Bagaimana Menjumlahkan Lajur di Microsoft Excel

Penambahan adalah salah satu fungsi matematik yang paling biasa digunakan, jadi tidak menghairankan bahawa setiap pengguna Excel melakukan pengiraan ini dengan kerap. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menambahkan nilai dalam Microsoft Excel dengan senang dan cekap, kami sedia membantu.

Bagaimana Menjumlahkan Lajur di Microsoft Excel

Dalam panduan ini, kami akan berkongsi beberapa cara menambahkan keseluruhan lajur di Excel. Selain itu, kami akan menerangkan jalan pintas mana yang akan digunakan untuk menjumlahkan nilai, dan menjawab beberapa soalan yang paling biasa berkaitan dengan fungsi yang berbeza di Excel.

Bagaimana Menjumlahkan Lajur di Microsoft Excel

Terdapat beberapa kaedah untuk menambah nilai dalam Microsoft Excel. Yang pertama adalah menggunakan fungsi “= sum” - berikut cara melakukannya:

 1. Buat jadual anda di Excel.
 2. Di bawah lajur yang mengandungi nilai yang ingin anda jumlahkan, klik pada salah satu sel kosong.

 3. Taipkan = jumlah (nilai). Pilih nilai yang ingin anda jumlahkan dengan mengklik salah satu sel dan menyeret sudut bingkai biru yang muncul di sekitar sel.

 4. Tekan kekunci "Enter".

Cara lain untuk menjumlahkan nilai di Excel adalah dengan menggunakan fungsi AutoSum:

 1. Buat jadual anda di Excel.
 2. Di bawah lajur yang mengandungi nilai yang ingin anda jumlahkan, klik pada salah satu sel kosong.

 3. Navigasi ke tab "Rumah".

 4. Pilih "AutoSum" dari bahagian "Editing". Pastikan sel yang anda ingin jumlahkan diserlahkan.

 5. Tekan kekunci "Enter".

Kadang kala, anda mungkin hanya perlu menjumlahkan sel tertentu dan bukannya semuanya. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Buat jadual anda di Excel, kemudian klik pada sel yang mengandungi data anda.
 2. Arahkan ke tab "Data" dan klik ikon corong ("Penapis").

 3. Anak panah harus muncul di sebelah tajuk lajur. Klik mereka untuk memilih cara menyaring data anda.

 4. Centang kotak di sebelah penapis yang ingin anda gunakan, kemudian klik "Ok."

 5. Di bawah lajur yang mengandungi nilai yang ingin anda jumlahkan, klik pada salah satu sel kosong.
 6. Sorot julat nilai yang ingin anda tambah.

 7. Navigasi ke tab "Rumah" dan klik "AutoSum."

Bagaimana Jumlah Kolum dalam Microsoft Excel

Sekiranya anda ingin mengumpulkan semua nilai dalam lajur di Excel, anda dapat melakukannya dengan cepat dengan menggunakan fungsi AutoSum. Ikuti langkah di bawah:

 1. Buat jadual anda di Excel.
 2. Di bawah lajur yang mengandungi nilai yang ingin anda jumlahkan, klik pada salah satu sel kosong.

 3. Navigasi ke tab "Rumah".
 4. Pilih "AutoSum" dari bahagian "Editing".

 5. Tekan kekunci "Enter".

Cara Menjumlahkan Jumlah Lajur di Excel

Sekiranya anda mempunyai jumlah lajur di Excel, anda boleh menukar data hamparan ke Jadual Excel. Begini caranya:

 1. Masukkan data anda ke dalam Microsoft Excel.
 2. Sorot julat sel yang ingin dijumlahkan dengan mengklik salah satu sel dan menyeret sudut bingkai biru yang muncul di sekitar sel.

 3. Tekan butang "Ctrl" dan "T" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.
 4. Navigasi ke tab "Reka Bentuk".

 5. Tandai kotak pilihan di sebelah "Total Row".

 6. Baris baru akan muncul di bawah jadual data anda. Pilih sel di baris baru dan klik anak panah di sebelahnya.

 7. Dari menu lungsur turun, pilih "Jumlah." Secara pilihan, anda boleh memilih fungsi lain di antara yang dicadangkan untuk mengira purata, sisihan piawai, dan banyak lagi.

Cara Menjumlahkan Keseluruhan Lajur di Excel

Menjumlahkan semua nilai dalam lajur di Microsoft Excel adalah mudah - anda tidak perlu menambahkannya secara manual. Sebaliknya, ikuti arahan di bawah:

 1. Buat jadual anda di Excel.
 2. Di bawah lajur yang mengandungi nilai yang ingin anda jumlahkan, klik pada salah satu sel kosong.

 3. Navigasi ke tab "Rumah".

 4. Pilih "AutoSum" dari bahagian "Editing".

 5. Tekan kekunci "Enter".

Bagaimana Menjumlahkan Lajur di Excel Dengan Satu Klik

Sekiranya menggunakan fungsi "= sum" atau "AutoSum" terasa terlalu memakan masa (dan jika anda mempunyai banyak lajur untuk dijumlahkan, mungkin), anda dapat menambahkan nilai di Excel dalam satu klik. Begini caranya:

 1. Klik huruf di atas lajur yang ingin anda tambah.

 2. Tandakan "SUM" di bar status Excel yang terletak di bahagian bawah skrin anda. Selain itu, anda akan melihat nilai dan nilai purata.

