Cara Menukar Km ke Batu di Strava

Strava adalah aplikasi yang memudahkan pelari dan penunggang basikal untuk membuat laluan dan mengesan kemajuan mereka. Ia menunjukkan pelbagai statistik, termasuk jarak yang anda lalui.

Cara Menukar Km ke Batu di Strava

Anda dapat memeriksa ini dalam sekelip mata dan anda boleh menukar antara dua ukuran - kilometer dan batu.

Aplikasi ini mengalami banyak perubahan pada tahun-tahun sebelumnya, dan pembangunnya terus menambahkan ciri baru. Sebagai contoh, agak sukar untuk mengesan jarak laluan dalam jarak selain kilometer. Kemas kini baru-baru ini memperbaikinya, dan menjadi sangat mudah untuk beralih antara pengukuran yang berbeza.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengubah nilai dari kilometer ke batu dan sebaliknya. Ini juga akan merangkumi beberapa petua berguna mengenai aplikasi secara umum.

Cara Menukar Km ke Mil

Dengan kemas kini terbaru, mudah untuk menyesuaikan pilihan anda. Anda boleh melakukannya dalam beberapa langkah mudah pada profil Strava anda, seperti:

 1. Log masuk ke profil Strava anda.
 2. Di sudut kanan atas skrin, arahkan kursor ke atas gambar profil anda. Menu lungsur turun akan muncul.

  tetapan strava

 3. Pilih Tetapan. Maklumat Profil anda harus terbuka, memaparkan pelbagai menu di sebelah kiri skrin.

  strava profil saya

 4. Cari ‘Preferences Paparan’ dan buka.
 5. Pilih Unit & Ukuran.

  pilihan paparan strava

 6. Di sini anda boleh memilih antara dua kombinasi: Kilometer dan Kilogram, atau Batu dan Pound.
 7. Pilih ‘Simpan’.

Sebaik sahaja anda memilih ukuran pilihan anda, semua unit pada profil anda akan ditukar menjadi pilihan anda. Walaupun anda menyimpan data dalam ukuran yang berbeza, aplikasi akan mengubahnya.

Mengubah Unit dan Pengukuran dalam ‘Laluan Saya’

Semasa membuat laluan baru di peta ‘Laluan Saya’, anda juga boleh beralih antara kilometer dan batu. Ini tidak akan mempengaruhi profil umum anda, kerana hanya berlaku pada laluan yang anda buat.

Ini adalah bagaimana anda dapat melaksanakan perubahan ini:

 1. Akses profil Strava anda.
 2. Arahkan kursor ke ‘Jelajah’ di kiri atas skrin. Menu lungsur turun akan muncul.
 3. Pilih ‘Laluan Saya’.

  melintasi laluan saya

 4. Sekiranya anda ingin menukar pengukuran dalam laluan yang telah anda buat, pilih salah satu dari senarai. Kemudian pilih butang ‘Edit’.

  laluan edit strava

 5. Sekiranya anda ingin membuat laluan dari awal, pilih ‘Buat Laluan Baru’. Peta akan dibuka.

  laluan baru strava

 6. Di sebelah kiri skrin, pilih ‘Tetapan’ (ikon gear).
 7. Apabila Menu Tetapan muncul, cari segmen ‘Unit’. Anda akan melihat dua butang - ‘km’ akan menunjukkan kilometer dan ‘mi’ akan menunjukkan batu.

  strava km ke mi

 8. Pilih satu dan pengukuran akan bertukar secara automatik.

Lebih Banyak Petua Strava

Sekiranya anda menikmati menggunakan Strava, cubalah beberapa ciri lain yang boleh menjadikan berlari dan berbasikal lebih menyeronokkan.

Cabaran

Sekiranya anda mempunyai daya saing, aplikasi ini menawarkan pengalaman seperti permainan. Cuba mengatasi cabaran dan bersaing dengan pengguna lain untuk melihat siapa yang terpantas, atau siapa yang dapat berlari atau mengayuh jarak yang paling jauh.

Terdapat pelbagai cabaran untuk dipilih setiap bulan, dan anda memperoleh ganjaran dan pencapaian. Beberapa ganjaran malah terdapat dalam bentuk wang tunai. Anda boleh mengunjungi halaman cabaran Strava dan memilih cabaran yang sesuai dengan gaya senaman anda.

cabaran strava

Tambah Aktiviti

Di sebelah kanan atas skrin, anda dapat melihat ikon tambah oren. Apabila anda mengarahkan kursor ke atasnya, anda dapat melihat pilihan Strava yang ada. Apabila anda memilih ‘Tambahkan Entri Manual’, anda boleh menulis laporan ringkas mengenai laluan berjalan atau berbasikal anda. Anda juga boleh memberikannya nama dan keterangan, sehingga semua rakan anda dapat melihatnya.

Buat Laluan dan Periksa Peta Haba

Di menu ‘Laluan Saya’, anda boleh memeriksa laluan paling popular di bandar atau kawasan larian kegemaran anda. Anda boleh meneroka peta panas dan mengetahui di mana kebanyakan orang suka berlari atau berbasikal dan mengapa.

Aplikasi ini secara automatik akan membina laluan baru untuk anda apabila anda memutuskan titik A dan titik B. Anda dapat melihat sama ada rakan anda juga menggunakan laluan yang sama.

segmen strava

Cari Segmen atau Buat Sendiri

Dalam menu Explore -> Segment Explore, anda boleh mencari semua segmen di lokasi tertentu. Segmen adalah bahagian kecil dari laluan yang dibuat pengguna. Apabila anda membuat segmen awam, semua orang dapat melihatnya. Anda juga dapat mencari segmen orang lain, melihat hasilnya, dan membuat papan pendahulu di mana anda dapat membandingkan hasil dan bersaing.

Ucapan Anda

Apakah ciri Strava kegemaran anda? Adakah anda menikmati mencuba pelbagai aktiviti, membuat laluan, bertanding, atau hanya berjalan-jalan santai? Tinggalkan komen di bawah untuk berkongsi pengalaman anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found