Cara Mengira Kesalahan Standard dalam Excel

Kesalahan standard atau sisihan piawai adalah alat yang sangat berguna apabila anda ingin mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai data yang ada di hadapan anda. Ini memberitahu anda berapa banyak nilai dalam kumpulan data tertentu yang menyimpang dari nilai min.

Cara Mengira Kesalahan Standard dalam Excel

Terdapat dua jenis utama - sisihan piawai untuk sampel dan sisihan piawai untuk populasi, dan keduanya termasuk dalam Excel. Mari lihat bagaimana cara mengira sisihan piawai di Excel.

Sisihan Piawai untuk Sampel

Sisihan piawai untuk sampel adalah salah satu daripada dua fungsi sisihan piawai utama MS Excel membolehkan anda mengira carta anda. Ini mewakili sisihan piawai dari rata-rata untuk sampel data yang dipilih.

Dengan menggunakan fungsi ini, anda dapat dengan mudah mengira berapa subset data tertentu menyimpang dari nilai min. Katakan anda mempunyai carta dengan gaji semua pekerja di sebuah syarikat dan anda hanya mahukan data mengenai gaji di sektor IT. Anda akan menggunakan sisihan piawai untuk sampel atau STDEV.S fungsi.

Sisihan Piawai untuk Penduduk

Sisihan piawai bagi populasi adalah fungsi sisihan piawai utama lain yang dapat anda kirakan melalui MS Excel. Berbanding dengan sisihan piawai untuk sampel, sisihan piawai untuk populasi menunjukkan sisihan rata-rata untuk semua entri dalam jadual. Ia ditandakan sebagai STDEV.P dalam MS Excel.

Jadi, dengan menggunakan contoh yang sama dari bahagian sebelumnya, anda akan menggunakan STDEV.P berfungsi untuk mengira sisihan bagi semua pekerja. Excel juga membolehkan anda mengira jenis sisihan piawai yang lain, walaupun kedua-duanya paling sering digunakan.

Cara Mengira Sisihan Piawai dengan Excel

Mengira sisihan piawai di Excel adalah mudah dan boleh dilakukan dalam tiga cara yang berbeza. Mari kita perhatikan setiap kaedah dengan lebih dekat.

Kaedah 1

Ini adalah kaedah terpantas untuk mengira nilai sisihan piawai. Anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan penyimpangan sampel dan populasi. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui formula untuk menjadikan kaedah ini berfungsi, sebab itulah banyak orang cenderung untuk mengelakkannya.

Dalam kes ini, kami bekerja dengan carta tiga lajur. Inilah caranya:

 1. Buat atau buka jadual di MS Excel.

 2. Klik pada sel di mana anda mahu nilai sisihan piawai dipaparkan.

 3. Seterusnya, taip “= STDEV.P (C2: C11)"Atau"= STDEV.S (C4: C7)" Nilai dalam tanda kurung menunjukkan julat sel yang anda mahu mengira nilai sisihan piawai. Dalam contoh ini, anda mahu mengira STDEV.P untuk sel C2 ke C11 dan STDEV.S untuk sel C4 ke C7.

 4. Tekan Masukkan.

 5. Sekiranya anda mahu membulatkan hasilnya kepada dua perpuluhan, pilih hasilnya dan klik pada Rumah tab.

 6. Klik anak panah di sebelah Am untuk membuka menu lungsur.

 7. Pilih Lebih Banyak Format Nombor ...

 8. Pilih Nombor pilihan.

Kaedah 2

Kaedah seterusnya hampir secepat yang pertama dan tidak memerlukan pengetahuan Excel yang mendalam. Sangat bagus apabila anda mengalami masalah tetapi tidak mahu mengacau formula. Mari kita lihat cara mendapatkan penyimpangan tanpa menaip formula.

 1. Buat atau buka jadual di MS Excel.
 2. Klik pada sel di mana hasil penyimpangan akan muncul.
 3. Seterusnya, klik Rumusan tajuk di Menu Utama. Menu Teratas Excel
 4. Selepas itu, klik Masukkan Fungsi butang. Ia terletak di sebelah kiri. Menu Formula Excel
 5. Sekarang, klik anak panah di sebelah Atau pilih kategori untuk membuka menu lungsur. Menu Fungsi Memasukkan Excel
 6. Kemudian, pilih Statistik, semak senarai di bawah dan pilih salah satu STDEV.P atau STDEV.S.

 7. Seterusnya, di Hujah Fungsi tetingkap, masukkan julat yang anda mahu mengira sisihan piawai ke dalam kotak teks di sebelahnya Nombor 1. Kembali ke contoh Kaedah 1 di mana kita mengira sisihan piawai untuk sel C2 ke C11, anda harus menulis C2: C11.

Apabila anda mengira sisihan piawai dengan cara ini, anda tidak perlu memangkas nombor itu, kerana secara automatik ia akan dipangkas menjadi dua perpuluhan.

Kaedah 3

Terdapat juga kaedah ketiga, kaedah yang melibatkan penggunaan toolkit Analisis Data Excel. Sekiranya anda tidak memilikinya, berikut cara memasangnya.

 1. Mulakan dengan mengklik Fail. Menu Teratas Excel 2
 2. Seterusnya, klik pada Pilihan, terletak di sudut kiri bawah skrin tetingkap baru yang terbuka. Tetingkap Fail Excel
 3. Sekarang, klik Tambahan tab di sebelah kiri tetingkap dan kemudian klik Pergi butang berhampiran bahagian bawah tingkap.

 4. Periksa Alat AnalisisPak kotak dan kemudian klik okey.

Setelah pemasangan selesai, mari kita lihat bagaimana menggunakan Analisis Data untuk mengira Sisihan Piawai.

 1. Buat atau buka jadual di MS Excel.
 2. Klik pada Data tab dan pilih Analisis data.

 3. Sekarang, pilih Statistik deskriptif dan masukkan rangkaian sel yang ingin anda masukkan ke dalam Julat Input bidang.
 4. Seterusnya, pilih antara Lajur dan Baris butang radio.
 5. Periksa Label dalam Baris Pertama sekiranya terdapat tajuk lajur
 6. Pilih di mana anda mahu hasilnya muncul.
 7. Kemudian, periksa Ringkasan Statistik kotak.
 8. Akhirnya, klik okey butang.

Anda akan mendapat sisihan piawai untuk sampel dalam ringkasan output.

Ringkasan

Kesalahan piawai atau nilai sisihan piawai dapat dikira dengan beberapa cara. Pilih kaedah yang paling sesuai dengan anda dan ikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam artikel ini. Tinggalkan sebarang idea atau komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found