Nombor Model Samsung TV Dijelaskan

Sebilangan besar pengguna tidak menyedari bahawa nombor model Samsung mempunyai skema pengekodan khas untuk mengenal pasti setiap perincian dan sejarah HDTV. Ya, ada makna khusus untuk nombor model Samsung HDTV yang tersedia untuk Amerika Utara, Eropah, Asia, dll.

Nombor Model Samsung TV Dijelaskan

Kod yang digunakan dalam nombor model mengenal pasti siri dengan tahun pembuatan, jenis lampu latar (LED, QLED, Lampu, dll.), Resolusi skrin (HD, UHD, 8K, dll.), Perubahan reka bentuk item yang sama , dan banyak lagi.

Secara keseluruhan, kod model Samsung TV telah berubah beberapa kali selama bertahun-tahun, yang menjadikan keadaan membingungkan. Tetapi mudah-mudahan, artikel ini memberikan maklumat yang mencukupi untuk mengenal pasti perincian model Samsung TV anda atau maklumat yang ingin anda beli.

Memahami Nombor Model Samsung HDTV

Untuk mentafsirkan nombor model Samsung TV, anda memerlukan carta. Samsung mengembangkan beberapa skema kod model, termasuk tetapi tidak terhad kepadaQLED TV (2017 ke atas), HD / HD Penuh / UHD / SUHD TV (2017 ke atas), dan HD / HD Penuh / UHD TV (2008-2016), itulah sebabnya Samsung memasukkan pengecam dalam nombor model. The SUHD model juga mempunyai resolusi yang sama dengan UHD, kecuali mereka menambahkan fitur dan peningkatan baru, dengan "S" yang bermaksud "Super."

Sekiranya model anda tidak menunjukkan skema pemodelan yang betul yang terdapat dalam carta di bawah (berdasarkan tahun dan jenis), cari yang sesuai dengan model anda.

50-inci QLED (QN50Q60TAFXZA) dan 43-inci QLED (QN43Q60TAFXZA)

Semasa melihat gambar di atas, anda melihat TV Pintar Kelas Q60T QLED 4K UHD HDR tahun 2020, yang mempunyai saiz yang berbeza, dan terdapat lebih daripada yang ditunjukkan. Watak longwinded adalah nombor model lengkap di Siri Q60 TV.

Untuk gambar QLED di atas dengan nombor model QN50Q60TAFXZA, tafsiran berikut berlaku:

  • "Q" mewakili jenis skrin: QLED
  • "N" mewakili wilayah: Amerika Utara
  • “50” mewakili kelas ukuran: 50 inci (BUKAN ukuran pepenjuru sebenarnya)
  • "Q60T" mewakili siri model: siri Q60T
  • "A" mewakili kod pelepasan, yang merupakan generasi pertama
  • "F" mewakili jenis tuner, iaitu USA / Canada
  • "X" mewakili ciri atau kod reka bentuk untuk model
  • "ZA" mewakili maklumat pembuatan: untuk penggunaan Samsung sahaja

Beberapa model mungkin menggunakan skema nombor model lama / sebelumnya kerana peralihan dalam pelabelan. Sebagai contoh, TV QLED dengan nomor model UN65KS8000FXZA adalah model 2016 yang harus dimulai dengan "Q" dan memiliki "Q" di bahagian seri, tetapi menggunakan skema model "2017 dan lebih tinggi" untuk TV UHD. Secara teknikal, ia harus menggunakan skema pemodelan QLED "2017 dan lebih tinggi".

Sekarang anda mempunyai idea "pengantar" tentang bagaimana Samsung membuat nombor model TV mereka, berikut adalah perinciannya. Perhatikan bahawa TV Samsung disusun dalam pelbagai skema kod model.

Kod Nombor Model Samsung QLED untuk tahun 2017 dan ke atas

Pada tahun 2017, Samsung mengembangkan model skrin Quantum Dot baru, yang dikenali sebagai QLED, dan model yang ditunjukkan di atas adalah sebahagian daripada siri tersebut. Walau bagaimanapun, Samsung meneroka teknologi Quantum Dot sebelum model 2017 mereka, dan mereka menggunakan variasinya, seperti barisan SUHD mereka pada tahun 2016. Apa pun, Samsung tidak memasarkan teknologi Quantum secara rasmi sehingga QLED 2017 dilancarkan.

Teknologi ini menampilkan nanokristal elektronik yang memancarkan cahaya merah, hijau, dan biru monokromatik sejati. Dalam gambar di atas untuk 2020 Samsung TV QLED, anda melihat nombor model QN50Q60TAFXZA. Carta di bawah menyahkod nombor tersebut, dan ia juga berlaku untuk mana-mana model Samsung QLED 2017 dan lebih tinggi.

