Yang Harus Dilakukan dan Tidak Harus Menggunakan Laman Web Gelap

The Dark Web adalah tempat yang penuh dengan penjenayah bawah tanah dan penggodam pintar, tetapi ia juga merupakan tempat yang jauh lebih selamat daripada penyemak imbas kegemaran anda. Bukan rahsia lagi bahawa apabila anda online, aktiviti anda diikuti, bukan sahaja oleh Google, Facebook, dan Amazon tetapi juga oleh pasukan pengawasan rasmi dan penggodam.

Yang Harus Dilakukan dan Tidak Harus Menggunakan Laman Web Gelap

Kami sering mengesyorkan add-on dan perisian privasi yang menyekat sekurang-kurangnya beberapa pelacak web, tetapi jika anda benar-benar ingin mengekalkan nama anda, penyemak imbas Dark Web bernama Tor adalah pilihan terbaik yang ada. Tor akan digunakan dalam blog ini untuk membincangkan perkara yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan ketika menggunakan Dark Web.

Apa yang dilakukan oleh Tor?

Tor memastikan aktiviti web anda selamat dari spammer dan pengiklan, menyembunyikan data anda dari syarikat dan pengguna web lain, dan membolehkan anda melayari tanpa diikuti oleh pencuri identiti dan penguntit.

Apa yang Boleh Anda Lakukan dengan Tor?

Anda boleh menghantar gambar peribadi tanpa memintas, menggunakan rangkaian sosial tanpa dipantau, menulis catatan blog tanpa nama, dan banyak lagi. Untuk maklumat akses, lihat Cara mendapatkan akses web gelap .

Lima Kaedah Selamat untuk Menggunakan Laman Web Gelap

Lakukan # 1: Pastikan Tor Selalu Dikemas kini

kemas kini

Tor jauh lebih selamat daripada Chrome dan Firefox, tetapi seperti mana-mana perisian, ia tidak tahan diserang. Sebagai contoh, rangkaian itu disasarkan pada tahun 2013 oleh Trojan bernama Chewbacca, yang mencuri perincian perbankan.

Pada tahun 2016, terungkap bahawa FBI telah menggunakan perisian hasad yang dibuat khas bernama Torsploit untuk ‘deanonymize’ pengguna Tor dan menjejaki alamat IP sebenar mereka. Terdapat juga kes node keluar Tor (relay terakhir yang dilalui lalu lintas Tor sebelum sampai ke destinasinya) digunakan untuk tujuan jahat dan bukannya tanpa nama, dan menjangkiti sistem pengguna.

Nasib baik, Tor biasanya menangani ancaman dan kerentanan seperti itu dengan pantas penting untuk memastikan penyemak imbas sentiasa dikemas kini .

  1. Setiap kali anda melancarkan Tor, klik ikon bawang pada bar alat dan pilih ‘ Periksa Kemas Kini Penyemak Imbas Tor '(Tor mengemas kini dirinya secara berkala, tetapi mengemas kini secara manual memastikan anda menggunakan versi terbaru).
  2. Selain itu, jika anda menggunakan perkhidmatan yang melibatkan berkongsi maklumat peribadi, anda harus menukar tahap keselamatan Tor menjadi Tinggi .

Jangan # 1: Gunakan Tor untuk Torrenting

Sebagai alat privasi yang kuat, Tor mungkin kelihatan seperti cara sempurna untuk memuat turun dan memuat naik fail melalui BitTorrent dan rangkaian peer-to-peer lain, tetapi tidak ! Menggunakan pelanggan torrent memintas perlindungan Tor dan melucutkan nama anda dengan menghantar alamat IP sebenar anda ke perkhidmatan torrent dan 'rakan sebaya' yang lain. Tindakan ini memungkinkan mereka mengenali anda, port yang anda gunakan untuk torrent, dan bahkan data yang anda kongsi, jika tidak dienkripsi.

Mereka kemudian berpotensi menargetkan anda dengan perisian hasad atau bahkan memberi tahu pihak berwenang yang berkenaan (jika Anda berbagi materi berhak cipta). Selain itu, lalu lintas torrent memberi tekanan besar pada rangkaian Tor dan melambatkannya untuk orang lain, jadi egois dan ceroboh.

Atas semua alasan ini, Tor mengatakan bahawa perkongsian fail adalah "tidak diingini secara meluas," dan nod keluar dikonfigurasikan secara lalai untuk menyekat lalu lintas torrent .

Lakukan # 2: Buat identiti baru apabila perlu

Tor melakukan tugas yang baik untuk memastikan anda selamat dan tanpa nama, tetapi anda mungkin masih menemui laman web yang membunyikan loceng penggera. Tor mungkin memberi amaran bahawa laman web sedang berusaha untuk mengesan anda.

