Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Kata terakhir dalam kualiti gambar

£ 773 Harga semasa dikaji

Setiap kali monitor baru tiba di meja saya, saya akan ditanya semua soalan yang sama. Adakah ia 4K? Adakah ia OLED? Adakah ia melakukan 3D? Dalam kes 27in FlexScan EV2750, jawapan untuk semua soalan ini adalah tidak. Dari segi teknologi canggih, monitor terbaru Eizo tidak banyak ditunjukkan. Tetapi ini adalah paparan yang direka untuk pejabat, dan, sebagai monitor perniagaan, FlexScan EV2750 cukup istimewa. Di Amazon UK, monitor akan memberi anda harga £ 675 (di Amazon US harganya di bawah $ 1,000 dari penjual semula).

Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Kata terakhir dalam kualiti gambar

Skrin besar, profil langsing

Kejutan pertama ialah betapa padatnya untuk monitor 27in. Duduk di sebelah paparan harian saya, Dell U2713H, Eizo jauh lebih mengagumkan. Bezel 7mm super langsing berjalan di sekitar panel, dan lapisan skrin anti-silau matte melekap rapat ke tepi monitor, hanya dikelilingi oleh cincin plastik setebal milimeter.

Lihat monitor Terbaik 2017 yang berkaitan: Yang terbaik dari £ 200 hingga £ 4,000

Reka bentuk sudut dan kontur monitor juga sangat langsing, dan pendirian yang boleh disesuaikan dalam semua keperluan tanpa menelan ruang meja yang berharga. Ini memberikan penyesuaian ketinggian 155mm di samping kemiringan dan putaran yang banyak, dan keseluruhan skrin dapat berputar ke mod potret.

Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Sudut kiri depan

Tidak ada ciri-ciri mewah yang anda harapkan dari julat ColorEdge Eizo - tidak ada sokongan warna gamut yang luas dan tidak ada penentukuran warna perkakasan - tetapi FlexScan EV2750 mempunyai semua perkara lain yang anda boleh minta. Hab USB 3 port dan output fon kepala diletakkan di tepi kiri, dan input DVI, HDMI dan DisplayPort disembunyikan di bahagian belakang.

Dan sebelum anda bertanya, FlexScan EV2750 juga tersedia dalam kemasan hitam yang lebih tradisional dan suram, bukan hanya warna putih yang menarik di foto-foto di sini.

Kualiti dan ciri gambar

Eizo mempunyai reputasi kualiti imej untuk dijunjung tinggi, dan FlexScan EV2750 membanggakannya. Panel IPS 2,560 x 1,440 hampir sempurna, dan kemasan anti-silau matte memberikan sudut pandangan yang sangat luas tanpa apa-apa yang boleh mengganggu pantulan.

Kecerahan terbentang dari minimum 1cd / m² yang sangat rendah hingga 341cd / m² - dan bebas kerlipan kerana kurangnya modulasi lebar nadi (PMW) - sementara kontras mencapai 935: 1 yang sangat terhormat. Ketepatan warna juga hebat. Dalam ujian, saya mendapati mod sRGB yang dikalibrasi kilang merangkumi 98.8% gamut sRGB dengan rata-rata Delta E 1.6 yang rendah.

Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Kawalan pada skrin

Konsistensi lampu latar LED monitor juga bagus, dengan hanya sedikit penurunan kecerahan 8.5% di sudut kanan atas, dan varians rata-rata pada skrin 3%. Suhu warna juga sangat stabil, tanpa perubahan warna yang jelas. Warna kelihatan sekata dan bersih di seluruh lebar paparan.

Menu di skrin secara dramatik kurang kompleks daripada pada julat ColorEdge Eizo, yang tidak buruk pada monitor perniagaan, dan, walaupun butang menu sensitif sentuh biasanya sedikit tidak, yang di sini disusun secara konsisten , dengan legenda di skrin yang jelas memudahkan anda mengetahui butang mana yang harus ditekan.

Sebagai tambahan kepada dua mod gambar yang dapat dikonfigurasikan oleh pengguna, terdapat mod sRGB dan DICOM (standard untuk paparan perubatan) pra-kalibrasi dan mod "Kertas" yang mengurangkan tahap putih dan kontras keseluruhan untuk memudahkan pembacaan. Menariknya, perisian ScreenManager Pro yang disediakan juga memberikan sokongan untuk peredupan sirkadian, yang menyesuaikan tetapan suhu warna layar agar sesuai dengan waktu.

Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Hab USB

Watt, paun dan pence

Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang menjadikannya monitor perniagaan secara khusus, maka FlexScan EV2750 mempunyai beberapa jawapan. Mungkin ciri yang paling berguna ialah Eizo Auto EcoView, yang menyesuaikan lampu latar paparan agar sesuai dengan kandungan di layar dan juga keadaan pencahayaan sekitar.

Sensor kecerahan pada bezel bawah berurusan dengan yang terakhir, dan pergeseran kecerahan halus, halus dan tidak mengganggu. Tetapan kecerahan maksimum dan minimum dapat diubah agar sesuai dengan keadaan pencahayaan juga.

Eizo EcoView Optimiser melangkah lebih jauh dengan bertindak balas terhadap kandungan yang dipaparkan di layar dan mengurangkan kecerahan lampu latar dengan sewajarnya. Untuk kandungan yang lebih gelap, ia mengurangkan kecerahan lampu latar dan meningkatkan keuntungan yang diterapkan pada isyarat gambar yang masuk, memastikan semuanya tetap kelihatan. Tidak dapat dielakkan, ini mengurangkan kualiti, memberikan kesan kesan pencucian sedikit pada gambar, tetapi juga mengurangkan kos jangka panjang.

Anda juga dapat menyimpan tetapan gambar dan EcoView FlexScan EV2750 ke fail XML dan - selagi setiap komputer mempunyai perisian Eizo EvoView NET yang terpasang - menyebarkannya melalui rangkaian pejabat.

Ulasan Eizo FlexScan EV2750: Input video

Keputusan

FlexScan EV2750 adalah monitor yang sangat baik. Ia mahal berbanding monitor pengguna asas - apatah lagi peningkatan jumlah model 4K yang berpatutan - tetapi mengambil kira pelbagai ciri penjimatan tenaga yang berguna, dan jaminan lima tahun, dan Eizo jauh untuk membenarkannya harga tinggi.

Sebaliknya, harganya tidak berbeza dengan pesaing perniagaan seperti £ 659 termasuk VAT Dell U2715H, yang tidak termasuk sensor kecerahan. Namun, jika anda menginginkan paparan perniagaan terkemuka, dan mampu membayar premium, Eizo FlexScan EV2750 tidak akan mengecewakan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found