Kod Model Samsung HD / UHD / 4K / 8K untuk tahun 2017 ke atas

Pada tahun 2017, TV Full HD (1080p) secara beransur-ansur digantikan oleh TV UHD (2160p). Untuk TV Samsung UHD selepas 2017, skema nombor model berubah untuk mencerminkan ciri baru dan organisasi yang lebih baik. TV UHD 2016 mempunyai nombor model seperti UN55KU6300, dan model 2017 adalah UN49M5300AFXZA. Carta di bawah memberikan lebih banyak perincian mengenai kod model Samsung HD, UHD, 4K, dan 8K Non-QLED, 2017+.

Kod Nombor Model Samsung HD / Full HD / UHD / SUHD 2008-2016

Antara tahun 2008 dan 2016, Samsung menghasilkan banyak TV HD, Full HD, UHD, dan SUHD. Ciri "HD" 720p resolusi sementara "Full HD" mempunyai 1920 x 1080 (1080p). "UHD" berukuran 3840 x 2160 (2160 p), tetapi beberapa model boleh dilabel atau digambarkan sebagai "4K" atau "4K UHD" oleh pengeluar dan penjual. Kedua-duanya tidak sama.

Secara teknikal, "4K" adalah standard pawagam digital (4.096 x 2.160), sementara "UHD" adalah kualiti paparan pengguna. Adapun "SUHD," ia mempunyai resolusi yang sama dengan UHD tetapi dengan peningkatan tambahan, seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

Nombor model Samsung antara tahun 2008 dan 2016 diwakili oleh "S" untuk SUHD, "U" untuk UHD, dan "H" untuk HD Penuh. Terdapat juga a "P" untuk model Plasma pada tahun 2014 dan sebelumnya.Jenis skrin adalah biasanya terdapat dalam watak keenam nombor model.

Oleh kerana teknologi video telah berkembang menjadi pelbagai jenis paparan dan resolusi, Samsung menambahkan "U" kodkan ke awal nombor model untuk mewakili TV LED. Sebaliknya, TV lama termasuk "H" untuk DLP dan "P" untuk Plasma. Gambar di bawah menunjukkan kod yang biasanya terdapat pada model model Samsung 2008-2016.

Memahami Siri TV Samsung

Laman web cenderung menimbulkan kekeliruan mengenai penerangan Model TV Samsung, terutamanya siri model TV. Satu laman web akan melabel TV sebagai Siri 8 (atau 8 Siri), sementara yang lain menyebutnya sebagai TV Seri TU8000. Secara teknikal, kedua-duanya betul. Terdapat TV dalam siri TU8000, dan ia adalah TV siri 8. Istilah umum lain yang digunakan sebagai pengganti "Seri" adalah "Kelas." Sebaliknya, anda akan melihat beberapa laman web memberi judul siri di atas sebagai Kelas 8.

Samsung UN55KS9000FXZA ialah TV Siri 9 dalam julat model 9000. Seperti yang dirujuk dalam carta model di atas, 55 mewakili skrin 55 inci. Dalam julat model 9000 yang sama dalam Siri 9, terdapat 65 inci (UN 65 KS9000FXZA) dan 75 inci (UN 75 KS9000FXZA). Selain itu, terdapat model "9500" yang merupakan sebahagian daripada Siri 9.

Semua TV Samsung, tanpa mengira resolusi skrin atau teknologi, dikategorikan ke dalam Siri berdasarkan peringkatnya. Sebagai contoh, TV Seri 9 menawarkan kualiti gambar dan teknologi paparan canggih Samsung. Di hujung bawah skala, TV 5 Siri lebih merupakan model peringkat permulaan. Anda juga boleh melihat nombor siri sebagai kaedah untuk menentukan model terkini. Walaupun TV Siri 5 pernah menjadi yang terbaru dan terhebat, Siri 9 telah membawa teknologi dan ciri baru untuk pengalaman visual yang lebih baik.

Semoga artikel ini dapat membantu dalam mengenal pasti perincian nombor model Samsung TV anda. Anda sentiasa dapat menanda halaman ini dan merujuk carta kemudian jika diperlukan. Beberapa TV Samsung terpilih adalah model khusus, seperti model luar dan TV menegak yang langsing dan tinggi, seperti tablet yang dipusingkan ke samping. Jenis TV tersebut dikecualikan, kebanyakannya kerana ia adalah model terhad yang tidak sesuai dengan skema model TV Samsung tertentu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found