Cara Menggunakan Skrin Berpisah di Surface Pro

Setiap peranti Windows mempunyai pilihan skrin split, termasuk Surface Pro. Anda tidak memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk memisahkan skrin anda pada sistem operasi Windows. Sebenarnya, ciri Split Screen pada Windows 10 sangat mantap dan senang digunakan.

Cara Menggunakan Skrin Berpisah di Surface Pro

Lupakan alt-tab dan membelah skrin anda secara manual, yang memerlukan terlalu banyak masa dan usaha. Anda boleh melakukannya dengan lebih mudah, dan artikel ini akan menunjukkan caranya. Secara khusus, di Surface Pro, anda boleh membelah skrin dengan tetikus atau jari anda.

Anda akan dapat menguruskan banyak program di skrin anda pada masa yang sama.

Jalan Yang Salah

Ramai orang mempunyai masalah yang sama ketika menggunakan Surface Pro, atau komputer lain yang menjalankan sistem operasi Windows 10. Mereka tidak tahu membelah skrin dengan cekap.

Terdapat banyak sebab mengapa anda boleh menggunakan banyak tab pada masa yang sama. Anda mungkin memerlukan Word dan Excel terbuka untuk membandingkan carta dan jadual. Mungkin anda juga mahu memainkan muzik, mendengar podcast atau menyemak e-mel di penyemak imbas anda.

Kami hidup di zaman multitasking dan satu tab tidak pernah cukup, itulah sebabnya anda mungkin perlu membelah skrin anda. Menekan kekunci Alt dan Tab untuk menukar antara tugas adalah salah satu perkara pertama yang anda pelajari di kelas IT.

Namun, melakukan itu memakan banyak masa, terutamanya jika anda mempunyai beberapa aplikasi yang berjalan pada masa yang sama. Mengubah saiz tingkap secara manual agar sesuai dengan skrin juga merupakan mimpi buruk. Anda mungkin terlepas dan memperluas tetingkap ke seluruh skrin anda, harus melakukannya sekali lagi.

Lupakan semua yang anda pelajari sejauh ini, ini adalah cara membelah skrin anda dengan betul di Surface Pro.

Surface Pro

Cara yang betul

Berikut adalah sedikit tutorial membelah layar menjadi dua pada Surface Pro yang dapat menjadikan hidup anda sedikit lebih mudah. Ikuti langkah-langkah ini untuk kecekapan multitasking maksimum:

  1. Di Surface Pro, buka pelbagai aplikasi atau tab. Tidak kira aplikasi atau program mana yang anda pilih.
  2. Anda boleh menggunakan tetikus, jari, atau pena untuk mengambil bar bahagian atas tengah satu aplikasi, juga disebut Bar Tajuk.
  3. Seret dari Bar Tajuk hingga ke tepi kiri skrin anda.
  4. Lepaskan jari, tetikus, atau pena anda dan aplikasi yang anda pegang akan memenuhi separuh kiri skrin.
  5. Di bahagian lain skrin, anda akan melihat paparan tugas. Dari paparan itu, anda akan melihat aplikasi lain dibuka pada masa itu. Klik atau ketik salah satu aplikasi dan ia akan memenuhi separuh kanan skrin.

Pisahkan Skrin Beberapa Kali di Surface Pro

Anda boleh membahagikan skrin lebih dari dua kali menggunakan Surface Pro. Anda boleh membaginya menjadi kuadran, atau mungkin mempunyai dua aplikasi di sebelah kiri, dan satu aplikasi di sebelah kanan skrin. Inilah cara membelah skrin lebih jauh.

Seret aplikasi dengan jari, pen, atau kursor tetikus dari bar tajuk ke sudut kanan atas skrin. Aplikasi akan muat dalam satu kuadran layar. Anda boleh mengulangi langkah 1 dari bahagian sebelumnya empat kali sehingga anda mengisi keempat-empat kuadran. Itulah empat aplikasi yang berjalan pada masa yang sama, terbahagi kepada empat tetingkap yang sama rata.

Pisahkan Skrin dalam Mod Tablet

Memisahkan skrin dalam mod tablet sedikit berbeza, dan inilah cara anda boleh melakukannya.

Tukar mod Surface Pro anda ke Tablet (klik di sudut kanan bawah skrin anda untuk mengakses Pusat Tindakan, dan klik pada mod Tablet). Leret masuk dari tepi kiri skrin untuk memunculkan paparan tugas.

Di tetingkap Task View, ambil aplikasi yang ingin anda pisahkan dengan layar, dan seret ke sebelah kanan skrin. Ini secara automatik akan membelah skrin menjadi dua, dengan aplikasi itu di bahagian kanan.

Di bahagian kiri skrin, anda masih akan melihat Task View yang menunjukkan kepada anda sebarang aplikasi yang masih berjalan. Sekiranya anda mengetuk mana-mana aplikasinya, ia akan mengisi separuh kiri skrin.

Mod tablet membelah skrin tepat di tengah-tengah skrin. Anda boleh mengetuk garis ini dan menyeretnya ke kiri, atau ke kanan, untuk mengembangkan satu aplikasi dan mengecilkan yang lain.

Apabila anda menatal satu aplikasi sepenuhnya ke kiri atau kanan, aplikasi tersebut akan hilang dan aplikasi lain akan mengambil keseluruhan skrin.

Petua Skrin Berpisah Tambahan

Pada bila-bila masa, anda boleh menyeret Bar Tajuk aplikasi ke bahagian atas skrin, dan aplikasi ini akan meluaskan aplikasi ke seluruh layar.

Terdapat pintasan papan kekunci untuk membelah layar pada Windows 10. Anda perlu menekan kekunci Windows dan kekunci anak panah kiri atau kanan. Itu akan membuka aplikasi yang anda buka pada skrin anda ke kiri atau separuh kanan skrin.

Jalan pintas ini sangat berguna untuk pelbagai persediaan monitor yang dilampirkan ke Surface Pro anda melalui stesen dok permukaan.

Petua Skrin Berpisah Tambahan

Pecah Permukaan

Membahagi skrin di Surface Pro jauh lebih mudah sekarang bukan? Langkah dan jalan pintas ini juga berlaku untuk peranti lain yang menjalankan Windows 10. Membelah skrin sebenarnya sangat intuitif dan mudah, tetapi tidak ada petunjuk pada Windows untuk menunjukkan jalan.

Bagaimana anda melakukan pelbagai tugas? Adakah anda membelah skrin anda atau menggunakan jalan pintas Alt + Tab lama yang baik? Kongsi pendapat dan pengalaman anda dengan kami dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found