Adakah Telefon Bicara Lurus Tidak Dikunci?

Straight Talk bukanlah pembekal sel yang sempurna — sebenarnya, tidak ada penyedia sel yang “sempurna” - tetapi ia berjaya dalam melakukan satu perkara dengan sangat baik: menjadi murah. Straight Talk adalah rangkaian yang ditawarkan secara eksklusif melalui Walmart, walaupun anda dapat mengisi semula rancangan peranti anda jika anda sudah menjadi pelanggan dengan perkhidmatan tersebut. Tidak seperti syarikat penerbangan prabayar lain, Straight Talk membolehkan anda memilih rangkaian maya anda dari keempat-empat syarikat penerbangan nasional: Verizon, AT&T, Sprint, dan T-Mobile. Ini bermaksud anda dapat memilih rangkaian yang menjadi telefon anda sekarang — sebenarnya, hampir setiap telefon di pasaran hari ini — disokong oleh Straight Talk. Jadi, sebagai contoh, jika rang undang-undang Verizon anda terlalu tinggi untuk anda membenarkan, tetapi ia juga satu-satunya rangkaian di kawasan anda yang menerima sebarang isyarat, anda boleh beralih ke Straight Talk menggunakan pembawa yang anda anggap sebagai terbaik di kawasan anda.

Adakah Telefon Bicara Lurus Tidak Dikunci?

Ini adalah kesepakatan yang mengagumkan sendiri, tetapi dalam penyelidikan kami, harganya puluhan dolar sebulan lebih rendah daripada mendaftar melalui Verizon, sambil menawarkan kekuatan rangkaian yang sama. Malangnya, Straight Talk terpisah dalam dua bidang: ukuran data dan rancangan keluarga. Ini menyukarkan keluarga empat orang untuk membenarkan berpindah ke Straight Talk dari sesuatu seperti Verizon atau AT&T, walaupun satu pelanggan melalui talian mereka mungkin mendapati diri mereka menjimatkan ratusan dolar per tahun untuk data sahaja.

Oleh itu, jika anda ingin meninggalkan Straight Talk untuk pembawa dengan tingkatan data yang lebih tinggi atau pilihan yang lebih baik untuk keluarga anda, bagaimana dengan telefon yang sudah anda miliki? Adakah peranti yang dibeli melalui Ceramah Lurus tidak dikunci, atau adakah anda terjebak dengan pembawa? Mari kita pelajari apa itu telefon pintar yang tidak terkunci dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk keuntungan anda.

Apa yang dibenarkan oleh telefon pintar yang tidak dikunci?

Perbezaan terbesar antara telefon pintar yang tidak terkunci dan terkunci adalah keupayaan untuk menggunakan peranti anda pada pembawa lain setelah anda memasukkan kad SIM yang serasi ke dalam peranti anda. Inilah satu-satunya perbezaan antara peranti yang dikunci dan tidak dikunci; mengunci atau membuka kunci tidak ada bezanya untuk memasang aplikasi atau melakukan tugas telefon pintar biasa seperti mengirim pesanan teks, membuat panggilan telefon, dan melayari web. Yang mengatakan, terdapat beberapa perbezaan lain antara peranti yang tidak terkunci dan terkunci. Walaupun Apple mengendalikan kemas kini untuk semua telefonnya secara langsung, kemas kini Android biasanya dikeluarkan oleh pembawa setelah pengeluar selesai membuat perisian untuk peranti tersebut. Ini bermaksud, kadang-kadang, kemas kini OS untuk peranti Android dapat terjebak dalam "pengujian pembawa", sementara peranti dan peranti yang tidak terkunci pada pembawa lain telah selesai mengemas kini.

Ini terutamanya masalah dengan Android. Bahagian pasaran Apple sendiri sangat kuat sehingga mereka pada dasarnya dapat melepasi sekatan syarikat penerbangan seperti Verizon dan AT&T. Pengilang Android sebahagian besarnya tidak mempunyai pengaruh dengan pembawa; mereka memerlukan untuk menjual peranti mereka di kedai untuk menghasilkan wang pada peranti mereka, dan bersedia memuatkan telefon mereka dengan aplikasi berjenama pembawa dan bloatware tajaan yang banyak digunakan oleh peminat Android untuk mencopot pemasangan atau mematikan peranti mereka di luar kotak. Satu-satunya OEM Android dengan kekuatan yang sama seperti Apple adalah Samsung, tetapi mereka juga cenderung ketinggalan dari garis pembawa. Dalam perkembangan positif, Samsung nampaknya sedang berusaha untuk mencapai perjanjian yang lebih mirip Apple dengan pembawa — beberapa generasi terakhir peranti mereka semua dihantar tanpa penjenamaan pembawa — tetapi mereka masih membenarkan pengeluar seperti AT&T dan Verizon memasang aplikasi seperti DirecTV dan Message + .

Kita juga harus menyebutkan bahawa peranti yang tidak dikunci tidak selalu mempunyai sokongan yang lebih baik berbanding model pembawa. Versi Galaxy S7 dan S7 Edge yang tidak terkunci, secara tidak sengaja, ditinggalkan pada Android 6.0 Marshmallow selama berbulan-bulan lebih lama daripada model pembawa, akhirnya menerima kemas kini pada bulan Mei 2017. Sebagai perbandingan, model pembawa mula menerima kemas kini pada bulan Januari, malah model Verizon (terkenal paling lambat dari empat penyedia perkhidmatan di seluruh negara) telah dikemas kini ke Nougat pada bulan Mac.

