Apakah Ikon Spoon di Minecraft?

Sekiranya anda bermain Minecraft untuk sementara waktu, kemungkinan besar anda akan menemui pelbagai ikon dalam permainan. Masing-masing mempunyai makna di sebalik itu.

Apakah Ikon Spoon di Minecraft?

Mengetahui maksud ikon akan membantu anda bertahan di dunia Minecraft yang besar. Walau bagaimanapun, terdapat terlalu banyak ikon untuk dihitung, jadi tidak kira berapa lama anda bermain permainan ini, akan selalu ada beberapa yang tidak anda kenal atau tidak ingat.

Salah satu ikon yang membingungkan kebanyakan pemain adalah ikon Spoon. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan segala-galanya dan membantu anda memahami maksudnya.

Makna Di Sebalik Ikon Spoon di Minecraft

Ringkasnya, jika anda melihat Ikon Spoon semasa bermain Minecraft, ini bermakna anda mempunyai kesan Keletihan Penambangan.

ikon sudu

Kesan Keletihan Mining pada dasarnya adalah kesan status yang melambatkan proses pemecahan blok. Dengan kata lain, jika anda terkena Keletihan Penambangan, sepertinya anda melanggar blok dalam gerakan perlahan.

Terdapat beberapa tahap kesan ini, termasuk Mining Fatigue II, Mining Fatigue III, Mining Fatigue IV, dan sebagainya. Semakin tinggi tahap, semakin perlahan milik saya. Untuk lebih spesifik, kemampuan watak untuk menyerang atau menyerang menurun sebanyak 10 peratus setiap tahap keletihan.

Walaupun kesan ini tidak akan melambatkan kelajuan pergerakan anda secara keseluruhan dan kemampuan lain, ia akan menurunkan kelajuan serangan anda. Oleh itu, anda harus berhati-hati semasa berada di bawah ikon Spoon, terutamanya jika anda bermain dalam mod Survival.

Oleh itu, bagaimana anda boleh mendapat kesan Keletihan Penambangan di tempat pertama? Di mana anda akan melihat ikon Spoon yang berkaitan dengannya? Kami telah menjawabnya dan soalan lain yang berkaitan di bahagian berikut.

Bagaimana Anda Boleh Terpengaruh dengan Kesan Keletihan Penambangan?

Kesan Keletihan Penambangan disebabkan oleh massa pufferfish, yang disebut Elder Guardians. Makhluk ikan bermata satu ini hanya bertelur di lautan dan di sekitar monumen lautan. Seperti yang anda duga, mereka memerlukan air untuk dibiakkan. Sebenarnya, kedua blok pemijahan dan blok di bawahnya mestilah air. Blok di atas blok pemijahan perlu telus (air, ais, udara, dll.) Untuk menumbuhkan massa akuatik gergasi ini.

Penjaga Penatua lebih kerap dijumpai di lautan yang tidak terbuka ke langit. Itu bermaksud bahawa anda kemungkinan besar akan menemui Penatua Penatua di dalam tugu. Mereka tidak boleh disalah anggap sebagai rakan mereka yang kurang kuat, yang hanya dipanggil Penjaga. Mereka cenderung berenang di sekitar monumen bawah laut dan menyerang pemain berdekatan.

orang tua menembak

Seorang Orang Tua Menghidupkan Lasernya

Walaupun Penjaga Penatua dapat memberikan kesan Keletihan Penambangan, Penjaga yang normal tidak dapat. Penjaga Penatua berwarna kelabu, jauh lebih besar daripada adik beradik mereka yang kurang kuat, dan sangat jarang ditemui di luar monumen.

penjaga biasa

Penjaga Biasa

Menurut pemaju, semua jenis Penjaga gagal menelurkan 95% masa sekiranya blok pemijahannya berada di atas permukaan laut dan mempunyai pemandangan langit. Paras laut ditetapkan ke 63 secara lalai. Sebaliknya, spawn kemungkinan mempunyai peratusan kegagalan yang sama jika blok pemijahannya terletak di bawah permukaan laut.

Dalam kebanyakan kes, tiga Penatua Penatua dilahirkan selama generasi masing-masing monumen. Biasanya ada seorang Penatua Penatua di bahagian atas dan dua di bahagian sayap monumen.

Bagaimana Penjaga Penatua Berkelakuan?

Penjaga Penatua berenang di sekitar kawasan pemijahan mereka dan menyerang dengan tiba-tiba ketika pemain masuk ke pandangan mereka. Namun, mereka tidak berenang seperti penjaga biasa.

