Cara Mengeluarkan Lokasi dari Facebook Post

Keupayaan untuk "mendaftar masuk" dari lokasi semasa anda adalah salah satu daripada banyak ciri Facebook. Biarkan semua rakan dan keluarga anda mengetahui di mana anda berada atau di mana anda berada pada suatu masa tertentu. Malah ada ciri Rakan Berdekatan yang membolehkan rakan anda mengetahui di mana anda berada sekarang. Cukup bagus jika anda bertanya kepada saya.

Namun, jika anda meluangkan masa untuk mempertimbangkan apa yang sebenarnya berlaku di sini, anda akan menyedari bahawa Facebook sentiasa mengawasi keberadaan anda. Tidak kira di mana sahaja anda berada di dunia, saat anda "mendaftar masuk" di Facebook, platform media sosial telah menentukan lokasi anda. Bukan itu sahaja, tetapi anda mungkin juga telah memberikan maklumat tersebut kepada orang asing yang anda tidak mahu tahu di mana anda berada atau berada. Sekarang terasa kurang kemas dan lebih menyeramkan.

Sebagai tambahan, Facebook juga menggunakan data ini untuk lebih daripada sekadar membantu anda berhubung dengan rakan anda. Mereka telah memutuskan untuk menggunakan data yang dikumpulkan dari yang anda hantar dan cari di Facebook dan menjualnya kepada pengiklan. Ini adalah pencerobohan privasi.

Ada berita baik. Sekiranya anda tidak merasa selesa untuk berkongsi setiap pergerakan anda dengan sekumpulan pengiklan, anda boleh melumpuhkan penjejakan lokasi dan membuang salah satu lokasi dari catatan yang sudah dibuat.

Lumpuhkan Penjejakan Lokasi Di Aplikasi Facebook

Sekiranya anda hanya perlu mematikan penjejakan lokasi dari Facebook sepenuhnya, langkah-langkah yang disediakan di sini akan membantu anda melakukannya. Ini juga akan mematikan ciri "daftar masuk" automatik. Oleh itu, jika anda masih mahu "daftar masuk", anda perlu melakukannya secara manual.

Untuk melumpuhkan penjejakan lokasi pada peranti iOS anda:

 1. Lancarkan Tetapan aplikasi pada anda iPhone atau iPad .
 2. Ketik Privasi .
 3. Ketik Perkhidmatan Lokasi .
 4. Ketik Facebook .
 5. Ketik Tidak pernah .

Lumpuhkan penjejakan lokasi pada anda Android peranti:

 1. Pergi ke Tetapan pada anda Android peranti.
 2. Ketik Aplikasi .
 3. Klik pada Konfigurasi butang (mesti kelihatan seperti roda gigi kecil).
 4. Pergi ke Kebenaran Aplikasi dan kemudian ke Lokasi .
 5. Cari aplikasi Facebook dan ketik berhampiran untuk mematikannya Perkhidmatan Lokasi .
 6. Lancarkan semula aplikasi Facebook untuk perubahan yang berlaku.

Setelah ciri penjejakan lokasi dimatikan, Facebook tidak akan dapat mengaksesnya. Ini bererti Facebook tidak lagi dapat menyimpan maklumat di tempat anda dan rakan-rakan terdekat tidak akan diberitahu mengenai kehadiran anda di sekitarnya.

Sangat disarankan juga untuk membuang penandaan geografi dari telefon dan foto anda. Geotag adalah teg yang menandakan lokasi anda pada sekeping kandungan, biasanya pada foto. Anda perlu masuk ke tetapan kamera anda untuk mematikan ciri ini.

Lumpuhkan Sejarah Lokasi Tanpa Melumpuhkan Penjejakan Lokasi

Mungkin anda tidak begitu risau dengan maklumat anda yang dikongsi oleh Facebook bahawa anda tidak mempunyai alasan sebenar untuk mematikannya sepenuhnya. Mungkin anda masih menikmati ciri "daftar masuk" dan Rakan Berdekatan dan sangat berpuas hati dengan memberikan maklumat sebagai pertukaran untuk perkhidmatan ini.

Anda mempunyai kemampuan untuk menjaga pelacakan lokasi sambil mematikan sejarah penjejakan anda. Dengan cara ini Facebook tidak dapat menyimpan semua maklumat yang disimpan oleh semua pengiklan.

Untuk melumpuhkan sejarah lokasi di Facebook:

 1. Buka aplikasi Facebook pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketuk tab "Lagi" di sudut kanan bawah skrin.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tetapan .
 4. Ketik Tetapan Akaun .
 5. Ketik Lokasi .
 6. Tentukan Sejarah Lokasi matikan.

Padam Maklumat Sejarah Lokasi Tersimpan

Setelah mematikan fitur sejarah lokasi di Facebook, masih ada data yang disimpan yang telah dikumpulkan dari penggunaan sebelumnya. Sejarah sekarang disimpan dengan Facebook untuk digunakan sesuai yang mereka fikirkan. Itu sehingga anda memilih untuk menghapusnya.

