Cara Membahagi Skrin pada Desktop Jauh

Kadang-kadang, hanya mempunyai satu skrin ketika mengakses komputer lain dari jauh tidak cukup untuk menyelesaikan sesuatu. Sekiranya anda menghadapi masalah itu, ada cara untuk membelah layar pada desktop jauh sehingga anda dapat melihat kedua-dua skrin pada masa yang sama.

Cara Membahagi Skrin pada Desktop Jauh

Artikel di bawah akan memberitahu anda cara membelah layar pada desktop jauh dan memberi anda beberapa petua dan program alternatif yang dapat anda gunakan untuk mendapatkan hasil yang sama.

Membuat Sesi Desktop Jauh yang Terpencil pada Windows 7 (RDP)

Windows 7 dilengkapi dengan ciri Desktop Jauh terpasang yang membolehkan anda menyambungkan dua komputer dalam masa yang singkat. Sesi Desktop Jarak Jauh yang dijangkau membolehkan anda membelah skrin dan menggunakan sesi jarak jauh pelbagai monitor. Dengan cara itu, anda dapat melihat kedua-dua skrin. Perlu diingat bahawa kedua-dua mesin mesti dijalankan pada Windows 7 Ultimate atau Enterprise.

Sekiranya kedua-dua versi tidak sepadan, anda masih boleh mendapatkan akses jarak jauh, tetapi anda tidak akan dapat membelah skrin. Walau bagaimanapun, DisplayFusion dapat membantu anda membelah skrin dalam kes tersebut. Langkah di bawah memerlukan kedua-dua skrin mempunyai resolusi yang sama. Anda boleh menghubungkan lebih daripada dua monitor dengan resolusi yang sama. Pastikan semua perpecahan tepat. Inilah yang harus anda lakukan:

  1. Pasang DisplayFusion pada komputer jauh
  2. Buka "Mula" dan tekan "Jalankan."
  3. Tulis "mstsc / span" ke dalam kotak pop timbul (Ingat bahawa kedua monitor memerlukan resolusi yang sama agar ini berfungsi.)
  4. Masukkan nama komputer jauh dan tekan "Sambung."
  5. Jalankan tetingkap DisplayFusion Monitor Configuration, klik di mana tertulis "Splits and Padding."
  6. Buka mesin jarak jauh dalam sesi RDP dan klik "Preset Splits." Pilih pilihan "2 × 1". (Pilih pilihan lain jika menggunakan lebih banyak monitor).
  7. Klik "OK" dan tekan "OK" sekali lagi untuk menutup mod konfigurasi.
  8. Monitor anda kini harus dibahagikan kepada dua monitor maya di dalam sesi desktop jauh.

Monitor DisplayFusion membolehkan anda membelah layar secara mendatar atau menegak dan anda boleh menetapkan lebar dan tinggi ke resolusi yang betul sehingga anda dapat melihat kedua-dua desktop pada masa yang sama.

Aplikasi Akses Jauh Pihak Ketiga

Terdapat banyak aplikasi di pasaran, tetapi tidak semuanya membolehkan anda menggunakan beberapa monitor semasa sambungan desktop jauh. Anda harus berbelanja sedikit untuk mencari program terbaik dan paling popular untuk anda dan komputer anda.

AnyDesk

Tersedia untuk: Windows, macOS, Android, iOS, Linux

anydesk

Anda boleh menggunakan AnyDesk untuk membelah layar anda semasa sesi desktop jauh dengan mudah, walaupun aplikasi ini menawarkan lebih banyak daripada itu. Perisian ini membolehkan anda mengakses komputer melalui telefon pintar, tablet, atau peranti lain. Penyediaannya mudah dan anda boleh menggunakan aplikasi untuk memegang komputer lain, memindahkan fail, dan merakam sesi skrin. Kekuatan utamanya ialah ia berfungsi di kebanyakan platform.

Pengurus Desktop Jauh

Tersedia untuk: Windows, macOS, Android, iOS

pengurus desktop jauh

Pengurus Desktop Jauh akan membantu anda mengakses sebarang peranti dari jauh. Anda boleh menggunakan perisian untuk membuat sambungan skrin terpisah, tetapi juga bagus untuk pengurusan fail. Ia dilengkapi dengan banyak ciri yang direka untuk perkongsian fail yang selamat dan pentadbiran pengguna. Antara muka pengguna mudah dilayari dan anda akan dapat melakukan banyak perkara dengan perisian mudah ini.

RoyalTS

Tersedia untuk: Windows, macOS, iOS, Android

RoyalTS

RoyalTS adalah program sambungan desktop jarak jauh yang boleh dipercayai yang membolehkan anda mengakses pelbagai mesin dengan cepat dan mudah. Ia dilengkapi dengan pilihan perkongsian pasukan terbina dalam, itulah sebabnya ia adalah pilihan yang popular di kalangan Pentadbir Sistem. Antara muka pengguna memerlukan beberapa pembiasaan, tetapi perisian ini membolehkan anda semua jenis sambungan termasuk RDP, VNC, S / FTP, dan SSH.

mRemoteNG

Tersedia untuk: Windows

mRemoteNG

mRemoteNG adalah program yang bagus jika anda perlu melompati beberapa sesi. Ia digunakan sebagai alat pusat yang menghubungkan beberapa sesi, termasuk RDP, VNC, SSH, Telnet, ICA, RAW, dan jenis sambungan lain. Program ini mudah dikelilingi, dan membolehkan anda menjejaki pelbagai sambungan, berkongsi fail, memisahkan skrin, membuat kumpulan, dan banyak lagi.

Akses Sebarang Peranti dalam Detik

Ciri akses desktop jarak jauh berguna untuk pentadbiran sistem. Semua program yang kami buat dapat memberikan anda sambungan yang selamat ke peranti lain. Anda boleh menggunakannya untuk berkongsi fail, melacak apa yang berlaku di banyak peranti, dan anda boleh menggunakan pilihan skrin terpisah untuk menyimpan semuanya di depan anda pada masa yang sama. Akan sedikit membiasakan diri, tetapi setelah anda menguasai sambungan RDP, anda akan dapat menyelesaikan banyak perkara dalam masa yang singkat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found