Cara Menghentikan E-mel Spam - Blok & Pembetulan Mudah

Sekiranya anda mempunyai akaun e-mel, anda mungkin mendapat banyak spam (e-mel yang tidak diminta) di peti masuk anda dan tidak berpuas hati dengannya. Mereka mungkin dari seseorang yang mungkin berusaha menjual produk yang tidak anda perlukan, atau mungkin dari pengirim yang tidak dikenali yang tidak pernah anda temui ketika cuba menipu anda.

Cara Menghentikan E-mel Spam - Blok & Pembetulan Mudah

Kita semua tahu kekecewaan e-mel spam. Ini membuat kitaran tanpa henti menyusun peti masuk anda, memadam satu, kemudian yang lain, dan yang lain supaya anda dapat menemui satu e-mel dari rakan sekerja atau rakan yang belum lama anda dengar. Ini boleh memakan masa dan merampas privasi anda.

Anda akan gembira mengetahui bahawa ada langkah-langkah tertentu yang boleh anda lakukan untuk melindungi peti masuk anda dari sekumpulan surat sampah. Sudah tiba masanya untuk berurusan dengan mereka sekali dan anda mempunyai kekuatan untuk melakukannya. Mari kita lihat.

1. Jangan sekali-kali mengklik Pautan Dari E-mel Spam

Salah satu kaedah terbaik untuk menangani e-mel spam adalah dengan meminimumkan semua interaksi dengan mereka. Anda bahkan tidak boleh membukanya, tetapi jika anda melakukannya, elakkan mengklik pautan di dalamnya. Mengklik pada pautan memberi amaran kepada spammer bahawa akaun tersebut aktif, sehingga memberi mereka dorongan untuk terus membanjiri anda dengan lebih banyak lagi.

2. Jangan Balas E-mel Spam

Apabila seseorang mengebom anda dengan banyak surat sampah, anda mungkin tergoda untuk bertindak balas dan mungkin menyuruh mereka berhenti. Itulah kesilapan yang dilakukan oleh kebanyakan orang. Membalas e-mel boleh menjadi pengesahan bagi pengirim dengan niat jahat, dan itu dapat menyebabkan peningkatan e-mel spam. Dalam beberapa kes, anda mungkin akhirnya memberikan lebih banyak maklumat peribadi anda.

3. Gunakan Alamat E-mel Alternatif

Hari ini, kebanyakan perkhidmatan e-mel, termasuk Gmail dan Yahoo Mail, dilengkapi dengan pilihan untuk menyediakan alamat e-mel alternatif di samping alamat utama anda. Dengan alamat alternatif, anda boleh berinteraksi dengan laman web dan platform atau forum yang berpotensi membanjiri anda dengan mesej spam. Anda bahkan boleh menapis apa sahaja yang ditujukan ke alamat ganti anda ke dalam folder yang ditentukan untuk pengurusan yang lebih mudah (lebih banyak lagi di bawah).

4. Berhenti Melanggan dari Daftar Mel

Cara yang baik untuk mengelakkan spam adalah berhenti berlangganan e-mel pemasaran. Dengan cara ini, jumlah peti masuk anda akan disimpan pada tahap yang munasabah tanpa perlu menghapus mesej sampah. Setelah anda berhenti berlangganan, pemasar akan mengecualikan anda dari senarai surat akan datang. Tetapi walaupun tidak, mesej mereka tidak lagi masuk ke peti masuk anda.

Sebilangan besar syarikat menyertakan butang berhenti melanggan di bahagian bawah e-mel. Sebenarnya, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan menghendaki syarikat memasukkan pautan penyisihan dalam kempen pemasaran mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pemasar yang tidak bertanggungjawab yang tidak akan melakukannya. Sekiranya e-mel spam anda tidak menyertakan butang berhenti berlangganan, anda harus menghadapinya melalui cara lain yang dibincangkan dalam artikel ini.

5. Jangan Berinteraksi Dengan E-mel Spam

E-mel spam tidak hanya mengganggu; mereka juga boleh membahayakan. Dengan peningkatan serangan siber yang pesat, penting untuk berwaspada ketika menangani e-mel yang mencurigakan.

Mesej spam boleh mengandungi lampiran berbahaya dan virus yang dapat merusak peranti anda atau menyusup sistem anda dengan perisian hasad dalam beberapa saat. Sebilangan besar e-mel spam akan cuba menipu anda untuk melakukan sesuatu yang berbahaya, seperti menyebarkan maklumat peribadi atau mengklik pautan yang merosakkan. Oleh itu, penting untuk tidak terjebak dalam perangkap ini dengan mengelakkan semua interaksi dengan e-mel yang mencurigakan.