Apabila mereka berada dalam mod pertempuran, mereka mula menggerakkan ekornya dengan cepat dan menarik kembali lonjakannya. Mereka mempunyai tiga kaedah serangan:

a) Serangan bertahan seperti duri

b) Memberi kesan Keletihan Perlombongan

c) Menyalakan laser yang berubah warna

orang tua 2

Anda akan tahu bahawa Penatua Penatua tidak melihat anda jika mereka berenang perlahan dan lonjakannya memanjang. Walaupun mereka gerombolan air, mereka dapat hidup di permukaan tanpa tercekik. Sekiranya tanpa air, lonjakannya akan dilanjutkan sepenuhnya.

Di Mana Anda Akan Melihat Ikon Sudu?

Seperti yang telah kami sebutkan, jika Penatua Penatua mempengaruhi anda dengan kesan Keletihan Penambangan, ikon Spoon akan muncul di layar anda.

Dalam versi Minecraft yang lebih baru, ikon Spoon muncul di sudut kanan atas skrin anda. Sekiranya anda mempunyai versi permainan yang lebih lama, anda akan melihat ikon Spoon hanya di inventori anda. Selain ikon Spoon, anda akan tahu bahawa anda mendapat kesan Keletihan Penambangan sekiranya zarah mula melayang di sekitar anda. Yang pasti, cuba melombong blok dan lihat apakah kelajuan perlombongan anda menurun.

Tempoh kesan ini tidak selalu sama. Itu bergantung pada bagaimana anda mendapatkannya dan tahap mana yang dikenakan kepada anda.

Untuk mengetahui berapa lama kelajuan perlombongan anda akan berkurang, buka inventori anda dan periksa pemasa di bawah Ikon Spoon.

Platform yang Menyokong Kesan Keletihan Penambangan

Hanya platform berikut yang menyokong kesan Keletihan Penambangan:

a) Edisi Windows 10

b) Edisi Pendidikan

c) Suis Nintendo

d) PS3

e) PS4

f) Wii U

g) Xbox One

h) Xbox 360

i) Edisi Poket

j) Edisi Java (kemas kini 1.14)

tajuk

Cara Menghilangkan Keletihan Penambangan

Sebaik sahaja anda mengalami keletihan penambangan, ia akan menjadi sangat mengecewakan. Anda mungkin ingin bertualang di kuil bawah laut, tetapi sebaliknya, anda ditinggalkan tanpa kemampuan untuk mempertahankan diri atau mengumpulkan bahan berharga.

Sebelum anda pergi ke kuil ada dua perkara yang harus anda kumpulkan; susu, dan ramuan pernafasan bawah air.

Susu menghilangkan kesan aktif jadi ambil banyak. Hati-hati, susu tidak dapat membezakan antara kesan baik dan buruk. Ini bermakna bahawa semasa anda minum susu, kesan dari ramuan yang anda harapkan untuk membantu anda membuatnya melalui kuil juga akan hilang.

Bawa banyak ramuan di bawah air dengan anda sehingga jika anda mengalami keletihan penambangan anda boleh minum susu untuk menghilangkannya, kemudian minum ramuan untuk mendapatkan kesan baik anda kembali.

Terdapat cara lain untuk menghilangkan keletihan, tetapi mereka tidak semudah itu. Anda boleh menunggu kesannya hilang (yang memakan masa sekitar lima minit) atau membunuh semua Penjaga di kuil. Yang terakhir mungkin agak sukar kerana anda sudah bergerak perlahan, tetapi setelah semuanya hilang anda akan pulih tanpa perlu minum susu untuk mengambil ramuan lain. Ingat, biasanya terdapat sekurang-kurangnya tiga penjaga tetapi kadang-kadang lebih. Sekiranya kesannya tidak hilang, teruskan kerana mungkin ada lebih banyak Penjaga di kuil.

Bagaimana Saya Mengelakkan Keletihan Mining?

Sebenarnya tidak ada cara untuk mengelakkan keletihan jika anda diserang oleh Penjaga. Menggunakan perisai, bersembunyi di belakang objek, dan atau bahkan bersembunyi di bawah blok tidak akan membantu anda. Peluang terbaik yang anda miliki adalah mengatasi keletihan setelah anda memilikinya daripada menghabiskan masa anda dengan sia-sia untuk mengelakkannya.

Semoga berjaya dengan Pengembaraan Perlombongan Anda

Itu sahaja yang perlu diketahui mengenai ikon Spoon di Minecraft. Ringkasnya, ikon Spoon bermaksud bahawa anda telah terpengaruh dengan kesan Mining Fatigue. Kesan ini melambatkan kelajuan perlombongan anda dan hanya boleh disebabkan oleh penceroboh Penatua.

Oleh itu, berhati-hatilah semasa menjelajah dunia bawah laut Minecraft yang besar.

Adakah anda sudah terpengaruh dengan kesan Penat Lelah? Adakah anda menemui Penjaga Penatua? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found