Cara Mematikan HDR di TV TCL

Julat Dinamik Tinggi (HDR) sangat baik untuk menonton program dengan video berkualiti tinggi. Namun, beberapa set TV tidak selalu memaksimumkan potensi penuh HDR. Untuk satu, pencahayaan kawasan berhampiran boleh memberi kesan besar pada kualiti gambar. Mungkin ruang anda terlalu terang pada waktu siang atau terlalu banyak silau di dalam bilik anda - keduanya boleh mempengaruhi apa yang ada di skrin.

Cara Mematikan HDR di TV TCL

Sekiranya anda mencari langkah bagaimana melakukannya, anda akan sampai di tempat yang betul. Artikel ini berkongsi petua yang boleh diambil untuk melakukan perkara itu. Berita baiknya adalah bahawa rahsia itu sebenarnya terletak pada mengakses menu rahsia dan melakukan sedikit perubahan.

Cara Mematikan HDR di TV TCL

Pemilik TV TCL dapat menonton kandungan dalam HDR jika perkhidmatan streaming mereka atau program itu sendiri tersedia di HDR. Peranti yang memainkan kandungan HDR memperluas kontras dan julat warna video, menghasilkan gambar yang lebih mendalam. Seperti namanya, High Dynamic Range menghasilkan kontras yang jauh lebih luas antara bahagian terang dan gelap dari apa yang ada di skrin.

Contohnya sebagai skrin LCD moden. Mereka boleh menjadi terang seperti 300 nits semasa memainkan kandungan biasa (SDR). Sebaliknya, kandungan HDR boleh terang seperti 1.000 nits, bergantung pada kemampuan TV.

Namun, anda akan menghadapi masalah dengan HDR di bawah tetapan lalai dan kontras maksimum TV. Untuk memburukkan lagi keadaan, beberapa TV malah menggelapkan gambar untuk menebus kekurangan fitur HDR.

Itulah sebabnya mematikan HDR sebenarnya dapat meningkatkan kualiti gambar.

Ya, mungkin untuk mematikan HDR dengan mengubah pilihan menu rahsia. Ikuti sahaja langkah di bawah untuk melakukannya di TV TCL anda:

  1. Hidupkan TV TCL anda.

  2. Akses menu rahsia dengan memasukkan urutan berikut: Rumah (lima kali), mundur (1x), bawah (1x), maju pantas (1x), bawah (1x), mundur (1x).
  3. Navigasikan ke bahagian "Ubah Mode HDR" dari menu sebelah kanan.

  4. Pilih "Lumpuhkan HDR."

Sekiranya kod dari Langkah 1 tidak berfungsi, cubalah yang berikut: Rumah (lima kali), mundur (1x), berhenti sebentar (1x), maju cepat (1x), jeda (1x), mundur (1x).

Perhatikan bahawa model TV TCL mungkin mempunyai kod yang berbeza untuk memasuki menu rahsia. Sekiranya kod di atas tidak berfungsi, cuba masukkan model TV anda dan kata kunci "menu rahsia" ke Google untuk mencari yang betul.

Setelah anda mematikan HDR, anda akan mengalirkan kandungan dalam SDR dan bukannya HDR.

Penyelesaian Alternatif

Sekiranya anda tidak dapat mengakses menu rahsia atas sebab tertentu atau TV anda tidak membenarkan anda mematikan HDR, anda sentiasa boleh mengubah tetapan gambar anda.

Anda boleh memulakan dengan menetapkan lampu latar maksimum. Lampu latar akan mengurangkan perbezaan antara elemen gelap dan terang tanpa menghancurkan detail bayangan seperti kecerahan.

Anda juga boleh menyesuaikan peredupan tempatan atau mengubah tetapan gamma menjadi 2.0 untuk sedikit mencerahkan gambar.

Sekiranya anda menggunakan TV dalam mod Pawagam atau Filem, beralih ke mod Standard sebagai gantinya.

Cara Mematikan HDR di TV Android TCL

TV TCL berjalan di Roku atau Android. Langkah-langkah mematikan HDR untuk kedua versi melibatkan menavigasi ke menu rahsia. Walau bagaimanapun, kod untuk sampai ke sana berbeza.

Anda boleh mematikan HDR pada peranti Android TV TCL dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Mulakan TV TCL anda.
  2. Tekan butang berikut pada alat kawalan jauh anda: Rumah (5 kali), mundur (1x), main (1x), maju (1x), main (1x), mundur (1x) mengikut urutan.
  3. Anda akan disambut oleh menu rahsia. Akan ada menu sampingan di sebelah kanan. Anda ingin memasuki bahagian "Ubah Mode HDR" dengan menggunakan anak panah kanan pada alat kawalan jauh anda dan menekan "OK."

  4. Tetingkap baru akan muncul yang meminta anda memilih mod HDR. Pilih mod "Nonaktifkan HDR".

Penyelesaian Alternatif

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kualiti gambar anda dan tidak dapat mematikan HDR (mustahil dengan beberapa model), anda boleh cuba mengubah tetapan gambar.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menghidupkan lampu latar. Cukup arahkan ke Tetapan Imej dan naikkan "Lampu Latar" ke atas. Perhatikan bahawa ini terpisah dari "Kecerahan", yang ingin anda simpan pada tahap lalai. Mengubah kecerahan boleh mempengaruhi perincian bayangan.

Sebagai alternatif, anda boleh menyesuaikan peredupan tempatan. Anda ingin membuka Tetapan anda dan mencuba tetapan Peredupan Tempatan yang berbeza. Anda juga boleh mengubah tetapan gamma menjadi 2.0 (atau lebih rendah) untuk mencerahkan gambar anda.

Sebagai pilihan, anda boleh mengubah pratetap gambar. Mod filem atau Pawagam di kebanyakan set TV dioptimumkan untuk ruangan gelap dan boleh menjadikan gambar terlalu redup pada siang hari. Sebaliknya, cuba gunakan mod Standard.

Main dengan tetapan dan cari yang sesuai untuk TV anda sesuai dengan keadaan pencahayaan.

Mematikan HDR pada TV TCL

Kandungan video HDR di mana-mana TV, termasuk TCL, sering kali terlalu gelap, sehingga silau berlebihan ketika ditonton di ruangan yang terang. Penyelesaian paling mudah adalah hanya mematikan HDR. Nasib baik, menu rahsia membolehkan anda melakukan begitu sahaja. Pastikan memasukkan kod dengan tepat, arahkan ke tetapan HDR, dan matikan. Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke menu rahsia atau merasa mustahil untuk mematikan HDR untuk set TV anda, anda boleh mengubah tetapan TV anda untuk mengimbanginya.

Artikel ini telah memberi anda petunjuk langkah demi langkah tentang cara mematikan HDR anda menggunakan menu rahsia TV TCL anda. Mudah-mudahan, anda telah menemui apa yang anda cari.

Mengapa anda mahu mematikan HDR di tempat pertama? Adakah kod urutan berfungsi pada set TV anda? Kongsi pendapat dan pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts