Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Telefon bimbit mana yang harus anda pecahkan?

Samsung dan Apple telah menjadi pembawa perdebatan hebat (dan kadang-kadang panas) dalam persahabatan, hubungan dan pejabat selama satu dekad yang lalu. Sama seperti satu kumpulan yang percaya bahawa mereka menyimpan kata terakhir di telefon pintar, jenama pesaing akan mengeluarkan sesuatu yang lebih baik.

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Telefon bimbit mana yang harus anda pecahkan? Lihat ulasan iPhone XR yang berkaitan: iPhone ‘paling murah’ hampir sama dengan ulasan Xs iPhone Xs: Ulasan Samsung Galaxy Note 9 anak pertengahan £ 999 Apple: Sebaik mungkin

Pemukul besar terbaru dari setiap syarikat adalah Samsung Galaxy Note 9 yang lengkap dengan pena S dan iPhone Xs Apple.

Setiap jenama akan berusaha keras untuk menghasilkan telefon berkualiti tinggi, yang bermaksud lebih sukar daripada sebelumnya dengan mendapatkan kemenangan yang jelas. Walaupun begitu, kami telah berusaha sedaya upaya untuk membuat kesimpulan antara keduanya.

iphone_xs_home_screen

BACA SETERUSNYA: Ulasan Apple iPhone XR: iPhone 'paling murah' hampir sama istimewa dengan Xs

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Reka bentuk

IPhone Xs sukar untuk memberikan gambaran baru mengenai reka bentuk, terutamanya kerana ia kelihatan sama seperti pendahulunya, iPhone X. Walau bagaimanapun, kredit di mana kredit perlu dibayar, iPhone X adalah karya seni, dan awet muda pada masa itu. Oleh itu, walaupun Xs kehilangan poin untuk keaslian, ia tetap kelihatan.

Nota 9 dan X masing-masing terdapat dalam tiga warna. Xs menawarkan warna kelabu emas, perak dan kelabu - untuk rujukan, iPhone X hanya menawarkan warna kelabu perak dan ruang. Ketiga-tiganya kelihatan sensasional, tetapi jika diberi pilihan, saya akan memilih ruang kelabu.

Nota 9, sebaliknya, boleh didapati pada tengah malam hitam, biru laut atau ungu lavender. Terlebih lagi, S Pen juga akan sesuai dengan reka bentuk keseluruhan yang anda mahukan - secara peribadi saya rasa biru laut dengan S Pen kuning kelihatan tidak nyata, tetapi hanya saya. Rangka logam monokrom tajam telefon bimbit juga mengagumkan untuk melihat dan merasakan.

Menjadi pemerhatian yang serius untuk Galaxy Note 9, S Pen kini membolehkan pengguna memainkan dan menjeda video, mengubah persembahan, mengawal aplikasi lain, dan yang paling penting ia boleh digunakan untuk mengambil gambar diri yang sempurna - bayangkan Insta suka.

iphone_xs_size_comparison_1

Titik keberangkatan lain ialah kehadiran bicu fon kepala 3.5mm yang tidak berkesudahan pada Galaxy Note 9. Sejak iPhone 7, pencinta Apple harus benar-benar berkomitmen dengan membeli adaptor atau teknologi khusus untuk mendengar muzik, dan ini masih kes hari ini. Memang, apabila fon kepala Bluetooth bertambah baik, perbezaan ini akan kurang memberi kesan untuk membuat keputusan anda, dan ini telah ditunjukkan melalui banyak peranti Android lain yang menghilangkan jack juga. Tetapi buat masa ini, ia masih merupakan nilai tambah yang sangat nyata untuk Samsung.

Kedua-dua pengeluar menuntut ketahanan tinggi terhadap air dan debu, namun, Xs memberikannya dengan hidung dengan tuntutan untuk berjaya menahan air hingga 2m selama 30 minit, sedangkan Note 9 menuntut kedalaman hanya 1.5m selama 30 minit. Yang penting, Samsung dan Apple tahan air daripada kalis air, jadi anda lebih baik tidak mengujinya terlalu keras - walaupun bagus untuk mendapat jaminan. Seperti yang sudah ada sebelumnya dalam model sebelumnya, Apple dan Samsung mempunyai pengecasan tanpa wayar, jadi tidak ada kerisauan di sana - tetapi perlu diingat bahawa hanya Note 9 yang menawarkan storan yang dapat diperluas melalui kad microSD.

BACA SETERUSNYA: iPhone Xs vs Xs Max: Adakah yang lebih besar bermaksud lebih baik?

Dari perspektif estetik, reka bentuk Xs telah bertahan dalam ujian masa. Untuk lebih baik atau lebih buruk, Apple telah memberikan masa yang baik untuk merancang, dan buktinya ada dalam puding: iPhone kelihatan luar biasa. Ini sama sekali tidak menjadikan Note 9 buruk sama sekali - ia adalah model yang hebat dan salah satu yang terbaik sehingga kini - tetapi iPhone Xs adalah yang terbaik dari keduanya.

