Ulasan profesional DJI Phantom 3: Sekarang jauh lebih murah, drone gen 3 DJI terus terbang ke tahap seterusnya

Gambar 1 dari 9

dji_phantom_3_pro_7

Ulasan DJI Phantom 3 Professional: Persiapan lebih cepat sekarang, berkat sambungan jambatan cahaya yang baru
Ulasan DJI Phantom 3 Professional: Kamera baru dapat merakam video 4K hingga 30fps
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Selain daripada lencana emas, Phantom 3 kelihatan sama seperti pendahulunya
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Gimbal bermotor Phantom memastikan kamera tetap stabil semasa anda terbang
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Propeller yang direka semula sedikit memberi Phantom 3 lebih banyak kekuatan dalam penerbangan
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Pengawal penerbangan baru boleh menyimpan tablet besar dan juga telefon
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Bateri memberikan masa penerbangan sekitar 25 minit
Ulasan profesional DJI Phantom 3: Phantom 3 bahkan boleh diterbangkan di dalam rumah
£ 1159 Harga semasa dikaji

Kemas kini: DJI Phantom 3 Professional masih merupakan drone yang hebat dan kini lebih murah pada harga £ 799 dari Maplin, untuk drone yang menembak 4K, harganya sangat berpatutan dan diperlukan kawalan pengguna yang sangat minimum, ia tidak memerlukan anda menjadi profesional juruterbang drone.

Baca ulasan penuh Jon dari musim panas 2015 di bawah.

Seperti tawon besar, plastik dan sangat marah, DJI Phantom 3 Professional melayang, menyimpan stok di hadapan saya, memancarkan LED arahnya dengan cara yang mengancam. Setakat ini, semua yang telah saya lakukan ialah menghidupkannya dan menekan butang lepas landas. Yang lain, drone itu menjaga dirinya sendiri.

Lihat CAA yang berkaitan memperkenalkan "Drone Code" yang sangat diperlukan untuk menjadikan langit kita lebih aman DJI Phantom 2 Vision + V3 - drone untuk orang ramai

Dengan bantuan GPS, kompas digital, altimeter dan sensor giroskopik, kedudukannya stabil sepenuhnya, tanpa input pengguna - walaupun angin yang cukup kuat menyebabkannya hanya bergetar sesaat. Sementara itu merakam rakaman video 4K berkualiti tinggi melalui kamera onboard bermotor, stabil, dan mengalirkan aliran video 720p langsung ke skrin telefon pintar saya.

Dan berapa kos kotak trik ajaib ini? Pesawat tanpa pemandu yang terbang dengan berkesan dan dapat merakam gambar berkualiti siaran hampir? Anda mungkin menjangkakan anda akan mengembalikan ribuan, bahkan berpuluh ribu pound. Tetapi tidak: DJI Phantom 3 Professional berharga hanya £ 799 dari Maplin inc PPN, dan Phantom 3 Advanced (rakan sejawatnya 1080p) telah digantikan oleh Phantom 4 Advanced, dengan harga £ 1699 yang sedikit lebih mahal dari Maplin.

Terima kasih kami ucapkan kepada orang-orang yang baik di FirstPersonView.co.uk kerana memberikan contoh ulasan.

Ulasan profesional DJI Phantom 3: Bateri memberikan masa penerbangan sekitar 25 minit

Apa yang baru?

Mengagumkan jumlah teknologi yang dikemas kini DJI ke dalam quadcopter pengguna terbarunya. Namun, secara luaran, ia sama seperti versi sebelumnya - Phantom Vision 2+, yang saya kaji awal tahun ini. Satu-satunya tanda penting bahawa apa-apa yang berbeza adalah lencana emas baru, dan jalur emas menghiasi lengan drone. Jadi apa sebenarnya yang baru? Jawapannya adalah, walaupun muncul, banyak sekali.

Sebagai permulaan, kamera baru mungkin kelihatan sama, tetapi mampu merakam video 4K hingga 30fps dan video 1080p hingga 60fps. Ini dapat memotret gambar berukuran 12 megapiksel, memotret dengan ledakan hingga tujuh bingkai, dan menangkap gambar braket secara automatik dan urutan selang waktu.

Sensor Sony-nya menghasilkan hasil yang menakjubkan, jauh lebih unggul daripada yang saya rakam dengan Vision 2+. Dengan kadar bit video maksimum 60Mbits / saat, anda dapat memilih butiran kecil beratus-ratus meter jauhnya; Saya dapat melihat bilah rumput dan daun individu di pokok-pokok yang bertiup sepoi-sepoi. Julat dinamik sama mengagumkan, dan kamera dapat mengatasi dengan sangat terang dengan kawasan yang sangat terang dan bayang-bayang. Lensa tidak sama sudut lebar seperti sebelumnya, jadi terdapat lebih sedikit kesan fisheye pada rakaman anda.

Ulasan DJI Phantom 3 Professional: Kamera baru dapat merakam video 4K hingga 30fps

Seperti Vision 2+, kamera dipasang pada gimbal bermotor yang aktif. Ini menjadikan unit kamera tetap stabil seperti batu, walaupun dengan angin sederhana atau dekat dengan tanah, dan hasil keseluruhannya adalah hasil yang kelihatan profesional. Dengan sedikit latihan - walaupun anda masih harus lemah lembut dengan kawalan atau rakaman kelihatan tersentak - adalah mungkin untuk menghasilkan sejenis rakaman yang sangat halus yang tidak akan kelihatan seperti liputan Tour de France.