Jadi, secara keseluruhan, jika anda pengguna iOS, satu-satunya perbezaan antara iPhone yang tidak dikunci dan terkunci adalah kemampuan menggunakan peranti anda pada pembawa ganti dengan mudah. Pada Android, perbezaannya sedikit lebih besar. Kemas kini perisian akan tiba pada masa yang berlainan, dan peranti anda akan merangkumi aplikasi dan perisian lain yang sudah diprapasang yang tidak anda minati akan ditemui di peranti anda. Anda mungkin mempunyai jenama pembawa di bahagian belakang (atau, dalam beberapa kes, depan) peranti anda, walaupun beberapa OEM akhirnya mula menjauh dari itu. Dan tentu saja, anda akan dapat menggunakan peranti anda dengan mudah pada pembawa pilihan anda, sementara masih dapat memanfaatkan panggilan WiFi dan Suara HD pada kebanyakan pembawa.

Ringkas. Tanpa kontrak jangka panjang, anda tidak akan pernah terjebak dengan Straight Talk. Anda boleh memilih untuk menukar rancangan setiap bulan. Tahu anda akan bercuti dan jauh dari tempat panas WiFi biasa? Anda boleh menaik taraf ke pelan tanpa had untuk bulan itu. Mengalami masalah tunai dan perlu menjimatkan rancangan telefon anda? Turunkan pelan asas dan potong bil anda menjadi dua. Tidak ada kontrak jangka panjang, tidak ada pemeriksaan kredit, dan tidak ada syarat umur. Sekiranya anda dapat masuk ke Walmart atau masuk dalam talian, anda boleh mendapatkan telefon dan berhubung. Tidak ada bayaran penyediaan atau bayaran pembatalan atau perkara tidak masuk akal itu. Cukup mudah: anda membayar semasa anda pergi.

Apa maksudnya apabila orang mengatakan telefon terkunci atau tidak dikunci?

Terdapat dua jenis rangkaian telefon bimbit: GSM (sistem global untuk telefon bimbit) dan CDMA (akses pelbagai bahagian kod). Sprint dan Verizon menggunakan CDMA, sementara T-Mobile, AT&T, dan hampir semua orang di dunia menggunakan GSM. Perbezaan antara rangkaian adalah teknikal dan tidak begitu penting bagi pengguna; satu-satunya perbezaan praktikal ialah telefon GSM mempunyai kad SIM di dalamnya dan telefon CDMA tidak. Ini bermaksud bahawa telefon CDMA pada umumnya hanya boleh digunakan pada pembawa CDMA; jika anda bermula dengan Spring, anda akan terjebak dengan Sprint atau mungkin Verizon.

Jadi apa kaitannya dengan "mengunci" telefon? Oleh kerana telefon GSM sangat fleksibel, mudah untuk memindahkannya dari satu rangkaian ke rangkaian lain hanya dengan menukar kad SIM. Satu-satunya masalah dengan ini dari sudut pandang syarikat penerbangan adalah bahawa seringkali, syarikat penerbangan membiayai telefon untuk pengguna sebagai sebahagian daripada penawaran perkhidmatan mereka. Banyak orang tidak membayar $ 1000 atau lebih untuk iPhone 17 yang baru atau apa sahaja; sebaliknya, mereka membayar kadar bulanan yang lebih tinggi dan membayar telefon setiap bulan. Oleh itu, syarikat penerbangan tidak mahu anda "membeli" telefon mewah itu dan kemudian pergi dengan memasukkan kad SIM baru dan beralih ke pembawa yang lain! Mereka mencegahnya dengan "mengunci" telefon, menggunakan kombinasi perkakasan dan perisian untuk menjadikan telefon hanya berfungsi di jaringan mereka.

Sebilangan besar syarikat penerbangan mempunyai dasar buka kunci. Pada asasnya, mereka akan membuka kunci telefon anda atas permintaan dengan syarat anda memenuhi kriteria tertentu - biasanya, anda memiliki telefon dan tidak berhutang dengan syarikat penerbangan, dan telah bersama mereka untuk jangka waktu tertentu. Namun, mereka berhak untuk menolak, memaksa anda untuk bertahan ketika anda tidak mahu. Setelah telefon GSM dibuka, anda boleh menggunakannya di mana-mana pembawa GSM yang akan menjual kad SIM kepada anda.

Adakah Telefon Bicara Lurus Dikunci?

Sekiranya anda membeli telefon anda melalui Straight Talk, telefon anda dikunci secara lalai ke pembawa, berdasarkan perjanjian yang anda tandatangani dengan syarikat semasa membeli peranti anda. Walau bagaimanapun, Straight Talk memang mempunyai kebijakan membuka kunci (bahagian VII), dan jika telefon bimbit anda dapat dibuka kuncinya, Straight Talk akan menindaklanjuti permintaan tersebut dengan syarat anda mengikuti panduan berikut:

    • Anda mesti meminta buka kunci telefon, yang percuma untuk pelanggan Straight Talk semasa dan bekas tetapi mungkin memerlukan bayaran dari pelanggan bukan bekas.
    • Telefon mesti diaktifkan pada Straight Talk tidak kurang dari 12 bulan, lengkap dengan rancangan perkhidmatan.
    • Telefon tidak boleh dilaporkan dicuri atau hilang.

Terdapat pengecualian untuk peribadi tentera, di mana Straight Talk akan membuka kunci peranti setelah penyediaan kertas penyebaran. Sekiranya telefon anda tidak dapat dibuka kuncinya tetapi anda memenuhi prasyarat yang diminta oleh Straight Talk dalam perjanjian pengguna mereka, pembawa akan memberi anda pilihan untuk menerima kredit untuk peranti baru.

Setelah dibuka kuncinya, anda boleh menggunakan peranti itu di mana-mana pembawa yang disokong oleh telefon anda. Periksa jalur mana yang disokong oleh peranti anda sebelum cuba menggunakan pembawa lain dengan telefon itu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found