Cara Tangkapan Skrin pada Windows 10 - Panduan Lengkap (2021)

Menangkap tangkapan skrin di Windows 10 boleh berguna untuk banyak perkara. Banyak projek memerlukan keperluan untuk menangkap gambar untuk disertakan dalam dokumen. Akibatnya, Windows 10 mempunyai alat tangkapan skrin sendiri. Walau bagaimanapun, mereka agak terhad; beberapa pakej perisian tangkapan skrin pihak ketiga mempunyai pilihan yang jauh lebih luas. Ini adalah bagaimana anda dapat mengambil tangkapan skrin dengan alat Windows 10 dan perisian pihak ketiga.

Mengambil Gambar dengan Alat Guntingan

Salah satu kaedah termudah untuk anda merakam gambar asas dengan Alat Guntingan Windows 10 yang dipercayai. Ini membolehkan anda menangkap kawasan yang dipilih dalam tangkapan skrin. Masukkan ‘Alat Merentap'Ke dalam kotak carian Cortana. Kemudian pilih untuk membuka Snipping Tool. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan jalan pintas ini: “Windows Key” + “Shift” + “S”

sahamx

Alat ini cukup asas. Klikanak panah kecil di sebelah Baru untuk membuka menu dengan Snip bentuk bebas, Guntingan segi empat tepat, Keratan Tetingkap dan Keratan Skrin Penuh pilihan. Pilih Guntingan segi empat tepat, tahan butang tetikus kiri dan kemudian seret segi empat tepat di seluruh kawasan desktop atau tetingkap yang perlu anda tangkap. Kemudian snapshot anda akan terbuka di tetingkap Snipping Tool seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

berkongsix2

Di sana anda boleh memilih beberapa pilihan anotasi asas. Klik Pen untuk memilih warna pen dan coretan pada tangkapan gambar. Atau anda boleh klik Penyerlahkan dan tahan butang kiri tetikus untuk menyerlahkan butiran tertentu dalam gambar. Klik Fail >Simpan sebagai untuk menyimpan tangkapan skrin anda.

Alat Snipping Snip bentuk bebas mod lebih fleksibel daripada Guntingan segi empat tepat. Ini membolehkan anda membuat garis besar untuk tangkapan skrin. Oleh itu, anda boleh mengambil gambar dengan sempadan melengkung; tetapi tidak begitu bagus untuk merakam tingkap.

Mengambil Tangkapan Skrin Penuh

Kekunci "PrtSc" lebih baik untuk menangkap gambar skrin penuh desktop, permainan atau video. Buka video atau permainan skrin penuh dan kemudian tekan kekunci PrtSc. Itu akan mengambil tangkapan skrin penuh dan menyimpannya ke Papan Keratan. Buka Cat atau perisian penyuntingan gambar pilihan anda dan tekan Ctrl + V untuk menampal gambar.

Sebagai alternatif, anda boleh menekan Alt + PrtSc. Itu hanya menangkap gambar tetingkap aktif sahaja. Kekunci panas ini sangat sesuai untuk menangkap gambar tetingkap terpilih kerana tidak termasuk elemen UI seperti bar tugas Windows. Ini adalah pilihan untuk mengambil tangkapan skrin menggunakan alat asli Windows 10.

Pilihan Pihak Ketiga

Mengambil Gambar dengan ShareX

Alat penangkap skrin Windows 10 sesuai untuk tangkapan skrin asas, tetapi jika anda memerlukan pilihan yang lebih luas, lihat ShareX untuk Windows 10. Klik Muat turun di laman utama ShareX untuk menyimpan penyediaannya dan memasang program. Semasa perisian berjalan, anda boleh mengklik kanan ikon dulang sistem ShareX untuk membuka menu yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

berkongsix3

Perkara pertama yang perlu diperhatikan mengenai ShareX ialah PrtSc adalah salah satu hotkey lalai sendiri. Menekan butang panas menangkap tangkapan skrin penuh sama. Walau bagaimanapun, tangkapan skrin juga akan merangkumi kursor yang tidak termasuk dalam tangkapan yang diambil dengan PrtSc di Windows.

Dengan ShareX anda dapat mengambil gambar wilayah dengan segi empat tepat, segitiga, berlian dan bentuk gerhana. Untuk melakukannya, pilih Menangkap dari menu ShareX dan klik Wilayah. Itu kemudian akan membuka Wilayah alat di bawah.

berkongsix4

Anda boleh beralih antara bentuk pemotongan alternatif dengan menekan kekunci nombor, satu hingga lima. Contohnya, tekan empat untuk memilih segitiga. Kemudian klik kiri dan tahan butang tetikus untuk menyorot kawasan yang akan ditangkap dalam tangkapan skrin. Apabila anda melepaskan butang tetikus, tangkapan yang diambil akan dibuka di tetingkap Greenshot. Berikut adalah contoh gambar berlian yang diambil dengan ShareX's Wilayah alat.

sahamx-14

Untuk mengambil gambar tetingkap perisian di bar tugas anda, pilih Menangkap >Tingkap. Itu membuka submenu yang menyenaraikan semua tetingkap perisian terbuka anda. Pilih tetingkap untuk mengambil tangkapan skrin dari sana.