Sekiranya anda bimbang privasi anda terganggu, lakukan perkara berikut:

  1. Klik ikon bawang pada bar alat.
  2. Pilih " Identiti Baru . " Pilihan ini akan memulakan semula penyemak imbas Tor dan menetapkan semula alamat IP anda, sehingga anda dapat meneruskan penyemakan imbas sebagai pengguna baru.

Jangan # 2: Maksimumkan Tingkap Tor

Biarkan tetingkap penyemak imbas Tor pada ukuran lalai kerana memaksimumkannya membolehkan laman web menentukan ukuran monitor anda . Cadangan ini mungkin tidak kelihatan penting, tetapi digabungkan dengan data lain, ia mungkin memberikan maklumat "tambahan" yang perlu dikenali oleh laman web anda .

Lakukan # 3: Gunakan VPN Bersama Tor

vpn

Penting untuk mengingatinya Tor adalah proksi dan bukannya VPN, yang hanya melindungi lalu lintas yang disalurkan melalui penyemak imbas Tor . Seperti yang kami jelaskan sebelumnya, ada beberapa risiko untuk menggunakan rangkaian Tor, terutama ketika memuat turun file torrent dan menyambungkan secara tidak sengaja melalui simpul keluar yang berbahaya.

Anda dapat meningkatkan privasi dan keselamatan anda dengan menggunakan Tor bersama dengan VPN, untuk memastikan semua data anda dienkripsi dan tidak ada log yang disimpan untuk aktiviti anda. Beberapa VPN menawarkan ciri yang dirancang secara eksplisit untuk pengguna Tor, termasuk:

  • ProtonVPN , yang membolehkan anda mengakses pelayan yang telah dikonfigurasi untuk mengalihkan lalu lintas melalui rangkaian Tor
  • ExpressVPN , yang membolehkan anda mendaftar tanpa nama melalui laman web ‘.onion’
  • AirVPN , yang mengarahkan lalu lintas melalui rangkaian Tor terlebih dahulu dan kemudian melalui VPN

Tiada pilihan VPN di atas percuma, tetapi lebih pantas, lebih fleksibel, dan lebih dipercayai daripada perkhidmatan VPN percuma.

Jangan # 3: Cari di Web Menggunakan Google

Google tidak terkenal kerana menghormati privasi penggunanya, jadi untuk terus menggunakannya di Tor (ini adalah salah satu pilihan yang ada) agak mengalahkan diri sendiri.

Google bukan sahaja cuba menjejaki anda dan merakam carian anda (berdasarkan alamat IP node keluar anda), tetapi juga menjadi sangat sombong dan sombong apabila mendapati anda berhubung dengan cara yang 'tidak biasa'. Cuba cari dengan Google di Tor, dan anda akan terus mendapat CAPTCHA yang meminta anda membuktikan bahawa anda bukan robot.

Kami mengesyorkan menggunakan enjin carian privasi lalai Tor DuckDuckGo, varian ‘Onion’, atau Startpage (yang menggunakan hasil Google yang tidak dilacak), yang semuanya sudah diprapasang di samping Google.

duckduckgo_office_cc

Lakukan # 4: Pertimbangkan Menjalankan Relay Tor

Tor bergantung pada komuniti yang setia dan terus berkembang untuk menyediakan relay yang membuat litar dan memberikan nama tanpa nama. Semakin banyak geganti atau ‘node’ yang sedang berjalan, semakin cepat dan selamat rangkaian Tor.

Sekiranya anda menjadi pengguna Tor biasa, pertimbangkan untuk memberi kembali kepada komuniti dengan berkongsi lebar jalur anda dan menjalankan geganti anda. Anda boleh menjadi 'relay tengah', yang merupakan salah satu daripada dua atau lebih nod yang menerima lalu lintas Tor dan kemudian meneruskannya, atau 'relay keluar'.

Menjadi geganti tengah jauh lebih selamat. Sekiranya pengguna lain menggunakan rangkaian Tor untuk melakukan sesuatu yang berniat jahat atau menyalahi undang-undang, alamat IP anda tidak akan muncul sebagai sumber lalu lintas.

Sebaliknya, relay keluar dapat diidentifikasi sebagai sumber itu, yang berarti orang yang menjalankan relai keluar mungkin harus menangani keluhan dan bahkan perhatian hukum. Oleh itu, anda tidak boleh mengendali simpul keluar dari PC rumah anda dan, jika anda masuk akal, sama sekali tidak!