Walau bagaimanapun, S Pen Note 9, storan yang boleh diperluas dan bicu fon kepala adalah tiga ciri penting untuk diingat dan memberikan nilai praktikal yang signifikan; pada penghujung hari, estetika tidak begitu penting dengan fungsi. Untuk itu, saya berpendapat bahawa reka bentuknya sesuai dengan Samsung Galaxy Note 9.

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Paparan

Yang benar, saya percaya bahawa ini adalah salah satu titik perbandingan yang lebih baik antara kedua-dua telefon. Masing-masing menawarkan paparan sebaik mungkin untuk telefon syarikat mereka, dan masing-masing mempunyai output yang sangat sensasional. Tetapi apa yang dikatakan nombornya?

Note 9 adalah yang lebih besar dari keduanya, masuk pada 6.4in, sedangkan Xs adalah 5.8in dari sudut ke sudut. Akhirnya ini adalah pilihan peribadi; jika anda menyukai telefon bimbit yang besar maka anda mungkin lebih sesuai dengan Note 9, namun, jika anda menyukai telefon bimbit yang lebih kecil maka iPhone mungkin lebih sesuai dengan jalan anda. Perlu diingat bahawa jika anda mendapati iPhone Xs terlalu kecil, selalu ada Xs Max. Sekiranya peminat Samsung menginginkan sesuatu yang lebih kecil, mereka harus kehilangan S Pen dan mendapatkan S9 sebagai gantinya.

Xs akan bersinar dengan anda dengan paparan OLED Super Retina Custom, yang memiliki resolusi 2,436 x 1,125 piksel (458 per inci). Ini adalah panel yang hebat, memberikan pengalaman menonton HDR yang terbaik. Rancangan TV dan gambar benar-benar menjadi hidup.

samsung-galaxy-note-9-review-3

Note 9 memang sesuai dengan permainan, dengan Samsung menggunakan paparan Super AMOLED yang penuh sesak piksel, dengan 516 per inci. Jadi bukan sahaja lebih besar, tetapi juga lebih berkualiti.

Tidak ada banyak perkara di dalamnya, tetapi Samsung tetap menjadi pengeluar untuk mengalahkan ketika datang ke panel.

Dua pusingan ke bawah, dua pusingan ke Samsung.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Samsung Galaxy Note 9: Sebaik mungkin

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Kamera

Di sini kita melihat seberapa banyak perhatian terhadap perincian setiap syarikat dalam usaha meningkatkan produk mereka untuk pelanggan. Setiap telefon bimbit mempunyai dua kamera belakang, keduanya dengan sensor 12 megapiksel, berfungsi serentak untuk mengelakkan kejadian foto yang goyah.

IPhone menyediakan pilihan untuk video 4K, merakam pada 60fps stabil, sehingga anda dapat merekam momen terbaik anda dengan perincian yang luar biasa. Dalam hal ini, ia lebih baik daripada Samsung - dan dalam hal ini, orang lain - yang hanya mampu mencapai 2160p pada 60fps. Kamera depan Xs berukuran 7-megapiksel, dan mampu memfilmkan video berkualiti 1080p pada 60fps, jadi permainan selfie juga kuat dengan yang ini.

Walaupun Note 9 kalah dalam pemutaran video, kameranya dilengkapi dengan beberapa muslihatnya sendiri. Note 9 dilengkapi dengan pengoptimal pemandangan yang secara automatik mengubah mod kamera agar sesuai dengan gambar tertentu yang anda ambil. Lebih-lebih lagi, dengan sistem pengesanan cacat baru, peranti Samsung akan memberitahu anda jika gambar sebelumnya mungkin mempunyai masalah - berkedip atau kabur sebagai contoh klasik. Terdapat juga zoom optik 2x yang penting, dan kamera 8 megapiksel menghadap ke depan.

Mengetepikan fitur-fitur rapi yang dimiliki setiap perangkat, perhatian perlu diberikan kepada cita-cita Samsung yang selalu berusaha untuk menyediakan kamera gerakan perlahan berkualiti tinggi, dan Note 9 tidak berbeza. Telefon bimbit Samsung mempunyai keupayaan untuk menangkap 960 bingkai sesaat yang luar biasa - iPhone dapat mengendalikan hanya 240. Memang, anda tidak mahu setiap video bergerak dengan perlahan, tetapi percayalah, roti bakar tidak pernah kelihatan lebih sejuk.

Saya berpisah dengan yang satu ini. Saya percaya bahawa Samsung telah menghasilkan sekumpulan ciri yang berfokus pada pengguna, dan seperti yang dinyatakan keupayaan bergerak perlahan adalah sesuatu yang terhormat. Walau bagaimanapun, prestasi video 4K iPhone Xs masih belum dapat ditandingi oleh sesiapa pun. Atas sebab itu, ia adalah satu keputusan.

