Cara Mengenal Tahun Model TV Samsung Anda

Apabila anda ingin mencari cara untuk melakukan sesuatu di TV Samsung anda, penting untuk mengetahui model dan generasi TV anda. Namun, jika anda tidak begitu mahir dalam teknologi, ini dapat dikatakan lebih mudah daripada dilakukan. Itulah sebabnya kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Bagaimana Mengetahui Tahun Model TV Samsung Anda

Seperti yang akan anda lihat, nombor model dapat menunjukkan lebih banyak daripada tahun pengeluaran (atau tahun) TV anda. Sebagai contoh, anda juga akan mengetahui ukuran skrin dalam inci dan mungkin kawasan tempat TV Samsung anda dibuat.

Bagaimana Mencari Nombor Model TV Samsung Anda?

Ia bergantung pada model TV. Oleh kerana anda tidak yakin dengan model itu sendiri, berikut adalah tiga cara untuk memeriksanya.

 1. Lihat di sebelah kanan TV Samsung anda - Banyak model mempunyai nombor siri dan kod model yang tertulis di atasnya. Ini adalah lokasi yang paling biasa untuk nombor ini.
 2. Lihat di bahagian belakang TV Samsung anda - Jika nomornya tidak di sebelah kanan, mungkin di bahagian belakang TV anda, terutamanya jika anda mempunyai model yang lebih lama. Samsung biasa melampirkan nombor siri di bahagian belakang perantinya, tetapi sejak itu pengeluar pasti menyedari bahawa lebih praktikal untuk meletakkannya di tempat yang lebih kelihatan.
 3. Hubungi sokongan pelanggan - Sama ada secara tidak sengaja atau sengaja, Samsung tidak memasukkan nombor siri dan kod model pada beberapa TV pintar terbarunya. Sekiranya anda tidak menjumpainya, hidupkan TV anda, buka Menu, pilih Sokongan, pilih Hubungi Samsung, dan ikuti arahannya.

Model Model TV Samsung Anda

Memahami Nombor Model Sebelum 2017

Semoga anda dapat mengetahui nombor model anda. Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa panjangnya lebih daripada 10 aksara. Jangan risau, kerana semuanya masuk akal kerana masing-masing mengandungi maklumat penting.

Terdapat sedikit perbezaan pada model penomboran sebelum dan sesudah tahun 2017. Walaupun anda yakin bahawa TV anda adalah tahun 2017 atau lebih baru, anda pasti ingin membaca bahagian ini sebelum beralih ke yang berikutnya. (10 watak pertama nombor model masih mengandungi maklumat yang sama.)

Setiap nombor model Samsung TV dimulakan dengan huruf U, yang menunjukkan jenis peranti, iaitu U untuk televisyen. Huruf kedua menunjukkan wilayah tempat TV anda dibuat: E untuk Eropah, N untuk Amerika, dan A untuk Australia dan Afrika. Nombor selepas itu adalah ukuran skrin anda dalam inci.

Akhirnya, surat seterusnya adalah yang paling menarik minat anda - tahun ketika TV Samsung anda dihasilkan. Berikut adalah kemungkinan:

 1. Model A - 2008
 2. B - 2009
 3. C - 2010
 4. D - 2011
 5. E - 2012
 6. F - 2013
 7. H - 2014
 8. J - 2015
 9. K - 2016

Setelah ini, ada huruf yang menunjukkan matriks layar resolusi, dan kemudian ada sejumlah yang menunjukkan seri. Nombor kedua menunjukkan sama ada model anda adalah yang pertama, kedua, dan seterusnya dalam siri tertentu. Bahagian terakhir kod merujuk kepada jenis penala digital terbina dalam.

Memahami Nombor Model Selepas 2017

Pada tahun 2017, Samsung telah memasang set penala penuh di TVnya mengikut standard yang digunakan di negara tempat TV dibuat. Itulah sebabnya nombor model juga menjadi lebih panjang, di mana dua huruf terakhir menunjukkan negara.

ZA, misalnya, menunjukkan bahawa TV dipasang untuk pasaran AS, ZC untuk Kanada, XU untuk UK, dan XY untuk Australia. Ini bagus kerana TV anda kini dilengkapi dengan penala yang tepat untuk negara anda.

Semua yang lain hampir sama dengan nombor model sebelum 2017 (lihat di atas). Semua kecuali kod tahun pengeluaran, tentu saja. Berdasarkan A hingga K dari atas (2008-2016), anda mempunyai:

 1. Model M - 2017
 2. N - 2018
 3. R - 2019
 4. T - 2020

Bagaimana dengan TV Samsung QLED?

Pada tahun 2019, Samsung mengubah cara menetapkan nombor siri ke TV QLED. Semua nombor siri QLED sekarang bermula dengan awalan Q, sebelum huruf yang menunjukkan wilayah. Selepas itu, terdapat ukuran layar dalam inci, diikuti oleh Q lain untuk Quantum Dot TV. Ini diikuti oleh nombor siri, yang pada masa ini terhad kepada 90 untuk UHD atau 900 untuk 8K.

Tahun pengeluaran menyusul, di mana hanya ada dua - R untuk model 2019 dan model T untuk 2020. Perbezaan lain adalah bahawa nombor siri TV QLED juga mengandungi petunjuk generasi tepat selepas tahun:

 1. A - generasi pertama
 2. B - generasi kedua
 3. S - TV super dengan ciri tambahan
 4. G - TV dibuat untuk Jerman

Ceritakan Model Model TV Samsung Anda

Penyahkodan Boleh Menyeronokkan!

Kami harap anda berjaya mengetahui model dan tahun TV Samsung anda dan mungkin yang lebih penting, bersenang-senang semasa anda menggunakannya.

Adakah mengejutkan bahawa semua butiran ini dapat dilihat dari nombor model TV anda? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda mengenai apa sahaja di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found