Cara Memberitahu Jika Seseorang Memotret Wajah

Berkomunikasi dalam talian telah mengubah cara kita bercakap dan melihat orang lain sejak sepuluh tahun kebelakangan ini. FaceTime adalah ciri khusus Apple yang membolehkan pengguna saling memanggil video dari komputer iPhone, iPad, atau Mac mereka.

Cara Memberitahu Jika Seseorang Memotret Wajah

Aplikasi yang mudah digunakan, peminat Apple telah menikmati fitur FaceTime selama satu dekad. Oleh kerana teknologi dan penyalahgunaan teknologi telah berkembang, pembangun aplikasi semakin mengetahui privasi anda dan cara untuk melindunginya. Mengetahui sama ada seseorang merakam atau mengambil gambar perbualan anda atau tidak adalah langkah utama untuk mencegah pelanggaran privasi peribadi.

Seperti yang telah anda lihat dengan Snapchat dan aplikasi lain, teknologi telah memberi kita kemampuan untuk melihat sama ada seseorang telah mengambil tangkapan skrin video atau panggilan video kami atau tidak. Anda mungkin tertanya-tanya apakah FaceTime mempunyai pilihan ini.

Mari kita bincangkan tentang amaran tangkapan skrin FaceTime dan perincian tangkapan skrin FaceTime yang lain.

Bolehkah Anda Mengetahui Sekiranya Seseorang Memotret Wajah Anda?

FaceTime akan memberi amaran kepada orang itu sekiranya anda mengambil tangkapan skrin semasa suapan video dimainkan.

Munculan ini tidak hanya muncul sebaik sahaja tangkapan diambil, tetapi juga memberi nama orang yang mengambilnya. Ini berguna untuk mesyuarat FaceTime kumpulan. Tidak dapat dinafikan siapa yang mengambil tangkapan skrin setelah amaran ini muncul.

Kelemahan pemberitahuan ini ialah hanya berlangsung selama beberapa saat. Pengguna yang sibuk mungkin tidak melihatnya. Setelah pop timbul hilang, tidak ada cara untuk mengaksesnya, ini bermakna jika anda tidak melihatnya ketika pertama kali muncul, anda tidak akan tahu, dan anda juga tidak akan mempunyai bukti, bahawa tangkapan skrin telah diambil.

Bolehkah Seseorang Mengabaikan Makluman?

Walaupun pemberitahuan muncul ketika seseorang mengambil tangkapan layar, tidak ada yang muncul jika mereka memilih untuk menyaring rakaman. Menambah pilihan rakaman layar ke Pusat Kontrol melalui tetapan, siapa pun yang melakukan panggilan dapat menangkap kandungan video dan audio tanpa anda sedari.

Merakam panggilan FaceTime tentunya menjadi pilihan bagi sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi tersebut.

Pemberitahuan dan Keselamatan Tangkapan Skrin

Sebilangan besar aplikasi hari ini merupakan risiko keselamatan utama kerana maklumat peribadi kami sangat mudah diakses dan disalahgunakan. Seperti Instagram, Facebook, Snapchat, dan aplikasi serupa, FaceTime boleh membahayakan. Orang yang anda ajak bicara boleh mengambil tangkapan skrin langsung dan menggunakannya untuk menentang anda, satu atau lain cara.

Itulah sebabnya anda harus sentiasa berhati-hati dengan apa yang anda lakukan semasa menggunakan mana-mana peranti pintar atau aplikasi media sosial, sama ada FaceTime atau Facebook.

Tangkapan Skrin FaceTime

Snapchat, misalnya, memutuskan untuk mengurangkan risiko ini. Mereka menerapkan fitur pemberitahuan yang mengingatkan pengguna secara otomatis segera setelah seseorang mengambil tangkapan layar dari pesan mereka segera setelah aplikasi diluncurkan. Dengan cara ini, walaupun anda tidak dapat memaksa mereka untuk menghapus tangkapan skrin, anda sekurang-kurangnya dapat meminta mereka untuk melakukannya dan mengelakkannya mengirimkannya Snaps pada masa akan datang.

Ciri ini sangat berguna kerana membolehkan anda berbual dengan bebas, mengetahui bahawa anda akan diberitahu jika seseorang menayangkan gambar atau mesej anda tanpa izin anda.

Tangkapan Skrin di FaceTime?

Ya, anda boleh mengambil tangkapan skrin di FaceTime. Anda boleh mengambil tangkapan skrin kebanyakan aplikasi kecuali tetapan privasi aplikasi tidak akan membenarkan anda.

Contohnya ialah kebanyakan aplikasi bank. Aplikasi ini melindungi privasi anda dengan menyekat tangkapan skrin untuk melindungi maklumat sensitif anda. Aplikasi lain, seperti Snapchat, membolehkan anda mengambil tangkapan skrin tetapi selalu memberitahu pengguna lain bahawa anda telah melakukan ini.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin di FaceTime

Seperti yang telah kita sebutkan, mengambil tangkapan skrin di FaceTime adalah sekeping kek dengan sebarang peranti iPhone.