6. Sekat E-mel Spam

Menyekat e-mel dari pengirim tertentu adalah langkah berkesan untuk menghentikan spam. Sebilangan besar perkhidmatan e-mel menawarkan pengguna cara untuk menyekat pengirim hanya dalam beberapa langkah. Contohnya, inilah cara untuk menyekat pengirim di Gmail:

 1. Buka Gmail dan kemudian buka salah satu mesej pengirim.

 2. Klik "Lagi" di sudut kanan atas.

 3. Klik pada "Sekat."

7. Gunakan Penapis E-mel

Menariknya, kebanyakan perkhidmatan e-mel mengabaikan semua tempoh di alamat sebelum nama domain. Contohnya, mesej yang dihantar ke [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], dan [dilindungi e-mel] semuanya akan masuk dalam peti masuk yang sama. Ini bermakna anda dapat menggunakan versi alamat e-mel anda dengan noktah bila-bila masa anda ingin mendaftar untuk perkhidmatan yang berpotensi menjadi sumber mesej spam. Apabila anda ingin mengasingkan e-mel, anda kemudian boleh mengarahkan perkhidmatan anda untuk memindahkan semua mesej yang dihantar ke alamat tersebut ke folder pilihan anda.

8. Jangan Kirimkan Alamat E-mel Anda

Sekiranya anda ingin menjaga kemasukan peti masuk anda dan mengurangkan jumlah e-mel spam yang mendarat di akaun anda, anda harus mempertimbangkan untuk tidak menyiarkan alamat e-mel anda di ruang awam. Ini termasuk platform media sosial seperti Facebook dan Twitter dan ruang pertumbuhan profesional seperti LinkedIn. Tetapi bagaimana jika pekerjaan anda menghendaki anda mempublikasikan maklumat hubungan anda, termasuk alamat e-mel anda? Dalam keadaan ini, anda mungkin membuat alamat alternatif untuk menyaring sampah.

Cara Menghentikan E-mel Spam di iPhone

Tidak kira peranti apa yang anda gunakan untuk mengakses peti mel anda, e-mel spam sangat menyakitkan. Sekiranya anda mempunyai iPhone, ada cara mudah untuk menghentikan mesej spam yang tidak diingini sebelum sampai ke telefon anda. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka salah satu e-mel yang diterima dari alamat yang ingin anda sekat.
 2. Ketik "Lagi".

 3. Ketik "Sekat [Pengirim]."

Sebagai alternatif, anda boleh berhenti berlangganan dari kempen e-mel pengirim dengan mengetuk butang "Berhenti berlangganan", biasanya terdapat di bahagian bawah e-mel.

Cara Menghentikan E-mel Spam pada Android

Sekiranya anda mempunyai telefon Android dan bosan dengan e-mel spam, berikut adalah cara anda dapat menyelesaikan masalahnya:

 1. Buka perkhidmatan e-mel dan buka mesej spam.

 2. Ketuk "Lagi" di sudut kanan atas.

 3. Pilih "Sekat [Pengirim]."

Cara Menghentikan E-mel Spam di Outlook

Untuk menghentikan e-mel spam di Microsoft Outlook:

 1. Pilih e-mel spam yang dihantar dari sumber yang ingin anda sekat.
 2. Klik kanan pada mesej.
 3. Pilih "Sampah" dari submenu lungsur turun.

 4. Klik pada "Sekat [pengirim]."

Cara Menghentikan E-mel Spam Dari Teks

Kita hidup di zaman yang semakin digital, di mana banyak orang berkomunikasi melalui pesanan teks. Sama seperti mesej spam berasaskan e-mel, telefon anda dapat dibanjiri dengan mesej teks dari sumber yang tidak diketahui, beberapa di antaranya bahkan boleh mencuri data anda. Terdapat banyak syarikat yang menghantar mesej yang tidak diminta kepada semua orang dalam senarai kenalan mereka.

Sekiranya anda menerima mesej yang tidak diingini, anda dapat menyekat pengirim sebaik sahaja mesej tersebut sampai. Walaupun langkah-langkah yang diperlukan sedikit berbeza bergantung pada jenis perangkat yang anda gunakan, secara umum, Anda perlu membuka bahagian tetapan mesej, mencari butang "blok", dan kemudian masukkan nombor telefon yang akan disekat.

Cara Menghentikan E-mel Spam di Hotmail

Hotmail adalah salah satu perkhidmatan e-mel yang paling popular di seluruh dunia, tetapi tidak kebal dari e-mel spam. Untuk menghentikan mesej spam daripada membanjiri akaun Hotmail anda, anda boleh menggunakan butang berhenti berlangganan di bahagian bawah mesej e-mel.

