kiri atas, ada butang "Kepada:" di mana anda dapat memilih dari "Umum", "Rakan", "Rakan Kawan", atau "Rakan kecuali ..." Jika streaming ke kumpulan di Facebook adalah apa yang anda ' cari lagi, anda juga boleh melakukan ini.
 3. Sekiranya anda melakukan streaming dari Halaman perniagaan, aliran anda mestilah terbuka untuk umum, tetapi anda dapat menyesuaikan audiens anda dengan menggunakan Batasan Pemirsa Facebook. Ketik butang bulat dengan tiga titik di tengah di sudut kanan bawah skrin untuk mengaksesnya. Di sini anda dapat mengaktifkan "Geo Controls" dan menggunakan pilihan "Lokasi" untuk mengecualikan atau memasukkan khalayak tertentu mengikut lokasinya.
 4. Anda perlu memasang versi terbaru aplikasi Facebook pada peranti anda.
 5. Pastikan bahawa anda membiarkan aplikasi Facebook anda terbuka sepanjang masa untuk mengelakkan masalah teknikal dalam siaran. Oleh kerana anda adalah penyiar, jika sambungan terputus di pihak anda, keseluruhan aliran akan berakhir. Bercakap mengenai sambungan, anda perlu memulakan video Langsung menggunakan Wi-Fi.
 6. Sebaik sahaja anda memilih orientasi video anda, anda perlu meninggalkannya seperti yang berlaku sepanjang keseluruhan aliran. Ini berlaku terutamanya semasa menjemput tetamu, yang mesti mempunyai orientasi skrin yang sama sebelum bergabung dengan anda.

Menjemput Tetamu

Menjemput tetamu adalah mudah dan boleh dilakukan dengan dua cara: dengan menambahkan seseorang dari bahagian Komen, atau dengan menambahkannya dari senarai penonton Langsung anda:

 1. Untuk menambahkan tetamu yang mengomentari video Langsung anda, ketik komen yang dibuat orang itu. Anda akan menyedari bahawa anda boleh menjemput orang ini jika mereka layak untuk menyertai siaran. Mereka layak untuk bergabung jika menggunakan peranti yang disokong. Orang seperti itu akan mempunyai ikon kamera hijau pada gambar profil mereka.
 2. Tidak semua penonton Langsung boleh menjadi tetamu anda. Selain orang yang anda tandai dalam keterangan siaran, hanya Halaman dan profil yang disahkan dan penonton yang dipilih secara rawak dapat menjadi tetamu anda. Sekiranya orang yang ingin anda jemput tidak disahkan, anda perlu meminta mereka untuk memberi komen sebelum dapat menjemput.

Lebih Banyak Perkara Yang Perlu Diingat

 1. Tidak ada batasan dalam hal jumlah penonton Langsung, tetapi anda tidak boleh memiliki lebih dari satu tetamu.
 2. Untuk mengeluarkan tetamu, ketuk "X" di sudut kanan atas bahagian tamu skrin.
 3. Walaupun anda mempunyai tetamu ketika ini, anda masih boleh menjemput yang lain.
 4. Selain itu, anda boleh menjemput Halaman. Walau bagaimanapun, ia juga perlu menyaksikan anda secara langsung.
 5. Anda boleh menggunakan penapis walaupun anda mempunyai tetamu.

  Lebih Banyak Perkara Yang Perlu Diingat

Penyelesaian Masalah Langsung

Apabila disiarkan secara langsung dari Halaman, anda akan dapat melihat butang "Log Acara". Ini adalah fungsi yang berguna kerana terutamanya menunjukkan ralat mengenai aliran, tetapi anda boleh mengubah suai yang ditunjukkan. Namun, jika anda tidak dapat berhubung sama sekali, inilah yang harus anda periksa:

 1. Pertama sekali, pastikan anda benar-benar tersambung ke sambungan internet yang boleh dipercayai.
 2. Aktifkan RTMPS (Protokol Pemesejan Masa Nyata Selamat).
 3. Lihat apakah firewall anda menyebabkan masalah ini.
 4. Penyekat iklan dan pemalam lain serta tambahan sering mengganggu pemain video. Oleh itu, cubalah melumpuhkannya selama aliran.
 5. Akhirnya, periksa sama ada URL pelayan dan kunci URL dibuat lebih dari 24 jam yang lalu. Sekiranya ya, ia tidak sah dan anda harus membuat yang baru.

Penyiaran dari Halaman juga mempunyai syarat tambahan yang perlu dipatuhi oleh video anda:

 1. Resolusi yang tidak melebihi 1280 × 720 piksel dengan bingkai 30 fps
 2. Tidak lebih dari lapan jam
 3. 256 kbps sebagai kadar bit yang disokong atas
 4. Nisbah aspek piksel persegi

Cara Membuat Siaran Langsung dalam Kumpulan Facebook

Facebook membolehkan anda menyiarkan video langsung di profil, halaman, acara, atau kumpulan anda. Anda harus memeriksa tetapan privasi kumpulan anda, untuk menentukan siapa yang akan melihat video langsung anda.

Untuk disiarkan secara langsung dalam kumpulan Facebook, ikuti langkah berikut:

Menggunakan Aplikasi Mudah Alih Facebook

 1. Buka profil Facebook anda.
 2. Ketik ikon tiga baris di sebelah kanan atas skrin anda.
 3. Ketik Kumpulan, dan pilih kumpulan yang anda mahu Langsung dari menu Kumpulan Anda.
 4. Ketik ikon Langsung di bawah menu bar status.
 5. Tambahkan keterangan ke video anda, dan ketuk Mulakan Video Langsung.

Menggunakan Facebook di Desktop

Untuk menyiarkan secara langsung kumpulan Facebook menggunakan komputer desktop anda, ikuti langkah berikut:

 1. Dari Suapan Berita anda, pilih Kumpulan dan pilih kumpulan yang anda mahu siarkan secara langsung.
 2. Klik Video Langsung di bahagian atas kumpulan.
 3. Pilih sama ada anda mahu Langsung Sekarang atau Jadualkan Video Langsung untuk masa dan tarikh yang akan datang.
 4. Tambahkan keterangan ke video anda.
 5. Mulakan video Langsung anda.

Senyum untuk Kamera

Facebook Live agak mudah disediakan, tetapi tidak kebal terhadap masalah gangguan dan kesambungan. Anda sekarang semoga bersedia untuk semua itu. Cukup ikuti syarat dan anda akan menjadi emas.

Sekiranya anda dapat memilih mana-mana orang untuk menjadi tetamu siaran langsung anda, siapa yang akan anda pilih? Apa yang akan disiarkan? Biarkan imaginasi anda berkeliaran dan buat bahagian komen lebih menarik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found