Cara Menstrim Muzik Melalui Chromecast anda

Anda akan dimaafkan kerana menganggap Chromecast adalah mengenai filem dan TV. Bukan dan mampu lebih. Salah satu ciri yang nampaknya kurang digunakan adalah kemampuan untuk mengalirkan muzik melalui Chromecast anda. Sekiranya TV anda mempunyai pembesar suara yang baik atau anda mempunyai surround atau bar suara, mendengar muzik melalui TV anda adalah kelebihan penggunaan peranti ini.

Cara Menstrim Muzik Melalui Chromecast anda

Anda mempunyai beberapa cara untuk mengalirkan muzik ke Chromecast anda. Anda boleh menggunakan Muzik Google Play, anda boleh menggunakan aplikasi lain dan anda dapat mengalirkan kandungan tempatan anda melaluinya.

Strim Muzik Melalui Chromecast

Sekiranya anda akan mengalirkan banyak muzik, anda mungkin ingin melihat Chromecast Audio. Ini adalah peranti khusus untuk streaming terus ke sekumpulan pembesar suara. Ia menghubungkan ke telefon pintar, tablet, komputer, dan apa sahaja dengan palam bicu. Sekiranya telefon anda masih mempunyai salah satu penyambung ini, ini mungkin lebih sesuai dengan keinginan anda.

Sekiranya anda hanya melakukan streaming sesekali, Chromecast standard mampu melakukannya. Memutarkan muzik sama seperti menghantar apa sahaja. Pastikan peranti sumber dan Chromecast berada di rangkaian wayarles yang sama dan boleh bercakap antara satu sama lain.

Pada satu masa kita boleh menghantar muzik dari Google Play Music dengan mudah tetapi sekarang perkhidmatan itu tidak lagi ada. Sebaliknya, YouTube telah mengambil alih sebagai perkhidmatan muzik lalai untuk peranti Android. Nasib baik, ini juga akan berfungsi dengan iPhone.

Untuk menghantar muzik dari Android atau iPhone:

 1. Buka YouTube dan mulailah memainkan muzik yang anda suka.
 2. Ketik ikon Cast di sudut kanan atas.

 3. Pilih peranti Chromecast anda.

 4. Muzik akan mula dimainkan dengan segera.

Audio harus dimainkan terus dari aplikasi melalui pembesar suara TV anda.

Strim Muzik Menggunakan Aplikasi Melalui Chromecast

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan YouTube, anda tidak perlu. Terdapat banyak aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengalirkan audio ke TV anda. Dari Spotify hingga Pandora, anda mempunyai banyak pilihan muzik. Di bahagian ini, kami akan membimbing anda untuk melancarkan kegemaran kami.

Hantar Muzik Spotify ke Chromecast

Spotify adalah perkhidmatan streaming yang popular dengan langganan berbayar dan percuma. Apa yang menjadikannya lebih baik ialah anda dapat menghantar muzik dari iPhone, Android, dan juga komputer.

 1. Pasang Spotify pada peranti yang akan anda kirimkan jika anda belum memilikinya.
 2. Pilih audio yang anda mahu mainkan di Spotify.
 3. Pilih Peranti dan pilih Chromecast dari senarai.

Ikon transmisi sedikit berbeza di Spotify daripada perkhidmatan lain.

Sekiranya anda ingin melakukan streaming dari penyemak imbas web, anda perlu membuka pemain web Spotify. Kemudian, mainkan lagu atau senarai main anda dan ketik ikon Cast. Pilih peranti Chromecast anda dan anda sudah siap.

Spotify menjadikannya sangat mudah untuk mengalirkan muzik ke peranti Chromecast.

Alirkan Pandora ke Chromecast

Sekiranya anda lebih suka Pandora daripada perkhidmatan lain, anda juga boleh melakukan streaming ke Chromecast dengan mudah.

