SSD terbaik tahun 2015 - apakah SSD terbaik di pasaran?

Penyimpanan keadaan pepejal biasanya mahal dan terhambat oleh kapasiti yang ketat, tetapi pasaran baru-baru ini matang. SSD kini menjadi alternatif yang sesuai untuk cakera keras, berkat harga yang lebih rendah, kapasiti yang lebih tinggi dan kelajuan yang lebih pantas.

SSD terbaik tahun 2015 - apakah SSD terbaik di pasaran?

Ini adalah bahagian dunia teknologi yang bergerak pantas, yang bermaksud inovasi pantas adalah norma. Jumlah teknik dan teknologi baru yang terdapat dalam SSD bermakna banyak yang perlu diperhatikan semasa membeli pemacu - pastinya lebih sukar daripada memilih cakera keras.

Tembakan SSD

Membuat kenangan

Cip memori kilat membentuk sebahagian besar SSD, dan kemajuan di ruang ini mempunyai pengaruh terbesar pada prestasi dan umur panjang pemacu yang anda beli.

Perkembangan teknologi terbaru diperkenalkan oleh Samsung pada bulan Mei, dalam bentuk 3D V-NAND. Ini menandakan perubahan besar dalam bagaimana memori SSD dibina: dan bukannya memasang transistor dalam lapisan mendatar tradisional, pemacu ini juga menyimpannya secara menegak.

Perubahan ini bermaksud Samsung dapat mengemas lebih banyak transistor tanpa mengecilkan proses pembuatan, jadi NAND tidak mengalami ketidakcekapan prestasi, kebocoran semasa dan kos yang lebih tinggi yang berkaitan dengan nod proses yang lebih kecil.

Tembakan SSD

850 Pro menggunakan proses 40nm - pilihan terdengar kuno dibandingkan dengan cip sub-20nm yang digunakan dalam pemacu komersial lain - tetapi itu diperdebatkan apabila susunan menegak Pro bermaksud Samsung mempunyai ruang tambahan yang mewah.

Inovasi ini bermaksud Samsung akhirnya bebas dari belenggu mengejar proses yang lebih kecil. Itulah jalan pengembangan SSD selama beberapa tahun, walaupun terdapat kekurangan: node yang lebih kecil bererti prestasi yang lebih baik, tetapi mereka lebih memerlukan komponen dan mengurangkan daya tahan. Atas sebab itu, firma lain termasuk Intel sudah bergerak ke jalan yang sama untuk memperbaiki kekurangan storan.

Pembahagian sel

Memori kilat dalam SSD moden terdapat dalam tiga jenis: SLC, MLC dan TLC. Akronim ini menerangkan jumlah bit yang disimpan dalam sel yang membentuk memori NAND, dengan tahap tunggal, multi dan tiga kali ganda digunakan dalam pemacu yang berbeza.

Setiap jenis NAND mempunyai kebaikan dan keburukan. Sel tahap tunggal mempunyai daya tahan dan kelajuan mentah yang terbaik, tetapi lebih mahal untuk dihasilkan, kerana setiap sel NAND hanya menyimpan satu bit, dan dengan itu kepadatan penyimpanan lebih rendah. SSD SLC biasanya digunakan untuk PC kritikal misi yang membaca dan menulis sejumlah besar data.

Langkah seterusnya, MLC, menyimpan dua bit setiap sel. Ini menjadikannya lebih murah untuk menghasilkan pemacu dengan kapasiti yang sama dengan setara SLC, tetapi umur panjang terhambat.

Tembakan SSD

Peningkatan bilangan bit di setiap sel bermaksud lebih sukar untuk membezakan antara keadaan, yang mengurangkan daya tahan: pada tahap atom, voltan yang lebih tinggi dan perubahan yang lebih kerap pada tahap pengisian menyebabkan penebat silikon-oksida di dalam sel terhakis pada kadar lebih pantas.

Sel tahap tiga meningkatkan kapasiti dan mengurangkan kos lebih banyak lagi, tetapi prestasi dan daya tahan menurun lebih jauh. Kelemahan ini bermaksud pemacu MLC dan TLC tidak sesuai untuk beban kerja yang kuat, tetapi mereka mempunyai daya tahan dan prestasi yang cukup untuk sistem rumah dan permainan - dan secara amnya, harganya lebih murah.

Pengawal memori kilat menguruskan interaksi antara sel NAND dan seluruh PC. Mereka tidak mengendalikan hanya membaca dan menulis fail - mereka juga menguruskan prosedur pemeliharaan dan pembersihan pemacu.

