Cara Mendapatkan Semula Mesej di Telegram

Menyematkan mesej dalam sembang kumpulan boleh menjadi lebih berguna jika terdapat banyak mesej baru yang masuk setiap hari. Perkara ini agak kerap berlaku dalam sembang yang anda buat dengan rakan anda, di mana satu perkara yang sebenarnya penting hilang di laut jenaka, meme lucu, dan tangkapan skrin rahsia yang anda kongsi antara satu sama lain.

Bagaimana Mendapatkan Semula Mesej di Telegram

Mesej yang disemat dapat menghindarkan anda dari menatal yang tidak perlu melalui utas mesej anda dan membuang masa anda. Tetapi bagaimana jika anda melepaskan catatan penting secara tidak sengaja? Inilah cara memperbaikinya.

Mengambil Mesej yang Tidak Dilepas

Apa yang berlaku semasa anda membuang mesej yang disematkan dari sembang kumpulan? Adakah pengambilannya terlalu rumit?

Sekiranya anda seorang pentadbir, anda hanya dapat mencari mesej di dalam utas mesej dan menyematkannya semula. Anda boleh mengulanginya seberapa banyak yang anda mahukan. Namun, jika anda seorang ahli sembang biasa, anda perlu meminta pentadbir untuk melakukan ini untuk anda.

Perhatikan bahawa, semasa anda menjadi pentadbir, Anda dapat menyematkan mesej dalam kumpulan peribadi dan awam. Sekiranya tidak, anda hanya boleh menyematkan dan melepas pin mesej semasa anda menjadi ahli sembang peribadi.

Jenis Kumpulan Telegram

Di Telegram, anda boleh membuat pelbagai jenis kumpulan. Ia boleh menjadi kumpulan kecil yang terdiri daripada adik-beradik dan ibu bapa anda, tetapi juga boleh menjadi Kumpulan Super setelah mencapai 200 ahli.

Kumpulan Super memberi anda lebih banyak pilihan semasa anda menjadi pentadbir. Anda boleh menambahkan sehingga 100,000 anggota, menyebutkannya dalam mesej anda, membalas mesej tertentu, menyematkan dan melepas pin seperti dalam kumpulan biasa, tetapi ahli anda akan tetap diberitahu walaupun mereka mematikan pemberitahuan.

Anda juga boleh menambahkan bot automatik ke kumpulan anda, serta membuat nama pengguna tertentu yang akan digunakan orang untuk mencari dan menyertai kumpulan anda. Sekiranya kumpulan anda mempunyai lebih daripada 100 ahli, anda juga boleh memilih pek pelekat rasmi. Sekiranya anda memerlukan pertolongan untuk mengurus kumpulan anda, anda juga dapat menambahkan orang lain sebagai pentadbir dan menyerahkan tugas yang berbeza kepada setiap mereka.

Cara Menyematkan Mesej di Telegram

Sekiranya anda seorang pentadbir dalam kumpulan atau anggota kumpulan peribadi yang tetap dan ada mesej yang ingin anda pin, berikut cara anda dapat melakukannya:

 1. Lancarkan aplikasi Telegram di telefon anda.
 2. Buka kumpulan sembang di mana mesej yang ingin anda pasang berada.
 3. Cari mesej yang diingini dan ketik padanya. Catatan: Jangan tekan lama mesej, ketukan mudah akan memulakan menu.
 4. Menu baru akan muncul - ketik Pin.

  telegram mendapatkan semula mesej yang disematkan

 5. Di tetingkap pop timbul, pilih jika anda ingin memberitahu semua anggota kumpulan bahawa ada pesan baru yang disematkan dengan menandai atau mencentang kotak.
 6. Ketik OK untuk menyelesaikan.
 7. Mesej yang baru anda pasang sekarang berada di bahagian atas dan anda akan dapat melihatnya di sana setiap kali anda membuka sembang.

Cara Menyahpasang Mesej di Telegram

Apabila anda tidak lagi memerlukan mesej untuk disematkan, anda boleh melepaskannya dengan dua cara.

 1. Apabila anda membuka sembang dengan mesej yang disematkan, anda akan melihat X di sebelah kanan.
 2. Apabila anda mengetuknya, anda akan melihat tetingkap pop timbul di mana anda harus mengetuk Lepaskan.

  dapatkan semula mesej yang disematkan

Atau:

 1. Cari mesej yang disematkan dalam sembang.
 2. Ketuk untuk membuka menu mesej.
 3. Ketik Nyahpasang.

Perhatikan bahawa, jika peranti anda menjalankan iOS, anda harus mengetuk dan menahan untuk membuka menu mesej. Selebihnya proses pada dasarnya sama.

Cara Memulihkan Sembang yang Disematkan

Malangnya, Telegram tidak mempermudah untuk mendapatkan kembali mesej yang disematkan. Untuk satu, anda perlu menjadi pentadbir kumpulan. Seterusnya, anda perlu mengetahui ralat anda dalam beberapa saat untuk menyematkan semula mesej dengan mudah.

