Cara Streaming pada Discord

Dengan begitu banyak pilihan penstriman yang tersedia hari ini, memilih yang tepat adalah mustahak untuk mencapai hasil yang terbaik. Anda boleh menggunakan perkhidmatan dalam talian seperti YouTube, Twitch, dan juga aplikasi sembang Discord yang popular.

Discord boleh dikatakan perkhidmatan streaming terbaik di pasaran. Berkat kualiti mampatan yang tiada tandingannya, dijamin anda akan mempunyai sambungan streaming yang stabil.

Di samping itu, ketika berbicara dengan suara, ia akan membuat persaingan tidak dapat dilupakan. Selain kualiti dan kebolehpercayaan yang sangat baik, ia cukup mudah disediakan dan lebih mudah digunakan.

Cara Streaming Discord dari PC Windows

Syarat pertama untuk melakukan streaming dari PC anda dengan Discord adalah mempunyai pelayan Discord yang dilengkapi dengan sekurang-kurangnya satu saluran suara. Walaupun kebanyakan pengguna mengakses Discord pada penyemak imbas web, streaming permainan pada masa ini hanya tersedia melalui aplikasi Discord yang berdiri sendiri.

Untuk mendapatkan aplikasi untuk komputer Windows anda, kunjungi halaman muat turun Discord dan klik pautan Muat turun untuk Windows. Setelah muat turun selesai, mulakan fail pemasangan dan ikuti arahan di skrin. Proses ini cukup mudah dan tidak seperti aplikasi lain.

Membuat Pelayan Discord Anda Sendiri

Setelah anda memasang aplikasi Discord di komputer anda, inilah masanya untuk membuat akaun dan pelayan Discord anda sendiri. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka aplikasi Discord pada komputer anda.

 2. Sekiranya anda belum membuat akaun Discord, anda boleh mendaftarkannya sekarang. Cukup ikuti arahan di skrin dan anda akan selesai dalam satu atau dua minit.

 3. Apabila anda log masuk ke aplikasi, di menu di paling kiri, anda akan melihat ikon dengan tanda tambah di atasnya. Klik.

 4. Muncul tetingkap timbul pelayan. Klik ‘Buat Saya Sendiri’.

 5. Sekarang masukkan nama untuk pelayan anda dan muat naik gambar yang akan anda gunakan sebagai ikon pelayan kemudian klik butang Buat di sudut kanan bawah tetingkap pop timbul.

 6. Tunggu beberapa saat ketika Discord membuat pelayan anda. Setelah selesai, anda akan melihat pelayan baru anda di menu di paling kiri.

Setelah anda membuat pelayan Discord, anda boleh menghantar jemputan kepada rakan anda untuk bergabung. Anda juga boleh menambahkan saluran teks dan suara tambahan untuk memisahkan topik yang berbeza.

Sebagai contoh, anda boleh membuat saluran Peraturan supaya ahli baru tahu apa yang dibenarkan dan yang tidak. Sekiranya anda ingin membuat saluran suara khusus untuk anda dan dua rakan baik anda sahaja, anda juga boleh melakukannya.

Streaming Games on Discord

Untuk streaming permainan di Discord hanya memerlukan beberapa saat. Terima kasih kepada perisian pengesanan permainan bersepadu, Discord harus mengenali hampir semua permainan. Ini membolehkan anda memulakan aliran anda dengan hanya satu klik.

Sebelum anda meneruskan, perlu diketahui bahawa versi percuma Discord hanya menyokong resolusi 480p dan 720p sahaja. Untuk dapat melakukan streaming pada 1080p dan lebih tinggi, anda harus melanggan Discord Nitro. Perkhidmatan ini berharga hanya $ 9.99 / bln. atau $ 99.99 setahun bergantung pada pilihan anda.

Ini juga berlaku untuk kadar bingkai aliran anda. Versi percuma mampu 15 dan 30 bingkai sesaat, dengan 60 fps yang sangat didambakan hanya tersedia untuk pelanggan Discord Nitro.

Dengan penyediaan pelayan Discord anda, sudah tiba masanya untuk memulakan streaming.

Perkongsian Skrin, Suara, dan Panggilan Video

Selain permainan, anda juga dapat mengalirkan kandungan komputer anda. Discord membolehkan anda berkongsi keseluruhan skrin, satu tetingkap, atau aplikasi anda. Anda juga boleh membuat panggilan suara dan video agar rakan anda dapat bergabung.

Untuk memulakan panggilan, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka aplikasi Discord pada komputer anda.

