Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda di Whatsapp [Januari 2021]

Salah satu aplikasi pesanan yang paling banyak digunakan di seluruh dunia adalah WhatsApp. Anda boleh menghantar mesej dan mengadakan perbincangan kumpulan melalui Wi-Fi dengan rakan dan hubungan anda di seluruh dunia. WhatsApp menggunakan sambungan internet tanpa wayar anda dan bukannya menggunakan data mudah alih anda.

Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda di Whatsapp [Januari 2021]

Oleh itu, ke mana sahaja anda pergi, jika sambungan Wi-Fi tersedia, anda boleh terus menggunakan WhatsApp untuk terus berhubung dan menghantar teks kepada semua orang. Sangat berguna untuk orang yang mahukan kemampuan messenger segera tanpa tambahan. Ia kelihatan dan bertindak sedekat mungkin dengan SMS biasa, tetapi memberi anda kebebasan untuk menghantar pesanan melalui WiFi.

Sebilangan orang mungkin mendapati mereka telah mencuba menghantar salah satu kenalan mereka, hanya untuk mengetahui bahawa mereka tidak lagi bertindak balas. Terdapat beberapa kemungkinan mengapa seseorang di Whatsapp tidak bertindak balas; mereka mungkin sibuk, menghapus aplikasi, atau menghapus akaun WhatsApp mereka sama sekali. Anda juga mungkin disekat.

Beberapa petunjuk akan memberitahu anda jika seseorang telah menyekat anda melalui aplikasi WhatsApp. Dalam artikel ini, kami akan membahas semua kemungkinan yang berbeza untuk melihat apakah itu yang telah berlaku kepada anda.

Cara Penyekatan WhatsApp Berfungsi

Pengguna yang tidak lagi mahu berinteraksi dengan kenalan lain dapat menyekat individu tersebut dalam Tetapan aplikasi. Dengan membuka aplikasi dan mengklik menu (3 titik menegak) di sebelah kanan aplikasi, ketuk "Tetapan."

Dari sana, tatal ke bawah ke "Akaun" dan ketuk "Privasi." Sekali di halaman ini; anda boleh mengklik pada Kenalan yang Disekat. " Melihat sebelah kanan atas ini, anda akan melihat ikon orang dengan tanda tambah di sebelahnya. Apabila anda mengetuknya, anda boleh menambahkan sesiapa dari senarai kenalan anda.

Kami mempunyai tutorial: Cara Memblokir Seseorang di WhatsApp jika anda ingin memeriksanya!

Sekiranya pengguna telah disekat, mereka tidak akan lagi melihat kemuncak perubahan yang selaras dengan penyekat.

Cara mengetahui jika anda telah disekat

Walaupun WhatsApp tidak akan memberitahu anda jika anda telah disekat terdapat beberapa petunjuk bahawa ini berlaku. Selain memahami perselisihan semasa perbualan terakhir anda, ciri aplikasi lain akan sedikit berbeza apabila seseorang memilih untuk tidak lagi berkomunikasi dengan anda di aplikasi tersebut.

‘Last Seen’ Hilang

Terdapat beberapa petunjuk bahawa seseorang telah menyekat anda di WhatsApp. Sekiranya anda melihat kenalan tersebut dan tidak menunjukkan maklumat "terakhir dilihat" atau "status dalam talian" mereka, mereka mungkin telah menyekat anda.

Ini juga boleh menjadi faktor sekiranya anda atau orang yang berkenaan telah mengemas kini tetapan privasi mereka. Mengklik tetapan privasi Terakhir Terlihat anda sendiri boleh mempengaruhi apa yang dapat anda lihat.

Sekiranya anda telah memeriksa tetapan privasi anda dan mereka dapat dilihat oleh orang lain dan kali terakhir anda bercakap dengan kenalan tersebut, mereka kelihatan, kemungkinan besar anda sekarang telah disekat.

Tiada Kemas Kini Profil

Petunjuk lain bahawa kenalan WhatsApp anda telah menyekat anda ialah gambar profil mereka dan maklumat tidak lagi tersedia. Anda juga tidak akan melihat status atau cerita dalam talian mereka menggunakan aplikasi tersebut.

