Cara Memberitahu jika ada yang Menyekat anda di Facebook [September 2021]

Media sosial adalah alat hebat yang digunakan untuk berinteraksi dan bertemu dengan orang lain. Ada kalanya anda atau orang lain mungkin 'disekat' oleh pengguna lain. Ciri ini terbuka untuk digunakan oleh sesiapa sahaja dengan alasan apa pun.

Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat anda di Facebook [September 2021]

Untuk melindungi privasi pengguna atau perasaan orang lain, Facebook tidak menunjukkan kepada anda siapa yang menyekat anda. Tidak ada pemberitahuan bahwa Anda telah disekat, juga tidak ada daftar pengguna yang telah menyekat akaun anda.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda dapat mengetahui jika seseorang telah menyekat anda?

Apakah Perbezaan Antara Dihalang dan Tidak Berkawan?

Pertama sekali, mari kita fahami bahawa terdapat perbezaan besar antara disekat dan tidak berteman. Apabila pengguna lain tidak berteman dengan anda, anda masih dapat melihat profil mereka, komen di halaman bersama, dan kandungan awam yang mereka kongsi.

Namun, jika seseorang menyekat akaun anda, anda tidak akan melihat profilnya sama sekali. Anda juga tidak akan melihat komen, interaksi, atau kemas kini.

Ringkasnya, jika seseorang menghalang anda, mereka akan hilang di Facebook dengan berkesan (sekurang-kurangnya untuk anda). Oleh itu, jika anda tidak melihatnya dalam senarai Rakan anda tetapi masih dapat melihatnya di laman web, anda tidak disekat; anda tidak berkawan.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda di Facebook

Malangnya, sangat sukar untuk membezakan antara akaun yang menyekat anda dan akaun yang telah dinyahaktifkan. Kedua-duanya mempunyai persamaan kerana tidak lagi muncul di Facebook, anda tidak boleh menghantar mesej kepada mereka, dan anda tidak dapat melihat komen atau suka yang lalu.

Walaupun Facebook tidak akan memberitahu anda jika anda telah disekat atau orang lain menghapus akaunnya, ada beberapa perkara yang akan memberitahu anda bahawa anda pasti telah disekat. Mari kita masuk ke dalamnya.

Cari Profil Mereka

Sekiranya rakan tidak lagi muncul di Garis Masa anda atau dalam senarai Rakan anda, anda harus terlebih dahulu mencari profilnya menggunakan fungsi carian pengguna Facebook. Yang ini tidak mudah dibendung tetapi, jika anda merasa disekat berdasarkan perbualan atau perselisihan baru-baru ini, anda dapat memastikan bahawa anda belum berteman.

Sekiranya profil tidak muncul (dan anda telah memastikan bahawa anda mencari nama yang tepat), maka anda telah menyekat anda atau mereka telah menonaktifkan akaun mereka.

Orang Lain Masih Mendapatkan Akaun Facebook Mereka

Minta rakan atau ahli keluarga menarik akaun Facebook mereka. Ini berfungsi paling baik dengan pihak ketiga yang tidak berminat, seseorang yang kemungkinan besar tidak akan mereka sekat. Sekiranya halaman muncul, akaun mereka belum dinyahaktifkan.

Periksa Mesej Kumpulan Anda yang lalu di Messenger

Salah satu tanda yang lebih jelas bahawa anda telah disekat adalah dengan memeriksa mesej kumpulan yang lalu. Tarik Facebook Messenger dan tatal teks masa lalu anda sehingga anda sampai pada mesej yang disertakan oleh individu tersebut. Ini hanya berfungsi dengan mesej kumpulan.

Orang yang menyekat anda akan muncul sebagai ‘Pengguna Facebook.’ Hantar mesej dan periksa resit baca dari profil kosong itu. Sekiranya ada, anda telah disekat kerana akaun mereka masih aktif.

Semak Catatan dan Komen

Sekiranya anda baru tidak berteman, anda masih akan melihat aktiviti bekas rakan anda di dinding anda. Adakah mereka pernah menghantar sesuatu ke dinding anda? Adakah mereka pernah memberi komen mengenai mana-mana catatan anda? Bagaimana dengan catatan dari rakan bersama?

Catatan dan komen mereka tidak akan hilang dari halaman anda. Namun, bukannya nama mereka muncul sebagai pautan yang dapat diklik, ia akan muncul sama seperti teks tebal hitam; ini adalah tanda pasti bahawa anda telah disekat.

Anda boleh menggunakan butang ‘Urus Catatan’ di profil Facebook anda untuk mencari catatan dengan cepat mengikut tarikh dan tanda.

Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Menyekat Anda di Messenger?

Facebook Messenger dapat memberikan gambaran mengenai keadaan anda. Apabila anda mengesyaki bahawa anda telah disekat, anda boleh menatal ke bawah untuk melihat mesej yang anda berdua kongsi. Walaupun mereka akan muncul, bukan profil mereka, anda akan melihat Pengguna Facebook.

Sekiranya anda menggunakan bar carian Messenger, taipkan nama individu yang anda minati, dan mereka tidak akan muncul. Ini adalah petunjuk utama bahawa anda telah disekat.

Sekiranya anda cuba menghantar mesej kepada mereka, anda akan menerima mesej bahawa orang ini tidak menerima mesej Facebook. "Orang ini tidak tersedia" adalah petunjuk utama bahawa hubungan dalam talian anda telah berakhir.

