Bolehkah anda memberitahu jika Panggilan Anda Dihantar?

Penerusan panggilan adalah ciri rangkaian telefon moden yang membolehkan anda mengalihkan panggilan masuk ke nombor yang berbeza. Ia berfungsi di kedua-dua telefon bimbit dan talian darat dan sangat berguna. Pada dasarnya, anda memberitahu peralihan rangkaian bahawa sebarang panggilan yang masuk ke nombor anda harus diarahkan ke nombor yang berbeza. Tukar tidak akan memanggil nombor asal anda tetapi sebaliknya menggunakan destinasi baru.

Bolehkah anda memberitahu jika Panggilan Anda Dihantar?

Oleh itu, bolehkah anda mengetahui sama ada panggilan anda dihantar? Dengan kata lain, tidak. Penerusan panggilan adalah tetapan rangkaian dan berlaku dalam masa kurang dari satu saat. Kecuali rangkaian anda mempunyai beberapa tetapan eksotik yang memberitahu anda, anda tidak akan tahu sama ada panggilan anda diteruskan atau tidak. Selain beberapa petunjuk, tidak ada amaran mesej atau cara pasti untuk mengetahui apakah seseorang meneruskan panggilan telefon anda ke peranti lain.

Walaupun kebanyakan orang tidak peduli jika panggilan mereka diteruskan, mungkin sesuatu yang berguna untuk mengetahui jika anda mempunyai anak yang sepatutnya berada di rumah tetapi sebenarnya tidak atau untuk memastikan bahawa anda benar-benar memanggil syarikat atau profesional yang anda cari.

Panggilan yang diteruskan tidak akan membebankan lebih banyak wang dengan andaian bahawa nombor panggilan anda berada di Amerika Syarikat sehingga harga standard akan dikenakan.

Bagaimana Anda Boleh Mengetahui jika Panggilan Anda Diteruskan?

Pada dasarnya, panggilan yang diteruskan dialihkan dari nombor yang anda buat ke yang baru. Sayangnya, tidak ada bukti penting bahawa anda telah dipindahkan selain dari beberapa petunjuk kecil.

Sekiranya anda menyedari bahawa apabila anda menghubungi orang lain, nada dering maklum balas berubah (tidak, bukan nada dering muzik yang sangat kami gemari pada masa flip phone), kemungkinan panggilan tersebut akan diteruskan ke telefon lain. Bukan masalah besar untuk sebahagian besarnya, tetapi ini pastinya merupakan peristiwa peningkatan bagi mereka yang prihatin untuk meneruskan.

Anda mungkin memanggil seseorang dan menyedari kelewatan kecil selepas beberapa deringan pertama. Memerlukan masa untuk sistem memahami ke mana panggilan anda harus pergi (tentu saja jumlah masa yang sangat singkat). Jeda yang pelik di antara deringan atau deringan yang berdering dalam jangka masa yang tidak normal boleh dipanggil.

Mengapa Seseorang Perlu Meneruskan Panggilan Mereka?

Terdapat banyak faedah meneruskan panggilan. Contohnya, jika anda tahu anda akan melakukan perjalanan di luar zon rangkaian, anda boleh meneruskan panggilan ke talian darat tempatan untuk memastikan anda tidak terlepas komunikasi penting. Walaupun begitu, panggilan wifi memang ada sekarang jadi itu mungkin pilihan yang lebih baik dalam senario ini.

Sebilangan orang menggunakan ciri ini semasa dalam perjalanan sementara yang lain menggunakannya untuk tujuan perniagaan. Daripada mempunyai telefon kerja dan telefon peribadi pada setiap masa, penerusan panggilan mengurangkan kekacauan dan meletakkan semua panggilan telefon anda di satu tempat. Ciri penerusan panggilan agak tidak berbahaya dalam kebanyakan situasi, tetapi seperti ciri teknikal apa pun, ada yang menggunakan cara baru dan jahat untuk menggunakannya.

Alihan panggilan

Oleh itu, kebanyakan orang di syarikat penerbangan empat teratas mempunyai panggilan tanpa had pada masa ini, tetapi jika tidak, anda akan dikenakan bayaran untuk panggilan ini sama seperti panggilan lain.

Malangnya, ini berlaku untuk panggilan antarabangsa dan juga panggilan domestik yang bermaksud jika seseorang meneruskan panggilan anda ke luar negara dan anda tidak menyedari pertukaran bil anda mungkin sangat tinggi. Salah satu cara untuk mengelakkannya adalah dengan menghubungi syarikat penerbangan anda dan bertanya apakah mereka mempunyai pilihan untuk menyekat panggilan jarak jauh antarabangsa. Telefon anda tidak akan berkomunikasi dengan telefon di luar A.S. dengan ciri antarabangsa dikeluarkan atau disekat di peringkat akaun.

