Hei Siri, awak bodoh

Siri, adakah anda mematuhi Tiga Undang-Undang Robotik? Seperti banyak soalan konyol yang lain, inilah yang dinanti-nantikan oleh seseorang di Apple. "Saya lupa tiga yang pertama," teriak tanggapan, "tetapi ada yang keempat: 'Mesin pintar pertama harus mempertimbangkan mana yang lebih bernilai sementara: untuk melaksanakan tugas yang diberikan atau, sebaliknya, untuk mencari jalan keluar dari itu'. "

Ha ha! Bayangkan pertemuan di mana mereka menulisnya! Masalahnya, itu bukan lelucon, bukan? Itu ringkas perkembangan mereka.

Siri dapat melakukan banyak perkara mudah, seperti jumlah, memeriksa ramalan cuaca dan mengirim e-mel. Tuntut sesuatu yang lebih sukar dan sama ada "Saya tidak pasti saya faham" atau melakukan carian web untuk apa yang anda katakan. Baiklah, whoop-de-doo. Singularity ahoy.

Lihat yang berkaitan Sepuluh perkara yang dibunuh oleh Apple, dan mengapa semestinya ulasan Apple iPhone 6s: Telefon yang kukuh, bahkan bertahun-tahun selepas dilancarkan

Munculnya bot do-it-all - termasuk Alexa Amazon, Pembantu Google yang akan datang, dan juga pesaing dari pemaju asal Siri, yang dipanggil Viv - memberikan sorotan yang tidak selesa pada pekerja concierge iOS. Sekiranya, seperti yang dikhabarkan, akan diumumkan sebagai ciri utama OS X 10.12 Sensemilla *, kita hanya dapat berharap lompatan kuantum dalam kecerdasan sedang berjalan. Kerana mungkin ada beberapa wisecracks, tetapi Siri belum bijak menjadi bijak.

Satu arah

"Tetapi ia berjaya. Selalunya. Sekiranya anda bercakap seperti penyiar BBC. "

Hebatnya teknologi yang ada untuk menukar ucapan menjadi teks. Tidak begitu hebat bahawa teknologi nampaknya tidak sesuai dengan telefon anda, jadi ia harus duduk di North Carolina menggunakan elaun data anda. Tetapi ia berjaya. Selalunya. Sekiranya anda bercakap seperti penyiar BBC.

Kemudian teks itu dapat ditambang untuk kata kunci dimasukkan ke salah satu sumber maklumat Siri, yang merangkumi Peta Apple, Wolfram Alpha, Wikipedia dan Microsoft Bing. (Nasib baik anda boleh menukar Bing untuk mesin pencari sebenar di Tetapan | Safari | Mesin Pencari. Bukan dengan bertanya kepada Siri. Itu terlalu mudah.)

Tetapi cara Siri menggunakan sumber-sumber tersebut jauh dari pandai. Apabila saya membuka Peta dan menaip 'Whickham' ke dalam kotak carian, ia dengan betul menjumpai senarai tempat di Whickham, sebuah bandar kecil berhampiran tempat saya tinggal. Antaranya ialah entri generik untuk Whickham itu sendiri, yang ditandai di sebelah perkataan 'Whickham' di peta Apple. Settingnya memang indah.

Saya tidak semestinya mengagumi pertukangan ketika memandu, jadi saya katakan: "Hei Siri, arahkan ke Whickham." Sepantas kilat, Siri menemui High Wycombe, Buckinghamshire. Itulah hujung England yang lain. Ia tidak bertanya kepada saya apakah ini Wycombe yang saya maksudkan; ia baru mula merancang jalan.

(Ini tidak semudah itu. Ketika saya meminta petunjuk ke 'Washington,' sebuah bandar lain di Tyne and Wear, ia menawarkan saya Olympia, WA, sejauh 4.600 batu. Itu bukan Washington yang paling mungkin salah.)

"Tidak, Siri, Whickham, W-H-I-C-K-H-A-M."

Sekarang, ada satu cara yang sangat jelas untuk menyelesaikan kekeliruan ini: anda akan mengucapkannya. Oleh itu, saya mencuba: "Tidak, Siri, Whickham, W-H-I-C-K-H-A-M." Ia mendengarnya dengan baik, dan segera mengumumkan bahawa ia tidak dapat mencari tempat yang sesuai. Segera, ingatlah anda - tidak akan memeriksa sumber. Tidak boleh. Ingat, Whickham ada di Peta Apple, mesin yang sama yang digunakannya untuk menunjukkan kepada saya High Wycombe.

Satu-satunya cara saya akhirnya sampai ke Whickham adalah dengan mengingati nama jalan di sana (Front Street) dan memintanya, kemudian memikirkan cara lain untuk memintanya setelah Siri menunjukkan kepada saya Front Street yang salah dan, sekali lagi, tidak menawarkan alternatif. Untuk menambahkan penghinaan terhadap kecederaan, ia memilih Front Street yang paling dekat dengan lokasi saya sekarang. Jelas sekali.