Banyak pengeluar sumber pengeluar SSD dari firma pihak ketiga. Marvell secara konsisten popular, dan pengawal sering disokong oleh firmware tersuai yang memungkinkan untuk memberi penekanan kepada bidang yang berbeza dari prestasi pemacu.

Syarikat lain mengembangkan silikon mereka sendiri. Samsung menghasilkan bahagian MEX triple-core sendiri, dan Intel juga menghasilkan pengawal homegrown.

Sambung

Setiap SSD moden menggunakan standard SATA III semasa untuk menyambung ke PC atau komputer riba anda, dan kadar pemindahan maksimum 6Gbits / saat sudah cukup untuk aplikasi pengguna. Tetapi ini juga akan berubah, dan penyambung yang lebih baru akan menggantikan SATA.

Yang paling menonjol pada masa ini adalah mSATA, yang sudah terdapat di dalam banyak komputer riba dan di kebanyakan motherboard kelas atas. Ia adalah antara muka SATA III tetapi, sangat penting, dihimpit ruang kecil - penyambungnya lebih ramping daripada palam SATA, dan pemacu itu sendiri beberapa kali lebih kecil daripada SSD biasa.

Tembakan SSD

Pemacu yang serasi dengan standard mSATA banyak, tetapi masih dibatasi oleh lebar jalur maksimum SATA III - masalah yang akan menjadi lebih ketara kerana cip NAND menjadi lebih cepat dan lebih murah.

Faktor bentuk baru, M.2, menyelesaikannya dengan merangkai antara muka SATA Express - yang menyokong kedua SATA III dan PCI Express 3 - menjadi penyambung yang lebih kecil.

Kadar pemindahan maksimum 16Gbit / saat melebihi SATA III, dan pemacu M.2 boleh datang dalam beberapa panjang dan lebar yang berbeza. Sekiranya ada yang menggantikan SATA, ini dia.

Betapa besar?

Itu untuk masa depan. Dengan andaian anda membeli hari ini, pertimbangan yang paling penting mungkin juga yang paling dangkal: ukuran fizikal. Sebilangan besar SSD 2.5in yang dijual hari ini setebal 7mm, tetapi segelintir masih 9.5mm yang lebih chunkier. Pemacu yang lebih tebal ini mungkin tidak sesuai dengan komputer riba yang hanya menerima bahagian yang lebih langsing.

Lihat juga di dalam kotak. Beberapa pemacu dilengkapi dengan spacer untuk memacu pemacu 7mm untuk masuk ke ruang 9.5mm, dan yang lain dilengkapi dengan penyesuai sehingga mereka dapat dipasang di ruang cakera keras PC desktop.

Periksa juga jaminan. Beberapa SSD, seperti Samsung 850 Pro, hadir dengan tawaran sepuluh tahun yang murah hati, tetapi SSD yang lebih berpatutan sering kali membuat liputan dengan liputan dua atau tiga tahun.

Tembakan SSD

Perkara terakhir yang perlu kita periksa sebelum membeli SSD adalah penilaian daya tahannya. Daya tahan diukur dalam gigabait atau terabyte, dan pengukuran ini menunjukkan berapa banyak data yang dapat ditulis ke pemacu sebelum boleh gagal.

Peringkat daya tahan dalam gigabait umumnya menunjukkan jumlah data yang dapat ditulis ke pemacu setiap hari, sementara penilaian terabyte menunjukkan berapa banyak data yang dapat ditulis sepanjang jangka hayat pemacu - tempoh jaminannya.

Angka-angka ini berbeza-beza. Crucial MX100 yang murah dinilai untuk beban kerja 72TB yang sederhana, sementara Samsung 850 Pro yang lebih mahal dinilai untuk 150TB.

Kedua-dua angka tersebut cukup untuk mesin pengguna biasa, tetapi perlu diberi perhatian dalam sistem kerja yang menangani proses membaca dan menulis secara intensif.

Apakah SSD terbaik di pasaran? Ulasan

1. Samsung 850 Pro 256GB

Harga semasa dikaji: £ 138 termasuk PPN

Ulasan Samsung 850 Pro 256GB

Samsung yang terkemuka di pasaran menggunakan cip memori inovatif untuk kesan buruk. Klik di sini untuk ulasan penuh.

