Cara Menyekat Artis di Spotify

Spotify mempunyai algoritma yang sangat baik yang berusaha sebaik mungkin untuk mencadangkan lagu yang mungkin anda sukai. Namun, ada kalanya anda akan mendengar artis yang tidak anda gemari. Sudah tentu, anda selalu boleh menekan butang langkau dan beralih ke lagu seterusnya. Namun, akan lebih mudah jika anda hanya dapat menyekat artis. Nasib baik, Spotify mempunyai ciri ini.

Cara Menyekat Artis di Spotify

Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan panduan terperinci tentang cara menyekat artis di Spotify. Selain itu, kami juga akan menerangkan cara menyekat lagu tertentu dan bagaimana melindungi privasi anda.

Spotify membolehkan anda membisukan artis yang tidak anda gemari. Ini bermaksud bahawa Spotify tidak akan memperkenalkan artis ini ke senarai main anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Pertama sekali, hanya boleh mematikan suara artis pada aplikasi mudah alih. Anda dapat menggunakan Spotify untuk iPhone atau Android untuk membisukan artis, dan setelah anda log masuk ke aplikasi desktop, mereka masih akan diredam. Tetapi, tidak mungkin melakukannya dari aplikasi desktop.

Aplikasi desktop menawarkan pilihan "Saya tidak suka artis ini" dalam senarai main "Discover Weekly". Senarai main ini muncul di Spotify anda setiap hari Isnin dan berdasarkan pilihan mendengar anda. Sekiranya anda tidak menyukai artis atau lagu yang muncul dalam senarai main, anda boleh membisukannya. Namun, ini tidak menghalang Spotify memainkan artis atau lagu pada masa akan datang - kemungkinan besar tidak akan menyarankannya.

Perkara penting lain yang perlu diingat ialah jika anda membisukan artis, lagu yang dikeluarkan oleh mereka tidak akan muncul di Spotify anda. Tetapi, anda masih dapat melihat lagu yang mereka rakam dengan artis lain.

Cara Menyekat Artis di Aplikasi Spotify

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda boleh membisukan artis menggunakan aplikasi mudah alih anda. Ikuti langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Cari artis yang anda mahu sunyi.

 3. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Ketik "Jangan mainkan ini."

Setelah menyelesaikan langkah, artis tidak akan muncul di senarai main atau lagu yang dicadangkan anda lagi.

Anda boleh mencari artis dan cuba memainkan lagu-lagunya. Anda akan melihat mesej timbul yang mengatakan Spotify tidak dapat memainkan lagu. Sekiranya artis mempunyai lagu yang menampilkan artis lain, anda masih dapat memainkannya.

Cara Menyembunyikan Artis di Aplikasi Desktop Spotify

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat perbezaan antara aplikasi mudah alih dan desktop. Di aplikasi desktop, anda hanya dapat menyembunyikan artis dari senarai main "Discover Weekly". Inilah caranya:

 1. Buka aplikasi Spotify di komputer anda.

 2. Pergi ke "Discover Weekly."

 3. Pilih artis yang ingin anda sembunyikan.
 4. Ketik tanda tolak di sebelahnya.
 5. Ketik "Saya tidak suka (nama artis)."

Setelah anda menyelesaikan langkah-langkahnya, Spotify tidak akan menunjukkan artis dalam senarai main "Discover Weekly" anda. Walau bagaimanapun, artis itu mungkin muncul di senarai main lain.

Cara Membisukan Lagu di Aplikasi Mudah Alih Spotify

Sekiranya anda menyukai artis tetapi tidak menyukai salah satu lagunya, terdapat beberapa cara untuk membisukannya:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Cari lagu yang anda mahu senyapkan.

 3. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Ketik "Pergi ke Lagu Lagu."

 5. Cari lagu dan ketik ikon tiga titik di sebelahnya.

 6. Ketik "Sembunyikan lagu ini."

Sekiranya anda ingin mematikan lagu dari Discover Weekly, Release Radar, Daily Mixes, atau senarai main lain, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Pergi ke senarai main.

 3. Cari lagu dan ketik ikon tiga titik di sebelahnya.

 4. Ketik "Sembunyikan lagu ini."

Setelah menyembunyikan lagu, anda masih dapat melihatnya dalam senarai main, tetapi anda akan melihatnya lebih gelap warnanya dan akan ada tanda tolak di sebelahnya.

Cara Menyembunyikan Lagu di Aplikasi Desktop Spotify

Seperti artis, aplikasi desktop Spotify hanya memungkinkan Anda menyembunyikan lagu dalam senarai main "Discover Weekly". Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka Spotify di komputer anda.

 2. Pergi ke "Discover Weekly."

 3. Pilih lagu yang ingin anda sembunyikan.
 4. Ketik tanda tolak di sebelahnya.
 5. Ketik "Saya tidak suka lagu ini."

Mulai sekarang, lagu tersebut tidak akan diputar di "Discover Weekly". Anda masih dapat melihatnya, tetapi Spotify tidak akan memakainya untuk anda melainkan anda memutuskan untuk membukanya.

Anda masih boleh menyukai lagu tersebut, dan jika anda menyanyikannya, lagu itu akan disembunyikan secara automatik.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh menyahsekat artis?

Sekiranya anda berubah fikiran dan ingin menyuarakan suara artis di aplikasi Spotify, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

1. Buka aplikasi Spotify.

2. Cari artis yang anda mahu nyahaktifkan.

3. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

4. Ketik "Benarkan untuk memainkan ini."

Sesuaikan Pengalaman Anda di Spotify

Sekarang anda telah belajar cara menyekat artis di Spotify. Spotify menawarkan pelbagai ciri yang dapat anda gunakan untuk meningkatkan pengalaman mendengar anda. Selain membisukan atau menyembunyikan artis / lagu, anda juga dapat menggunakan berbagai pilihan untuk menyesuaikan privasi anda dan menjaga keamanan akun Spotify anda.

Adakah anda seronok menggunakan Spotify? Apakah beberapa pilihan kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found