Satu masalah lagi: anda perlu mempunyai komputer Linux yang menjalankan Debian atau Ubuntu untuk menjadi hos relay yang boleh dipercayai . Di Windows, anda perlu menjalankan distro Linux sebagai mesin maya untuk menyiapkan geganti anda. Ini sedikit menyusahkan, tetapi sekurang-kurangnya ia akan menjadikan lalu lintas Tor anda terpisah dari sistem anda yang lain.

Jangan # 4: Kongsi Alamat E-mel Sebenar Anda

Tidak ada gunanya menggunakan Tor untuk tetap tidak dikenali jika anda mendaftar ke laman web menggunakan alamat e-mel sebenar anda. Seperti meletakkan beg kertas di atas kepala anda, dan menulis nama dan alamat anda di atasnya. Perkhidmatan e-mel sekali pakai seperti MailDrop atau Fake Name Generator yang cemerlang dapat membuat alamat sementara dan identiti untuk pendaftaran laman web dan menjadikan persona Tor anda terpisah dari laman web standard anda.

Lakukan # 5: Gunakan Tor untuk E-mel Tanpa Nama

Anda boleh menggunakan perkhidmatan e-mel kegemaran anda di Tor, walaupun Google mungkin meminta anda mengesahkan akaun Gmail anda. Namun, kandungan mesej anda tidak akan dienkripsi dalam perjalanan. Sudah tentu, Tor akan menyamar di mana anda berada, tetapi melainkan jika anda menggunakan alamat e-mel sekali pakai (lihat di atas), sesiapa yang memintas mesej anda akan melihat alamat e-mel sebenar anda dan, berpotensi, nama anda.

Untuk privasi dan tanpa nama, anda boleh menggunakan perkhidmatan e-mel yang didayakan oleh Tor. Beberapa di antaranya telah ditutup oleh badan-badan penegak hukum dalam beberapa tahun terakhir karena mereka terkait dengan kegiatan jenayah, tetapi penggunaannya tidak menyalahi undang-undang, dan juga tidak membuat Anda curiga. Pilihan terbaik dan paling boleh dipercayai ialah ProtonMail, penyedia e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung, yang dilancarkan oleh kemudahan penyelidikan CERN pada tahun 2013.

Awal tahun ini, ProtonMail memperkenalkan perkhidmatan tersembunyi Tor khusus untuk memerangi penapisan dan pengawasan penggunanya. Anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun ProtonMail percuma di protonirockerxow.onion, tetapi ini menghadkan simpanan 500MB dan 150 mesej sehari; untuk mendapatkan ciri canggih, anda memerlukan rancangan Plus ($ 5.00 sebulan).

Oleh kerana Tor didasarkan pada Firefox, masih mungkin untuk memasang alat tambah kegemaran anda sesuai dengan pilihan anda, yang masuk akal jika anda merancang untuk menggunakan Tor sebagai penyemak imbas lalai anda. Jangan tergoda! Walaupun pelanjutan tidak dijangkiti perisian hasad (seperti yang terdapat pada Chrome baru-baru ini), ekstensi tersebut boleh menjejaskan privasi anda dengan serius.

Tor dilengkapi dengan dua tambahan pelindung terbaik yang telah dipasang sebelumnya - NoScript dan HTTPS Di mana sahaja - dan itulah yang anda perlukan sekiranya alasan anda beralih ke penyemak imbas adalah tanpa nama. Juga, ingat bahawa menyemak imbas dengan Tor lebih lambat daripada Chrome atau Firefox kerana cara penyambungan bulat, jadi membebankannya dengan tambahan akan mengurangkan kelajuan anda.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba Bitmessage, klien Desktop percuma yang membolehkan anda menghantar dan menerima mesej yang dienkripsi menggunakan Tor, dan dapat dijalankan dari stik USB.

Jangan # 5: Pergi ke Laut dengan Tambah Penyemak Imbas

Oleh kerana Tor didasarkan pada Firefox, masih mungkin untuk memasang add-on kegemaran anda sesuai dengan pilihan anda, yang dapat difahami jika anda merancang untuk menggunakan Tor sebagai penyemak imbas lalai anda. Jangan tergoda! Walaupun pelanjutan tidak dijangkiti perisian hasad (seperti yang terdapat pada Chrome baru-baru ini), ekstensi tersebut boleh menjejaskan privasi anda dengan serius .

Tor dilengkapi dengan dua tambahan pelindung terbaik yang telah dipasang sebelumnya - NoScript dan HTTPS Di mana sahaja - dan itu yang anda perlukan sekiranya alasan anda untuk beralih ke penyemak imbas adalah tanpa nama. Juga, ingat bahawa menyemak imbas dengan Tor lebih lambat daripada Chrome atau Firefox kerana cara penyambungan bulat, jadi membebankannya dengan tambahan akan mengurangkan kelajuan anda .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found