 2. Di menu di paling kiri, klik ikon pelayan yang ingin anda gunakan.

 3. Di menu di sebelah kiri, anda akan melihat senarai semua saluran yang telah anda buat di pelayan Discord anda. Secara lalai, hanya ada satu saluran teks (#general) dan satu saluran suara (Umum).

 4. Klik saluran suara Umum untuk mewujudkan sambungan suara dengan Discord.

 5. Di sudut kiri bawah aplikasi, entri Voice Connected akan muncul. Untuk memulakan panggilan video, klik butang Video. Untuk berkongsi skrin anda, klik butang Skrin.

 6. Apabila anda mengklik Video, bahagian utama skrin akan beralih ke mod perbualan dan anda akan melihat suapan dari kamera anda.

 7. Apabila anda mengklik Skrin, tetingkap pop timbul akan muncul. Ini membolehkan anda memilih aplikasi yang ingin anda kongsi. Anda juga boleh memilih skrin mana yang akan ditunjukkan jika anda mempunyai lebih dari satu.

 8. Setelah anda menyiapkan semua ini, rakan anda kini boleh menyertai panggilan anda dengan memasukkan pelayan anda dan mengklik saluran Umum.

 9. Untuk menghentikan panggilan, cukup klik ikon Putuskan sambungan berwarna merah di bahagian bawah aplikasi Discord.

Untuk menghentikan aliran, beralih kembali ke Discord dan aliran akan berhenti sebentar. Untuk mengakhiri aliran, klik ikon Berhenti Streaming di sebelah entri permainan di sudut kiri bawah aplikasi. Anda juga mesti memutuskan saluran suara anda secara manual. Untuk melakukannya, klik ikon Putuskan sambungan dalam entri Sambungan Suara yang betul-betul di bawah nama permainan.

Cara Streaming Discord dari Mac

Ia hampir sama dengan streaming pada PC Windows. Anda hanya perlu memasang aplikasi Discord mandiri untuk Mac OS X. Anda boleh menggunakan pautan ini //discord.com/download dan mencari fail pemasangan.

Sebaik sahaja anda memasang Discord pada Mac anda, cukup ikuti arahan untuk mesin Windows seperti yang dijelaskan di atas.

Cara Streaming Discord dari iPhone

Sekiranya anda ingin mengalirkan permainan (atau bahkan aplikasi lain) dari iPhone anda, anda boleh menggunakan pilihan perkongsian skrin yang sama dengan yang kami gunakan untuk PC dan Mac.

Untuk memasang aplikasi Discord versi iOS pada iPhone anda, kunjungi App Store Apple.

Semasa memasang aplikasi, anda perlu log masuk. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Discord, anda boleh membuatnya sekarang. Setelah selesai dan anda log masuk, langkah seterusnya adalah membuat pelayan Discord anda. Inilah yang harus anda lakukan.

 1. Buka aplikasi mudah alih Discord pada iPhone anda.

 2. Dari menu ke kiri, ketuk ikon tambah.

 3. Ketik Buat pelayan.

 4. Masukkan nama pelayan dan gambar yang ingin anda gunakan untuk ikon pelayan kemudian ketik Buat Pelayan.

 5. Sekarang aplikasinya akan meminta anda mengajak rakan untuk bergabung dengan pelayan anda. Jika anda ingin melangkau ini sekarang, ketuk "X" di sudut kiri atas skrin.

 6. Aplikasi ini akan membawa anda terus ke pelayan baru anda.

Sekarang setelah anda membuat pelayan Discord, inilah masanya untuk mencuba membuat panggilan.

 1. Buka aplikasi Discord pada iPhone anda.

 2. Ketik ikon menu hamburger di sudut kanan atas skrin. Ini adalah tiga garis mendatar.

 3. Menu di sebelah kiri menunjukkan senarai pelayan yang telah anda buat, serta yang anda ikuti. Cukup ketik ikon pelayan dan aplikasi akan membawa anda ke sana. Untuk meneruskan, ketik ikon pelayan anda sendiri.

 4. Di bahagian utama skrin, anda akan melihat saluran yang ada di pelayan anda. Secara lalai, terdapat satu saluran teks (#general) dan satu saluran suara (Umum).

 5. Ketik saluran suara Umum.

 6. Munculan akan muncul yang meminta anda mengesahkan tindakan ini, jadi ketuk Sertai Suara. Anda mungkin harus membenarkan Discord mengakses mikrofon, pembesar suara, dan kamera pada peranti anda. Walau apa pun, anda akan melihat pemberitahuan sekiranya demikian.