Yang perlu anda buat ialah:

 1. Buka Pandora pada telefon pintar anda dan mulailah memainkan muzik yang ingin anda dengarkan.
 2. Ketik ikon Cast di sudut kanan bawah.

 3. Ketik pada peranti Chromecast anda.

Muzik anda akan mula dimainkan secara automatik sebaik sahaja anda menyambungkannya ke peranti Chromecast anda.

Muzik Perdana Amazon ke Chromecast

Pilihan lain yang anda ada ialah menghantar Amazon Prime Music ke Chromecast anda.

Sama seperti perkhidmatan lain, sangat mudah untuk memulakan penghantaran. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Buka Pandora dan mulailah memainkan muzik yang ingin anda dengarkan.
 2. Ketik ikon Cast di sudut kanan atas.

 3. Ketik pada peranti Chromecast anda.

Sama seperti perkhidmatan penstriman lain yang telah kami sebutkan, muzik anda akan mula dimainkan melalui pembesar suara yang disambungkan ke peranti Chromecast anda secara automatik.

Penyelesaian masalah

Teknologi yang hebat seperti pemutus; Chromecast tidak selalu sempurna. Sekiranya atas sebab apa pun muzik anda tidak dapat dimainkan dengan cepat melalui pembesar suara, ada beberapa langkah penyelesaian masalah yang dapat kami lakukan untuk membuatnya berfungsi.

Pertama, sebab paling kerap anda tidak mendapat sambungan adalah kerana internet. Pasti, anda mungkin menyedari bahawa kebanyakan peranti memerlukan sambungan internet. Tetapi, banyak orang menghadapi masalah dengan menyambung ke rangkaian yang sama. Pastikan kedua-dua peranti berada di rangkaian yang sama (sama ada 2.4GHz atau 5GHz). Ini adalah masalah yang paling umum ketika perangkat Chromecast anda tidak muncul dalam daftar peranti anda.

Selanjutnya, jika atas sebab tertentu anda tidak dapat menyambung, mulakan dengan menukar rangkaian Wi-Fi anda sama sekali. Rangkaian yang perlahan atau tidak konsisten akan menimbulkan masalah.

Sekiranya muzik anda tidak dapat dimainkan tetapi peranti disambungkan, anda mungkin menghadapi masalah tetapan keselamatan. Perkhidmatan penstriman memerlukan kebenaran untuk mengakses Chromecast anda. Cara termudah untuk mengetahui kebenaran yang diperlukan adalah dengan membuka Tetapan pada iPhone atau Android anda dan menuju ke aplikasi penstriman yang sedang Anda gunakan (anda dapat mengetik nama di bar carian di kedua sistem operasi). Kemudian, periksa kebenaran yang diperlukan.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah, anda mungkin ingin menggunakan Aplikasi Google Home untuk menyambungkan semula telefon pintar anda ke peranti Chromecast anda.

Soalan Lazim

Walaupun casting agak mudah, ada banyak yang perlu dipelajari. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan terus membaca!

Aplikasi muzik mana yang sesuai dengan Chromecast?

Sebilangan besar aplikasi muzik serasi dengan peranti Chromcast. Masalahnya berlaku dengan iOS dan Chromecast yang tidak dapat dimainkan dengan baik. Ini bermaksud bahawa jika anda cuba menyambungkan Apple Music, Chromecast anda tidak akan pernah muncul dalam senarai peranti yang tersedia.

Bolehkah saya mengalirkan filem ke Chromecast?

Tentunya! Walaupun beberapa aplikasi atau peranti (seperti produk Apple) mungkin tidak memberi anda pilihan, kebanyakan melakukannya. Cari beberapa filem, rancangan tv, atau video yang ingin disiarkan dan ketuk ikon Cast seperti yang kami tunjukkan dengan perkhidmatan muzik.

Sangat mudah untuk mengalirkan muzik melalui Chromecast anda dan anda mempunyai beberapa pilihan untuk melakukannya. Ada cara lain untuk melakukannya? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found