Petunjuk ini bermaksud sama ada anda telah disekat atau pengguna telah menghapus akaun WhatsApp mereka. Sekiranya anda fikir mungkin yang terakhir, anda selalu boleh mencari rakan untuk mencari akaun menggunakan akaun WhatsApp mereka. Sekiranya profil tersebut muncul maka anda telah disekat.

Juga penting untuk menyebut bahawa sebilangan pengguna tidak meluangkan masa untuk mengemas kini gambar profil mereka dan juga tidak mengemas kini aktiviti mereka. Sekiranya profil dapat dilihat, anda boleh menghantar mesej. Bergantung pada tanda semak yang anda lihat setelah dihantar akan memberi anda idea sekiranya anda dapat berkomunikasi dengan mereka.

Tanda semak dan Makna mereka

Adakah anda telah menghantar mesej orang dan hanya melihat satu tanda semak di sebelahnya? Ini bermaksud mesej anda telah dihantar tetapi tidak diterima dan dibaca oleh penerima. Inilah yang diberitahu oleh semua ikon tanda semak.

  • Satu tanda semak berwarna kelabu bermaksud mesej anda telah melalui proses penghantaran tetapi belum dihantar.
  • Dua tanda semak berwarna kelabu bermaksud mesej anda dihantar dan dihantar ke kenalan anda.
  • Dua tanda semak biru bermaksud bahawa mesej telah dihantar, diterima dan dilihat.
Dari laman web WhatsApp.

Sekiranya anda melihat hanya satu tanda semak kelabu di sebelah mesej yang anda hantar, maka kemungkinan besar anda berada di senarai blok penerima. Ini bermaksud bahawa mesej anda dihantar kepada orang itu, tetapi untuk beberapa sebab, ia tidak dihantar ke telefon mereka.

Ini boleh berlaku kerana isyarat wifi atau data selular yang lemah, jadi sebaiknya beri sedikit masa dan lihat apakah tanda semak berubah.

Adakah Anda Ada?

Satu lagi ciri yang ditawarkan oleh WhatsApp adalah kemampuan untuk membuat panggilan telefon. Ia berfungsi seperti panggilan telefon biasa, kecuali ia menggunakan WiFi dan bukannya penerimaan selular. Seperti aplikasi lain, membuat panggilan telefon di WhatsApp adalah percuma.

Ini bermaksud bahawa jika anda menghubungi salah satu kenalan anda, ia harus berdering dan dijawab dengan cara yang sama seperti panggilan telefon apa pun. Sekiranya anda disekat, telefon akan berdering sebentar sebelum terputus secara automatik. Ini serupa dengan ketika anda memanggil seseorang yang telefonnya mati dan anda akan dihantar terus ke mel suara.

Sekiranya anda pernah mencuba kenalan di Whatsapp berkali-kali pada titik yang berbeza pada hari atau minggu, ini adalah satu lagi petunjuk baik bahawa anda telah disekat oleh orang ini. Untuk kepastian tambahan, cuba hubungi satu lagi kenalan WhatsApp anda.

Menambah Kenalan ke Kumpulan

WhatsApp akan membolehkan anda membuat kumpulan dengan kenalan anda. Sekiranya anda memilih untuk membuat kumpulan dan cuba menambahkan kenalan yang memberi anda ralat, itu adalah petunjuk terbaik bahawa anda telah disekat.

Apabila seseorang telah menyekat anda, pesan yang menyatakan "Tidak Dapat Menambah Peserta" atau "Gagal Menambahkan" akan muncul dan mencegah anda untuk berbual dengan orang ini. Sekiranya anda melihat mesej ini, ini bermakna anda tidak dapat berkomunikasi dengan kenalan ini lagi. Itu dapat dikaitkan dengan: Mereka telah menyekat anda, atau mereka telah menghapus akaun mereka.

Sekiranya anda tidak melihat maklumat kenalan, status dalam talian, dan anda tidak dapat menambahkannya ke mesej kumpulan, anda mungkin telah disekat. Cara terbaik untuk memastikan mereka tidak menghapus akaun mereka adalah dengan mencari pengguna lain untuk menghubungi mereka.

Recent Posts