 7. Setelah selesai, anda akan melihat panggilan suara Umum di aplikasi Discord anda.

 8. Untuk mengaktifkan panggilan video, ketik ikon kamera di sudut kiri bawah skrin.

 9. Untuk menamatkan panggilan, ketuk ikon merah di sudut kanan bawah skrin.

Cara Streaming Discord dari Peranti Android

Sama seperti pengguna iOS, pengguna Android dapat menggunakan fungsi berbagi layar dalam Discord untuk mengalirkan permainan dari telefon atau tablet mereka. Untuk memulakan, buka Discord dan arahkan ke pelayan pilihan anda. Tidak seperti versi komputer Discord, aplikasi mudah alih akan merakam keseluruhan skrin anda.

Untuk mula berkongsi, lakukan ini:

 1. Setelah anda memilih pelayan dari sebelah kiri Discord, ketuk saluran Suara yang anda kongsi dan ketik ‘Gabung Suara’.

 2. Setelah bergabung dengan saluran Suara, anda akan melihat ikon di bahagian bawah skrin anda yang terlihat seperti telefon dengan anak panah. Ketiknya.

 3. Pada tetingkap seterusnya, ketuk ‘Mulakan Sekarang’ ketika Anda sudah siap untuk mula berkongsi.

Sekarang setelah anda memulakan perkongsian skrin, anda boleh pergi ke laci aplikasi telefon anda, buka permainan atau aplikasi yang ingin anda bagikan, dan Discord akan mengalirkan semuanya secara langsung untuk anda. Apabila anda sudah bersedia untuk menghentikan penstriman, kembali ke Discord dan ketik ‘Stop Sharing’.

Sudah tentu, anda juga boleh mengetuk butang panggilan akhir merah untuk menghentikan perkongsian skrin dan meninggalkan saluran suara.

Cara Streaming Discord dari Chromebook

Chromebook pada dasarnya adalah peranti Android yang disesuaikan Google dalam bingkai komputer riba. Oleh itu, memuat turun dan menggunakan aplikasi Discord adalah sama dengan mana-mana telefon pintar dan tablet Android. Pertama, dapatkan aplikasi di Google Play dan kemudian periksa "Cara Streaming Discord dari iPhone" selanjutnya artikel ini.

Soalan Lazim

Walaupun Discord mempunyai antara muka yang mesra pengguna, perkara menjadi sedikit rumit. Sekiranya kami belum menjawab semua soalan anda, kami telah memasukkan bahagian ini untuk membantu anda dalam usaha penstriman anda.

Berapa banyak orang yang boleh menyertai strim langsung saya di Discord?

Discord secara rasmi membenarkan 10 orang. Tetapi, sekarang, sehingga 50 dapat menghadiri siaran langsung anda. Syarikat itu meningkatkan jumlah penonton semasa wabak Coronavirus 2020 dan menyatakan peningkatan jumlah itu akan kekal selagi diperlukan.

Permainan yang saya mainkan tidak muncul. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda menggunakan komputer, anda mungkin tidak akan melihat permainan yang anda mainkan pada mulanya. Nasib baik, ada penyelesaian yang mudah. Pergi ke tetapan ‘Activity Activity’ di Discord dan tambahkan permainan anda dari menu dropdown. Anda boleh mendapatkan tutorial lengkap untuk ini dalam artikel kami di sini.

Komputer saya tidak akan membiarkan saya berkongsi skrin pada Discord. Bagaimana saya memperbaikinya?

Sekiranya anda tidak dapat berkongsi di Discord, ini kerana tetapan. Pada dasarnya, Discord tidak mempunyai kebenaran untuk merakam skrin anda.

Pengguna Mac dapat memperbaikinya dengan mudah dengan membuka Keutamaan Sistem dan mengaktifkan Discord di bawah tetapan Privasi & Keselamatan. Anda perlu mengklik ‘Rakaman Skrin’ di dalam Tetapan untuk memberikan kebenaran hak kepada Discord. Sekiranya anda tidak dapat mencentang kotak pada mulanya, klik pada ikon kunci di sudut kiri bawah tetingkap pop timbul dan masukkan kata laluan Mac anda.

Pengguna PC perlu menjalankan aplikasi sebagai Pentadbir. Buka Discord dan klik kanan pada aplikasi di bar alat. Klik 'Lagi' kemudian klik 'Jalankan sebagai Pentadbir.'

Sebaik sahaja Discord diberikan kebenaran yang tepat, anda dapat berkongsi skrin anda.

Streaming Tanpa Kelewatan

Mudah-mudahan, artikel ini membantu anda belajar bagaimana melakukan streaming pada Discord. Melakukan ini pada komputer Windows dan Mac cukup mudah setelah pelayan anda disiapkan.

Adakah anda berjaya mengatur streaming pada Discord? Adakah anda mendapati aplikasi mudah alih cukup berguna? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found