Cara Memberitahu jika Seseorang Mendapatkan Teks Mesej Anda

Teknologi pesanan teks telah berkembang sejak dua dekad yang lalu. Apa yang dulu merupakan bentuk komunikasi yang lebih sukar dengan telefon bimbit telah menjadi salah satu bentuk komunikasi termudah dengan telefon pintar. Pemesejan teks segera; ini memenuhi keperluan kita untuk menghantar dan menerima maklumat dengan cepat.

Cara Memberitahu jika Seseorang Mendapatkan Mesej Teks Anda

Sayangnya, kekurangan bentuk komunikasi ini, berbanding dengan panggilan telefon biasa, adalah kekurangan maklum balas segera. Jadi, anda telah menghantar teks ke salah satu kenalan anda, dan sekarang anda bertanya-tanya, "Adakah mereka menerimanya? Sudahkah mereka membacanya? Bilakah mereka akan bertindak balas? "

Berita baiknya ialah kemajuan telah dibuat, dan anda kini dapat melihat resit yang telah dibaca di telefon pintar Android dan iOS. Artikel ini akan mengajar anda bagaimana untuk memberitahu jika seseorang mendapat pesanan teks anda dan memberi anda beberapa petua berguna lain juga.

Cara Memberitahu jika Seseorang Mendapat Teks Anda di Android

Sistem operasi Android berjalan pada pelbagai model telefon pintar. Dari LG hingga Samsung dan bahkan Motorola, pengeluar berbeza mempunyai versi berbeza dari sistem operasi yang sama. Oleh sebab itu, kita akan merangkumi Pemesejan Lanjutan Android di bahagian ini.

Fungsi Pemesejan Lanjutan Android serupa dengan iMessage iPhone. Anda boleh menghantar fail yang lebih besar, gambar berkualiti tinggi, dan mendapatkan maklum balas mengenai teks anda.

Catatan: Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini di Tetapan telefon anda, atau anda tidak dapat mengaktifkannya, hubungi pembawa telefon bimbit anda. Atau, kemas kini telefon anda ke Android versi terbaru.

Walaupun arahannya mungkin sedikit berbeza bergantung pada model telefon anda, anda boleh mendapatkan resit membaca menggunakan aplikasi pesanan teks asli anda. Inilah cara anda mengaktifkan penerimaan baca pada peranti Android anda:

 1. Buka aplikasi pesanan teks anda dan pastikan anda berada di halaman perbualan. Klik tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Ketik Tetapan.

 3. Ketik Pemesejan Lanjutan.

 4. Aktifkan semua pilihan yang ada.

Penting untuk anda menukar Pemesejan Lanjutan dan anda berkongsi resit baca anda sendiri. Jika tidak, fungsi tersebut tidak akan berfungsi dengan baik. Sekiranya anda menghantar teks kepada orang lain dan tidak melihat resit yang dibaca, itu kerana mereka tidak menggunakan ciri Pemesejan Lanjutan Android, atau salah satu daripada anda tidak menghidupkan pilihan ini.

Arahan ini sah untuk kebanyakan peranti Android. Tetapi seperti yang disebutkan sebelumnya, mereka mungkin berbeza bergantung pada pembawa telefon bimbit Anda atau versi OS Android yang Anda jalankan. Sekiranya anda tidak menemui pilihan Pemesejan Lanjutan, pergi ke tetapan telefon anda dan ketik Pemesejan Lanjutan di bar carian. Ini semestinya membawa anda tepat.

Sekarang, anda dapat melihat apakah mesej teks anda dihantar, jika orang lain membacanya, dan jika mereka menaip.

Dayakan Resit Baca di iOS

iPhone terkenal dengan penerimaan terbaca. Salah satu sistem operasi pertama yang menawarkan ciri ini, resit baca biasanya dihidupkan secara lalai. Anda dapat melihat kapan orang lain sedang menaip, apakah mesej anda dihantar, dan apakah mereka telah membacanya. Di bahagian ini, kami akan memberitahu anda semua tentang cara melihat apakah seseorang mendapat pesanan teks anda di iPhone.

