Nvidia GeForce RTX 2080 adalah nyata, inilah semua yang perlu anda ketahui

Nvidia GeForce GTX 2080 adalah nyata, kecuali ia sebenarnya disebut RTX 2080 dan sebenarnya kad pertengahan dalam tawaran kad RTX 2000 terbaru Nvidia.

Sekiranya itu membingungkan anda, ini kerana Nvidia telah melepaskan RTX 2080 bersama RTX 2070 dan RTX 2080 Ti. Ya, betul, kad model Ti tersedia untuk pelancaran kali ini, bukannya penyegaran generasi pertengahan.

Lihat Nvidia yang berkaitan mendedahkan Turing GPU, cip di tengah-tengah kad siri 20XX Kereta tanpa pemandu harus dilatih dalam VR, bukan jalan raya, kata Nvidia Nvidia mengetuai 50 syarikat yang akan mengubah dunia

Semua kad baru Nvidia diumumkan di Gamescom sebagai sebahagian daripada ucaptama GeForce Gaming Celebration Nvidia. Kami semua mempunyai idea tentang apa yang diharapkan dari ucaptama berkat pameran Svgraph Nvidia seminggu sebelumnya yang menggariskan kehebatan seni bina GPU Turing baru syarikat. Inti keupayaan RTX adalah kemampuan untuk menelusuri sinar masa nyata, teknik yang memetakan arah perjalanan cahaya dengan tepat dari titik tetap. Secara tradisinya, ini memerlukan banyak tenaga kuda dan banyak masa untuk ditiru, dan inilah jenis teknik yang digunakan oleh banyak syarikat animasi seperti Pixar dan Dreamworks untuk menjadikan dunia GCI mereka.

Perbezaannya ialah, kad pengguna Nvidia kini dapat melakukannya - dan berharap dapat mengubah wajah permainan video dengan teknik barunya. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang kita tahu mengenai Nvidia GeForce RTX 2080, RTX 2070 dan RTX 2080 Ti.

BACA SETERUSNYA: AMD mempunyai rancangan untuk menentang Nvidia dan Intel, tetapi adakah ia akan berjaya?

Nvidia GeForce RTX 2080 Gamescom mendedahkan:

Sekiranya anda ingin melihat sendiri persembahan Nvidia, anda boleh menonton rakaman aliran Twitch di bawah.

Harga Nvidia GeForce RTX 2080: Berapakah kos siri RTX 2000?

Bersamaan dengan pengumuman siri Nvidia GeForce RTX 2000, Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia Jensen Huang mendedahkan harga untuk setiap kad. Tidak menghairankan, mereka lebih mahal daripada siri GTX 1080 yang dirilis tetapi, boleh dibilang, harganya lebih berpatutan kerana kekuatan yang ditawarkan setelah tempoh pemulihan yang singkat.

Seperti siri GTX 1000, anda boleh mendapatkan kad terus dari Nvidia dengan jenama "Founders Edition", atau mengambil kad dari Asus, EVGA, Gigabyte, MSI, PNY dan Zotac. Sekiranya anda memilih set kad Edisi Pengasas Nvidia, anda akan mendapat harga £ 569 untuk RTX 2070, £ 749 untuk RTX 2080 dan £ 1,099 yang besar untuk Ti RTX 2080.

Sekiranya anda tidak menggunakan kad Edisi Pengasas yang mewah, Nvidia telah menetapkan harga rujukan untuk dijual oleh pengeluar lain. RTX 2070 standard akan memberi anda $ 499 (£ 390); RTX 2080, $ 699 (£ 545) dan RTX 2080 Ti $ 999 (£ 779). Harga UK untuk kad Edisi bukan Pengasas belum diumumkan oleh pengeluar individu, jadi harga yang disenaraikan hanyalah penukaran langsung. Saya menjangkakan 2070 mendarat pada £ 400 - £ 450, 2080 untuk mendarat pada £ 550 - £ 600 dan 2080 Ti pada £ 800 - £ 850, yang bermaksud kad Edisi Pengasas berharga sekitar £ 150 - £ 200 lebih banyak daripada kad standard.

Tarikh keluaran Nvidia GeForce RTX 2080: Bilakah siri RTX 2000 mula dijual?

Praorder untuk kad Edisi Pengasas Nvidia kini dibuka, dengan penghantaran dijangka keluar dari 20 September untuk RTX 2080 dan RTX 2080 Ti. RTX 2070 mendarat pada bulan Oktober, tetapi belum ada tarikh tertentu yang diberikan.

Masih belum diketahui kapan pengeluar pihak ketiga akan mula menjual kad mereka, tetapi dijangka mereka akan tiba sekitar tarikh 20 September yang sama.

Spesifikasi Nvidia GeForce RTX 2080: Apa yang menjadikan siri RTX 2000 istimewa?

