Mengapa kemenangan YouTube H3H3 dapat menandakan titik tolak utama untuk laman web ini

Ethan dan Hila Klein, pasangan yang berkahwin di sebalik saluran YouTube h3h3Productions yang sangat terkenal telah muncul dalam pertempuran undang-undang terhadap tingkah laku YouTube yang mengancam akan membuat mereka muflis. Dalam keputusan yang mempunyai implikasi besar terhadap cara YouTubers beroperasi, hakim Katherine B Forrest mengesahkan bahawa video reaksi yang dimuat naik oleh duo itu - yang berkongsi respons mereka terhadap video rakan YouTuber Matt Hosseinzadeh - bukan merupakan pelanggaran hak cipta.

Lihat yang berkaitan Mengapa gelembung YouTuber hampir meletup

The Kleins terkenal dengan video reaksi mereka, yang melibatkan pasangan yang menyalakan kandungan sesama YouTubers, dari video lelucon yang dipersoalkan hingga eksperimen semu-sosial. Video seperti itu, seperti yang mengolok-olokkan Hosseinzadeh, sering menyertakan klip potongan ke video pengguna lain, diikuti dengan pembelahan dan komen. Hosseinzadeh, tidak terkesan dengan liputan mencemuh, mengajukan tuntutan terhadap Kleins pada 2016, menuduh mereka melanggar hak cipta dan fitnah.

Pertempuran undang-undang yang berlaku, yang mengancam akan muflis pasangan itu, disubsidi oleh pencipta YouTube Philip DeFranco, yang mengumpulkan lebih dari $ 170,000 (£ 132,000) untuk membantu menampung kos undang-undang mereka. Yang terakhir ini memberi amaran: "Sekiranya mereka dibuli dan kehabisan dana kerana tuntutan undang-undang yang tidak masuk akal ini dan / atau mereka kehilangan kes ini, ini dapat menjadi preseden yang buruk bagi pencipta lain."

Dalam keputusan yang berjaya, Hakim Forrest memutuskan bahawa penggunaan klip Hosseinzadeh oleh Kleins adalah penggunaan yang adil: “Sebarang tinjauan video Klein tidak diragukan lagi bahawa ia merupakan komen kritikal terhadap video Hoss; tidak ada keraguan bahawa video Klein jelas bukan pengganti pasaran untuk video Hoss. Untuk ini dan sebab-sebab lain yang dinyatakan di bawah ini, penggunaan klip tergugat dari video Hoss merupakan penggunaan wajar sebagai undang-undang, ”katanya.

Keputusan itu menetapkan preseden penting bagi YouTuber yang meminjam atau menyinggung kandungan orang lain. Forrest, bagaimanapun, ingin menekankan bahawa itu bukan selimut yang menentukan video reaksi; terdapat nuansa terhadap kandungan tersebut, yang sering melintasi alam pelanggaran hak cipta. Beberapa video, tegasnya, menggabungkan komentar dengan klip, sementara yang lain "lebih mirip dengan sesi menonton kumpulan tanpa komen". "Mahkamah," demikian dia menyimpulkan, "tidak memutuskan di sini bahwa semua 'video reaksi' merupakan penggunaan yang adil."

Sementara itu, Forrest juga melemparkan gugatan fitnah yang Hosseinzadeh telah berusaha untuk memaksa Kleins, yang menuduh kedua-dua mereka memfitnahnya dalam video YouTube mengenai tuntutan itu. "Jelas bahawa komen terdakwa mengenai tuntutan itu adalah pendapat yang tidak dapat ditindak atau benar sebagai masalah hukum," demikian pernyataan Forrest.

Keputusan itu merupakan kemenangan bukan hanya untuk pasukan h3h3, tetapi untuk penggunaan yang adil di laman perkongsian video, yang menempatkan ribuan kemungkinan pelanggar. Ethan Klein tweet bahawa keputusan itu adalah "kemenangan besar untuk penggunaan adil di YouTube".

Pasangan ini juga memuat naik semula video yang memulakan semuanya, disertai dengan pesan: "Silakan nikmati harta kreatif kami, parodi dari Bold Guy MattLossZone 🙂 Ini adalah video yang kami sukai, nikmati muat naik ini." Keseronokan itu terasa - dan sangat pantas.

Keputusan mercu tanda boleh dibaca secara lengkap di sini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found