Cara Menjinakkan Fox di Minecraft

Dianggap sebagai salah satu permainan paling popular yang pernah dibuat, Minecraft telah melihat banyak lelaran sejak ia memulai versi alfa pada tahun 2009. Ciri popular yang telah melihat banyak perubahan selama ini adalah kemampuan untuk menjinakkan haiwan dalam permainan, seperti musang yang selalu popular.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft

Sekiranya anda terfikir untuk menjadikan salah satu makhluk halus ini sebagai teman semasa menjelajahi dunia Minecraft, baca terus dan kami akan menunjukkan caranya.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft Java Edition

Versi asli Minecraft, yang telah melihat kemas kini terbanyak, kini dikenali sebagai Java Edition. Versi permainan ini berjalan di komputer desktop, baik sistem yang digunakan adalah Windows, Linux, atau macOS. Foxes diperkenalkan ke permainan dengan kemas kini 1.14.

Sekiranya anda ingin menjinakkan musang, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pertama, jika anda ingin menjinakkan seekor rubah, anda mesti tahu di mana ia bertelur. Terdapat dua jenis rubah dalam permainan, rubah salji dengan bulu putih, dan rubah merah dengan mantel merah. Rubah salji berkeliaran di bioma taiga bersalji, sementara sepupu merahnya boleh ditemui di bioma taiga atau taiga pokok gergasi.

  Sekiranya anda baru dalam permainan dan tidak biasa dengan jenis bioma, anda akan mengenali taigas dengan banyaknya pohon cemara dan kawasan pergunungan. Taigas pokok raksasa pada dasarnya sama kecuali pokoknya jauh lebih besar daripada biasa. Taigas bersalji adalah versi tertutup salji.

 2. Rubah yang dilahirkan secara semula jadi akan tidak mempercayai pemain, jadi anda memerlukan penjinakkan barang sebelum meneruskannya. Rubah suka buah beri manis, dan untungnya, ia tumbuh agak biasa di semua bioma taiga. Anda dapat mengenali semak beri manis dengan tanda merahnya. Kumpulkan sebanyak mungkin kerana anda memerlukannya. Kira-kira 70 atau lebih akan mencukupi.

  Semasa anda menggunakannya, kumpulkan sumber lain seperti kayu, tanah, atau batu, yang boleh anda gunakan untuk membina tembok. Anda juga memerlukan petunjuk, kerana rubah tidak akan mengikuti anda secara automatik seperti yang dilakukan oleh haiwan kesayangan. Untuk mencipta petunjuk, anda memerlukan empat tali dan bola ramping. Tali dapat diperoleh dari labah-labah, striders, kucing, atau dari sarang labah-labah yang pecah. Slimeballs boleh didapati dari lendir atau bersin panda bayi.

  Plumbum dibuat dengan menggabungkan barang-barang di grid pembuatan. Letakkan bola ramping di tengah, kemudian letakkan tali pada kedudukan 1, 2, 4, dan 9. Gabungan ini akan menghasilkan dua petunjuk yang boleh anda gunakan.

 3. Menjinakkan musang memerlukan anda mencari lebih daripada satu daripadanya. Mereka bertelur dalam dua hingga empat, jadi jika anda melihatnya, kemungkinan ada yang lain juga. Foxes sangat pandai dan akan lari dari pemain yang mereka dapat mengesan. Untuk mendekati musang, anda harus menyelinap agar tidak berjalan begitu saja.

  Sebaik sahaja anda menemui sekumpulan sekurang-kurangnya dua rubah, masuk ke mod menyelinap dan kemudian menghampirinya perlahan-lahan. Cuba cari dua rubah yang berdekatan, kemudian terus masuk ke dinding. Rubah dapat melonjak dua blok ke atas jadi pastikan dinding anda setinggi sekurang-kurangnya dua blok sehingga tidak melarikan diri. Lebih mudah membuat tembok dalam satu rubah, kemudian terus ke dinding di sebelah. Selepas itu, anda boleh menghubungkan kawasan berdinding bersama, kemudian perlahan-lahan mendekatkannya antara satu sama lain sambil memasukkannya. Anda memerlukan kedua-duanya berdekatan antara satu sama lain untuk langkah seterusnya.

 4. Dengan musang yang berdekatan satu sama lain, terus beri mereka beri beri manis masing-masing. Anda mesti memberi makan kepada musang satu demi satu. Untuk memberi makan rubah ketika anda menggunakan komputer desktop, klik kanan pada rubah semasa anda memegang buah manis di tangan anda.