Beritahu Jika Seseorang Tangkapan Skrin Wajah

Penting untuk diingat bahawa dengan sistem operasi iOS 13, anda juga mempunyai pilihan untuk mengambil foto FaceTime Live semasa membuat panggilan. Sekiranya pada mulanya anda tidak melihat pilihan untuk mengambil gambar semasa dalam panggilan ikuti langkah-langkah untuk menambahkannya:

  1. Akses ‘Tetapan’
  2. Tatal ke bawah ke ‘FaceTime’ dan ketuk padanya
  3. Pastikan ‘FaceTime Live Photos’ dihidupkan

Setelah ini dihidupkan, anda akan melihat pilihan untuk mengambil foto FaceTime Live. Penting untuk diingat bahawa ini juga akan memberi amaran kepada pengguna lain bahawa foto telah diambil.

Mengambil Tangkapan Skrin FaceTime di iPad

Langkah-langkah berikut akan menunjukkan cara membuat tangkapan skrin FaceTime pada peranti iPad anda:

  1. Mulakan panggilan video FaceTime anda.
  2. Semasa anda berbual, tekan dan tahan Bangun / Tidur (butang Kuasa) dan butang Utama.
  3. Skrin akan berkelip dan anda akan mendengar bunyi rana kamera, dengan andaian bahawa anda telah mengaktifkan suara pada peranti anda.

Tangkapan skrin akan disimpan di galeri anda.

Mengambil Tangkapan Skrin FaceTime pada iPhone

Mengambil tangkapan skrin FaceTime pada peranti iPhone anda memerlukan langkah yang sama seperti sebelumnya. Anda hanya perlu mencari butang yang tepat yang mencetuskan fungsi tangkapan skrin di telefon anda.

Dalam kebanyakan kes, anda harus menekan butang "Rumah" dan butang "Kuasa" secara serentak yang terletak di sisi telefon anda dan kemudian melepaskannya dengan cepat. Sudah tentu, anda mesti berada di aplikasi FaceTime anda jika anda mahu tangkapan skrin perbualan anda.

Bolehkah Anda Menggunakan FaceTime pada Android?

Oleh kerana FaceTime dikembangkan untuk pengguna iPhone, aplikasinya tidak tersedia di Google Play Store, dan pengguna telefon pintar Android tidak dapat menggunakannya kerana tidak sesuai dengan sistem operasi mereka.

Namun, dalam beberapa tahun terakhir aplikasi baru muncul di pasar yang menyerupai aplikasi FaceTime. Kedua-dua pengguna iPhone dan Android boleh menggunakannya.

Alternatif FaceTime lintas platform ini dipanggil Google Duo. Aplikasi ini membolehkan anda melakukan perbualan panggilan video di telefon Android anda dengan rakan yang menggunakan iPhone. Aplikasi ini sangat mudah dan mesra pengguna, jadi kemungkinan besar anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengetahui cara kerjanya.

Bolehkah anda melihat sama ada seseorang telah menayangkan panggilan FaceTime anda setelah anda berhenti?

Tidak. Malangnya, FaceTime tidak menyimpan log tangkapan skrin ini. Satu-satunya cara untuk mengetahui adalah jika anda melihat skrin ketika ia berlaku.

Adakah menyekat panggilan FaceTime secara haram?

Jawapan untuk ini, walaupun sangat rumit, bergantung pada keadaan tempat anda tinggal dan sifat kandungan yang ditangkap. Sekiranya seseorang menayangkan gambar anak yang tidak sesuai misalnya, ada akibat yang serius. u003cbru003eu003cbru003eUntuk maklumat yang paling tepat, lebih baik mencari undang-undang negeri anda mengenai perkara ini.

Ke mana perginya tangkapan skrin FaceTime?

Mereka akan menyimpan ke aplikasi Galeri telefon anda. Cukup ketuk untuk melihat foto anda dan klik pada folder Screenshot untuk mengaksesnya.

Lindungi Diri Semasa Menggunakan Aplikasi

Penjenayah siber sering menyasarkan platform dan aplikasi media sosial, dan mereka menggunakan maklumat peribadi anda untuk penipuan. Apa sahaja aplikasi yang anda gunakan secara berkala, lakukan apa sahaja untuk melindungi maklumat sensitif anda.

Elakkan menyiarkan sesuatu yang sangat sensitif di profil media sosial anda. Ketika datang ke FaceTime, anda tidak boleh melakukan banyak hal mengenai keselamatan anda, kerana sesiapa sahaja boleh mengambil tangkapan skrin tanpa anda sedari semasa anda berbual dengannya. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah memilih dengan siapa anda berbual.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found