Menghuraikan bagaimana Facebook berfungsi berkaitan dengan rakan, blok, dan semua yang ada di dalamnya akan membantu anda memahami sama ada seseorang telah menyekat anda.

Periksa Akaun Media Sosial Mereka yang Lain

Facebook memiliki Instagram, jadi prinsip serupa berlaku. Walaupun tidak mungkin seseorang menonaktifkan semua akaun media sosialnya, seseorang yang tidak lagi berminat untuk berkomunikasi dengan anda kemungkinan akan menyekat anda di semua akaun mereka.

Sekiranya anda pergi ke Instagram, Snapchat, atau laman web lain dan profil mereka tidak muncul; mungkin kerana anda telah disekat. Sekiranya anda menjumpainya di sana, sila hantarkan mesej yang meminta mereka sama ada mereka menyahaktifkan akaun Facebook mereka.

Apabila Anda Menyekat Seseorang di Messenger Apa Yang Mereka Lihat?

Apabila anda menyekat seseorang di Facebook, mereka tidak akan lagi melihat profil atau komen anda yang anda buat, sama ada pada siarannya atau orang lain. Mereka tidak akan diberitahu ketika anda menyekatnya sehingga tidak dapat dilihat langsung oleh mereka, tetapi mereka akan dapat mengetahuinya setelah mereka berusaha mencari anda atau berusaha untuk menghantar mesej kepada anda.

Secara langsung tidak akan mengatakan bahawa anda telah menyekatnya di messenger Facebook, tetapi akan mengatakan bahawa orang itu "tidak tersedia" sejurus kemudian. Sekiranya anda bimbang mereka akan marah kepada anda setelah anda menyekatnya, ada alternatif lain untuk menyekat.

Anda boleh berteman dengan mereka, menghabiskan lebih sedikit masa di Facebook, atau memberitahu mereka secara langsung bahawa anda masih mahu terus berkawan secara peribadi dan perlahan-lahan sehingga mereka meninggalkan anda sendirian.

Pertimbangkan Lebih Dari Satu Pendekatan

Terdapat penjelasan lain untuk banyak strategi di atas. Kami telah menyebut bahawa seseorang boleh hilang dari senarai rakan anda hanya kerana dia tidak berteman dengan anda. Kami juga membincangkan bagaimana seseorang tidak dapat dicari kerana mereka mengubah tetapan privasi mereka. Akaun juga boleh ditangguhkan atau dihapuskan.

Oleh kerana anda tidak akan melihat profil mereka, anda tidak akan dapat menyekatnya sebagai balasan. Walau bagaimanapun, jika orang itu menyekat anda, dan anda dapat melihat profilnya, anda boleh menyekatnya.

Sekiranya anda prihatin dengan persahabatan dalam talian anda dengan orang lain, anda selalu boleh bertanya kepada mereka jika mereka telah mematikan akaun mereka. Tanggapan, atau kekurangan respons, akan menyedarkan anda tentang apa yang sebenarnya berlaku dan bukannya membimbangkannya.

Membebaskan Seseorang

Sekiranya seseorang telah menyekat anda secara salah, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menyahsekat seseorang:

  1. Pergi ke tetapan Facebook dari aplikasi atau penyemak imbas.
  2. Tatal ke bawah dan klik atau ketik ‘Privasi’.
  3. Tatal ke bawah dan klik atau ketik ‘Sekat.’
  4. Cari profil yang dimaksudkan dan klik ‘Buka blokir’.
  5. Sahkan.

Perlu diingat, melakukan tindakan ini bermakna anda perlu menunggu untuk menyekatnya lagi untuk waktu yang singkat. Sekiranya anda menyahsekat seseorang untuk mengintai profilnya, mereka juga akan dapat melihat profil anda sehingga anda dapat menyekatnya lagi.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan lebih banyak jawapan untuk soalan anda di bahagian ini.

Seseorang mengatakan bahawa mereka tahu siapa yang saya halang; bagaimana ini boleh berlaku?

Oleh kerana Facebook tidak menjadikan aktiviti pencekalan anda tersedia untuk umum, orang dalam senarai rakan anda tidak akan mengetahui siapa yang telah anda blokir. Satu-satunya penjelasan yang logik untuk ini adalah bahawa orang lain mengetahui bahawa anda menyekat mereka (seperti yang dijelaskan di atas) dan memberitahu kenalan anda bahawa mereka telah disekat.

Sudah tentu, keselamatan akaun Facebook juga tidak mudah dibendung. Kemungkinan orang yang berkenaan log masuk ke akaun Facebook anda dan melihat senarai Tersekat anda. Kami mempunyai beberapa maklumat lebih lanjut mengenai keselamatan akaun Facebook anda di sini.

Sekiranya seseorang menyekat saya di Facebook, bolehkah saya menyekatnya sebagai balasan?

Malangnya tidak. Sekiranya anda berada dalam senarai blokir seseorang, profilnya tidak akan muncul di hasil carian apa pun, jadi anda tidak mempunyai pilihan untuk menyekatnya sebagai balasan. Namun, jika mereka menyekat anda, anda boleh menyekatnya. Anda perlu memeriksa profil mereka secara berkala untuk melihat sama ada mereka membebaskan anda. Tetapi setelah mereka melakukannya, anda akan mempunyai masa 48 jam untuk menyekatnya. Facebook mempunyai dasar bahawa apabila anda membuka blokir seseorang, anda tidak dapat menyekatnya lagi selama 48 jam.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found