5 kursus pengekodan terbaik untuk kanak-kanak di UK

Ini adalah Minggu Pengekodan Nasional - satu siri acara yang berlaku setiap tahun, yang dirancang untuk mendorong orang dewasa memasuki pengekodan. Ditubuhkan oleh bekas guru besar Richard Rolfe, acara ini berjalan sejak 2014.

Semasa Minggu Pengekodan, acara diadakan di seluruh UK di bandar-bandar termasuk London, Manchester, Glasgow dan Belfast serta di Jersey dan Guernsey dengan harapan dapat meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya pengkodan komputer. Senarai lengkap acara ada di sini.

Memberi anak-anak anda kemahiran untuk membuat kod pada usia muda sangat berharga. Ada di sana dengan belajar bahasa baru atau mengambil alat muzik - kemahiran yang dapat mengubah kehidupan anak anda menjadi lebih baik. Pembelajaran kemahiran pengekodan bukan sahaja menjadikannya sebagai kerjaya di sektor permintaan tinggi, tetapi meliputi bidang kemahiran di mana institusi pendidikan moden masih ketinggalan.

Anda boleh melalui laluan di mana anda belajar membuat kod secara percuma, dan kemudian mengajar anak anda. Kursus pengekodan percuma yang digariskan dalam panduan kami tidak tertumpu pada mendidik anak-anak, jadi tidak disarankan untuk memulakan anak anda dengan Codecademy atau freeCodeCamp.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kursus pengekodan yang sesuai untuk kanak-kanak untuk anak anda belajar bagaimana membuat kod. Lebih baik lagi, sebilangannya percuma dan kebanyakannya di luar talian dan secara peribadi, memupuk rasa kreativiti dan komuniti di samping kemahiran pengaturcaraan teras yang ingin anda galakkan.

Untuk membantu anda mencari kursus yang terbaik untuk anak anda, dan mungkin dompet anda, berikut adalah senarai kursus pengekodan terbaik untuk anak-anak di UK.

Kursus pengekodan terbaik untuk kanak-kanak di UK

1. CoderDojo

CoderDojo adalah salah satu pergerakan pendidikan pengkodan yang paling banyak berlaku di dunia. Semua kursus CoderDojo benar-benar percuma dan dipimpin secara sukarela, mengambil bentuk kelab pengaturcaraan berasaskan komuniti untuk kanak-kanak dan remaja. Kanak-kanak berumur 7-17 tahun boleh belajar membina laman web, membuat aplikasi dan permainan, mempelajari kod atau hanya memahami dan meneroka potensi teknologi baru.

Kelas CoderDojo berlaku di seluruh UK. Pencarian pantas "London" di halaman carian dojo menghadirkan 21 kelas berdekatan, beberapa dijalankan sebagai acara umum, yang lain sebagai acara peribadi. Sebahagian daripadanya dipegang oleh syarikat teknologi seperti Skyscanner dan permainan ustwo; yang lain oleh penerbit seperti The Telegraph dan Thomson Reuters. Universiti dan peruncit juga mengadakan sesi, jadi terdapat banyak kepakaran yang dapat dipelajari oleh anak-anak.

2. FunTech

FunTech menawarkan kursus jangka masa dan kem musim panas untuk membantu kanak-kanak berumur 7 hingga 13 tahun ke atas mempelajari kemahiran pengekodan utama. Anak-anak yang lebih muda dapat memulai dengan mod Minecraft, robotika Lego dan pengaturcaraan Scratch, sebelum beralih ke Minecraft Redstone, reka bentuk aplikasi, pengekodan Java dan Python, dan bahkan kursus pengekodan tingkah laku drone. Mereka juga berpeluang mempelajari cara menaip seperti profesional.

Kem musim panas berlangsung selama lima hari dan boleh merangkumi penginapan semalaman jika anda mahu, sementara kursus jangka masa datang dalam pakej terpilih dan dijalankan selama setahun. Kursus tidak murah, walaupun: kursus "TechStarter" selama setahun akan memberi anda kembali £ 1,485, tetapi kem musim panas selama lima hari berharga hanya £ 525 dan diadakan di seluruh UK.

3. Bermotech

Bermotech adalah syarikat latihan profesional yang direka untuk mengatasi jurang kemahiran yang mungkin dimiliki orang dewasa di tempat kerja. Namun, mereka juga menawarkan khemah pengkodan untuk anak-anak dan remaja yang berlangsung pada musim cuti musim panas atau selama jangka masa tertentu.

Kursus terdapat dalam pelbagai pakej - sesi sepanjang hari atau setengah hari, dengan beberapa bertujuan untuk kanak-kanak berumur 9 hingga 12 tahun dan yang lain pada usia 13 hingga 17 tahun. Kursus berfokus pada pengembangan aplikasi, pengekodan Python dan pengaturcaraan robotik hingga keusahawanan teknologi dan kemahiran pengembangan web. Semua kursus berlangsung di London dan berkisar antara £ 200 hingga £ 550 untuk beberapa hari pelajaran.

4. Kelab Code

Lihat CS50 yang berkaitan: Di dalam kursus pengkomputeran paling elit di dunia Belajar membuat kod secara percuma: Kursus pengkodan dan pengembangan aplikasi UK terbaik dalam minggu pengkodan nasional Sepuluh projek Raspberry Pi yang menakjubkan

Code Club adalah kursus pengkodan yang dikendalikan oleh sukarelawan, yang dijalankan seperti kelab selepas sekolah di sekolah atau perpustakaan. Bertujuan untuk kanak-kanak berumur 9 hingga 13 tahun, Code Club membantu mengajar lebih daripada 83,000 kanak-kanak di 5,950 kelab tiga bahasa pengembangan yang berguna. Untuk membantu anak-anak berminat dalam pengekodan, Code Club menawarkan kursus dalam Scratch, di samping Python dan kemahiran HTML dan CSS yang diperlukan untuk pembangunan web. Anak-anak anda juga dapat mempelajari kemahiran berharga untuk mengembangkan projek Raspberry Pi, menggunakan Sense HAT atau membuat gambar suara Sonic Pi.

Sekiranya anda ingin menjadi guru Code Club, Code Club juga menawarkan latihan untuk orang dewasa untuk membantu mereka mengumpulkan kursus dan mengajar anak-anak.

5. Sekolah W3

Tidak begitu banyak kursus, tetapi W3 Schools memberi anda semua bahagian penting kod dan maklumat yang anda perlukan untuk mempelajari HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, jQuery, AngularJS, XLM dan Bootstrap. Ini bukan laman web yang paling mesra, terutamanya untuk kanak-kanak, tetapi jika anda mempunyai remaja yang berdedikasi, ini adalah sumber yang baik untuk membantu mereka mengetahui sebarang pengekodan yang telah mereka pelajari.

Imej: Coderdojo

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found