Untuk menghapus data sejarah lokasi yang telah disimpan di Facebook:

 1. Lancarkan Facebook aplikasi pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketuk tab "Lagi" di sudut kanan bawah skrin.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tetapan .
 4. Ketik Log aktiviti .
 5. Seterusnya, ketik Tapis .
 6. Kemudian, ketik Sejarah Lokasi .
 7. Ketuk lain untuk Kosongkan Sejarah Lokasi .
 8. Selesaikan, dengan mengetuk Sahkan .

Semua sejarah lokasi yang telah disimpan kini telah dikeluarkan dari cengkaman Facebook. Sekiranya anda memilih untuk memastikan Penjejakan Lokasi diaktifkan, anda pasti ingin memperbaharui proses ini setiap kali sehingga tidak bertambah lama.

Lumpuhkan "Rakan Berdekatan"

Lebih suka ciri "daftar masuk" tetap automatik tetapi tidak mahu memberi amaran kepada rakan yang berdekatan? Anda dapat mematikan fitur "Rakan Berdekatan" tanpa mempengaruhi kemampuan anda untuk "mendaftar masuk". Jelas sekali, ini bermakna Facebook masih akan dapat mengesan dan menyimpan lokasi anda dalam cache data untuk digunakan kemudian.

Sekiranya anda hanya mahu bersembunyi dari rakan anda:

 1. Lancarkan aplikasi Facebook pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketuk ke tab "Lagi", yang terletak di sudut kanan bawah layar.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tetapan .
 4. Kemudian ketik Tetapan Akaun .
 5. Ketik seterusnya Lokasi .
 6. Ketik Rakan Berdekatan .
 7. Togol Rakan Berdekatan matikan.

Mengeluarkan Lokasi Dari Catatan Facebook

Hanya perlu mengalih keluar lokasi dari sesuatu yang sudah disiarkan? Melakukannya cukup mudah. Yang mesti anda buat ialah:

 1. Pergi ke siaran tempat anda ingin mengalih keluar lokasi.
 2. Klik pada “…” menu dan pilih Edit Catatan .
 3. Pilih ikon pin biru kecil, yang merupakan Penjejakan Lokasi ikon dan ketik padanya.
 4. Cari "Di [Lokasi Anda]." Setelah anda melihatnya, klik pada butang “x” di sebelahnya.
 5. Setelah selesai, klik Jimat .

Lokasi akan dikeluarkan dari pos. Tetapi bagaimana jika anda ingin menambahkan lokasi? Anda boleh menambah lokasi baru sebagai ganti yang lama atau hanya menambah lokasi pada siaran yang tidak pernah ada.

Sama dengan proses penyingkiran, menambahkan lokasi adalah cukup mudah untuk melakukannya. Untuk menambahkan lokasi ke catatan Facebook:

 1. Cari siaran tempat anda ingin menambahkan lokasi.
 2. Klik pada “…” menu.
 3. Dari menu, pilih Edit Catatan .
 4. Klik pada ikon pin biru itu, yang lebih dikenali sebagai Penjejakan Lokasi ikon.
 5. Pilih lokasi yang ingin anda tambahkan ke dalam siaran dan selesaikan dengan mengklik Jimat .

Senang kacang. Sekiranya anda risau Facebook meletakkan anda dalam bahaya dengan mengetahui keberadaan anda, disarankan agar anda hanya menambahkan lokasi ke pos setelah anda benar-benar meninggalkan lokasi tersebut. Sangat berhati-hati dalam hal privasi anda. Oleh itu, waspada, berhati-hati, dan merancang lebih awal.

Menggunakan Ciri "Daftar Masuk" Secara Manual

Ciri "daftar masuk" tidak menambahkan lokasi ke pos yang sudah dibuat, melainkan membuat catatan baru dengan lokasi anda ditambahkan secara automatik. Setelah penjejakan lokasi dinonaktifkan, Facebook tidak akan memiliki data yang tersedia untuk menambahkan lokasi anda ke pos ketika anda menggunakan fitur "check-in". Sebagai gantinya, anda perlu membuat siaran itu sendiri dan melampirkan lokasi secara manual.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Di sebelah atas halaman "Suapan Berita" atau profil anda, klik pada kotak bertanda "Apa yang ada di benak anda?"
 2. Gunakan ikon penjejakan lokasi, yang kini berwarna merah jambu dan bukannya biru, untuk mencari lokasi tertentu.
 3. Dari menu lungsur yang disediakan, pilih lokasi yang ingin anda tambahkan.
  • Anda juga boleh memilih untuk mencari lokasi secara manual dengan memasukkannya ke kawasan yang disediakan.
  • Pada ketika ini, anda boleh menandai rakan, menambahkan foto, memilih tarikh, dan memilih siapa yang dapat melihat siaran ini.
 4. Setelah menambahkan apa sahaja yang ingin anda tambahkan, selesaikan prosedur "daftar masuk" dengan mengklik Hantar .

Untuk menghapus jejak "daftar masuk" yang perlu anda lakukan ialah memadam siaran.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found