Cara Mengetahui jika TV Samsung Menyokong Chromecast

Dengan teknologi hari ini, penstriman apa sahaja dari peranti anda ke TV anda dapat dilakukan, dan sekiranya TV Samsung semuanya siap digunakan. Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu bimbang tentang kekacauan kabel di TV anda.

Cara Mengetahui jika TV Samsung Menyokong Chromecast

Walau bagaimanapun, ramai orang mungkin tidak mengetahui sama ada TV Samsung mereka mempunyai Chromecast bawaan. Mari kita cari!

TV Samsung mana yang Mempunyai Chromecast?

Samsung adalah salah satu pengeluar TV paling popular hari ini. Tetapi tiada satupun dari mereka yang mempunyai Chromecast bawaan pada saat penulisan.

Bagaimanapun, semuanya tidak hilang. Sekiranya anda mempunyai Chromecast, anda selalu dapat menggunakannya dengan TV anda.

jika Samsung TV Mempunyai Chromecast

Anda Masih Boleh Menggunakan TV Samsung anda dengan Chromecast

Berita baiknya ialah hampir semua TV dengan port HDMI dapat digunakan dengan Chromecast.

Ini bermakna tidak kira berapa umur TV anda, jika mempunyai input HDMI, anda boleh mengalirkan kandungan dengan mudah di dalamnya. Untuk memeriksa ini, lihat di bahagian belakang TV anda dan cari di mana penyambung input berada. Kemudian cari port sempit berlabel HDMI. Jumpa? Hebat, maka penghantaran ke TV Samsung anda tidak akan menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, beberapa TV Samsung yang dibuat sebelum tahun 2010 mungkin tidak mempunyai port HDMI. Sekiranya anda ingin menggunakan Chromecast tanpa perlu membeli TV baru, ada cara untuk melakukannya. Anda akan mengetahui kemudian tentang cara streaming kandungan di semua TV Samsung.

Cara Menghantar ke TV Samsung dengan Port HDMI

Mereka yang mempunyai TV Samsung yang dilengkapi HDMI dapat menyiapkan Chromecast dalam masa yang singkat. Apabila anda mendapat Chromecast, anda akan mendapat peranti itu sendiri, bata kuasa, dan kabel USB. Untuk menyiapkan semuanya, pasangkan dahulu kabel USB ke port yang sesuai di Chromecast anda. Anda akan mendengar sekejap apabila diamankan.

Selepas itu, anda perlu memasang penyambung HDMI Chromecast ke port input HDMI di TV Samsung anda. Hujung kabel USB yang lain (keluar dari Chromecast) boleh masuk ke port pengecasan USB di TV anda, jika ada. Sekiranya tidak, anda hanya perlu menggunakan bata elektrik, yang mesti disambungkan ke outlet. Kedua-dua pilihan berfungsi dengan cara yang sama, hanya soal pilihan.

Setelah selesai, lihat bahagian depan TV Samsung anda. Anda akan melihat pemberitahuan untuk mendapatkan aplikasi. Ini adalah ketika anda perlu memuat turun aplikasi Google Home di telefon anda. Ia tersedia untuk Android dan iOS.

Setelah mempunyai aplikasinya, anda perlu menyiapkannya. Pastikan telefon anda disambungkan ke Wi-Fi yang betul. Sekiranya semuanya baik, inilah yang harus anda lakukan seterusnya:

 1. Buka Laman Utama Google.
 2. Klik Bermula. Sekiranya anda tidak dapat melihatnya, ketuk ikon profil di sudut kanan bawah skrin anda.
 3. Kemudian, cari Peranti baru, dan kemudian ketik Buat rumah lain.
 4. Tunggu Chromecast anda muncul. Ia harus sesuai dengan yang ada di sudut kanan bawah skrin TV.
 5. Selepas itu, anda akan melihat kod muncul di TV anda.
 6. Periksa sama ada kodnya sepadan. Sekiranya sama, ketik Ya.
 7. Kemudian, anda boleh memilih lokasi Chromecast di rumah anda. Buat pilihan anda dan klik Seterusnya.
 8. Anda boleh memasukkan apa sahaja nama bilik yang anda mahukan. Tekan Teruskan.
 9. Kadang-kadang, ia mungkin meminta anda menyambung ke Wi-Fi anda. Cukup pilih dari senarai dan ketik Seterusnya.

Anda sekarang akan melihat Chromecast mengemas kini di TV anda, yang mungkin memerlukan sedikit masa. Semasa mengemas kini, anda juga akan melihat nama bilik anda di sudut kanan bawah skrin. Setelah selesai, anda akan mendapat pemberitahuan bahawa TV Samsung anda akan dimulakan semula.

Apabila TV anda dihidupkan, inilah masanya untuk menghubungi telefon anda sekali lagi. Ia akan meminta anda memautkan Chromecast, jadi klik Seterusnya. Anda kini boleh memilih perkhidmatan yang biasa anda gunakan pada peranti anda untuk streaming di TV anda. Ikuti arahan dan ketik Teruskan.

Di telefon anda, anda akan melihat perkhidmatan dan arahan penstriman yang tersedia mengenai cara menghantar apa-apa ke TV Samsung anda. Bila-bila masa anda menggunakan peranti anda dan menonton sesuatu di atasnya, anda harus memilih Chromecast dan kandungannya akan muncul di TV Samsung anda.

Cara Menghantar ke TV Samsung Tanpa Port HDMI

Sekiranya TV anda tidak mempunyai port HDMI, langkahnya akan sedikit berbeza. Anda mesti membeli beberapa perkara, yang mana anda boleh menentukan sama ada ia berbaloi. Sekiranya demikian, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Anda perlu mendapatkan kabel AV, penyesuai kuasa USB, dan penyesuai HDMI ke AV. Sebilangan atau kesemuanya mungkin sudah ada di rumah.
 2. Pasangkan salah satu hujung kabel AV ke penyambung yang ditentukan di TV.
 3. Hujung kabel AV yang lain menuju ke penyesuai HDMI ke AV.
 4. Selepas itu, sambungkan Chromecast anda dengan kabel HDMI ke penyesuai.
 5. Sudah tentu, Chromecast anda harus dihidupkan dengan betul, sama ada dengan penyesuai kuasa USB yang disebutkan di atas atau bekalan kuasa asalnya.

Setelah semuanya tersambung, ikuti arahan seperti yang dijelaskan di bahagian di atas, Cara Menghantar ke Samsung TV dengan Port HDMI.

Streaming Mengenai Apa sahaja

Seperti yang anda lihat, fungsi transmisi tersedia di semua TV Samsung, walaupun lebih mudah dan lebih murah jika anda mempunyai yang lebih baru. Anda kini dapat menikmati streaming kandungan dari peranti ke TV anda tanpa perlu melihat layar kecil.

Bagaimana dengan anda? Apa yang biasanya anda streaming di TV anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts