Steam Client Bootstrapper Terus Kerosakan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Steam adalah platform hebat yang menjadikan pengurusan perpustakaan permainan besar menjadi lebih mudah. Walaupun penguasaannya sekarang dicabar oleh orang-orang seperti Epic, ia masih menjadi raja bukit, buat masa ini. Bukan tanpa masalahnya kerana sesiapa sahaja yang menggunakannya untuk jangka masa panjang akan dapat memberitahu anda. Tutorial ini akan merangkumi salah satu kesalahan yang paling biasa, Steam crashing bootstrapper.

Steam Client Bootstrapper Terus Kerosakan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Bootstrapper adalah proses perisian yang menjalankan urutan diagnostik diri dan menyiapkan jalan untuk program dimuat. Dalam kes Steam, bootstrapper memeriksa sumber komputer untuk memastikannya mencukupi, memeriksa fail Steam yang perlu dimuat.

Setelah pemeriksaan awal selesai, bootstrapper akan memeriksa kemas kini pelayan Steam, memuat turun sebarang kemas kini dan memasangnya. Ia kemudian akan meneruskan proses tersebut ke pemuat setelah mengesahkan semuanya sudah siap.

Apabila Steam terus mogok bootstrapper, biasanya kerosakan perisian atau kerosakan fail. Bootstrapper tidak dapat mencari sumber yang diperlukan untuk salah satu pemeriksaannya atau sumber yang diperlukannya tidak seperti apa yang diharapkannya untuk dilihat dan tidak tahu apa yang harus dilakukan seterusnya sehingga terhempas. Terdapat beberapa sebab mengapa ia terhempas dan ini adalah dua sebab yang paling biasa.

Steam terus merosakkan bootstrapper

Oleh itu, itulah sebab yang lebih biasa untuk Steam terus merosakkan bootstrapper, sekarang apa yang boleh kita lakukan mengenainya? Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dan saya akan memerintahkannya dari segi kelajuan dan kemudahan penggunaan.

Nyalakan semula komputer anda

Reboot dapat memperbaiki hampir semua perkara. Sekiranya Steam bootstrapper tidak dapat mencari fail atau menemui fail dalam memori yang rosak atau ditimpa sebahagiannya, but semula akan memperbaikinya. Sekiranya tidak dapat mencapai pelayan Steam untuk memeriksa kemas kini atau membaca fail yang diperlukannya, but semula boleh memuatkan semula fail-fail tersebut dalam memori.

Sekiranya Steam terus mogok bootstrapper selepas reboot, cuba salah satu atau semua pembetulan ini.

Matikan VPN anda

Sekiranya anda menggunakan VPN, dan anda semestinya, ini mungkin menghalang bootstrapper untuk mencapai pelayan Steam untuk memeriksa kemas kini. Mematikan VPN anda sebentar untuk membolehkannya menyambung membolehkan Steam dimuat seperti biasa. Anda boleh menghidupkan VPN anda semula selepas itu dan Steam akan tetap terhubung.

Jalankan sebagai Pentadbir

Sekiranya Steam berjaya dijalankan sebelumnya di komputer anda, tidak mungkin anda perlu melakukan ini tetapi jika anda baru memasang semula Windows atau mencuba Steam pada komputer atau cakera keras baru, periksa untuk memastikan anda menjalankannya sebagai pentadbir .

  1. Klik kanan pintasan Steam dan pilih Properties.
  2. Pilih tab Keserasian dan centang kotak di sebelah Jalankan Program Ini sebagai Pentadbir.
  3. Pilih OK dan uji semula Steam.

Tambah Steam sebagai pengecualian

Ini juga lebih relevan jika anda baru memasang semula Windows, atau memasang Steam pada pemacu atau komputer baru. Anda perlu menambahkan Steam sebagai pengecualian di Windows Defender atau Antivirus anda dan ke firewall anda. Sekiranya bootstrapper disekat oleh perisian keselamatan, anda tidak akan selalu diberi amaran dan ia akan rosak.

Perisian keselamatan anda harus mempunyai ciri yang membolehkan anda menambahkan program sebagai pengecualian. Pilih fail Steam.exe sebagai pengecualian untuk pengimbas malware, program antivirus dan firewall anda.

Nyahaktifkan antivirus anda

Sekiranya menambahkan Steam sebagai pengecualian tidak berfungsi, cuba matikan antivirus anda semasa anda menguji. Anda biasanya akan mempunyai pilihan untuk melumpuhkan atau menghantarnya ke mod senyap untuk jangka masa yang tetap. Tetapkan supaya anda dapat menguji Steam, bermain permainan untuk mengesahkan dan pergi dari sana. Walaupun anda menambahkan Steam sebagai pengecualian, antivirus anda mungkin tidak menyukai sesuatu yang dilakukannya.

Nyahaktifkan program keselamatan anda, buka Steam, biarkan muat dan pergi dari sana. Sekiranya Steam berfungsi, anda tahu antivirus anda yang menyebabkan masalah dan anda boleh menyelesaikannya dengan pembangun.

Padamkan localconfig.vdf

Fail localconfig.vdf telah diketahui menyebabkan ketidakstabilan apabila tumbuh terlalu besar. Memadamkannya dapat menghentikan bootstrapper Steam crash. Menghapusnya tidak akan membahayakan Steam tetapi mungkin anda harus menetapkan beberapa pilihan lagi. Anda akan menemui fail di SteamuserdataNAMEFILEconfig. Di mana anda melihat NAMEFILE, anda mungkin melihat nama pengguna anda atau nombor rawak. Sama ada cara, buka folder, cari localconfig.vdf dan padamkannya.

Pasang semula Steam

Sekiranya tidak ada yang berjaya, memasang semula Steam adalah pilihan terakhir anda. Anda tidak akan kehilangan permainan anda atau perlu memasangnya semula. Anda boleh menggunakan alat bawaan untuk mengaitkan Steam versi baru anda dengan pustaka permainan yang ada selagi anda menetapkannya agar tidak menghapus fail permainan.

Keluarkan Steam, pilih untuk menyimpan fail permainan, muat turun salinan Steam baru dan pasangnya. Log masuk dan pautkan ke pustaka permainan anda jika tidak mengambilnya secara automatik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found