Terdapat "cara terbaik" untuk menekan butang - nampaknya - dan kami dapat menggunakannya untuk menjadikan butang kembali hebat

Sugababes membuatnya terdengar begitu mudah. "Sekiranya anda siap untuk saya, saya sebaiknya tekan butang dan beritahu saya," mereka menyanyi. Tindakan menekan butang itu kelihatannya sangat sederhana sehingga pengarang (Buchanan, Buena, Range et al., 2005) tidak menghabiskan lebih banyak 450 perkataan lagu mengenai bagaimana butang harus ditekan untuk prestasi yang optimum. Tidak ada lagi petunjuk yang dapat dijumpai di Butang oleh Pussycat Dolls, Butang Terhebat ke Butang oleh The White Stripes atau 1947 klasik Butang dan Busur, jadi sekarang apa?

Ada

Bantuan ada, dari Universiti Aalto di Finland dan KAIST di Korea Selatan, yang telah membuat simulasi terperinci penekanan butang untuk mengkaji bagaimana kami menekannya. Cara seseorang menekan alat kawalan jauh, misalnya, sangat berbeza dengan cara pemain piano yang mahir menggelitik gading.

"Akhbar pengguna yang mahir sangat elegan ketika melihat dari segi masa, kebolehpercayaan, dan penggunaan tenaga," kata Profesor Antti Oulasvirta dari Universiti Aalto. "Kami berjaya menekan butang tanpa mengetahui cara kerja butang. Ini pada dasarnya adalah kotak hitam untuk sistem motor kita. Sebaliknya, kami juga gagal mengaktifkan butang, dan beberapa butang diketahui lebih buruk daripada yang lain. ”

Para penyelidik mendedahkan bahawa butang fizikal dengan perjalanan sebenarnya lebih berguna daripada butang skrin sentuh, tetapi butang yang paling baik adalah butang yang bertindak balas pada waktunya dengan kesan maksimum. Dengan ini, para penyelidik merancang apa yang mereka anggap sebagai butang utama menggunakan "pengaktifan impak" - yang bermaksud bahawa butang hanya berfungsi apabila ditekan sepenuhnya. Para penyelidik mendapati 94% lebih tepat dalam mengetuk cepat daripada butang tekan biasa, dan 37% lebih tepat daripada butang maya skrin sentuh kapasitif biasa.we_can_improve_the_button_researchers_declare

Ini mungkin terdengar sedikit di atas untuk sesuatu yang semudah menekan butang, tetapi sebenarnya tidak sepele seperti yang pertama kali muncul. Otot di jari tidak sempurna dan tidak berkelakuan dengan cara yang sama setiap kali, untuk satu perkara. Untuk yang lain, penekanan butang memerlukan masa sekitar 100 milisaat, yang terlalu cepat untuk menyelesaikan pergerakan. Dengan ini, para penyelidik lebih berminat dengan bagaimana otak belajar dari pengalaman ini untuk menekan butang masa depan yang sempurna.

Kesimpulan mereka? Otak menggunakan model probabilistik, di mana terdapat harapan yang kuat mengenai bagaimana butang yang diberikan harus ditekan, sama ada bar ruang atau buzzer pertunjukan kuiz, dan meramalkan arahan motor untuk keadaan tersebut. Sekiranya gagal, ia mempunyai tekan sandaran, ia boleh jatuh kembali, dan seterusnya. "Tanpa kemampuan ini, kita harus belajar menggunakan setiap butang seperti baru," kata Profesor Byungjoo Lee dari KAIST. " Setelah butang berjaya ditekan, otak menyelesaikan arahan motor untuk lebih teliti, kurang tenaga dan untuk mengelakkan kesakitan di masa depan. "Faktor-faktor ini bersama-sama, dengan praktik, menghasilkan sentuhan elegan yang pantas, minimum, dan mampu dilakukan oleh orang-orang," kata Lee.

Lihat yang berkaitan Dongle ini menambah butang rumah ke iPhone X Ubah kamera iPad anda menjadi butang dengan peretasan butang Amazon Dash ini: 6 cara untuk membina rumah bersambung rendah anda sendiri

Walaupun reka bentuk butang penyelidik dapat ditambahkan dengan mudah ke skrin sentuh, ia masih bukan format yang ideal, kerana setiap orang yang telah mencuba e-mel panjang pada telefon pintar mereka sudah tahu. Ini, para penyelidik percaya, sebahagiannya bergantung kepada maklum balas taktil, yang lebih jelas dan lebih panjang dengan butang fizikal.

"Di mana kedua-dua jenis butang juga berbeza adalah ketinggian awal jari, dan ini membuat perbezaan," jelas Lee. "Ketika kami menarik jari dari layar sentuh, jari akan berakhir pada ketinggian yang berbeza setiap saat. Tekan bawahnya tidak dapat dikendalikan secara tepat pada waktunya seperti dengan tombol tekan di mana jari boleh berada di atas penutup kunci. "

Mungkin yang lebih penting, menekan butang adalah kemahiran yang diperoleh, bukannya sesuatu yang kita lakukan secara naluriah. "Kami percaya bahawa otak mengambil kemahiran ini dengan menekan butang berulang yang sudah bermula sejak kecil," jelas Lee. "Apa yang nampak mudah bagi kita sekarang telah diperoleh selama bertahun-tahun."

Dengan kata lain, pastikan anak-anak anda tidak hanya menggunakan tablet dan telefon, jika tidak, lagu terbaik Sugababes akan hilang sepenuhnya. Anda juga tahu, menaip mungkin lebih sukar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found