Laman web gelap: Laman web terbaik untuk bermula di laman web gelap

Terdapat banyak laman web gelap - berguna dan sah - hanya boleh diakses melalui Tor. Berikut adalah 10 kegemaran kami.

Laman web gelap: Laman web terbaik untuk bermula di laman web gelap

Facebook

www.facebookcorewwwi.onion

facebook

Ya, kami menyedari ironinya: rangkaian sosial yang terkenal dengan pengambilan data penggunanya untuk tujuan pengiklanan mempunyai versi peribadi khas yang hanya dapat diakses melalui Tor.

BACA LEBIH LANJUT: Apakah web gelap?

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini berfungsi - pasti anda tidak boleh dikenali tanpa nama di Facebook atau rakan tidak akan dapat menemui anda (dan sebaliknya). Tetapi idenya adalah untuk menyediakan kaedah komunikasi yang selamat dan boleh dipercayai untuk orang yang bimbang tentang pengawasan siber. Lebih daripada satu juta orang menggunakan laman web tersembunyi, yang juga tersedia di Android.

ProPublica

www.propub3r6espa33w.onion

propublica

Pemenang empat hadiah Pulitzer - dan penerbitan dalam talian pertama yang memenangi anugerah - misi laman berita bukan keuntungan ini adalah untuk "mendedahkan penyalahgunaan kuasa dan pengkhianatan kepercayaan masyarakat oleh kerajaan, perniagaan dan institusi lain".

Laman ProPublica '.onion' tidak hanya memperhatikan bahawa hanya kandungan yang meragukan yang dapat dijumpai di Dark Web, tetapi membolehkan orang-orang di negara-negara yang disensor internet membaca jurnalisme penyiasatan tanpa rasa takut melalui Tor, tanpa rasa takut akan pembalasan.

DuckDuckGo

3g2upl4pq6kufc4m.onion

duckduckgo

Seperti yang telah kami sebutkan, DuckDuckGo adalah enjin carian lalai Tor tetapi ia juga bernilai menandai laman webnya .onion, jika hanya untuk melihat bahawa Dark Web tidak menghilangkan senyuman dari tagihan logo gembira. Memang, burung yang suka privasi berkembang berdasarkan kebebasan dan tanpa nama yang ditawarkan oleh penyemak imbas, yang membolehkan anda mencari di web dengan cepat tanpa diintip.

BACA SETERUSNYA: Yang harus dan tidak boleh dilakukan kerana menggunakan laman web yang gelap

Perintah ‘bang’ DuckDuckGo dapat digunakan untuk mencari ribuan laman web dengan menaip, misalnya! W untuk Wikipedia diikuti dengan istilah pencarian.

Pertukaran Intel

rrcc5uuudhh4oz3c.onion

Lihat yang berkaitan dan yang tidak boleh dilakukan untuk menggunakan laman web gelap Cara mengakses laman web gelap: Apa itu Tor dan bagaimana cara mengakses laman web gelap? Jaring gelap: seberapa besar, betapa gelap dan apa yang ada? Adakah web gelap selamat? Bagaimana Menghilangkan Ke dalam Web Gelap

Beberapa forum perbincangan yang diakses melalui Tor jelas tidak menyenangkan, tetapi jika anda berminat dengan teori konspirasi, dokumen yang bocor dan peristiwa global yang tidak dilaporkan, Intel Exchange adalah salah satu tempat paling selamat untuk membaca dan berkongsi maklumat.

Beberapa utas adalah kegembiraan - 'Cthulhu for President', 'Telekinesis - semua orang boleh melakukannya' dan 'Membangun

kapal angkasa ', misalnya - tetapi dengan mendesak pengguna mendaftar dan mengesahkan akaun mereka, forum umumnya mengelakkan spam, troll dan timewasters yang melanda banyak papan di web standard.

Blockchain

blockchainbdgpzk.onion

Anda perlu melabur dalam cryptocurrency untuk membeli dan menjual melalui laman web tersembunyi, dan Bitcoin adalah pilihan paling popular. Blockchain berfungsi sebagai dompet maya percuma untuk mata wang anda dan menyediakan banyak idata berguna seperti harga pasaran semasa, grafik aktiviti perlombongan Bitcoin dan perincian nombor transaksi.

Tidak biasa, untuk laman web bawang, ia mempunyai sijil HTTPS rasmi, untuk menenangkan simpanan Bitcoin anda.

Lampu suluh

kxojy6ygju4h6lwn.onion

lampu suluh

Menyebut dirinya sebagai "sinar maklumat dalam Web Gelap", Lampu Senter mengumpulkan berita mengenai cryptocurrency, projek berkaitan Tor dan privasi internet secara umum, menyajikannya sebagai suapan yang sentiasa dikemas kini. Tajuk utama yang menarik semasa kami melawat termasuk ‘muat turun penyemak imbas Tor meningkat pada tahun 2017’ dan ‘Harga Bitcoin mencecah tinggi sepanjang masa’.

Jawapan Tersembunyi

menjawab

jawapan

Seperti Yahoo Answers for the Dark Web, laman web ini membolehkan anda menghantar pertanyaan mengenai topik yang anda suka dan mendapat respons - atau sekurang-kurangnya jujur ​​- respons daripada masyarakat.

Berhati-hatilah bahawa sifat Jawapan Tersembunyi tanpa larangan bermaksud beberapa perbincangan agak meragukan, dan kita pasti tidak akan mengklik iklan palsu itu. Tetapi ada beberapa nasihat yang sangat berguna mengenai keselamatan dan privasi, dan mengelakkan penipuan.

Bagaimana Anda Akan Memberitahu Dunia?

rjzdqt4z3z3xo73h.onion

"Anda telah dipilih. Anda selalu terjaga. Carilah dan ia akan dijumpai ”memulakan laman penuh teka-teki ini, yang menantang anda untuk memahami gabungan rajah, coretan audio dan pernyataan yang berlimpah.

Adakah komunikasi dari makhluk asing yang tersembunyi di Dark Web atau gurauan untuk memperbodohkan pengguna Tor sehingga menganggap mereka telah membongkar rahsia? Belum ada yang mengatasinya, tetapi ini adalah teka-teki yang menarik.

WikiLeaks

wlupld3ptjvsgwqw.onion

wikileaks

Julian Assange mungkin telah kehilangan banyak muhibah yang pernah dia nikmati, tetapi WikiLeaks tetap menjadi salah satu sumber maklumat politik tanpa sensor yang paling penting. Walaupun anda dapat mengakses kandungannya di mana-mana penyemak imbas, untuk alasan keselamatan, satu-satunya cara untuk menghantar dokumen adalah melalui Tor. Fail disulitkan secara automatik semasa memuat naik.

Privasi Antarabangsa

privacyintyqcroe.onion

Badan amal yang berpusat di London ini mempromosikan Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat: "Tidak ada yang akan dikenakan gangguan sewenang-wenangnya terhadap privasi, keluarga, rumah atau surat-menyuratnya".

Tujuannya adalah untuk menyelidiki rahsia pengawasan pemerintah dan mendedahkan syarikat-syarikat yang memungkinkannya.

Laman web ini berkongsi laporan dan kajian kes pembukaan mata Privasi International, dan penjelasan mengenai bahaya 'data besar', dan membolehkan anda menyumbang kepada badan amal melalui PayPal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found