Tiga untuk Samsung, satu untuk Apple.

iphone_xs_size_comparison_3

BACA BERIKUTNYA: 13 telefon Android terbaik: pembelian terbaik 2018

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Bateri dan Prestasi

Anda dapat melihat bahawa Galaxy Note 9 Samsung mungkin terbukti lebih baik di sini. Ia dilengkapi dengan storan 128GB standard dan RAM 6GB - dengan versi yang menawarkan storan 512GB dan RAM 8GB yang tersedia untuk sedikit lagi. Xs, sebaliknya bermula dengan storan 64GB dan RAM 4GB. Dengan Note 9, anda dapat menggunakan kad microSD untuk memperluas ruang penyimpanan, tetapi iPhone tidak pernah memiliki kemampuan ini. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk membelanjakan lebih banyak wang untuk X anda dan mendapatkan telefon bimbit dengan lebih banyak simpanan dalaman.

CPU Note 9 lebih cepat 55% daripada Galaxy Note 8, dan dengan sistem penyejukan air-karbon yang ditingkatkan, ia dapat menangani kelajuan tanpa risiko terlalu panas. Memori dan pemproses 2.7GHz bermaksud hampir mendekati fungsi desktop yang sebenarnya, yang berguna kerana ciri Samsung Dex membolehkan anda memasang telefon ke monitor dan mula bekerja seolah-olah sebenarnya.

Walau bagaimanapun, iPhone telah hadir dengan beberapa peningkatan. Walaupun kelihatan sama dengan X, pemprosesnya pasti tidak. Apple telah memberikan Xs A12 Bionic barunya, yang mempunyai Neural Engine yang jauh lebih baik yang direka untuk belajar dari interaksi anda dengan peranti. Ini bermakna kita melihat iPhone yang dirancang untuk belajar dari pertunangan anda dan mencari yang lebih baik.

Tetapi yang mana yang berprestasi lebih baik dalam penanda aras kami? Apple oleh tanah runtuh mutlak.

Seperti grafik di atas, yang diambil dari tinjauan iPhone Xs kami, cip 7nm baru Apple membuat mincemeat dengan semua pesaing Android besar - termasuk S9, yang mempunyai dalaman yang sama dengan Catatan 9. Pada tahap praktikal, anda mungkin tidak akan perhatikan perbezaannya - skrin dibatasi pada 60fps dengan cara apa pun - tetapi untuk hak membual dan pembuktian masa depan, iPhone Xs adalah cara yang tepat.

Masing-masing mengaku bertahan seharian di dunia kerja dengan bateri mereka sekarang, namun sesuai dengan sifat Apple, ia menyimpan butiran bateri yang tersembunyi. Walau bagaimanapun, ujian bateri kami menunjukkan kemenangan yang jelas untuk Samsung. Catatan 9 berlangsung selama 19 jam 35 minit dengan video yang dilingkarkan pada 170cd / m2. Pada ujian yang sama, iPhone Xs hanya bertahan 12 jam 45.

Note 9 tidak ada masalah, dan fungsi Dex sangat berguna untuk pengguna tenaga. Hayat baterinya juga sukar dikalahkan. Tetapi untuk kekuatan mentah, penanda aras menunjukkan iPhone Xs lebih baik untuk mengeluarkan piksel. Sama ada anda akan melihat perbezaan dalam kehidupan sehari-hari anda sangat diperdebatkan, tetapi anda tidak boleh membantah jumlahnya, jadi Apple memilikinya.

BACA SETERUSNYA: Tidak, anda tidak menjadi paranoid, telefon anda betul-betul mendengarkan anda

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs: Harga dan keputusan

samsung-galaxy-note-9-review-10

Samsung Galaxy Note 9 akan memberi anda harga £ 899 dengan harga termurah - ini akan memberi anda storan dalaman 128GB yang hebat. Dengan harga lebih dari £ 200, anda mendapat storan dalaman 512GB penuh dan 8GB RAM.

IPhone Xs lebih mantap, bermula dari £ 999 untuk model 64GB, kemudian £ 1,149 untuk telefon bimbit 256GB, dan akhirnya 1,349 £ jika sesuai dengan 512GB.

Saya fikir kedua-dua telefon itu hebat, jadi saya tidak fikir ada pilihan yang salah. Walau bagaimanapun, ini adalah pertempuran lawan, dan saya fikir pound untuk paun (secara harfiah, kerana Samsung lebih murah) Samsung Galaxy Note 9 adalah pemenangnya.

Samsung telah mengekalkan cita-cita untuk menyediakan telefon yang rumit dan berfokus pada pengguna, dan ini dapat dilihat di seluruh jangkauannya, tetapi Galaxy Note 9 benar-benar mencapai sasaran. Skrinnya luar biasa, baterinya tahan lama, dan yang terpenting, ia hanya mempunyai mesin untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

Setelah menggunakan iPhone Xs, saya percaya ia berfungsi sebagai peranti yang sangat mesra pengguna, yang dilucutkan kerumitan dengan sengaja. Namun fakta perlu dihadapi di sini - dan saya pengguna Apple jadi ini sukar - tetapi Samsung Galaxy Note 9 adalah lebih baik daripada kedua-dua peranti tersebut.

Di sana, saya mengatakannya.

Recent Posts