2. SanDisk Ultra II 240GB

Harga semasa ditinjau: £ 80 termasuk PPN

Kajian SanDisk Ultra II 240GB

Keseimbangan yang kuat antara harga dan prestasi memastikan ini adalah pemacu belanjawan yang sangat baik. Klik di sini untuk ulasan penuh.

3. Samsung 850 Evo 250GB

Harga semasa ditinjau: £ 110 termasuk PPN

Ulasan Samsung 850 Evo 250GB

SSD jarak pertengahan yang baik dari Samsung. Menggunakan teknologi 3D V-NAND yang sama dengan 850 Pro, tetapi jauh lebih murah. Klik di sini untuk ulasan penuh.

Terbaik dari yang lain

4. Ulasan Fujifilm HQ-PC 256GB

Harga semasa dikaji: £ 108 termasuk PPN

Ulasan Fujifilm HQ-PC 256GB

Fujifilm firma fotografi yang pertama kali memasuki SSD bukanlah bahagian dalaman. Ia adalah pemacu Toshiba yang disusun semula yang menggunakan MLC NAND 19nm. HQ-PC menampilkan paparan rata-rata dalam kebanyakan ujian AS SSD, dan prestasi baiknya dalam ujian ATTO individu terganggu oleh kelajuan meja pertengahan di tempat lain.

Dalam Anvil, kelajuan bacaan berurutan 518MB / saat Fujifilm adalah wajar, tetapi prestasi fail kecilnya menderita - dalam beberapa ujian yang kami jalankan, ia berada di bawah purata. Persembahan terbaik HQ-PC hadir dalam ujian jangka panjang. Hasil Iometernya 5,475 mendekati Samsung 850 Pro yang sangat baik, dan hasil PCMark8nya dari 4,991 juga sama mengagumkan.

Harga £ 110 adalah banyak yang perlu dibayar, untuk prestasi yang tidak konsisten. Pertaruhan jarak pertengahan yang lebih baik adalah Samsung 850 Evo.

5. Kajian penting MX100 256GB

Harga apabila dikaji semula: £ 80 termasuk tong

Kajian penting MX100 256GB

Pemacu Crucial £ 80 berfungsi pada 31p per GB dan, dengan menggunakan ukuran itu, SSD termurah di sini; harga rendah itu tidak menghalang inovasi. Ini adalah SSD pengguna arus perdana yang menggunakan NAND 16nm - tidak menghairankan memandangkan pemacu dihasilkan oleh syarikat induk Crucial, Micron. Ini adalah pedang bermata dua, kerana proses yang lebih kecil dapat meningkatkan prestasi tetapi juga menyebabkan ketidakcekapan.

MX100 terbukti mahir ketika membaca fail, tetapi goyah ketika menulis: dalam ujian baca AS SSD, kadar teratas 519MB / saatnya adalah yang kedua terbaik kumpulan ini, tetapi 332MB / saat untuk penulisan menurunkannya. Corak ini diulang di ATTO, di mana MX100 hampir menangkap Samsung ketika membaca, tetapi ketinggalan ketika menulis fail yang lebih besar. Di Iometer, jumlah skor I / O 1,754 adalah kumpulan yang paling miskin.

MX100 memang murah, tetapi SanDisk hampir sama berpatutan dan menghasilkan satu set keputusan yang lebih konsisten dalam ujian kami, jadi itulah nilai SSD kegemaran kami.

6. Ulasan AMD Radeon R7 SSD 240GB

Harga semasa dikaji: £ 110 tidak termasuk PPN

Ulasan AMD Radeon R7 SSD 240GB

Pemacu ini mempunyai logo AMD, tetapi dibuat oleh OCZ milik Toshiba. Ia menggunakan pengawal Barefoot 3 M00 yang serupa dengan cip di dalam SSD OCZ, dan kilat MLC NAND 19nm Toshiba.

Laju baca berurutan AS SSD adalah yang terburuk di sini, dan bentuk buruk itu berterusan di ATTO - ujian membaca adalah antara kumpulan yang paling lambat. R7 berjaya dalam ujian tulis: kelajuan tulis berurutan AS SSD 497MB / saat adalah yang ketiga terbaik kumpulan. Kelajuan menulis itu terhambat oleh ketidakkonsistenan; dalam ujian penulisan fail terbesar di ATTO, kelajuan R7 533MB / saat sangat hebat, tetapi untuk fail terkecil, prestasinya sangat mengecewakan.

Paling teruk adalah harganya: pada harga £ 110, nilai wang yang rendah berdasarkan prestasi yang ditawarkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found