Apa itu Freeview Play? Lima Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Perkhidmatan TV Pintar

Freeview Play adalah TV langsung dan aplikasi on-demand yang berpusat di UK, dipasang di TV terpilih dan tersedia dalam kotak set-top. Aplikasi ini sering dianggap sebagai jawapan kepada kegagalan TV moden. Perkhidmatan premium atas permintaan, seperti Netflix, Amazon Video, dan Now TV, telah melucutkan pasaran yang dinikmati televisyen bebas-udara, dan Freeview Play adalah senjata pembunuh untuk membantu melawan. Freeview Play TIDAK tersedia di AS, kebanyakannya kerana jenis penala yang digunakan dan pelesenan wilayah kandungan atas permintaan.

Apa itu Freeview Play? Lima Perkara Yang Perlu Diketahui Mengenai Perkhidmatan TV Pintar

Apa sebenarnya adalah Main Paparan Percuma?

Freeview Play pada dasarnya menggabungkan TV langsung dan kandungan atas permintaan, semuanya disusun dalam satu tempat. Platform ini merangkumi kandungan seperti BBC iPlayer, hub ITV, All 4, Demand 5, dan UKTV Play, memudahkan anda mengikuti semua rancangan kegemaran anda. Tambahan, terdapat kandungan dari lebih 70 saluran digital dan 15 saluran HD untuk dinikmati, yang juga tersedia untuk Freeview (tanpa kata Main). TV atau perakam anda harus menyambung ke internet, dan kemudian anda siap, semuanya tanpa mengeluarkan wang seperti yang anda lakukan dengan perkhidmatan lain seperti Netflix dan Amazon Prime Video.

Dengan peranti seperti Google Chromecast, Amazon Fire TV 4K Stick, Playstation 4 (PS4), dan Xbox One, adakah set-top box Freeview Play merupakan pelaburan pintar? Apakah sudah cukup untuk mengubah arus dan meyakinkan penonton yang lebih muda, bukan kerana tanggapan kuno mengenai TV berjadual? Adakah patut bergegas keluar dan membeli kotak khusus sekarang, atau anda harus memilih TV yang menampilkan aplikasinya?

Bagi anda yang masih duduk di pagar mengenai Freeview Play, berikut adalah lima perkara yang harus anda ketahui sebelum anda keluar dan dapatkan peranti baru dengan kemampuan Freeview Play.

Freeview Play telah berkembang sejak ia dilancarkan

Secara ringkas, Freeview Play adalah versi Freeview di mana TV langsung disajikan dengan lancar di samping kandungan tangkapan / permintaan. Aplikasi ini menggunakan aerial / antena untuk TV siaran tempatan dan sambungan internet untuk ciri-ciri berdasarkan permintaan. Semasa menyemak imbas panduan program elektronik (EPG) anda, anda boleh kembali seminggu sekali dan menonton apa sahaja yang anda terlepas.

Pada masa ini, ia menyokong perkhidmatan UK berdasarkan permintaan / tangkapan berikut: BBC iPlayer, ITV Hub, All 4, Demand 5, dan UKTV Play. Itu berjumlah lebih dari 70 saluran, dan kotak / TV Freeview Play juga menyokong aplikasi langganan seperti Netflix, Amazon Video, dan BBC Sport.

Kotak Main Freeview Mahal

Di AS, persaingan sengit ketika datang ke kotak streaming, dan kebanyakannya bukan kotak sama sekali. Namun, kotak set-top UK sangat diminati, terutama yang menggunakan aplikasi Freeview Play. Mengapa Freeview Play begitu popular? Aplikasi ini mendapat banyak perhatian kerana kemampuannya bermain, merakam, dan memutar ulang siaran televisyen udara / antena, serta kemampuan untuk menonton banyak konten berdasarkan permintaan secara percuma. Anda boleh melihat senarai panduan Freeview Play kit kami di sini.

freeview_play_humax_mocha-close-up

Sekiranya anda berencana untuk membeli TV baru, sudah ada banyak di antaranya dengan penala Freeview Play bersepadu. Mengejutkan, TV tidak begitu mahal seperti yang anda jangkakan, tetapi harganya masih sedikit lebih tinggi daripada harga kompetitif TV serupa di AS.

Freeview Play adalah Platform Terbuka

Freeview Play bukan perkhidmatan tetap seperti Now TV atau Sky, yang bermaksud setiap pengeluar dapat membentuk perkhidmatan tersebut ke peranti mereka sesuka hati. Keuntungan ini bermaksud bahawa bagi penduduk UK, bergantung pada peranti mereka, mereka dapat memperoleh ciri tambahan, sambungan internet, dan perkhidmatan yang tidak ditawarkan dengan peralatan Freeview Play yang lain.

Walaupun semua peranti Freeview Play dapat mengemas kini dengan penambahan atau perubahan Freeview baru, perkhidmatan pra-pemasangan lain bergantung pada pengeluarnya. Sebagai contoh, alat yang dikembangkan oleh Freeview akan muncul di setiap perangkat Freeview Play, sementara Humax, LG, atau Panasonic dapat menambahkan sesuatu yang hanya diterima oleh peranti mereka.

BACA SETERUSNYA: Lima streamer TV terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2016

Freeview Play Kemungkinan Menjadi Standard Masa Depan

Freeview mempunyai warisan dalam menguasai pasaran TV. Lebih banyak orang menggunakan Freeview daripada Freesat, dan sementara Sky mempunyai bahagian pasaran yang besar, Sky tidak percuma. Sangat mudah untuk melihat bahawa Freeview Play dapat menjadi standard baru untuk penala TV di UK.

Lihat yang berkaitan Kotak dan TV set-top Freeview Play terbaik: Produk Freeview Play mana yang patut anda beli? Freeview Play vs YouView: Perkhidmatan TV digital mana yang sesuai untuk anda? 5 streamer TV terbaik tahun 2015 - yang mana yang patut anda beli?

Momentum di sebalik Freeview Play telah meningkat sekarang kerana LG telah bergabung dengan Panasonic dan Humax untuk menawarkan aplikasinya di TV pintar baru mereka, tetapi itu masih merupakan bahagian pasaran TV yang agak terhad. Sekiranya Freeview Play berlepas, lebih banyak pengeluar kemungkinan akan mengikutinya, tetapi perkhidmatan ini mempunyai bukit yang curam untuk didaki.

Pertandingan Freeview Play, YouView, disatukan ke dalam banyak TV Bravia Sony. Aplikasi ini juga merupakan bagian dari TV TalkTalk, dan ia mendapat sokongan dari BBC, ITV, Saluran 4, Saluran 5, dan BT — barisan hebat.

Sekiranya Freeview Play adalah Masa Depan, Tidak Perlu Mengadopsi Segera

Sejak diciptakan pada tahun 2001, Freeview telah menjadi cara lalai untuk menonton TV untuk berjuta-juta orang di UK. Walaupun pasaran telah berubah sejak itu, terutama dengan pengenalan YouView, sukar untuk membayangkan Freeview Play tidak tetap menjadi standard, kecuali jika YouView berjaya menjalin kerjasama yang cukup dengan pengeluar TV.

Oleh itu, tidak banyak keperluan untuk membeli dan membeli set-top box atau pemain Blu-ray yang diaktifkan oleh Play di UK.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found