 5. Sekiranya dua rubah yang berdekatan satu sama lain mempunyai buah manis, mereka akan berkembang biak. Anda akan tahu bahawa ini berlaku apabila anda melihat ikon jantung muncul di atas kepala mereka. Selepas beberapa saat, rubah bayi akan muncul di antara mereka. Bayi rubah ini akan mempercayai pemain sepenuhnya, walaupun mereka masih akan mengikuti musang dewasa.

 6. Beri bayi rubah sebanyak buah beri manis yang anda boleh. Ini akan mempercepat pertumbuhannya sedikit. Anda perlu melakukan ini supaya mereka berhenti mengikuti musang dewasa, yang masih akan takut kepada anda. Sebaik sahaja anda memberi makan bayi rubah beri manis anda, tunggu sebentar sehingga ia tumbuh menjadi bentuk dewasa.
 7. Setelah rubah bayi berubah menjadi orang dewasa, ambil petunjuk anda dan gunakan pada rubah yang baru dijinakkan. Anda kini boleh membawa haiwan kesayangan anda ke pangkalan anda, atau memintanya mengikuti anda semasa anda menjelajahi dunia. Sebagai alternatif, anda boleh mengulangi prosesnya dan mempunyai sepasang rubah jinak, yang kini boleh anda gunakan untuk menghasilkan lebih banyak bayi.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft Bedrock

Foxes berada di Bedrock Edition of Minecraft sejak versi beta, dan hampir sama dengan tingkah laku Edisi Java mereka. Sekiranya anda mempunyai edisi Bedrock, langkah yang anda perlukan untuk menjinakkannya juga serupa. Rujuk arahan yang diberikan di atas untuk menjinakkan rubah di Minecraft Bedrock.

Cara Menjinakkan Fox dalam Edisi Pendidikan Minecraft

Edisi Pendidikan Minecraft berdasarkan versi Bedrock, jadi mereka mempunyai langkah yang agak serupa. Satu-satunya perubahan ialah pemain yang tidak mempunyai kebenaran pembuat dunia mungkin terhad dalam perkara yang mereka boleh lakukan.

Langkah-langkah yang diberikan dalam permainan versi Java perlu diikuti dalam Edisi Pendidikan jika anda ingin menjinakkan musang. Ini akan menimbulkan masalah bagi pemain yang terkunci di kawasan tanpa bioma taiga, atau memiliki dunia yang tidak berubah kerana mereka tidak dapat memecahkan blok untuk mengumpulkan sumber. Sekiranya musuh juga dimatikan, maka mengumpulkan tali dan bola ramping mungkin agak sukar.

Penjinakan rubah dalam Edisi Pendidikan sepenuhnya dapat dilakukan dengan menggunakan langkah-langkah yang diberikan di atas, tetapi ini memerlukan kerjasama pendidik untuk mengumpulkan bahan-bahan yang diperlukan.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft Mobile

Sebelum penggabungan ke dalam Bedrock, Minecraft Mobile dikenali sebagai Pocket Edition dan berjalan di telefon Windows. Walaupun Pocket Edition masih ada secara teknikal, kerana ia juga merupakan asas versi Windows 10, kebanyakannya hanyalah Bedrock Edition dengan nama yang berbeza.

Semua langkah yang diperlukan untuk menjinakkan musang seperti yang diperincikan dalam versi Java adalah sama untuk aplikasi mudah alih. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa bukannya mengklik kanan semasa memberi makan beri, sebaliknya anda menggunakan rubah. Juga, butang menyelinap adalah berlian di tengah kawalan pergerakan anda, di sebelah kiri bawah skrin anda.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft di iOS

Minecraft versi iOS juga berdasarkan Edisi Bedrock. Oleh itu, semua langkah untuk menjinakkan rubah, seperti yang telah diperincikan di atas, juga berlaku untuk iOS.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft di Android

Seperti versi iOS, Minecraft versi Android berkongsi ciri yang sama. Lihat langkah Java versi untuk menjinakkan musang kerana mereka juga sama.

Cara Menjinakkan Fox dalam Mod Kreatif Minecraft

Mod Kreatif adalah mod permainan di Minecraft yang membolehkan pemain mengakses semua blok, memberi anda kemampuan untuk terbang, dan mematikan kematian dan massa dalam permainan. Ini sebenarnya menjadikannya lebih mudah untuk menjinakkan rubah, kerana anda mempunyai akses ke buah beri manis dan petunjuk tanpa perlu membakar atau membuatnya.

Semua langkahnya hampir sama, kecuali anda boleh melangkau bahagian untuk mengumpulkan sumber. Cari beberapa rubah, masukkan mereka, kemudian teruskan memberi buah beri manis dari inventori anda.