Nvidia mendakwa bahawa siri kad RTX 2000 menawarkan "sehingga 6x prestasi kad grafik generasi sebelumnya", yang merupakan tuntutan yang cukup tinggi melihat betapa hebatnya GTX 1080 yang diperkasakan Pascal dan siri 1000-nya.

Bagi anda yang mahukan spesifikasi teknologi mentah, RTX 2070 dikatakan menawarkan lebih banyak prestasi untuk penelusuran sinar daripada kad Titan Xp milik Nvidia yang dikeluarkan tahun lalu. Walau bagaimanapun, RTX 2080 Ti adalah kad pengguna utama dalam rangkaian cip Turing Nvidia. Clocked pada 1.350MHz dengan 4352 core CUDA dan 11GB RAM GDDR6 - ini bukan kad untuk dihidu. RTX 2080 biasa dicatatkan hingga 1,515MHz dengan 2944 core CUDA dan 8GB RAM GDDR6 dan bahkan RTX 2070 adalah pusat kuasa pada 1,410MHz dan 2304 core CUDA di samping 8GB GDDR6 RAM. Setiap kad juga dirancang untuk overclock, sehingga anda dapat mengepam lebih banyak kuasa dari setiap kad.

Nvidia juga mengesyorkan bekalan kuasa 650W untuk pelantar anda kerana satu RTX 2080 menarik 215W kuasa untuk dijalankan.

Dari segi output, Nvidia telah melengkapkan setiap kad dengan DisplayPort 1.4, HDMI 2 dan port USB Type-C VirtualLink sehingga anda boleh memasang set kepala VR terus ke kad sehingga kedua-dua isyarat USB dan HDMI akan bergerak di sepanjang satu wayar. Kad Nvidia juga mampu resolusi 8K (7,680 x 4,320 piksel) pada 60Hz - walaupun ini memerlukan dua kabel DisplayPort 1.4 untuk digunakan.

Anda juga akan dapati teknologi Ansel, G-Sync, HDR dan NVLink standard yang disokong juga.

Ciri Nvidia GeForce RTX 2080: Mengapa pengesanan sinar sangat penting?

Terobosan besar untuk siri RTX 2000 adalah bagaimana seni bina Turing Nvidia kini mampu mengesan sinar masa nyata. Teknik ini, yang telah lama digunakan sebagai cengkaman pengembangan permainan video, membolehkan para pembangun membuat dunia yang terasa mendatar ketika cahaya bereaksi dan memantul seperti yang anda harapkan di dunia nyata.

Bagi Nvidia, penjejakan sinar masa nyata adalah penanda aras kad kad baru ini dan begitu - bagi mereka - alat penanda aras tradisional tidak akan mencukupi lagi. Satu argumen adalah bahawa rangkaian kad GTX tidak dibina untuk penelusuran sinar sehingga perbandingan langsung dari segi prestasi tidak adil - ini adalah salah satu sebab mengapa syarikat itu tidak menyenaraikan nombor TFLOPS, memilih RTX-OPS (rata-rata prestasi kad di pelbagai operasi seperti bayangan dan pelacakan sinar) dan sinar giga sesaat - ukuran untuk seberapa baik kad dapat mengesan jejak dalam masa nyata.

nvidia_rtx_2080_rayracing_off_on

BACA BERIKUTNYA: Peluang Nvidia sebagai "syarikat pengkomputeran AI" lebih daripada sekadar pemasaran

Demo yang ditunjukkan di atas pentas tentu sangat mengagumkan, dengan pencahayaan masuk Medan perang V sungguh mengagumkan. Ke depan, Nvidia mengatakan bahawa lebih banyak permainan akan mendapat sokongan penelusuran sinar, menggoda sokongan dalam sekurang-kurangnya 21 permainan termasuk Hitman musim 2, We Happy Few, PUBG dan Final Fantasy XV.

Pada waktunya, lebih banyak pembangun akan hadir ketika Nvidia menerajui pasaran grafik, terutamanya untuk permainan. Bukan hanya mempunyai kenalan di studio untuk mewujudkannya, tetapi ia juga bekerjasama dengan Microsoft untuk menyatukan pelacakan sinar ke dalam rilis DirectX terbarunya, DirectX Raytracing (DXR) untuk Windows 10. Epic Games juga berusaha mengintegrasikan teknologi penelusuran sinar ke Unreal Enjin supaya pemaju dapat memanfaatkan kuasanya dengan mudah.

Video yang ditayangkan pada awal tahun ini yang memaparkan jejak sinar masa nyata di Unreal Engine akan memberi anda idea tentang apa yang anda boleh jangkakan dari permainan yang berjalan di GTX 2080 di Unreal.

Recent Posts