Cara Menghentikan Helaian Google dari Berubah menjadi Masa Ketenteraan

Dalam Helaian Google, susun atur masa ketenteraan adalah tetapan masa lalai. Tetapi jika anda lebih suka format AM / PM standard, bagaimana anda menghentikan Helaian daripada menukarnya menjadi masa ketenteraan?

Cara Menghentikan Helaian Google dari Berubah menjadi Masa Ketenteraan

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan. Anda boleh menggunakan fungsi atau pilihan format khusus. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menerapkan kedua kaedah tersebut. Kami juga akan memberitahu anda lebih banyak mengenai pemformatan nombor khusus di Helaian Google.

Menukar Masa Ketenteraan ke Waktu Piawai

Sekiranya anda mempunyai format masa ketenteraan dalam hamparan anda, bagaimana anda menukarnya menjadi waktu standard? Mari kita gunakan contoh - jika anda mempunyai masa 21:55:33 di sel A1 dan ingin mengubahnya ke format 12 jam, inilah yang anda lakukan:

 1. Gunakan sel B1 untuk memasukkan formula ini = teks (A1, "HH: MM: SS AM / PM").
 2. Tekan Enter.

Hasilnya di sel B1 adalah 9:55:33 PM.

Tetapi masalah dengan formula ini ialah ia hanya berfungsi jika anda menggunakannya di sel lain. Apabila anda perlu menukar masa ketenteraan menjadi waktu standard dalam sel yang sama, anda perlu menggunakan alat pemformatan. Jadi, bagaimana ia berfungsi dengan tepat? Ikuti langkah-langkah ini untuk mengetahui:

 1. Buka hamparan di Helaian Google di komputer anda.

 2. Pilih semua sel yang ingin anda format.

 3. Sekarang, arahkan ke bar alat dan pilih "Format".

 4. Klik pada "Number," dan dari menu baru, pilih "More Format".

 5. Pilih "Lebih banyak format tarikh dan masa".

 6. Di kotak menu, cari format waktu 12 jam. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh menambahkannya sendiri di kotak teks.

 7. Pilih "Terapkan".

Hentikan Helaian Google Dari Berubah menjadi Masa Ketenteraan

Mengubah Lokasi dan Zon Waktu di Helaian Google

Tetapi inilah sesuatu yang harus anda ketahui - tetapan waktu dan tarikh lalai di Helaian Google berdasarkan lokasi anda.

Tetapi anda boleh mengubah zon waktu, bahasa, dan juga bahasa fungsi. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka hamparan Google Spreadsheet di komputer anda.
 2. Pilih "Fail" dari bar alat.
 3. Klik pada "tetapan Spreadsheet".
 4. Pilih "Umum", diikuti dengan "Lokal" dan "Zon Waktu".
 5. Pilih "Simpan tetapan".

Pemformatan Mata Wang Tersuai di Helaian Google

Sekiranya anda menggunakan Helaian Google untuk memasukkan tetapan waktu dan tarikh antarabangsa, anda mungkin perlu menggunakan pelbagai jenis mata wang.

Anda boleh menyesuaikan mata wang pemformatan di Helaian Google dengan mengikuti jalan yang serupa dengan format waktu, dan tetapan tarikh. Inilah yang anda buat:

 1. Buka Helaian Google di komputer anda.
 2. Pilih semua data yang ingin anda format.
 3. Pilih "Format" dan kemudian "Nombor".
 4. Dari menu baru, pilih "Lebih Banyak Format" dan kemudian "Lebih banyak mata wang".
 5. Tinjau senarai untuk mencari format yang anda perlukan. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, anda boleh membuat format mata wang tersuai.
 6. Pilih "Terapkan".

Mengubah format mata wang dalam Helaian Google juga termasuk mengubah beberapa sifat mata wang. Anda boleh memilih jumlah perpuluhan yang akan ditunjukkan. Yang perlu anda buat hanyalah menyemak menu drop-down dan memilih pilihan yang anda mahukan.

Anda juga boleh memilih pemformatan nombor tersuai di Helaian Google. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan menghentikan Helaian Google daripada menghapus nol utama dalam nombor yang anda masukkan, anda dapat menyelesaikan masalah tersebut dengan memilih bilangan digit tertentu untuk setiap sel.

Anda juga dapat menggunakan pilihan "Numbers" untuk mengubah angka menjadi teks dan melakukan fungsi tertentu yang sebaliknya tidak mungkin dilakukan.

Helaian Google Dari Berubah menjadi Masa Ketenteraan

Memformat Nombor dalam Helaian Google

Helaian Google adalah alat yang sangat baik dengan pelbagai tujuan. Tetapi ia juga dilengkapi dengan tetapan lalai tertentu yang tidak selalu menjadi yang anda perlukan. Sama seperti format masa ketenteraan - seringkali kelihatan terlalu formal, dan tidak semua orang langsung mengenalinya sebagai rujukan waktu.

Format standard 12 jam adalah cara yang jauh lebih mudah untuk menunjukkan waktu, walaupun dalam Helaian Google. Jadi, sekarang anda tahu bagaimana memastikan bahawa anda mempunyai tetapan pemformatan yang betul semasa mengerjakan hamparan anda.

Adakah anda menggunakan masa ketenteraan atau waktu AM / PM standard? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found