Cara Menjinakkan Fox di Minecraft dengan Perintah

Sekiranya anda tidak ingin menjelajahi dunia untuk mencari bioma taiga, anda boleh memanggil musang sebagai gantinya. Mereka masih liar, dan anda memerlukan dua daripadanya untuk membiak seekor rubah jinak, tetapi ini mengurangkan masa yang anda perlukan untuk mencarinya. Namun, sebelum anda dapat memasukkan perintah, anda harus mengaktifkan cheat untuk dunia anda. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

Edisi Java - Dunia Baru

 1. Pada skrin pilihan dunia, klik Buat Dunia Baru.

 2. Sebelum memasukkan nama dunia, klik Lagi Pilihan Dunia.

 3. Klik Allow Cheats untuk menghidupkannya.

 4. Teruskan mencipta dunia baru.

Edisi Java - Dunia Sedia Ada

 1. Apabila anda masuk ke dunia anda, jeda permainan.
 2. Di menu permainan, klik Buka ke LAN.

 3. Klik Allow Cheats untuk menghidupkannya.

 4. Teruskan dengan permainan. Perhatikan bahawa ketika anda keluar dari permainan dan membuka peta lagi, penipu sekali lagi akan dimatikan.

Edisi Bedrock

 1. Pada skrin utama, klik pada togol Cheats untuk menghidupkan cheat.
 2. Perhatikan bahawa pencapaian terkunci semasa cheat dihidupkan.

Setelah anda menipu, masukkan arahan berikut di tetingkap sembang. Sembang diakses dengan mengklik T pada papan kekunci anda pada Edisi Java, dan mengklik atau mengetuk ikon sembang di bahagian atas layar anda di Bedrock Edition. Setelah tetingkap sembang muncul, taipkan perkara berikut:

 1. Untuk memanggil musang merah:

  / memanggil Minecraft: fox ~ ~ ~ {Type: red}

 2. Untuk memanggil musang salji:

  / memanggil Minecraft: fox ~ ~ ~ {Type: snow}

 3. Untuk memanggil rubah rawak:

  / memanggil Minecraft: musang ~ ~ ~

Sebaik sahaja anda memanggil beberapa rubah, terus membiakkannya mengikut arahan yang diberikan di atas.

Cara Mendapatkan Fox Loyal di Minecraft

Bayi rubah yang disebabkan oleh anda membiakkan dua orang liar dewasa akan selalu setia kepada anda dan akan menyerang musuh yang menyakiti anda. Ingatlah bahawa semasa mereka dalam bentuk bayi, mereka masih akan mengikuti ibu bapa mereka, dan jika mereka entah bagaimana, bayi akan pergi bersama mereka. Beri bayi rubah dengan banyak beri manis untuk mempercepat pertumbuhannya.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Tamed Foxes Mengikuti Anda di Minecraft?

Tidak. Tidak seperti serigala jinak, rubah jinak tidak akan mengikuti anda melainkan anda mempunyai makanan di tangan anda. Sekiranya anda ingin membawa rubah yang dijinakkan ke pangkalan anda, letakkan petunjuknya, atau beri buah manis sehingga anda akan mengikuti.

Bagaimana Foxes Berkelakuan di Minecraft?

Foxes pasif, dan tidak akan menyerang pemain secara langsung. Mereka akan lari dari mana-mana pemain yang tidak menyelinap, jadi anda harus berhati-hati jika anda ingin menghampirinya. Mereka aktif pada waktu malam dan akan menyerang arnab, ayam, ikan, dan kura-kura bayi. Sekiranya mereka berada di dekat sebuah kampung, mereka akan menyerangnya pada waktu malam, mengganggu ayam jinak di kawasan itu.

Apa yang Boleh Anda Lakukan dengan Fox di Minecraft?

Selain memiliki haiwan peliharaan yang comel, pembiakan rubah juga termasuk dalam kemajuan ‘The Parrots and the Bats’ dan ‘Two by Two’. Mereka juga berpeluang menjatuhkan bulu, kulit, gandum, telur, kulit kelinci, kaki arnab, atau zamrud. Walau bagaimanapun, terdapat sumber yang lebih baik dan lebih mudah untuk bahan-bahan ini.

Tahap Kenikmatan Baru

Haiwan peliharaan menambah tahap keseronokan pada permainan yang sudah kaya yang disediakan oleh Minecraft. Menjinakkan rubah mungkin tidak mudah, tetapi memiliki haiwan kesayangan yang comel menjadikan usaha itu bermanfaat. Adakah anda tahu cara lain mengenai bagaimana menjinakkan musang di Minecraft? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts