Cara Memadam Media di Telegram

Imej dan video yang anda tukar semasa berbual boleh memakan terlalu banyak ruang memori. Ini tidak berlaku dengan Telegram, tetapi anda mungkin masih berminat untuk menghapus media dari perbualan anda apabila anda tidak memerlukannya lagi.

Cara Memadam Media di Telegram

Banyak aplikasi pemesejan menawarkan pilihan yang berbeza ketika berkongsi, memuat turun dan menghapus fail, seperti gambar, video, dan lain-lain. Sering kali, anda perlu menghapus data untuk membebaskan memori dan membantu peranti anda berfungsi dengan baik.

Apa kesepakatan dengan media Telegram? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Cara Menghapus Media dari Cache

Semasa anda melancarkan aplikasi Telegram, ketuk ikon hamburger di sudut kiri atas dan pergi ke Tetapan. Dari sana, anda harus memilih Data dan Penyimpanan, dan kemudian penggunaan Penyimpanan untuk mengakses tetapan media. Di sini anda boleh membuat beberapa penyesuaian yang berguna dan memadam media yang anda anggap tidak perlu.

Dalam Penggunaan Penyimpanan, pilihan pertama adalah Keep Media, di mana anda dapat menentukan berapa lama anda akan menyimpan media yang tidak digunakan atau tidak dibuka di telefon anda. Ia boleh berlangsung antara tiga hari dan selama-lamanya; selepas tempoh ini, media akan dihapuskan secara automatik.

penggunaan simpanan

Walau bagaimanapun, semua item disimpan di Cloud, di mana anda boleh mengaksesnya semula dan memuat turun jika perlu.

Apabila anda menekan Clear Cache, pilihan kedua di sini, anda dapat memilih jenis media yang ingin anda hapus dari peranti anda: foto, video, muzik, atau fail lain. Anda juga dapat melihat berapa banyak ruang memori yang akan anda kosongkan dengan memadamkan fail-fail ini. Sekiranya anda mempunyai peranti iOS, anda juga boleh melakukan ini untuk setiap sembang individu.

kosongkan cache

Cara Menghapus Media Berkongsi dari Sembang

Telegram membolehkan anda berkongsi fail besar dengan kenalan anda. Mereka boleh berukuran hingga 1.5GB dan prosesnya cepat dan percuma. Sekiranya anda menggunakan sembang rahsia untuk berkongsi media dengan rakan atau rakan sekerja, ia akan dimusnahkan secara automatik. Tetapi bagaimana dengan berbual biasa?

Anda mempunyai banyak cara untuk menghapus fail dari sembang Telegram, dan seperti menghapus mesej lain. Telegram kini membolehkan anda memadam mesej dan fail media untuk anda dan orang lain. Ini mungkin kelihatan seperti ciri yang cukup mudah kerana anda secara praktikal menghapus bukti dari apa yang anda katakan, tetapi juga boleh disalahgunakan. Oleh itu, pendapat orang ramai mengenainya cukup berpecah belah.

Bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin menghapus media yang dikongsi dari perbualan Telegram anda, berikut cara melakukannya.

Padamkan satu Mesej

Salah satu cara untuk membuang fail dari perbualan adalah dengan menghapus satu mesej itu.

 1. Lancarkan aplikasi Telegram di telefon anda.
 2. Buka sembang di mana anda mahu memadamkan media.

 3. Ketuk dan tahan gambar, video atau fail lain yang ingin anda hapus.

 4. Apabila tanda semak di sebelah kiri fail berwarna hijau, ketuk ikon tong sampah di sudut kanan atas skrin.

 5. Di tetingkap pop timbul, pilih Juga hapus untuk… (nama kenalan), jika anda ingin menghapus fail untuk anda berdua.

 6. Ketik Padam.

Perhatikan bahawa ketika datang ke media, juga mungkin untuk menghapus satu pesan dengan mengetuk ikon tiga titik di sudut kanan atas gambar / video / GIF, atau hanya mengetuk fail. Tetingkap pop timbul akan muncul, dan ketuk Padam untuk mengesahkan.

Sejarah yang jelas

Cara lain bagi anda untuk menyingkirkan media yang tidak diingini dari sembang adalah dengan menghapus sejarah sembang. Dengan cara ini, perbualan anda tidak akan dikeluarkan dari senarai sembang, tetapi semua mesej anda akan dihapuskan.

 1. Buka Telegram pada telefon pintar anda.

 2. Masukkan sembang di mana fail yang tidak diingini berada.

 3. Ketuk ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin untuk membuka menu sembang.

 4. Pilih Hapus sejarah.

 5. Di tetingkap yang akan muncul di skrin anda, pilih Juga hapus riwayat untuk… dan ketuk Hapus riwayat untuk mengesahkan.

Padam Sembang

Pilihan ketiga menghapus sembang dan tidak meninggalkan jejak perbualan antara anda dan kenalan anda yang pernah ada.

 1. Lancarkan Telegram di telefon anda.

 2. Buka sembang dari mana anda mahu membuang fail.

 3. Buka menu sembang dengan mengetuk ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin anda.

 4. Pilih Padam sembang.

 5. Tandai kotak yang mengesahkan bahawa anda juga mahu memadamkan fail untuk orang lain.
 6. Ketik Padam sembang untuk mengesahkan pilihan anda.

Bagaimana dengan Sembang Kumpulan?

Keupayaan anda untuk menghapus mesej dan media dalam sembang kumpulan bergantung pada sama ada anda seorang pentadbir atau tidak.

Pentadbir kumpulan mempunyai pilihan untuk menghapus semua mesej untuk semua ahli kumpulan. Pilihan ini akan disampaikan kepada anda dengan cara yang berbeza, bergantung pada peranti anda: Padam untuk Semua Orang pada peranti iOS atau Padam untuk semua anggota pada telefon Android. Sekiranya anda hanya mahu memadamkan mesej untuk diri sendiri, anda boleh memilih Padam untuk saya di iOS dan Padam di Android.

Sekiranya anda ahli biasa dalam sembang kumpulan, tanpa hak pentadbir, anda hanya boleh menghapus mesej anda sendiri.

Fikirkan Dua Kali Sebelum Mengetuk butang Hantar

Tidak kira seberapa selamat pemesejan Telegram, anda harus selalu berhati-hati dengan media yang anda kongsi dengan orang lain, terutamanya jika ia adalah sesuatu yang bersifat peribadi atau rahsia.

Anda boleh menghapus media dari sembang, tetapi jika orang lain sudah memuat turun fail ke telefon atau PC mereka, tidak banyak yang dapat anda lakukan mengenainya. Anda boleh menghapus bukti bahawa anda telah menghantar fail, tetapi fail tersebut akan tetap ada.

Apakah jenis fail yang anda kongsi dengan orang lain melalui Telegram? Adakah anda pernah perlu menghapus media dari perbualan kerana alasan privasi? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found