Apa itu Blank? Sekiranya Anda Mengeluarkannya?

Istilah "about: blank" (sebutan Mengenai Blank) mendefinisikan tidak lebih dari halaman kosong pada tab penyemak imbas anda, sama ada anda menggunakan Firefox, Chrome, Edge, Safari, atau jenis penyemak imbas lain. Halaman muncul dengan label "about: blank" di bar alamat dan tajuk halaman tab. Anda mungkin melihat halaman kosong ini muncul dari semasa ke semasa semasa mengklik pautan atau membuka halaman di tab atau tetingkap baru.

Apa itu Blank? Sekiranya Anda Mengeluarkannya?

Jadi, apa maksud “about: blank”? Adakah perisian hasad, sambungan Internet yang buruk, atau pautan yang buruk? Bagaimana saya boleh menghentikannya? "About: blank" mempunyai banyak alasan untuk muncul di skrin anda. Secara amnya, halaman kosong tidak menjadi perhatian. Baca terus untuk mendapatkan jawapan kepada soalan yang paling umum di laman web "about: blank".

Apa maksudnya: Maksud kosong?

Halaman yang "about: blank" adalah sebahagian dari skema "about: URL" yang digunakan oleh penyemak imbas untuk memproses perintah dalaman yang mereka pilih untuk dilaksanakan. Terdapat beberapa perintah ‘about’ yang digunakan oleh kebanyakan penyemak imbas, seperti “about: about,” “about: cache,” dan “about: plugins.”

Tab atau tetingkap "about: blank" tidak mempunyai halaman web untuk dimuat, juga tidak bertujuan memuatkannya. Walau bagaimanapun, tetingkap ini lebih daripada sekadar halaman kosong; mereka adalah halaman kosong dengan fungsi tersembunyi yang digunakan oleh penyemak imbas. Intinya adalah bahawa "about: blank" adalah bagaimana kedengarannya - halaman kosong yang bukan URL; itu adalah perintah yang dibina di dalam penyemak imbas.

Apa maksudnya: kosong Digunakan?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang mahu menggunakan halaman kosong. Ideanya memang pelik, tetapi mempunyai tujuan sebenar. Penggunaan yang paling umum adalah pengguna rumah yang memerintahkan penyemak imbas web untuk membuka halaman kosong ketika dilancarkan — atau bahkan untuk tab baru atau tetingkap baru dalam beberapa keadaan.

Penyemak imbas seperti Chrome dan Firefox suka mengambil alih semasa anda membuka fail yang boleh dilaksanakan. Mereka mula melakukan pelbagai tugas di belakang tabir yang memakan lebar jalur dan sumber daya.

Walaupun merupakan cabaran untuk menghentikan "Kegilaan yang tidak kelihatan," anda boleh mengawal beberapa elemen, seperti yang dibuka semasa pelancaran.

Orang suka idea melancarkan penyemak imbas mereka ke halaman kosong kerana banyak sebab, termasuk:

  • Menghalang penyemak imbas daripada membuka banyak tab atau tetingkap dari sesi sebelumnya
  • Menjamin privasi semasa pelancaran
  • Mengatur lebar jalur dengan membuka tab penyemak imbas bukan internet untuk memulakan sesi mereka
  • Mengosongkan halaman utama
  • Mengatur proses pada PC yang lebih lama

Sebab Umum mengenai: halaman kosong

Halaman "about: blank" boleh berlaku dengan pelbagai cara dan kerana pelbagai sebab.

Sebab yang paling biasa untuk kira-kira halaman kosong termasuk yang berikut:

  • Anda mengklik pautan muat turun yang terbuka di tetingkap atau tab kedua, dan penyemak imbas terpaksa memaparkan halaman kosong untuk memulakan muat turun.
  • Anda salah menaip alamat web, jadi anda mendapat halaman yang salah yang menyebabkan masalah keselamatan virus atau malware, atau anda mendapat halaman kosong tentang: jika penyemak imbas tidak dapat memahami apa yang hendak dipaparkan.
  • Penyemak imbas tidak tahu apa yang harus dibuat berdasarkan maklumat yang diproses. Perbezaan dalam HTML, Java, dan kod lain boleh memaksa penyemak imbas membuka halaman kosong kerana tidak dapat memproses apa-apa.

Adakah mengenai: kosongkan Virus atau Malware?

