Cara Menukar Mod S di Windows 10

Sekiranya anda mempunyai peranti yang disertakan dengan OS mod Windows 10 S, maka anda pasti menyedari bahawa memasang aplikasi adalah urusan yang agak terhad. Kecuali aplikasi yang ingin anda gunakan berasal dari kedai Microsoft, maka anda tidak bernasib baik. Oleh kerana itu, banyak orang memilih untuk menukar versi mereka untuk mengelakkan masalah ini.

Dan itulah yang akan kami tunjukkan kepada anda. Cara menukar mod S di Windows 10 dan membenarkan pemasangan aplikasi bukan Microsoft.

Apa itu Windows 10 S?

Microsoft menekankan bahawa Windows 10 S adalah versi sistem operasinya yang dikembangkan untuk digunakan dalam suasana pendidikan. Ini adalah mod OS Windows 10 yang menghadkan aplikasi yang tersedia hanya kepada aplikasi yang telah disahkan oleh Microsoft dan tersedia di Microsoft Store. Batasan ini membolehkan versi Windows ini berjalan dengan sangat cekap, menjadikannya pantas dan selamat. Ini, tentu saja, datang dengan kelemahan kerana tidak dapat memasang aplikasi pihak ketiga.

Memeriksa Versi Windows 10 Anda

Sekiranya anda tidak pasti sama ada versi Windows yang disertakan dengan peranti anda adalah versi S, anda boleh cuba memasang aplikasi kedai bukan Microsoft atau menyemak tetapan versi di bawah menu Sistem. Untuk memeriksa versi Windows anda:

 1. Klik pada butang Mula di sudut kiri bawah skrin anda.

 2. Pilih Tetapan dari menu. Pada Windows 10, Tetapan diwakili oleh ikon gear.

 3. Pilih dan klik pada Sistem.

 4. Tatal ke bawah dan cari tab Perihal di menu sebelah kiri, kemudian klik padanya.

 5. Anda akan menemui versi Windows anda di bawah spesifikasi Windows. OS mod S akan dilabel seperti itu.
windows 10 cara menukar mod s

Menukar Windows 10 S

Sebelum anda memulakan pemindahan Windows 10 S, anda harus sedar bahawa walaupun proses ini percuma, ia juga tidak dapat dipulihkan. Setelah anda menukar sistem anda dari Windows S, anda tidak dapat mengembalikannya ke sistem tersebut. Sekiranya anda memahami dan menerima perkara itu, maka teruskan membaca.

Untuk menyelesaikan proses meninggalkan mod Windows 10 S, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada butang Mula untuk membuka menu.

 2. Pilih Tetapan dari senarai.

 3. Cari Kemas kini & Keselamatan dari menu kemudian klik padanya.

 4. Di menu sebelah kiri, cari Pengaktifan, kemudian klik untuk membuka halaman Pengaktifan.

 5. Bergantung pada versi Windows 10 S anda, anda akan melihat, Beralih ke Windows 10 Home, atau Beralih ke Windows 10 Pro. Di bawah menu Tukar ke, klik pada pautan Pergi ke Kedai. Sekiranya anda melihat pautan Pergi ke Kedai di bawah menu Tingkatkan Edisi Windows anda, jangan klik pada pautan itu.

 6. Setelah anda mengklik pautan Pergi ke Kedai, anda akan dihantar ke halaman Tukar keluar dari mod S. Cari butang Dapatkan, klik padanya, kemudian ikuti arahan untuk pengesahan. Setelah ini selesai secara rasmi anda tidak lagi berada dalam mod S, dan kini dapat memasang aplikasi dari luar Microsoft Store.

Perhatikan bahawa meningkatkan versi Windows anda tanpa mematikan mod S akan membuat anda berada dalam modus S. Anda masih boleh membeli versi OS yang lebih tinggi dengan pergi ke pautan Tingkatkan Edisi Windows anda, tetapi ia akan menjadi versi mod S daripadanya. Anda masih boleh keluar dari mod S setelah anda meningkatkan edisi Windows anda dengan mengikuti langkah-langkah di atas.

Sekiranya anda ingin menaik taraf tanpa mematikan mod S, navigasi kembali ke halaman Pengaktifan menggunakan arahan di atas. Kali ini klik pada pautan Pergi ke Kedai pada menu Tingkatkan Edisi Windows anda. Anda akan diarahkan ke halaman di mana anda boleh membeli edisi OS yang lebih tinggi.

matikan mod s di windows 10

Mengapa Menggunakan Windows 10 S di Tempat Pertama?

Windows 10 S, walaupun mengehadkan jenis aplikasi yang dapat dijalankan di atasnya, namun mempunyai beberapa kelebihan. Ia sangat pantas, dengan permulaan yang memerlukan hanya beberapa saat tidak kira berapa banyak aplikasi yang telah dipasang. Ia juga cukup selamat, kerana mod hanya membenarkan aplikasi yang disahkan oleh Microsoft. Spesifikasi ini menjadikan Windows 10 S sempurna untuk digunakan dalam suasana pendidikan.

Sekiranya anda mahukan peranti yang dapat menangani semua tuntutan kerja sekolah tetapi selamat daripada perisian berniat jahat, maka Windows 10 S adalah OS yang hebat untuk dimiliki. Windows Store mempunyai banyak aplikasi yang tersedia, percuma dan berbayar yang dapat digunakan untuk meningkatkan produktiviti.

Sudah tentu, tidak semua persekitaran sekolah boleh mendapat manfaat daripada had hak milik sistem ini. Kerana mod S tidak membenarkan aplikasi bukan Microsoft Store untuk dipasang, malah perisian terbuka seperti Google Chrome atau Open office tidak tersedia. Ini adalah kelemahan kerana ini menjadikan banyak perisian lesen terbuka percuma tidak tersedia.

Batasan Besar

Windows 10 S adalah sistem operasi yang hebat untuk mereka yang tidak memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk pekerjaan mereka. Namun, kelebihan menjadi cepat dan selamat, juga merupakan had terbesarnya. Tidak dapat memasang sebilangan besar program baik percuma dan berbayar adalah kesulitan yang tidak akan diterima oleh banyak orang. Menukar mod S, lebih kerap daripada tidak, adalah keputusan yang mudah untuk dibuat.

Adakah anda mempunyai pengalaman dengan mematikan mod S pada Windows 10? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found