Catatan: Anda tidak dapat menyalin jumlahnya menggunakan kaedah ini.

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi penjumlahan dalam Microsoft Excel.

Apakah Tujuan Jumlah dalam Microsoft Excel?

Fungsi Sum di Microsoft Excel membolehkan anda menambahkan nilai secara automatik dan bukannya secara manual. Ini menjimatkan masa dan membantu mengelakkan kesalahan manusia semasa pengiraan. Jenis fungsi penjumlahan yang berbeza di Excel lebih sesuai untuk situasi yang berbeza.

Sebagai contoh, sementara "AutoSum" menambahkan semua nilai dalam lajur, fungsi "= sum" manual membolehkan anda memilih nilai tertentu. Sekiranya anda tidak perlu menambahkan nilai jumlah ke jadual anda tetapi hanya ingin memeriksa jumlahnya, anda boleh memilih sel dan melihat jumlahnya di bar status Excel di bahagian bawah skrin anda.

Bagaimana Saya Menjumlahkan Nama Lajur di Microsoft Excel?

Terdapat dua cara untuk menjumlahkan keseluruhan lajur dengan mengklik tajuknya. Kaedah pertama adalah fungsi "AutoSum" - klik sel kosong di bawah lajur, kemudian klik nama lajur untuk memilih semua nilai. Navigasi ke tab "Rumah" dan klik "AutoSum".

Cara kedua adalah menukar data spreadsheet menjadi jadual Excel. Sorot julat sel yang ingin anda jumlahkan dengan mengklik pada tajuk lajur. Tekan butang "Ctrl" dan "T" pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Arahkan ke tab "Reka Bentuk" dan tandai kotak centang di sebelah "Total Row" - baris baru akan muncul di bawah jadual data anda.

Pilih sel di baris baru dan klik anak panah di sebelahnya. Dari menu lungsur turun, pilih "Jumlah." Sebagai pilihan, anda boleh memilih fungsi lain di antara yang dicadangkan untuk mengira purata, sisihan piawai, dan banyak lagi.

Bagaimana Menambah Jumlah di Microsoft Excel?

Anda boleh menambahkan jumlah dalam Microsoft Excel dengan pelbagai cara, bergantung pada sama ada anda ingin menambahkan semua nilai atau nilai yang dipilih. Untuk menjumlahkan nilai secara manual, ketik “= jumlah (nilai)” ke salah satu sel kosong.

Kemudian, pilih nilai dengan mengklik salah satunya dan menyeret sudut bingkai biru di sekitar sel. Secara pilihan, anda hanya boleh memilih nilai tertentu dengan menahan kekunci "Ctrl" dan mengklik kiri padanya. Untuk menambahkan semua nilai dalam lajur secara automatik, sorot nilainya, kemudian arahkan ke tab "Beranda" dan klik "AutoSum."

Apakah Formula untuk Microsoft Excel?

Rumus dalam Microsoft Excel direka untuk membantu anda membuat pengiraan yang diperlukan dengan cara yang lebih cekap dibandingkan dengan pengiraan manual yang mengalami kesalahan manusia. Semua formula di Excel bermula dengan tanda “=“.

Anda mesti memasukkan nama fungsi dan memasukkan nilai untuk pengiraan dalam tanda kurung. Anda boleh memilih semua nilai dalam lajur atau memilihnya secara manual dengan menekan kekunci "Ctrl" dan mengklik kiri pada sel. Selain formula sederhana yang hanya mengandungi satu operasi seperti “= jumlah”, Excel membenarkan penggunaan formula kompleks untuk pengiraan yang lebih maju yang melibatkan beberapa operasi.

Sebagai contoh, bukannya menghitung min, jumlah, dan jarak ke rata-rata untuk mengetahui sisihan piawai, anda hanya boleh mengetik “= STDEV” ke salah satu sel di Excel.

Apakah Jalan pintas untuk Menjumlahkan Lajur di Excel?

Sebilangan orang lebih suka menggunakan pintasan papan kekunci untuk kemudahan semata-mata. Sekiranya anda salah satu daripadanya, anda dapat menambahkan nilai di Excel dengan bantuan kekunci "Alt" dan "=". Klik sel kosong di bawah lajur yang ingin anda hasilkan. Kemudian, tekan dan tahan kekunci "Alt" dan tekan kekunci "=". Tekan "Enter" - semua nilai dalam lajur harus ditambah.

Pilih Jalan Paling Mudah

Sekarang setelah anda mengetahui setiap cara untuk menjumlahkan nilai dalam Microsoft Excel, pengiraannya akan menjadi kurang memakan masa. Ingat bahawa jika anda perlu memasukkan jumlah nilai dalam formula kompleks, anda tidak semestinya menghitungnya dalam sel yang berasingan. Sebaliknya, anda boleh memeriksa jumlah, purata, dan jumlah nilai keseluruhan lajur di bar status Excel di bahagian bawah skrin anda.

Kaedah pengiraan jumlah Microsoft Excel yang mana paling sesuai untuk anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found