Cara lain untuk menghentikan e-mel spam di Hotmail adalah dengan menambahkan pengirim yang tidak diingini ke "Daftar yang Disekat". Inilah caranya:

 1. Buka Peti Masuk anda.
 2. Buka tetapan dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan atas.

 3. Pilih "Lagi".
 4. Di bawah "Mencegah e-mel sampah", klik "Pengirim yang selamat dan disekat".

 5. Klik pada "Pengirim yang disekat."

 6. Masukkan alamat e-mel yang ingin anda sekat.

 7. Klik "Simpan ke senarai" untuk menyelesaikan prosesnya.

Cara Menghentikan E-mel Spam di Xfinity Mail

Adakah anda bosan dengan mesej spam yang menyumbat akaun mel Xfinity anda? Pilihan terbaik adalah menyediakan penapis spam yang secara automatik akan mengirim semua mesej masuk ke folder spam. Inilah cara menyediakannya:

 1. Buka akaun Xfinity Connect anda.
 2. Klik ikon berbentuk gear di sudut kanan atas.
 3. Klik pada "Tetapan."
 4. Pilih "Tetapan awal."
 5. Pilih "Pindahkan spam dan mesej yang berpotensi berbahaya ke folder Spam secara automatik."

Semua mesej yang diarahkan ke folder spam akan dihapus setelah tujuh hari.

Cara Menghentikan E-mel Spam di Yahoo Mail

Yahoo Mail dilengkapi dengan alat penapis spam yang menjauhkannya dari peti masuk anda. Walau bagaimanapun, sebilangan spam masih boleh masuk ke peti masuk anda. Sekiranya ini berlaku, anda boleh mengambil langkah untuk melatih penapis dan meningkatkan kemampuannya untuk menerima e-mel yang tidak diingini. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka e-mel spam.

 2. Klik pada elipsis (tiga titik kecil) di sudut kanan atas.

 3. Klik pada "Tapis mesej seperti ini ...".

Sebagai alternatif, anda boleh mengklik butang "berhenti berlangganan" di bahagian bawah mesej e-mel.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa saya tiba-tiba mendapat banyak e-mel spam?

Spammer biasanya membeli alamat e-mel dari penyedia khas secara pukal untuk menambahkannya ke senarai mel mereka. Sekiranya anda melihat peningkatan mendadak dalam jumlah e-mel spam yang mendarat di akaun anda, ada kemungkinan besar alamat anda adalah sebahagian daripada senarai yang baru-baru ini dijual kepada satu atau lebih penipu. Ini biasanya berlaku apabila anda memasukkan e-mel anda di medan yang kelihatan selamat tetapi sebenarnya merupakan alat yang digunakan oleh penipu untuk mengambil alamat e-mel.

Bagaimana saya boleh melaporkan e-mel spam kepada pihak berkuasa?

Anda boleh melaporkan e-mel spam kepada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dengan melayari halaman berikut: www.ftc.gov/complaint.

Semua laporan dihantar tanpa nama, jadi penipu dan pihak berkuasa sendiri tidak dapat mengesannya kembali kepada anda.

Bagaimana saya melihat e-mel spam?

Spammer sering menghantar e-mel dengan cara yang menjadikannya kelihatan mendesak, penting, atau diperibadikan.

Petua baik untuk mencari e-mel spam termasuk menyedari bahawa anda tidak pernah terlibat dengan pengirim sebelumnya. Cara lain ialah mengenal pasti e-mel yang berbeza dengan kemas kini produk yang diketahui dari syarikat. Sentiasa periksa alamat "Dari": jika tidak sesuai dengan alamat e-mel hubungan rasmi syarikat, kemungkinan besar ia adalah e-mel palsu.

Dapatkan Kembali Kawalan Peti Masuk Anda

E-mel spam adalah gangguan dan boleh mempengaruhi penerimaan maklumat kritikal, seperti perincian perbankan dalam talian. Anda akhirnya boleh kehilangan wang atau mendedahkan organisasi anda kepada penipuan. Sekiranya anda bosan dengan peti masuk anda disekat oleh mesej yang tidak diingini, inilah masanya untuk mengambil keputusan. Ikuti beberapa langkah yang telah kami gariskan untuk cara yang paling berkesan untuk mengekang aliran spam dan mendapatkan kembali kawalan peti masuk anda.

Adakah anda pernah mencuba petua ini? Adakah mereka berfungsi untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found