Freeview Play vs YouView: Perkhidmatan TV digital mana yang sesuai untuk anda?

TV berubah. Tidak lagi kita duduk untuk menonton program secara langsung, sebaliknya kita memilih perkhidmatan mengejar dan perkhidmatan streaming atas permintaan seperti Netflix. Perubahan dalam cara kita menggunakan hiburan telah menyebabkan pelancaran Freeview Play, perkhidmatan TV digital percuma ke udara yang membina perkhidmatan tangkapan terus ke panduan TV untuk tontonan rancangan yang mungkin anda lewatkan.

Freeview Play vs YouView: Perkhidmatan TV digital mana yang sesuai untuk anda?

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa kedengarannya aneh, itu kerana memang begitu. Pada asasnya, adalah kotak YouView yang disokong oleh BT dan TalkTalk.

Lihat yang berkaitan Apa itu Freeview Play? Lima Perkara yang Perlu Diketahui Tentang Perkhidmatan TV Pintar Kotak dan TV set tayangan Freeview Terbaik: Produk Freeview Play mana yang patut anda beli? 5 streamer TV terbaik tahun 2015 - yang mana yang patut anda beli?

Jangan bimbang untuk menjadi bingung mengenai pilihan mana yang paling tepat untuk anda, berikut adalah ringkasan semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai Freeview Play dan YouView sebelum anda keluar dan mengambil TV baru atau set-top box digital anda.

Freeview Play atau YouView: peranti

freeview_play_humax_mocha-close-up

Oleh kerana Freeview Play agak baru, anda hanya dapat mengaksesnya di satu set-top box Humax dan lima pilihan TV Panasonic Viera. Seiring waktu, lebih banyak pengeluar TV akan mulai mengadopsi Freeview Play sebagai standard, dengan Vestel (yang membuat rangkaian TV Finlux dan peranti berjenama peruncit) yang berkomitmen untuk membawa pemain Blu-ray dan set-top-box pemain Freeview Play.

Apabila anda melihat pasaran YouView, perkara menjadi lebih rumit.

Peruncit menyediakan laluan mudah ke dunia YouView melalui set-top box YouView berkemampuan standard atau DVR atau melalui salah satu daripada sembilan TV Sony Bravia yang berkemampuan YouView. Selepas itu barang berubah menjadi kelinci warren dari peranti berjenama YouView.

bt_youview_ultra_hd_box

BT menawarkan tiga set-top box YouView berjenama BT yang berbeza: standard, YouView + dan kotak YouView Ultra HD.

Pelanggan Plusnet dan TalkTalk mempunyai pilihan antara streamer YouView standard dan YouView + yang dilengkapi HDD, walaupun kotak TalkTalk hadir dalam reka bentuk yang berbeza untuk menjadikan mereka kelihatan agak eksklusif.

Freeview Play atau YouView: saluran dan perkhidmatan penstriman

Tidak kira perkhidmatan mana yang anda pilih, sama ada YouView atau Freeview Play, anda akan menerima set saluran TV standard 60 yang sama yang biasa diketahui oleh pengguna Freeview semasa.

freeview_play_need_to_know _-_ iklan

YouView mendakwa mempunyai lebih daripada 70 saluran, tetapi ini merangkumi gabungan stesen khusus wilayah, tambahan yang anda terima dengan memilih kotak YouView anda melalui pilihan BT atau TalkTalk dan HD sahaja. Walaupun Freeview Play mungkin kekurangan saluran khusus BT dan TalkTalk, ini juga termasuk 12 saluran HD yang dimiliki YouView.

Dari segi perkhidmatan tambahan, Freeview Play dan YouView kedua-duanya mempunyai layanan mengejar langsung ke panduan TV (atau Panduan Program Elektronik seperti yang disebut secara rasmi).

Freeview Play pada masa ini hanya menyokong BBC iPlayer, ITV Player dan All 4, dengan Permintaan 5 dalam perjalanan. Sebaliknya, YouView mempunyai keempat-empat perkhidmatan dan juga termasuk Pemain STV, Milkshake !, UKTV, S4C dan Quest. Sekiranya itu tidak mencukupi, YouView juga menyokong Netflix, Now TV dan Sky Store.

youview_streamer

Jelas bahawa YouView adalah yang terbaik dari dua perkhidmatan sekarang, tetapi kerana sudah lebih dari satu tahun bermula di Freeview Play seperti yang diharapkan. Seiring waktu, Freeview Play mempunyai rancangan untuk melipatgandakan lebih banyak perkhidmatan tambahan dan cukup fleksibel untuk menawarkan perkhidmatan berbayar seperti Netflix jika pengeluar peranti merasa perlu memasukkannya ke dalam TV atau set-top box mereka.