Catatan: Resit baca hanya tersedia pada komunikasi antara dua iPhone apabila kedua-duanya menggunakan iMessage. Sekiranya anda menghantar SMS kepada pengguna Android atau orang yang tidak mempunyai sambungan internet yang hebat, anda tidak akan melihat resit yang dibaca di iPhone.

Selagi penerima anda telah mengaktifkan resit baca, anda dapat melihatnya. Terdapat dua cara untuk menghidupkan ciri ini; melalui hubungan atau untuk semua orang. Mari kita kaji kedua-duanya.

Untuk menghidupkan resit baca anda untuk semua orang, lakukan ini:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Mesej.

 2. Togol suis untuk Baca Resit pada.

Untuk mengaktifkan resit yang dibaca hanya untuk satu kenalan, lakukan ini:

 1. Lancarkan iMessage dan pilih kenalan.
 2. Pilih ikon ā€˜iā€™ di kanan atas skrin.

 3. Togol 'Hantar Resit Baca' ke hidup.

Anda boleh menghidupkan dan mematikan resit yang dibaca mengikut kesesuaian anda. Anda hanya perlu ingat anda mengaktifkannya. Sekarang, anda dapat melihat jika mesej anda dihantar, dibaca, atau masih dihantar.

Sekiranya kaedah ini tidak sesuai untuk anda kerana sebab tertentu, teruskan membaca untuk mendapatkan penyelesaian pihak ketiga.

Baca Resit dan Facebook Messenger

Sekiranya anda ingin memberitahu jika seseorang mendapat pesanan teks anda di Facebook Messenger, resit baca diaktifkan secara lalai. Tidak ada pilihan untuk mematikan resit baca di Facebook Messenger. Sekiranya anda ingin melihat kapan orang lain mendapat mesej yang anda kirimkan, aplikasi Messenger adalah cara yang tepat.

Sekiranya anda melihat bulatan biru kosong, mesej anda akan dihantar. Sekiranya anda melihat bulatan biru dengan tanda centang, ia berjaya dihantar. Lingkaran biru yang penuh dengan tanda putih bermaksud pesan telah dihantar, dan gambar profil penerima akan muncul setelah mesej dibaca.

Kelemahannya adalah ketika anda sibuk melakukan sesuatu yang lain atau ketika anda tidak berminat atau tidak mempunyai tenaga untuk membalas orang itu. Mereka akan diberitahu mengenai pengiriman dan bahawa anda telah membaca mesej, yang bermaksud mereka akan mengharapkan balasan.

Walaupun ada jalan keluarnya. Anda boleh menggunakan mod kapal terbang setelah mesej tiba sehingga anda dapat membacanya tanpa mengirim resit yang dibaca atau membacanya sebagai pemberitahuan. Setelah mod pesawat diaktifkan, anda harus membaca mesej, kemudian keluar dari iMessage sebelum mematikan mod kapal terbang jika tidak, iMessage akan menghantar resit setelah ia mempunyai sambungan.

Baca Resit di WhatsApp

WhatsApp adalah aplikasi pesanan popular yang banyak digunakan setiap hari. Untuk penyelesaian pihak ketiga, ini sangat bagus. Anda dapat melihat bila seseorang menerima dan membaca mesej anda di aplikasi ini. Inilah cara memastikan bahawa siaran anda aktif:

 1. Buka WhatsApp dan ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Ketik Tetapan.

 3. Ketik Akaun.

 4. Ketik Privasi.

 5. Togol pada pilihan untuk resit baca.

WhatsApp menggunakan kutu yang lebih kecil. Satu tanda kelabu menunjukkan kepada anda bahawa pesan telah dihantar, sementara tanda putih berwarna abu-abu menunjukkan ketika ia dihantar. Apabila tanda itu berubah menjadi biru, anda tahu penerima telah membaca mesej tersebut. Anda bahkan boleh memilih mesej untuk mengetahui dengan tepat waktu membaca!

Aplikasi sembang lain

Aplikasi sembang lain seperti GroupMe, Kik, WeChat, dan yang lain mempunyai versi resit baca mereka sendiri. Selalunya diperlukan untuk aplikasi mudah alih kerana rangkaian tidak boleh dipercayai atau tidak jelas. Aplikasi dan pengirim perlu mengetahui mesej mereka sampaikan.

Recent Posts