Maaf, saya tidak ikut

Jenis pertanyaan lain ditangani dengan kebodohan yang serupa. "Siri, apa perbezaan antara PDB Jerman dan Itali?" Tidak ada masalah - ia akan mendapat jawapan yang betul dari Wolfram Alpha. Kemudian saya mencuba soalan susulan. Siri pernah menjadi sampah ketika menindaklanjuti pertanyaan, tetapi mengetepikan ideanya setelah Pencarian Suara Google keluar dan mendapatkannya. Anda sekarang boleh bertanya "Bagaimana cuaca pada hari Isnin?" dan tambahkan "Bagaimana dengan hari Selasa?" dan tidak mengapa. Atau mendung, mengikut kesesuaiannya.

Jadi saya menindaklanjuti dengan: "Bagaimana dengan Perancis?" Ini menggambarkan "Perancis" sebagai "kawan". Dari semua kata-kata yang mungkin saya katakan, fakta bahawa saya baru saja menamakan dua negara Eropah yang lain nampaknya tidak menambah kemungkinan bahawa saya bermaksud "Perancis". AI interaktif terkemuka di dunia, orang ramai.

Saya mempunyai saudara lelaki berusia 88 tahun yang sangat pekak. Apabila anda mengulangi sesuatu yang salah, dia meneka perkataan yang berbeza. Dia mungkin masih salah, tetapi dia tidak meneka perkataan yang sama lagi, kerana mengapa anda mengulanginya? Saya mengulangi "Bagaimana dengan Perancis?" tiga kali. Tiga kali, Siri kembali "Bagaimana dengan rakan?" "Pertanyaan menarik, Adam," jawabnya dengan terang.

Akhirnya saya dapati bahawa saya perlu mengatakan "Perancis" dengan aksen mewah (saya di utara, jadi sajak "Perancis" dengan "seluar"). Siri kembali dengan nombor telefon Elizabeth France CBE, yang ada dalam kenalan saya sejak dia menjadi Pendaftar Perlindungan Data. Kerana jelas saya bermaksud seorang yang acak yang pejabat saya terakhir hubungi 14 tahun yang lalu, bukan negara. (Negara yang berjiran dengan dua negara lain yang baru saya sebutkan.) Dan saya sering merujuk kepada orang hanya dengan nama keluarga mereka. Itu benar-benar satu perkara. "Siri, bagaimana dengan Carruthers?"

Sampah di

Jenis logik yang hilang di sini tidak semestinya sukar. Sudah ada, dalam beberapa aspek. Anda boleh mengatakan - secara tiba-tiba, à proposal de rien - "Hei Siri, Ivy adalah kakak saya." Setelah memeriksa Ivy mana yang anda maksudkan, jika anda mempunyai lebih dari satu kenalan anda, Siri akan bertanya: "OK, adakah anda mahu saya ingat bahawa Ivy adalah kakak anda?" Ucapkan "Ya" dan di masa depan anda boleh mengucapkan "Hubungi kakak saya" untuk menghubungi kenalan ini.

Hubungan keluarga mempunyai saling bergantung yang standard, jadi secara semula jadi anda boleh terus menentukan "Oliver adalah anak Ivy" dan kemudian mengatakan "Siri, SMS keponakan saya" untuk menghantar mesej ke kenalan ini. Bukan sains roket, tapi bagus ... tunggu sebentar. Tidak. Siri melakukan carian web untuk "Oliver adalah anak Ivy". Ia tidak boleh sampai sejauh itu

"Yang paling memilukan Siri adalah, untuk sistem yang dirancang untuk mendengar, pendengarnya sangat buruk."

Yang paling menyakitkan hati Siri ialah, untuk sistem yang dirancang untuk mendengar, pendengarnya sangat buruk. Dan itu lebih daripada sekadar pepijat. Ketidaksopanan yang tidak dapat dibenarkan, penolakan secara terang-terangan untuk merenung kejahilannya sendiri, tidak dapat disangkal merupakan simptom kebingungan Silicon Valley.

Memahami pertuturan manusia dan niat di sebalik itu adalah cabaran besar bahkan bagi manusia. Sebagai penceramah, kami tersandung dengan kata-kata kami; sebagai pendengar, kami salah menafsirkannya. Sebilangan besar perbualan meminta penjelasan atau menyelesaikan kesamaran dengan lembut.

Namun Siri tidak akan mempunyai semua itu. Untuk semua venir percakapannya, hanya mencari input kami untuk perintah yang sama dengan yang kami dapati dalam menu. Entah itu tahu apa yang kita mahukan, atau "tidak faham", cara pasif-agresif untuk mengatakan "Input tidak sah". Tidak ada apa-apa di antara.

"Begitulah Bay Area," kata orang sekarang, ketika beberapa mogul teknologi yang terlalu istimewa menipu masalah manusia yang kompleks dengan penyelesaian yang terlalu mudah untuk masalah yang salah. Kita juga boleh mengatakan: "Begitulah Siri."

* Buktikan bahawa kita salah

BACA SETERUSNYA: Sepuluh perkara yang dihapuskan oleh Apple - dan mengapa ia betul

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found