Freeview Play atau YouView: antara muka

Titik penjualan terbesar Freeview Play ialah anda dapat mengakses televisyen minggu terakhir melalui perkhidmatan atas permintaan terus dari EPG sistem. Ini bermakna tidak keluar dari antara muka TV standard anda untuk menikmati beberapa program yang sesuai.

YouView juga membolehkan anda melakukan ini dengan cara yang sama, mengakses kandungan dari dalam EPG. Ia juga mempunyai ruang untuk perkhidmatan streaming berbayar, tetapi mereka tidak dapat diakses langsung dari panduan TV anda.

Freeview Play atau YouView: fungsi DVR

Kedua Freeview Play dan YouView menawarkan fungsi DVR jika anda menggunakan peranti yang betul.

Set-top box Freeview Play Humax dilengkapi dengan storan 500GB atau 1TB, yang memungkinkan untuk rakaman TV langsung sehingga 600 jam. Tidak jelas apakah TV Panasonic juga mempunyai fungsi ini, tetapi kemungkinan mereka hanya menggunakan penala Freeview Play standard.

youview_freeview_play_peter_capaldi_drwhoPeter Capaldi lebih suka jika anda menonton Dr Who secara langsung dan bukannya merakamnya

Kotak YouView +, dan set-top box YouView Ultra HD BT juga dapat menyimpan dan merakam rakaman langsung ke dalamnya. YouView + dilengkapi dengan penyimpanan yang cukup untuk 150 jam rakaman, sementara pemacu 1TB kotak Ultra HD dapat menangkap 250 jam pengaturcaraan ultra HD.

Freeview Play atau YouView: harga

Sama seperti Freeview, Freeview HD dan Freeview Plus, Freeview Play adalah percuma untuk ditonton setelah pembayaran sekali untuk set-top-box atau TV berkemampuan Freeview Play baru.

Set-top box Humax FVP-4000T 500GB akan memberi anda kembali harga £ 200, dengan versi 1TB dengan harga lebih murah pada harga £ 230. Sekiranya anda ingin Freeview Play disatukan ke dalam TV anda, anda akan melihat di mana sahaja dari £ 589 untuk TV 4K 40in Panasonic, hingga 2.400 £ untuk skrin melengkung 4K 65in.

freeview_play_panasonic_viera_tx-65cr

YouView, sebaliknya, hadir dalam pelbagai pakej dan harga berkat penyertaannya dengan pakej langganan dari penyedia perkhidmatan internet.

Sekiranya anda memutuskan untuk membeli YouView terus dari peruncit, anda boleh membayar sekitar 100 £. Sekiranya anda mahukan kotak YouView + supaya anda dapat merakam TV langsung, itu akan menjadikan anda kembali sekitar £ 160. Sudah tentu, jika anda memilih TV Sony Bravia dengan YouView terpasang, anda akan menghabiskan sekitar £ 700 untuk kemewahan itu.

YouView melalui TalkTalk, BT dan Plusnet semuanya termasuk dalam pelbagai pakej internet dan penyewaan talian, yang bermaksud anda perlu meneliti kesepakatan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Seperti yang anda jangkakan, harganya bermula dari sekitar £ 5 sebulan ditambah sewa line hingga £ 10 sebulan dengan sewa line.

Di samping kos kotak, anda juga perlu membayar sambungan internet untuk menggunakan perkhidmatan tangkapan. Sekiranya anda melanggan YouView melalui BT, itu akan mengecualikan penggunaan YouView dari peruntukan data anda, yang membolehkan anda menonton perkhidmatan yang sesuai dengan isi hati anda tanpa perlu khawatir akan melampaui batas.

Tidak banyak menonton TV tetapi masih mahu mengakses perkhidmatan tambahan? Baca senarai lima streamer TV terbaik yang dapat dibeli pada tahun 2015.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found