Teknologi TV 4K Dijelaskan: Apa itu 4K dan Mengapa Anda Perlu Peduli?

Anda mungkin pernah mendengar istilah 4K, Ultra HD, dan UHD. Istilah-istilah ini dengan cepat diguna pakai dan digunakan di seluruh dunia. Bukan sahaja TV kelas atas yang menawarkan resolusi 4K UHD, tetapi peranti lain yang menghubungkannya juga.

Teknologi TV 4K Dijelaskan: Apa itu 4K dan Mengapa Anda Perlu Peduli?

PlayStation 4 Pro Sony dan Xbox One X Microsoft mengalahkan kemampuan mereka untuk menjalankan permainan dengan resolusi 4K. Sky mendorong platform Sky Q yang berkemampuan UHD, sementara Apple TV menawarkan rancangan dalam 4K. Bahkan Sony Xperia XZ Premium membanggakan kenyataan bahawa ia mempunyai skrin 4K 5.5-inci.

Tetapi apa itu 4K, dan bagaimana ia berbeza dengan Ultra HD dan Full HD? Mari kita pecahkan.

Apa itu 4K?

Pada fungsi yang paling asas, 4K dan Ultra HD adalah empat kali resolusi Full HD. Skrin Full HD standard akan mempunyai resolusi 1,920 x 1,080 (sejumlah 2,073,600 piksel). Skrin Ultra HD dan 4K mempunyai resolusi 3.840 x 2.160 (sejumlah 8.294.400 piksel). Semakin banyak piksel, semakin terperinci gambar tersebut.

what_is_4k _-_ resolution_comparison

4K HDTV cenderung hadir dalam saiz yang lebih besar daripada rakan HD Penuh kerana perbezaan antara jumlah piksel, tetapi walaupun pada ukuran yang sama, anda dapat melihat kelebihan gambar 4K berbanding gambar Full HD. Berdampingan, gambar Full HD biasanya akan kelihatan lebih rata dan lembut, sementara gambar 4K menghadirkan lebih terperinci dan peningkatan warna yang lebih baik, menjadikan gambar lebih tajam dan lebih terang.

Selain resolusi, istilah 4K dan Ultra HD memungkinkan untuk kadar bingkai yang lebih tinggi dan replikasi warna yang lebih baik untuk memberikan gambar yang lebih "benar-benar-hidup". TV 4K dan Ultra HD menyokong warna 10 dan 12-bit, berbanding dengan keupayaan 8-bit Full HD. Pernyataan ini bermaksud warna yang lebih luas terdapat pada skrin 4K, dan oleh itu gambar kelihatan lebih realistik.

Kemampuan peningkatan kadar bingkai hingga 60 bingkai sesaat juga bermaksud pemandangan aksi yang lebih lancar dan gambaran yang lebih tajam semasa pergerakan panik seperti permainan NFL atau filem Fast and Furious terbaru. TV semasa disiarkan pada 25fps (dengan filem ditayangkan pada 24fps), jadi kadar bingkai yang ketara tentu dapat dilihat dan kelihatan agak tidak wajar pada mulanya, tetapi ini pasti peningkatan.

Apa itu 4K HDR?

what_is_4k _-_ hdr_vs_sdr

4K HDR (julat dinamik tinggi) merupakan satu lagi pemboleh ubah untuk memahami 4K, TV Ultra HD, dan kandungan 4K. Tidak semua TV Ultra HD 4K termasuk keupayaan HDR, sebab itulah perlu menunggu set berkemampuan HDR turun dengan harga.

HDR adalah mengenai nisbah kontras gambar. Ia menerangkan jarak antara warna paling gelap dan paling terang dalam gambar. Anggaplah ia sebagai mod HDR pada kamera telefon anda, yang membolehkan foto kelihatan lebih terperinci dengan bayang-bayang halus dan kawasan terang semuanya muncul dengan jelas tanpa menjejaskan gambar yang lain. 4K HDR bergerak secara menakjubkan.

Secara teknikal, anda tidak boleh mendapatkan HDR pada panel Full HD, walaupun anda akan melihat beberapa peruncit memasarkan skrin Full HD mereka seperti itu. Pernyataan itu bermaksud mereka telah menggunakan beberapa teknologi kontras untuk meniru kesan HDR. Dengan mengambil TV Ultra HD 4K, anda akan dapat menggunakan teknologi HDR jika TV yang anda beli menyokongnya.

Di Mana Anda Boleh Menonton Video 4K?

Semakin banyak perkhidmatan menawarkan kandungan 4K, dengan Netflix dan YouTube menjadi pembawa standard untuk perkhidmatan ini. Sky menawarkan kandungan 4K melalui Sky Q dan Amazon Prime Video juga dapat disiarkan dalam 4K. Sekiranya anda cenderung, anda juga boleh mendapatkan pemain Blu-ray 4K atau hanya mengambil Xbox One X dengan 4K asli atau Xbox One S dengan resolusi 4K yang ditingkatkan. Sony PS4 Pro juga menyertakan resolusi 4K asli, tetapi PS4 yang asli tidak.

Rangkaian BBC juga telah memasukkan jari kaki ke kolam 4K, melepaskan keseluruhan rangkaian Planet Biru 2 dalam 4K sejurus selepas setiap episod disiarkan di BBC One. Lebih dari 400 peranti dimasukkan dalam percubaan, asalkan mereka mempunyai sambungan internet yang cukup pantas untuk mendorong piksel. Kemudian, BBC mengumumkan akan menyiarkan Piala Dunia dalam 4K.

Semua perkhidmatan di atas menyokong 4K HDR, tetapi anda harus memastikan bahawa anda telah membeli pemain Blu-ray berkemampuan HDR dan cakera Blu-ray yang dikodkan untuk HDR. Banyak permainan PS4 Pro juga memerlukan kemas kini untuk dipaparkan dalam HDR 4K. PS4 standard mungkin tidak menyokong 4K, dan Xbox One S menaikkannya, tetapi mereka tetap menghasilkan HDR, walaupun untuk permainan yang berjalan pada Full HD dan bukannya 4K.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found