Cara Menyegerakkan Foto Google ke PC Windows atau Mac

Foto Google adalah salah satu perkhidmatan menyimpan dan berkongsi gambar dan video terbaik. Sekiranya anda menggunakan Foto Google pada telefon pintar anda, maka anda akan terbiasa dengan kemudahannya.

Cara Menyegerakkan Foto Google ke PC Windows atau Mac

Gambar dan video yang anda ambil dengan telefon anda akan dimuat secara automatik ke Foto Google. Tetapi adakah gambar dan video yang sama akan diselaraskan ke PC anda? Jawapannya adalah tidak.

Foto yang disimpan dalam Foto Google dari peranti lain tidak akan muncul secara tempatan di komputer anda. Tiada tetapan yang menyokongnya. Walau bagaimanapun, ada penyelesaian yang boleh anda cuba.

Cara Muat turun dan Segerakkan Foto Google ke PC Windows

Sekiranya anda mengambil gambar matahari terbenam yang indah dan ia diselaraskan secara automatik dengan Foto Google pada telefon pintar anda, anda pasti akan tahu di mana mencarinya.

Untuk mengakses foto ini dari PC Windows, anda perlu mengakses Foto Google melalui penyemak imbas. Sekiranya anda ingin membuat beberapa perubahan pada gambar atau menyimpannya dalam folder berasingan di komputer anda, yang perlu anda lakukan ialah memuat turunnya. Ini adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke Foto Google dan log masuk ke akaun Google anda.

 2. Pilih satu atau lebih fail yang ingin anda muat turun ke PC Windows anda.

 3. Klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas penyemak imbas.

 4. Pilih "Muat turun".

 5. Pilih lokasi untuk fail dan klik "Simpan."

Sekiranya anda memilih untuk memuat turun lebih daripada satu fail, Foto Google akan memampatkannya menjadi satu fail ZIP untuk lebih banyak kemudahan.

Anda boleh mengulangi langkah-langkah ini seberapa banyak yang anda mahukan. Ingat, gambar dan video yang anda mahukan di PC Windows anda tidak akan muncul secara automatik. Anda perlu memuat turunnya dan menyimpannya di lokasi tertentu secara manual.

Cara Muat turun dan Segerakkan Foto Google ke Mac

Pengguna Mac dengan akaun Google juga dapat menggunakan Foto Google untuk menyimpan foto dan video. Pilihan penyegerakan tidak tersedia untuk mereka, jadi untuk menyimpan foto dari Foto Google ke komputer Mac mereka, mereka perlu melakukannya secara manual. Begini cara kerjanya:

 1. Log masuk ke akaun Foto Google anda melalui penyemak imbas.

 2. Pilih gambar atau video yang ingin anda simpan.

 3. Ketuk butang menu di sudut kanan atas dan pilih "Muat turun."

 4. Simpan fail pada PC Mac anda.

Cara Memuat turun Semua Fail Dari Foto Google ke PC

Tahukah anda bahawa anda boleh memuat turun semua data dari produk Google? Memang, Google membenarkan pengguna mengambil semua data mereka dari setiap produk secara berasingan. Atau semua pada masa yang sama.

Contohnya, anda boleh memilih untuk memuat turun data Kalendar Google sahaja atau mendapatkan Gmail, Keep, Maps, dan semua yang lain secara serentak. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan Google Takeout - alat Google khusus yang direka untuk tujuan ini.

Oleh itu, anda juga boleh memuat turun semua fail dari Foto Google ke komputer anda. Sekiranya terdapat terlalu banyak foto dan video dan memilihnya secara berasingan mungkin memakan masa. Bagi anda yang ingin menjimatkan sedikit masa, ini adalah alternatif yang sangat baik. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke Google Takeout dan pastikan anda log masuk ke akaun Google anda.

 2. Tandai kotak di sebelah Foto Google.

 3. Anda dapat mengklik pada butang "Semua album foto termasuk" dan membatalkan pilihan folder tertentu yang mungkin tidak ingin anda muat turun.

 4. Tatal ke bawah halaman dan klik "Langkah seterusnya."

 5. Teruskan ke "Pilih jenis fail, kekerapan & tujuan."

 6. Pilih "Buat eksport."

Google kemudian mengumpulkan semua fail dan menyediakannya untuk dimuat turun. Setelah selesai, anda akan menerima pemberitahuan e-mel dengan pautan muat turun.

