Cara Memperbaiki SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED di Windows 10

Kesalahan pengecualian thread sistem yang tidak dikendalikan biasanya berlaku semasa anda boot komputer anda dan biasanya akan menghasilkan Blue Screen of Death. Dari sana, komputer anda biasanya akan memasuki gelung but semula di mana ia berulang kali. Walaupun menjengkelkan, tidak perlu dirisaukan kerana saya akan menunjukkan cara memperbaikinya.

Cara Memperbaiki SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED di Windows 10

Pengecualian utas sistem yang tidak dikendalikan oleh ralat pada Windows 10 banyak disebabkan oleh pemacu, biasanya pemacu grafik. Mereka lama dan tidak serasi atau rosak dalam beberapa cara, menyebabkan Windows tidak dapat mengenali sebahagian daripadanya. Oleh kerana mengenali bahagian fail dan bukan yang lain, ini menyebabkan ralat ini. Oleh itu, walaupun kelihatan seperti sesuatu yang tidak betul berlaku dengan komputer anda, itu tidak benar!

Sekiranya anda bernasib baik, kesalahan tersebut akan merangkumi fail yang menyebabkan masalah pada akhir, seperti ‘SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED (nvlddmkm.sys)’. Fail dalam kurungan adalah yang menyebabkan masalah, dalam contoh ini, pemacu grafik NVIDIA. Sekiranya kesalahan anda memberi anda nama fail, di sinilah anda memulakan penyelesaian masalah anda.

bagaimana-untuk-memperbaiki-sistem-utas-pengecualian-tidak-ditangani-kesalahan-di-windows-10-2

Betulkan ralat ‘pengecualian utas sistem tidak dikendalikan’ pada Windows 10

Untuk dapat mematahkan kitaran but semula, kita perlu mengganggu dan boot ke Safe Mode.

 1. Masukkan media pemasangan Windows 10 anda dan dapatkan komputer anda untuk boot daripadanya.
 2. Pilih Baiki komputer ini daripada Pasang apabila pemuat selesai.
 3. Pilih Penyelesaian Masalah, Pilihan lanjutan dan Tetapan Permulaan.
 4. Pilih F5 untuk Safe Mode dengan Networking dan biarkan komputer reboot.

Kita perlu melakukan semua penyelesaian masalah dalam Safe Mode jadi pastikan langkah-langkah ini berguna untuk digunakan di masa hadapan.

bagaimana-untuk-memperbaiki-sistem-utas-pengecualian-tidak-ditangani-kesalahan-di-windows-10-3

Setelah berada di Windows Desktop, sudah tiba masanya untuk mengemas kini pemacu anda. Sekiranya ralat memberitahu anda apa pemacu yang menyebabkan masalah, kemas kini terlebih dahulu. Kemungkinannya adalah grafik tetapi tidak selalu berlaku. Jadi proses ini termasuk mengemas kini semua pemacu pada sistem anda.

 1. Klik kanan Butang Mula Windows dan pilih Pengurus Peranti.
 2. Klik kanan kad grafik anda dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu.
 3. Pilih automatik dan biarkan Windows mencari versi yang dikemas kini. Sebagai alternatif, pergi ke laman web pengeluar dan muat turun dan pasang secara manual.
 4. Jangan reboot mesin anda apabila diminta.
 5. Klik kanan kad audio, kad rangkaian dan mana-mana periferal yang telah anda pasang dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu untuk masing-masing. Biarkan Windows mengemas kini semuanya di mana mungkin.
 6. Klik butang Mula Windows dan pilih Tetapan dan kemudian Kemas kini & keselamatan.
 7. Klik Kemas kini Windows dan biarkan proses itu selesai.
 8. Keluarkan media pemasangan Windows dan but semula komputer anda seperti biasa.

Anda seharusnya tidak lagi melihat pengecualian thread sistem yang tidak menangani ralat semasa anda boot ke Windows 10.

Kadang kala, Windows tidak dapat mencari pemacu yang dikemas kini. Sekiranya ini berlaku, periksa laman web pengeluar untuk perkakasan yang berkenaan dan muat turun setiap pemacu secara manual. Oleh kerana kerosakan fail boleh menyebabkan pengecualian thread sistem tidak dikendalikan oleh ralat, adalah penting untuk mengemas kini semua pemacu tanpa mengira Windows boleh mencarinya atau tidak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found