Sekiranya anda melepaskan pin secara tidak sengaja dalam sembang kumpulan di Telegram, selama beberapa saat, anda dapat memulihkannya dengan cepat dengan mengetuk 'Urungkan' di bahagian bawah skrin.

Sekiranya anda tidak dapat menangkap butang ‘Undo’ tepat pada waktunya, anda tidak akan beruntung sepenuhnya. Anda perlu memasang semula mesej. Sekiranya anda berada dalam sembang super, atau dengan banyak pesan, mungkin bukan mudah untuk menyematkan mesej. Nasib baik, ada sedikit jalan pintas yang boleh anda ambil untuk mencari mesej yang ingin anda pin.

Untuk mencari dan menyematkan semula mesej dengan cepat, lakukan ini:

 1. Buka sembang kumpulan dan cari tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Ketik ‘Cari’.

 3. Di kotak carian, taipkan kata kunci dari sembang pin anda.

 4. Gunakan anak panah atas dan bawah di kanan bawah untuk menyaring mesej sehingga anda melihat yang anda cari.

 5. Apabila anda mencari mesej yang ingin anda sematkan semula, ketuk dan kemudian ketik ‘Pin’.

Sekiranya anda ahli kumpulan Awam, anda tidak akan dapat menyematkan mesej. Tetapi, jika anda berada dalam kumpulan Peribadi, mana-mana ahli boleh menyematkan mesej. Dengan andaian bahawa anda berada dalam kumpulan Awam dan ingin menyematkan mesej, anda perlu menghubungi salah seorang pentadbir untuk melakukannya.

Cara Menyematkan Sembang

Tahukah anda bahawa anda juga dapat menyematkan sembang penting di Telegram? Sekiranya anda mempunyai peranti Android, cukup untuk:

 1. Buka Telegram pada peranti anda dan cari sembang atau saluran yang ingin anda pin.
 2. Ketuk dan tahan sembang yang diinginkan dan ketuk ikon Pin yang akan muncul di bahagian atas.
 3. Sembang kini akan muncul di bahagian atas aplikasi seperti yang disematkan.

  bagaimana untuk mendapatkan semula mesej yang disematkan

Sekiranya anda berubah fikiran, anda boleh mengulangi langkah yang sama, tetapi pilih ikon Nyahpicit dari bar yang akan muncul setelah lama menekan sembang yang diinginkan.

Sekiranya anda pengguna iOS, langkahnya serupa:

 1. Lancarkan Telegram dan tatal untuk mencari sembang yang ingin anda pin.
 2. Leret sembang ke kanan.
 3. Ketik Pin dan itu sahaja.

Sekali lagi, apabila anda tidak lagi mahu sembang ini disematkan, sapu ke sebelah kanan sekali lagi dan ketik Lepaskan.

Soalan Lazim

Pengguna sering mengatakan bahawa Telegram bukanlah aplikasi sembang paling mesra pengguna yang ada sekarang. Dalam beberapa kes, ini sangat benar. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai ciri pemasangan Telegram, teruskan membaca.

Adakah saya mesti menjadi pentadbir untuk menyematkan mesej?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada jenis kumpulan yang anda ikuti. Apabila seseorang membuat kumpulan, mereka dapat memilih untuk menjadikannya Publik atau Peribadi. Kumpulan awam tidak membenarkan semua ahli menyematkan mesej. Anda mesti menjadi pentadbir.

Sekiranya anda ahli kumpulan Peribadi, anda boleh menyematkan mesej menggunakan arahan di atas.

Apa yang boleh saya lakukan jika saya tidak dapat menyematkan mesej?

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menyematkan mesej, ini mungkin kerana anda bukan pentadbir. Anda boleh menghantar mesej kepada salah satu pentadbir kumpulan dan meminta mereka menyisipkan mesej itu, atau menambahkan anda sebagai pentadbir.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan untuk menyematkan mesej, pastikan untuk mengetuk daripada menekan lama pada mesej. Sekiranya anda menekan lama mesej, anda hanya akan melihat pilihan untuk meneruskan, membalas, atau menghapus mesej. Tetapi, jika anda mengetuknya, anda akan melihat menu pop timbul dengan pilihan untuk menyematkannya.

Dapatkan Keistimewaan Pentadbir Anda

Mesej yang disematkan cukup berguna, tetapi hanya pentadbir yang berhak menguruskannya dalam kumpulan super atau sembang awam. Anda mempunyai lebih banyak kuasa secara peribadi, tetapi jika anda ahli kumpulan awam di mana anda ingin mendapatkan lebih banyak kawalan, tunjukkan kepada mereka bahawa anda adalah bahan pentadbir - mungkin keinginan anda akan menjadi kenyataan.

Adakah anda pentadbir kumpulan awam? Berapa kerap anda memasang catatan baru? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found