Catatan: Bergantung pada berapa banyak fail yang anda ada di Foto Google; mungkin diperlukan dari beberapa minit hingga beberapa jam sebelum anda menerima pilihan untuk memuat turun.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya menyegerakkan dari PC saya ke Foto Google?

Anda boleh menyegerakkan media seperti foto dan video dengan aplikasi Sandaran dan Penyegerakan. Dengan memuat turun aplikasi desktop, anda boleh membuat sandaran foto yang ada di komputer ke Foto Google.

Anda juga dapat menyegerakkan folder tertentu untuk memastikan setiap fail baru disimpan secara automatik di Foto Google. Jadi, langkah pertama adalah memuat turun aplikasi Backup and Sync ke PC Windows atau Mac anda. Kemudian, teruskan langkah berikut:

1. Semasa anda memasang aplikasi Sandaran dan Segerak pada komputer anda, log masuk ke akaun Google anda.

2. Seterusnya, pilih folder yang ingin anda sandarkan ke Foto Google.

3. Anda juga dapat memilih apakah akan mengekalkan kualiti foto dan video asli atau memilih "Penyimpan simpanan".

4. Pilih "Mula" dan tunggu fail yang ada dimuat.

Anda sentiasa boleh menukar folder yang ingin anda segerakkan dengan aplikasi Sandaran dan Segerakan. Ikon aplikasi akan muncul secara automatik di desktop anda juga.

Apakah Had Storan pada Foto Google?

Salah satu sebab Foto Google berbeza dengan produk Google yang lain adalah kerana ia menawarkan simpanan tanpa had. Ini membolehkan pengguna menyimpan ribuan gambar dan membuat album sebanyak yang mereka mahukan.

Sayangnya, pada Jun 2021, Google telah menghentikan amalan ini. Kini storan Foto Google adalah sebahagian daripada 15GB percuma yang sama yang terdapat di semua produk Google.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak simpanan, anda perlu membelinya. Pada mulanya, berita ini menimbulkan kerisauan di kalangan mereka yang sudah mempunyai lebih dari 15GB gambar dan video dalam Foto Google.

Namun, setiap fail yang disimpan hingga Juni 2021 tetap "sebagaimana adanya" di Foto Google dan tidak terpengaruh oleh peraturan baru.

Bolehkah anda menyegerakkan Foto Google ke Telefon anda?

Anda juga dapat mengakses semua gambar yang diselaraskan dari komputer ke Foto Google dari peranti lain juga. Sekiranya anda mempunyai aplikasi Foto Google pada telefon atau iPhone Android anda, anda dapat melihat semua gambar, tanpa mengira lokasi muat naik.

Selain itu, anda boleh memuat turun gambar ke telefon pintar anda walaupun ia diambil pada peranti lain. Contohnya, jika anda mengambil foto melalui kamera komputer riba dan menyegerakkannya ke Foto Google, anda akan melihatnya di aplikasi Foto Google di telefon anda. Sekiranya anda ingin memuat turunnya ke peranti mudah alih anda, inilah cara anda melakukannya:

1. Lancarkan Foto Google pada telefon pintar anda.

2. Buka gambar yang ingin anda simpan pada peranti anda.

3. Ketuk ikon menu di sudut kanan atas skrin.

4. Pilih "Muat turun"

Sekiranya anda tersambung ke internet, gambar akan dimuat turun secara automatik di galeri telefon anda.

Menguruskan Foto Google Seperti Pro

Mungkin ada pilihan untuk memuat turun semua fail dari Foto Google secara automatik ke komputer anda. Foto yang diambil oleh telefon anda terus ke Foto Google dan kemudian disimpan dengan segera dalam folder yang ditentukan pada PC anda. Kedengarannya hebat, tetapi tidak mungkin.

Buat masa ini, jika anda mahu gambar dari Foto Google disimpan secara tempatan di PC anda, anda mesti memuat turunnya secara manual menggunakan salah satu daripada dua kaedah yang ada.

Sebaliknya, penyegerakan foto anda dari PC ke Foto Google dapat dilakukan dengan cekap dengan aplikasi desktop Backup and Sync.

Adakah anda menyimpan foto di komputer anda atau menyimpannya di storan awan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found