Tangkapan laman web adalah satu lagi pilihan ShareX yang berguna yang membolehkan anda mengambil gambar halaman laman web penuh. Pilih Rakaman laman web daripada Wilayah submenu untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Kemudian masukkan URL halaman yang anda perlukan dalam tangkapan skrin di kotak teks URL dan tekan Menangkap butang. Tangkapan skrin halaman akan muncul di tetingkap, yang kemudian Anda dapat tambahkan ke Papan Klip dengan menekan Salinan butang. Tekan Ctrl + V untuk menampal tangkapan ke dalam Cat. Anda juga boleh mengambil tangkapan skrin laman web halaman penuh dengan sambungan yang dilampirkan dalam panduan Tech Junkie ini.

sahamx13

Mengedit Gambar dengan ShareX

ShareX mempunyai banyak pilihan untuk mengedit gambar dengan lebih lanjut. Setelah merakam gambar, editor gambar Greenshot di bawah akan terbuka. Ini termasuk banyak pilihan anotasi berguna untuk tangkapan skrin.

berkongsix6

Kotak teks dan anak panah adalah dua pilihan terbaik yang boleh anda beri komen dengan tangkapan skrin. Tekan Tambah kotak teks butang pada bar alat dan kemudian seret segi empat tepat pada tangkapan gambar. Kemudian anda boleh memasukkan beberapa teks ke dalam kotak, dan pilih Warna garisan dan Isi warna pilihan pada bar alat mendatar untuk memilih warna kotak dan warna fon. Klik Lukis anak panah butang, tahan butang tetikus kiri dan seret kursor untuk menambahkan anak panah ke gambar. Itu kemudian dapat digabungkan dengan kotak teks seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah. Klik Alat Pemilihan dan pilih kotak teks atau anak panah pada tangkapan skrin untuk menyesuaikan kedudukan mereka.

berkongsix7

Untuk mengedit tangkapan skrin lebih lanjut di ShareX, pilih Alat > Kesan gambar pada menu perisian dan pilih gambar untuk dibuka di editor di bawah. Klik Tambah butang di sana dan kemudian pilih Lukisan, Penapis atau Pelarasan untuk mengedit gambar anda dengan pelbagai pilihan penyuntingan. Sebagai contoh, anda boleh memilih mana-mana pilihan dalam gambar di bawah dari Penapis sub-menu.

sahamx8

Tangkap Elemen UI Perisian dalam Tangkapan Skrin dengan Snipaste

Sekiranya anda perlu menangkap butiran UI perisian yang lebih spesifik dalam tangkapan gambar seperti bar alat, butang atau bar tugas, lihat Snipaste. Apa yang membezakan utiliti tangkapan skrin ini daripada yang lain adalah ia mengesan elemen UI secara automatik untuk tangkapan skrin. Klik 64 atau 32-bit butang di halaman ini untuk menyimpan folder Zipnya, yang boleh anda nyahmampatkan dengan menekan Ekstrak semua butang dalam Penjelajah Fail. Buka perisian dari folder yang diekstrak, dan kemudian anda akan menemui ikon Snipaste di baki sistem.

Sekarang klik ikon itu untuk mengambil gambar. Apabila anda mengklik ikon Snipaste, gerakkan kursor ke elemen UI tertentu seperti bar alat, bar tab atau bar tugas. Kotak biru kemudian akan menyerlahkan elemen UI untuk disertakan dalam gambar seperti di bawah.

sahamx9

Klik kiri untuk mengesahkan pilihan dan buka bar alat dalam tangkapan tepat di bawah. Kemudian anda boleh memilih beberapa pilihan anotasi dari sana. Contohnya, tekan Teks butang dan kemudian klik di dalam kotak biru untuk menambahkan beberapa teks ke tangkapan skrin. Anda juga boleh memilih Anak panah, Pen penanda dan Pensil pilihan dari bar alat.

kongsix10

Klik Simpan ke fail untuk menyimpan tangkapan skrin UI. Sebagai pilihan, anda boleh memilih Salin ke papan keratan untuk menampalnya ke perisian lain dengan hotkey "Ctrl" + "V". Perhatikan bahawa anda juga dapat menampal tangkapan layar ke desktop tanpa perisian tambahan seperti ditunjukkan di bawah dengan menekan butang panas F3. Tekan Berhenti menyelinap butang untuk menutup bar alat tanpa menyimpan tangkapan skrin.

berkongsix11

Untuk menangkap menu konteks dalam snapshot, atau menu lain, tekan hotkey Snipaste Snip. Contohnya, klik kanan desktop Windows dan tekan F1 ketika menu konteks terbuka. Kemudian anda boleh mengambil gambar menu konteks itu dengan alat Snipaste seperti yang ditunjukkan di bawah.

sahamx12

Oleh itu, anda boleh mengambil tangkapan skrin dengan alat lalai Windows 10 dan perisian pihak ketiga. Sekiranya anda hanya perlu menangkap tangkapan skrin asas, alat Windows 10 akan baik. Tetapi jika anda perlu menangkap perkara yang lebih spesifik dalam tangkapan gambar seperti elemen UI atau halaman laman web dan mengeditnya, tambahkan ShareX dan Snipaste ke desktop atau komputer riba anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found