Tidak ada bayaran tambahan untuk anda meneruskan panggilan ke nombor lain. Perlu diingat bahawa nombor telefon anda masih perlu aktif di rangkaian walaupun telefon itu sendiri tidak. Pemajuan panggilan berlaku melalui pembawa telefon bimbit sehingga telefon anda hampir tidak ada persamaan di sini kecuali anda menggunakan peranti itu untuk menghidupkan ciri pemajuan.

Sediakan panggilan ke hadapan pada Android

Sekiranya anda berada di sisi lain perbualan dan ingin mengatur pemajuan panggilan, anda boleh. Android memudahkan untuk meneruskan panggilan ke nombor apa pun yang akan menerimanya.

 1. Buka aplikasi telefon pada peranti Android anda.
 2. Pilih ikon menu tiga titik untuk mengakses Tetapan.
 3. Pilih Tetapan panggilan dan kemudian Teruskan panggilan.
 4. Pilih salah satu tetapan bergantung pada keperluan anda.
 5. Tambahkan nombor untuk panggilan yang akan dihantar.
 6. Pilih Aktifkan dan kemudian OK untuk mengesahkan.

Tetapan penerusan adalah seperti Sentiasa maju, Maju ketika sibuk, Maju ketika tidak dijawab atau Maju ketika tidak dijangkau. Anda boleh menyiapkan semua ini bergantung pada keperluan anda. Ulangi prosedur di atas apabila anda mahu berhenti meneruskan dan pilih Nonaktifkan pada Langkah 6 dan bukannya Aktifkan.

Anda juga dapat menggunakan kod di Android untuk mengakses tetapan ini:

 • Dail pemajuan panggilan tanpa syarat * 21 *
 • Penerusan panggilan ketika talian sibuk dail * 004 *
 • Pemajuan panggilan semasa talian sibuk dail * 67 *
 • Penerusan panggilan apabila tiada dail pengambilan * 61 *
 • Pemajuan panggilan apabila berada di luar dail * 62 *

Anda kemudian akan diminta untuk menambah nombor pemajuan dan mengesahkan tetapannya.

Siapkan panggilan ke hadapan pada iPhone

Anda boleh mengalihkan panggilan menggunakan iPhone juga menggunakan persediaan yang serupa dengan di atas. Inilah cara untuk mengatur pemajuan panggilan pada iPhone jika anda tidak mempunyai Verizon sebagai pembawa anda:

 1. Pergi ke Tetapan
 2. Ketik Telefon
 3. Seterusnya, ketik Panggil Pemajuan
 4. Hidupkan pemajuan panggilan dan masukkan nombor yang anda inginkan untuk meneruskan panggilan anda

Sekiranya anda mempunyai Verizon sebagai pembawa, arahannya adalah khusus untuk Verizon:

 • Untuk meneruskan panggilan anda tanpa berdering terlebih dahulu, masukkan *72 kemudian nombor telefon 10 digit yang anda mahu panggilan anda dihantar
 • Agar telefon anda berdering sebelum meneruskan panggilan, masukkan *71 kemudian nombor telefon 10 digit yang anda mahu panggilan anda dihantar

Itu sahaja untuk syarikat penerbangan bukan Verizon dan Verizon. Anda sekarang harus melihat ikon penerusan di bar atas iPhone setiap kali pengalihan diaktifkan.

Siapkan panggilan ke hadapan di talian tetap

Saya menggunakan pemajuan panggilan di talian tetap saya sepanjang masa. Saya hanya mempunyai talian darat kerana ia adalah sebahagian daripada pakej jalur lebar saya, jadi saya mengalihkannya ke telefon bimbit saya. Inilah cara untuk mengatur pemajuan panggilan di darat:

 1. Dail * 72 dari telefon bimbit darat anda
 2. Taipkan nombor untuk mengalihkan panggilan ke
 3. Pilih hash (#) untuk mengesahkan nombornya

Itu sahaja. Sebilangan pembawa membenarkan pemajuan bersyarat sementara ada yang tidak. Verizon membenarkan keadaan dan jika anda memanggil * 71 dan bukannya * 72, anda boleh menetapkannya. Setelah selesai, tekan * 73 untuk melumpuhkan pemajuan panggilan.

Soalan Lazim

Adakah pemajuan panggilan akan mengakibatkan caj antarabangsa?

Ada kemungkinan, hubungi telefon bimbit atau pembawa telefon rumah jika anda dikenakan bayaran antarabangsa dari panggilan telefon domestik.

Bolehkah saya menggunakan pemajuan panggilan jika telefon saya rosak atau hilang?

Ya, walaupun telefon anda hilang, dicuri, atau rosak teruk, anda mungkin dapat meneruskan panggilan anda ke nombor telefon lain.

Recent Posts