Beberapa peringatan tetap ada. Anda tidak boleh memutar kamera ke kiri atau kanan lebih dari satu atau dua darjah, kerana kaki drone menghalangi. Dan tidak ada pilihan untuk mengikat kamera pihak ketiga ke dalam sistem sambungan Lightbridge baru Phantom 3 (lebih banyak yang terdapat di bawah), jadi anda terjebak dengan unit yang dibekalkan, datanglah apa yang mungkin. Tetapi sangat baik bahawa ini tidak membimbangkan kebanyakan pengguna.

Anda boleh mendapatkan idea mengenai kualiti dalam video di bawah ini (jangan lupa memilih pilihan 4K dalam tetapan).

Dalam kawalan

Sekiranya kamera merupakan langkah utama ke hadapan, pengawal dan aplikasi baru mewakili lompatan kuantum. Kedua-duanya telah dipinjam dari DJI yang lebih kelas atas - dan jauh lebih mahal - Inspire 1 drone, dan mereka membuat tugas mendapatkan udara, terbang dan rakaman jauh lebih mudah daripada sebelumnya.

Sebagai permulaan, penyediaan kini lebih mudah. Muat turun aplikasi DJI Pilot baru (yang juga menjadi tuan rumah sejumlah tutorial), dan yang perlu anda lakukan untuk menyambung adalah memasangkannya ke peranti mudah alih anda melalui kabel yang disediakan.

Agak cerewet dengan pesanan anda melakukan segala-galanya, tetapi sebenarnya tidak ada yang lebih dari itu. Tidak ada lagi sambungan melalui Wi-Fi lagi - cukup pasangkan, kalibrasi kompas pada drone dan anda sudah bersedia untuk terbang.

Ulasan profesional DJI Phantom 3: Pengawal penerbangan baru boleh menyimpan tablet besar dan juga telefon

Dan setelah anda semua terpikat, ada banyak lagi yang disukai. Untuk flyer pemula, ada mod pemula yang menghadkan jarak dan ketinggian sehingga anda selesa dengan kawalan penerbangan. Sambungan Lightbridge baru - yang membawa pengawal ke Phantom - kini memberikan rakaman langsung, 720p ke skrin peranti mudah alih anda, menjadikannya lebih mudah untuk mengetahui apa yang anda syuting di layar.

Sebenarnya, dengan sambungan data mudah alih yang cukup kuat, siaran langsung ke YouTube adalah mungkin untuk membuka pelbagai kemungkinan untuk syarikat TV - bahkan wartawan bebas - yang membuat liputan langsung, acara pecah.

Terdapat juga alat kawalan yang lebih baik, dengan pendakap yang jauh lebih baik yang mampu menggunakan tablet yang lebih besar hingga iPad 9,7 inci, serta peranti yang lebih kecil seperti telefon pintar. Bersama-sama, anda mempunyai sistem penerbangan yang luar biasa mampu dan fleksibel yang lebih canggih daripada pendahulunya.

Dan ini hanya menggaru permukaan apa yang sebenarnya mampu dimiliki oleh Phantom 3 Professional. Ia mempunyai banyak, lebih banyak lagi di lokernya, daripada dapat menyesuaikan kawalan penerbangan dan menyesuaikan kepekaan roda kemiringan kamera, hingga mengatur geofences untuk mengawal jarak penerbangan dan kawalan kamera manual.

Ulasan profesional DJI Phantom 3: Propeller yang direka semula sedikit memberikan Phantom 3 lebih banyak kekuatan dalam penerbangan

Bagi mereka yang prihatin mengenai kesan undang-undang terbang di tempat yang salah secara tidak sengaja, Phantom 3 terhad kepada siling penerbangan sejauh 400 kaki; dan ia tidak akan hilang sama sekali jika anda cuba menerbangkannya di sekitar kawasan sensitif seperti lapangan terbang, lapangan terbang atau stesen tenaga nuklear.

Model baru ini menjadikannya lebih mudah untuk menerbangkan drone di dalamnya: sepasang sensor kedudukan di perut Phantom 3 bermaksud ia dapat bertahan dengan stabil tanpa memerlukan isyarat GPS - walaupun anda masih memerlukan ruang yang cukup besar untuk terbang jika anda tidak mahu menghadapi risiko terhempas. Penduduk teres Victoria yang sempit tidak perlu berlaku.

Keputusan

DJI Phantom 3 sangat kompeten, sangat mudah untuk terbang dan merakam video, sehingga kebimbangan utama yang saya alami semasa mengujinya ialah mencari tempat yang selamat untuk terbang. Walaupun tinggal walaupun di pinggiran London di pinggir bandar yang agak rimbun, saya dapat mencari beberapa tempat berdekatan yang cukup jelas bagi orang dan cukup jauh dari bangunan dan jalan raya untuk memenuhi peraturan yang mengatur pemanduan kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) ).

Itu adalah sesuatu yang anda mesti ingat sebelum membuat pelaburan seperti membeli DJI Phantom 3 Professional. Anda juga harus membaca panduan nasihat CAA untuk terbang dengan selamat, yang dikeluarkannya baru-baru ini berikutan satu lagi kehilangan pesawat terbang komersial. Saya juga mengesyorkan untuk mengunjungi halaman Panduan Pilot FirstPersonView.co.uk untuk pengenalan dan gambaran keseluruhan yang lebih terperinci mengenai perkara ini.

Tetapi jika anda mempunyai tempat untuk menerbangkannya dan tidak sabar untuk menaiki kereta dengung, DJI Phantom 3 Professional adalah tempat yang sangat baik untuk bermula.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found