Ramai orang berpendapat bahawa "about: blank" adalah virus komputer yang menyelinap masuk ke komputer mereka, tetapi tidak. Senario "about: blank" hanyalah laman web kosong yang dipaparkan apabila penyemak imbas berada dalam keadaan di mana ia perlu menunjukkan halaman kosong. Halaman TIDAK disampaikan kepada anda dari sumber luaran, jadi tidak membahayakan komputer anda. Namun, perisian hasad BOLEH menyebabkan penyemak imbas membuka halaman kosong.

Cara Menghentikan Mereka Mengenai Munculan Kosong

Berhenti: halaman kosong bergantung pada mengapa halaman dipaparkan di tempat pertama. Sekiranya anda telah menyesuaikan tetapan penyemak imbas anda untuk membuka halaman kosong, anda hanya perlu kembali ke tetapan penyemak imbas dan buat asal perubahan tersebut.

Sekiranya anda mendapat halaman kosong secara berkala, anda ingin menghentikan perisian hasad atau virus terlebih dahulu kerana mereka boleh merosakkan penyemak imbas, dan kemudian anda boleh menyahpasang dan memasang semula Chrome, Firefox, Safari, atau apa sahaja yang anda gunakan. Menghapus perisian hasad dari PC anda juga dapat menyebabkan hilangnya fail dan tetapan dalam penyemak imbas, yang tidak dapat diperbaiki / diganti setelah perisian hasad dikeluarkan.

Selain daripada dua senario di atas, anda mungkin akan membiarkan fungsi: kosong sahaja. Banyak program antivirus dan anti-malware sekarang menggunakan halaman kosong untuk mencegah URL berbahaya daripada menjalankan kod atau menipu anda untuk mengambil tindakan.

Cara Memperbaiki an: Halaman Utama kosong

Sekiranya anda menukar halaman utama menjadi kosong, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pergi ke tetapan dan tetapkan laman utama anda ke mana sahaja yang anda suka. Sebilangan besar penyemak imbas menyediakan pilihan lama atau pra-disertakan yang dapat memudahkan anda. Sekiranya anda menyahpasang dan memasang semula penyemak imbas anda, cukup masukkan URL baru ke dalam kotak atau bahagian.

Sekiranya masalah halaman kosong berlanjutan, cubalah mematikan pelanjutan yang anda ada, tutup penyemak imbas, dan buka semula. Tambahan dan pelanjutan (termasuk penyekat pop timbul) boleh menyebabkan masalah, jadi melumpuhkannya dapat menyelesaikan masalah. Terakhir, anda boleh mengembalikan tetapan anda ke lalai sistem. Langkah ini adalah pilihan yang melampau, tetapi jika tidak ada yang lain, cubalah.

Soalan Lazim

Berikut adalah lebih banyak maklumat untuk lebih membantu anda memahami tentang: halaman kosong.

Haruskah saya prihatin ketika laman web menuju ke: kosong?

Ya dan tidak. Oleh itu, kira-kira: halaman web kosong tidak membahayakan komputer atau peranti anda. Mereka adalah sebahagian daripada sistem, jadi kadang-kadang melihat halaman bukanlah masalah besar. Namun, jika anda sering melihat halaman "about: blank", ini mungkin merupakan masalah yang mendasari.

Sebagai contoh, jika penyemak imbas internet anda terganggu, anda mungkin melihat halaman ini dan bukannya halaman utama anda. Sekiranya sesuatu yang anda sering lihat tanpa provokasi pengguna, ada baiknya anda menjalankan imbasan keselamatan agar selamat.

Bagaimana saya memperbaikinya: pembukaan kosong semasa melancarkan penyemak imbas web saya?

Penyelesaian terbaik anda untuk memperbaikinya ialah mengemas kini halaman utama penyemak imbas anda. Anda boleh memperbaruinya dengan Google, sumber berita, atau halaman web yang anda sukai. Sama ada anda menggunakan Safari, Firefox, Chrome, atau bahkan Edge, tetapkan halaman utama untuk membuat laluan ke tempat lain, dan anda seharusnya tidak melihat halaman kosong tentang: apabila anda menarik penyemak imbas anda lagi.

Bagaimana cara saya menyelesaikan: masalah kosong?

Dengan mengandaikan bahawa anda menghadapi masalah dengan setiap halaman web dan bukan hanya ketika membuka penyemak imbas atau mengunjungi satu URL, ada beberapa hal yang dapat Anda lakukan untuk memperbaiki kesalahan tersebut. Mulakan dengan menjalankan imbasan virus, seperti yang disebutkan sebelumnya. Anda juga dapat membersihkan cache dan sejarah penyemak imbas untuk menghilangkan bug.

Recent Posts